Vyhledávání
Sumci na Chebsku
30.7.2005 | Daemon | 11.919 zobrazení | 49 odpovědí
Zajímají mě zkušenosti z lovu především z těchto revírů – Jesenice, Skalka, Ohře, ale klidně i jiných. Poraďte kdy, kam a s čím na ně nebo jen poskytněte nějaký informace!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 9. září 2005 ve 23:01 ® Daemon
-
spechy: Díky! Letos už to pomalu začínám balit, ale třeba příští sezónu.
reagovat - Pátek 9. září 2005 ve 20:50 ® spechy
-
Vidím,že jsi zoufalej tak ti můžu poradit,ale bez záruky ješte 1 revír říká se mu bílá voda je to u Chodova okr. Sokolov 431012 Chodovský potok 2 Smolnická 14ha,ale musíš tam jedině až pozdě odpoledne Chodov to má jako koupaliště,ale ještě pár dní bude teplo tak to můžeš zkusit a hlavně chytej na druhé straně nádrže je to tam opravdu silně zarostlé vázky apod.,ale prej tam jsou švára tam chodí na štiky. Hodně štěstí.
reagovat - Středa 7. září 2005 v 9:48 ® Daemon
-
V úterý další pokus. Už to nebereme tak vážně a chytáme fousatý jen na 2 pruty, další 2 byli na candáty. Jednoho candáta táta vytáhl, ale sumci nikde. Ani se nedivím! Na loďce přijeli dva rybáři a asi 200m od bójek začali vábit, pak jeli dál a zase vábili, takže jestli tam nějací sumci byli, tak je rozhodně od našich bójek odlákali…
reagovat - Pátek 2. září 2005 ve 20:27 ® Daemon
-
Hrouzek02: Kde myslíš, že nejsou? Ty jsi ze západu?
reagovat - Pátek 2. září 2005 v 16:03 ® Hrouzek02
-
Poraďte, každá rada dobrá.
reagovat - Pátek 2. září 2005 v 16:02 ® Hrouzek02
-
Nevím, já moc tomu nevěřím. Ty sumci tam nejsou…
reagovat - Pátek 2. září 2005 v 11:17 ® Daemon
-
Ve čtvrtek sumec zase nepřišel, ale alespoň byla ve vodě nějaká aktivita. Určitě za to může to teplé počasí a oteplení vody… Neví někdo, jestli je Ohře pořád rozvodněná? Asi bude, když se upouští Skalka, že?
reagovat - Pondělí 29. srpna 2005 ve 12:04 ® Daemon
-
V neděli jsme jeli na jedno špatně přístupné místo, kde jsme již asi měsíc nebyli. Jak klesá voda, tak se tam vytvořily parádní plochy pro chytání. Navíc je tam sposta ryb a úžasný výhled. Pozdě večer to tam dost dobře lovilo a asi 2× byla slyšet z dálky taková rána, že to prostě a jednosduše nemohlo být nic jiného než obrovský sumec. Bylo to poblíž řečiště, ale zhruba 200 – 300m od břehu. Docela jsem koukal, že mi cejn s bójkou jezdil jako blázen a to byl na háčkách již po třetí. Když jsem stahoval bójku, tak najednou rána jako blázen. Říkal jsem si, že to asi pleskl kotevní kámen o hladinu, jenže kotevní kámen mám na slabé trhačce, takže jsem stahoval montáž již bez něj. Prostě jsem tomu nevěnoval pozornost. Když jsem měl vše na břehu, tak koukám, že cejn visí jen na jednom trojháčku. Řekl jsem si, že se asi nějak vyhálk. Když jsme přijeli domů a chtěl jsem jít pustit ryby do vany, tak koukám jako blázen. Cejn byl od středu těla k hlavě úplně bez šupin. Jenom mi nejde do hlavy, jestli jsem měl záběr buď někdy kolem 20:15 (když bójka tak jezdila – ale přitom se mi cívka navijáku vůbec netočila) nebo mi po tom spíš hupnul, když jsem to stahoval. Ať tak či tak, už je to 5. zmařenej záběr. Máme strašnou smůlu, nikdy nám to sumec nevezme tak jak chceme.
Vaclav: Slyšel jsem, že se má Skalka upouštět o 3m! Je to pravda?
reagovat - Neděle 28. srpna 2005 ve 14:37 ® Daemon
-
Včera jsme opět neskórovali! Poprvé jsem to zkusil s podvodním splávkem a záběr na sebe nenechal dlouho čekat. Zabralo to kolem 19:45 a ten parchant mi akorát strhnul rybu z trojháků. To je během 3 týdnů již potřetí. Jak to jenom dokážou sundat a přitom neuvíznout na háčku? Včera to vypadalo celkem slibně, jenže… Ve 20:30 (což už byla celkem tma) začali naproti nám kombajny a jiná těžká technika zpracovávat na poli nějaké suroviny. To byl rámus, že jsme se s tátou na 2m neslyšeli (natož aby člověk v případě záběru slyšel hrčící brzdu navijáku). Z vedlejšího kempu se to snažili přehlušit hlučnou hudbou, takže to bylo ještě lepší. Definitivně mě ale dorazil nějaký člověk, co se nám prohnal v těsné blízkosti bójek v plné rychlosti na motorovém člunu. To byl poslední hřebík do rakve a potom už žádný záběr nepřišel…
reagovat - Sobota 27. srpna 2005 v 11:40 ® Daemon
-
Včera další veleúspěšný lov sumců na Skalce pod věžičkou. Nic. Za celou noc tam nezalovila jediná ryba, možná nějací okouni, ale nic víc. Bylo to tam naprosto bez života. Příští (snad dnešní) výprava bude ke skále u vojenského areálu a jestli ani tam nepochodíme, tak už vážně nevím. Prý se jich tam chytá hodně, ale spíš menší 120 – 150cm. No, nic většího bych stejně nevzal, protože maso velkých kusů už nestojí za nic a zabíjet je jenom pro vypreparovanou hlavu je nesmysl. Sice je to zážitek z boje na celý život, ale také by se měl takové rybě život vrátit. Pak se může příští rok vrátit i ona ryba v ještě větší parádě.
kodlk: Tak to většinou bývá. To je štěstí začátečníky…
reagovat - Pátek 26. srpna 2005 v 17:10 ® kodlk
-
Teď se budu chlubit cizím pěřím. Předloni se mi s kolegou podařilo dostat ze břehu 163 na 0,28 vlasec a boilies. Bohužel jsem ho neměl na klacku já, ale můj kámoš, který chytal v tu dobu 1. rok. Taková nespravednost
reagovat - Pátek 26. srpna 2005 v 11:04 ® Daemon
-
Vaclav: Nevím, jak jste měl silné vybavení, ale když taková ryba zabere ze břehu, tak člověk jenom čeká, až mu vytočí všechen vlasec (nebo šňůru). Takový nápor se nedá zastavit. Zrovna nedávno říkal nějaký známý tátovi, že loni chytal někde u toho vojenského areálu na Skalce u břehu štiky a vzal mu to sumec. Namířil si to přes tu obrovskou zátoku k pařezovišti, ale než tam dojel, tak stejně vytočil z cívky všechen vlasec – údajně 290m! Je to sice hodně, ale taková ryba má naprosto neuvěřitelnou sílu. Já si to nedovedu představit. Můj největší sumec měl kolem 60cm a to mi ještě zabral na moravě na Jihlavě, kde jsem chytal asi 3m od břehu. Letos jsem si chtěl splnit sen a vytáhnout nějakého většího, ale když koukám z okna a vidím, co se venku děje, tak mě veškeré zapálení pomalu opouští. Sice to stále zkoušíme, ale marně… A asi před třemi lety nám vyprávěl jiný rybář, že mu zabral u těch sklepů z loďky sumec. Prý ho táhl až k hrázi, tak se otočil a jel až k mostu u Břízy. Tam se nechával chvíli zdolávat a když byl již u lodi, tak se vyhákl. To docela zamrzí, když tahá rybáře i s lodí několik hodin a pak tohle. Jak říkám, nedokážu si to představit, ale snad se někdy dočkám. Takovéto histroky rybářů mám hrozně rád. Vždycky mi zečne pracovat fantazie a už se vidím, jak takové monstrum zdolávám…
reagovat - Pátek 26. srpna 2005 v 9:29 ® Vaclav
-
Daemon: Zabral mi tam ze břehu, tak si to dokážeš představit. Jinak p. M. ještě minulý týden na sumce chodil, chytá nedaleko mého aktuálního místa, kam chodím už 3 týdny, ovšem nevím, s jakým úspěchem je chytá, řekl bych, že výsledky nic moc. Možná ještě v příštím týdnu, kdy se má více oteplit, pak už tady v této oblasti bude sezóna pro sumce definitivně odpískaná.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 ve 21:23 ® Daemon
-
Vaclav: Jestli vám zabral a chytal jste ze břehu, tak to muselo být docela zajímavé. Na takovém místě zdolávat sumce jinak než ze člunu je celkem bez šance. Takových sumců tam ale jistě bude víc. Vy jste fotil toho 196cm pana P. M. Ten jej pokud vím chytil jen o kousek víše proti proudu nebo se mýlím? Nevíte, jestli na ně pořád chodí? Já jsem ho viděl naposled někdy v půlce července a to měl již vylovené 3 kusy a byl jsem i u toho, když mu další 2 spadly. V té době ještě braly, to jsem i já vytáhl svého prvního ze Skalky. Bylo to hovado kolem 40 cm , ale během půl hodinky jsem měl dalšího, rozhodně většího, ale ten se ukázal u hladiny a vyhákl se. Aby toho nebylo málo, tak jsem pár dní nato něco utrhl – buď větší štiku nebo sumce. Dal jsem na háček ze srandy 2 mrtvé rybky a když jsme jeli zavézt další pruty, tak přišel krásný záběr, ale skončilo to fiaskem…
Hajan: Jo, jo. Tyhle situace vidím téměř každou sezónu. Vždycky je to tak hlasitý, že se člověk až lekne. Loni jsem byl svědkem útoku na kachnu na Jesenici. Ale je pravda, že to klidně můžou dělat i velké štiky.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 ve 13:05 ® Vaclav
-
Daemon: Na závodech nic moc. Zvedlá voda, sice se vytáhli bolínci, tloušti, okouni i malé štiky, ale za normálního stavu by to bylo rozhodně lepší – co do počtu i co do velikosti. Ta místa na Skalce dobře znám, dokonce vím i o tom velkém sumci, a to už dobrých pět let. Právě před pěti lety jsem ho nepřipraven a náhodou dostal na prut na 30 cm plotici, ale bylo to bez šance, nestačil jsem se divit. Také letos jsem si ho našel echolotem a jsem rád, že tam pořád je. Dva metry mít bude, to asi ano, viděl jsem ho lovit už vloni a bylo to opravdu velké. Shodou okolností sežral také kachnu – ve dvě hodiny odpoledne.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 v 11:32 ® hajan
-
Daemon: Jo, něco podobnýho jsem viděl minulej víkend na Berounce, ale stím rozdílem, že to bylo ve dne, a ta kachna (taky dospělá to přěžila). Naproti mně u břehu plavalo asi 7–8 dospělejch kachen. Hloubka 2,5–3m. Najednou křik jako kráva, a všechny kachny utíkaly po hladině pryč. Až na jednu, ta řvala jaho hovado, na místě plácala křídlama, ale nemohla vzletět. Asi jí něco drželo za nohy, a pumpovalo to tam sní jako, když chytáš na špunt karásky. Celá akce trvala asi 15 sekund. Pak jí to pustilo, a ta mazala tam vodsud zesraná až za ušima. Podle mýho nějakej manší sumík, anebo velice slušná štika.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 v 11:05 ® Daemon
-
Úplně jsem zapomněl, že když jsme lovili u těch zatopených sklepů, tak k nám přišel jeden známý chatař (samozřejmě také rybář) a říkal toto: Chytal prý z loďky pod rozhlednou na Skalce (mezi těmi sklepi a hrází) a když se setmělo, tak uslyšel podivné zvuky. Posvítil tedy baterkou na hladinu a kousek od něj plaval kachna se čtyřmi mláďaty. Moc si jich nevšímal a chytal dál, když najednou prý strašný křik a rána „jako když do vody skočí pět dospělých chlapů“ (přesně tak to řekl). Bleskově posvítil na hladinu a viděl, jak obrovský sumec nasál tu velkou kachnu. Říkal, že ani náhodou neměl pod 2m a odhadem minimálně 70kg. Nevím jak dobře ho viděl, ale jelikož má již hodně nachytáno (včetně sumců) a tudíž i hodně zkušeností tam mu věřím. Od té doby prý podél břehu jezdí ta čtyři mláďata a hledají mámu…
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 v 10:53 ® Daemon
-
S tou řekou je to průšvih. Moc dobře vím, jaký je tam nyní na některých místech proud. Jsou tam krásné fleky, ale v těchto podmínkách se tam nedá chytat. Je to maximálně tak na vláčení (samozřejmě jak kde). Každopádně je to tím, že se upoští Skalka. Tam již klesla hladina zhruba o 30 cm. Ulovili se alespoň něco zajímavého na té soutěži?
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 v 8:33 ® Vaclav
-
Daemon: Nebyl jsem na nich – o víkendu jsme měli zpč. přebory v přívlači, v út a st jsem vyrazil na dvě hodinky večer na řeku, kde je možná o 35 cm zvedlá hladina, což není dobré, a dělal ultralehkou přívlač. Výsledek? Nějací tlouštíci, bolínci a okounci. Od pondělí mám dovolenou, tak uvidím, nakolik vyjde vstříc počasí.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2005 v 0:10 ® Daemon
-
Vaclav: Tak co nového? Dostal jste se zase někdy na sumce nebo alespoň vláčet? Mě se konečně povedlo chytit pořádné návnady, takže to ještě chci zkusit, ale v úspěch moc nevěřím. Když si člověk přečte ve fóru „Sumcaři“, že letos téměř nikde nikdo nic nechyt, tak to mi zrovna moc optimismu nepřidá.
reagovat - Sobota 20. srpna 2005 ve 23:24 ® Daemon
-
Před chvílí jsem přijel z výpravy na candáty. Jako obvykle ani ťuk. Na třech prutech byli rybičky – živé i mrtvé. S dalším prutem jsem zkoušel cejny, abych měl nástrahu na sumce, a ti parchanti vždycky jen strhli žížalu a konec. Nicméně po douhé době jsem viděl zase Skalku v plné parádě. Lovili štiky, boleni, všude u hladiny se ukazovali cejni a velké plotice a skákali kapři.
reagovat - Sobota 20. srpna 2005 v 18:19 ® Daemon
-
Včera výprava na Skalku k zatopeným sklepům. Jedna rybka ne dně, druhá asi metr nade dnem, třetí na bójce v hloubce asi 1,5m a čtvrtá mrtvá na bójce v hloubce asi 2,5m. Nemá smysl ani psát, že nám to zase ani neťuklo , s tím jsem se už zkrátka smířil. Vyskytl se ale další problém a sice, že se nám ani nedaří nachytat pořádné plotice nebo cejny jako nástrahu. Nemůže někdo poradit, kde tyto ryby spolehlivě berou? Mám na mysli kusy mezi 30 – 40cm.
reagovat - Čtvrtek 18. srpna 2005 v 10:58 ® Daemon
-
Vaclav: Tak hodně štěstí! Já už přestávám věřit, že letos nějakého fousáče vytáhnu. Tzv. „léto“ se už pomalu chýlí ke konci a sumec je převážně rybou teplých měsíců. Když jsem neměl to štěstí vytáhnou nějakého do teďka, tak s postupným ochlazováním vody to bude stále těžší a těžší…
reagovat - Čtvrtek 18. srpna 2005 v 10:04 ® Vaclav
-
Daemon: Dvakrát jsem byl s pevnou bójkou, dvakrát s trhací bójkou, třikrát na položenou s 30 cm dlouhým cejnem u dna. Výsledek? Měl jsem dvě rozmačkané nástražní rybky, to bylo vše. Uvidím, jestli se k tomu ještě v srpnu dostanu (snad příští týden), voda je opravdu poměrně chladná.
reagovat - Středa 17. srpna 2005 v 19:47 ® Daemon
-
Vaclav: Když jste předtím psal, že letos s tím cíleným lovem také začínáte, tak jakým způsobem lovíte? Já jsem zatím nezkoušl nic jiného než lov s bójkou (zpočátku jsem místo bójky používal obyčejný balónek). Poslední dobou máme jen mrtvé ryby, takže nehrozí zamotání při větší hloubce než 1,5m, takže jsem na Skalce zkoušel i hloubku kolem 2,5m. Ať tak či tak, nikdy jsem nic nevytáhl. Jenom při lovu candátů zabralo jedno miminko a pak ještě jeden (rozhodně mnohem větší) se mi vyhákl. Docela mě štve to počasí, protože voda je dost chladná a sumci podle mě nejsou tak aktivní. Ono vůbec celé léto stojí za prd.
reagovat - Středa 17. srpna 2005 v 11:58 ® Vaclav
-
Daemon: Já s tím souhlasím, na Skalce mám často problém rozeznat útočný zvuk sumce od zvuku velkého bolena. Podle mého názoru jsou tyto zvuky téměř identické, člověk se pak musí orientovat podle jiných kritérií a určité pravděpodobnosti.
reagovat - Středa 17. srpna 2005 v 10:16 ® Daemon
-
Včera jsme byli zase u toho slepého ramena, ale kousek víc proti proudu. Autem se dalo zajet až k vodě a navíc tam jsou suprová místa. Problém ale nastal, když jsem chtěl zavážet bójky. Uprostřed je proud jako blázen a plavali tam pořád nějaký větve. Bójky jsme měli pěkně u potopetých stromů a větví (kde byla neskutečná hloubka) a jednu na mělčině, jenže všechno strhl proud úplně jinam. Kolem 10 na té mělčině asi 3× puknul sumec, jenže bójka byla už cca o 10 metrů níž. To by si chtělo s sebou vozit alespoň půlkilové kameny na ukotvení nebo je ukotvit pomocí trhacího vlasce na druhý břeh. Mě by zajímala jiná věc. Pořád se mluví o tom, jak sumci „pukají“. Já jsem takový zvuk slyšel jen párkrát v životě a ani náhodou nemohu s určitostí říci, že to byl sumec. Včera to ale na sumce vypadalo. Nejdřív to lehce zalovilo a pak několikrát „puknul“. Jeden sumcař z Chebu mi to jen potvrdil. Chodí na Skalku již několik let, každý rok vytáhne několik sumců (letos největší 196cm, 51kg) a také prý tento zvuk slyšl možná 1× za život. Říkal, že je častěji slyšet, jak sumec při lovu u hladiny plácne ocasem. Má s tím někdo nějaké zkušenosti?
reagovat - Pondělí 15. srpna 2005 ve 21:16 ® Daemon
-
Tohle mě sice nikdy nenapadlo, ale když o tom tak přemýšlím, tak asi máte pravdu. Já už jsem si také mnohokrát na Skalce vylámal zuby. Já znám Skalku mnohem lépe než Jesenici a tak je zde pro mě lov jednodužší. Jesenice mi připadá hrozně rozlehlá a pokud člověk neví, kde jsou nějaké zatopené kořeny, prohlubně a jiné překážky, tak myslím nemá při lovu dravců moc velkou šanci na úspěch. Všechno je ale také o náhodě a o štěstí. Nedávno jsem četl, že nějací sumcaři s moderní výbavou chytali na Labi 14 dní a byli bez ryby a pak přijde nějaký vesnický jouda a vatáhne na kolínko sumce kolem dvou metrů. To už pak je pěst na oko…
reagovat - Pondělí 15. srpna 2005 v 15:28 ® Vaclav
-
Daemon: Jo, jo, Skalka teď vizuálně opravdu působí dojmem mrtvé vody. Já jsem si sice v sobotu ráno vyvláčel čtyři menší štičky (největší 51 cm) a bolena 48 cm, ale hladina byla tichá. V sobotu už to byla bída, za tři hodiny mrskání vody jen jeden malý okoun. Ono to ale přesně odpovídá charakteru Skalky, o které už několik let tvrdím, že je to nejtěžší přehrada v republice! Nevím proč, ale je neskutečně náladová a zcela se vymyká určitým zvyklostem a obyčejům. Zatímco Jesenice, Nechranice, Hracholusky a další přehrady v ČR, které jsem vícekrát chytal, se v jedntolivá roční období chovají podle „typizované šablony“, Skalka jako kdyby „tekla proti proudu“. Je prostě jiná, což mi potvrdili i moji známí z řad vynikajících vláčkařů, kteří přes veškerý svůj um i praxi tady i při opakovaném pobytu vyhořeli. A přesto my domácí víme, že se zde chytá ryb hodně a pravidelně se tahají i trofejní exempláře. Otázkou je kdy a za jakých okolností? Dobré je srovnání s druhou chebskou přehradou – s Jesenicí. Ta se chová úplně jinak než Skalka, řekl bych zcela normálně a přirozeně, a prakticky kdykoliv sem přijedu, tak si zachytám. U Skalky se nikdy předem nedá výsledek odhadnout, ani chování ryb ve vodě. Před 10 dny pršelo, byl pokles tlaku, celý den zataženo, konstatní teplota – a ryby u hladiny kroužkovaly, dravci aktivně lovili, spousta hluku. Včera pršelo úplně stejně, byl pokles tlaku, celý den zataženo, už pátý den konstantní teplota (tedy úplně stejné klima) – a ve vodě jako kdyby nebyly ryby. Jestli je to tou vysokou průtočností vody v nádrži…, nevím. Skalka prý má jednu z nejvyšších průtočností vody v rámci nádrží v ČR.
reagovat - Pátek 12. srpna 2005 ve 12:13 ® Daemon
-
Včera další neúspěšná výprava na sumce na Skalku. Aby toho nebylo málo, tak se nám lepila smůla na paty již od příjezdu! Nejprve jsme píchli o křoví nafukovací člun, pak mi natekla voda do holinky a v noci, když jsme balili jsem asi 4m od břehu chytil pařez. Když jsem se to snažil vyprostit z poloprázdného člunu, tak mi nějak podjela ruka a už jsem měl mokrej rukáv. To už na mě bylo moc… Byli jsme vzadu kousek od mostu. Zajímavé ale bylo, že vůbec nic nelovilo – ani štiky, ani boleni a o sumcích ani nemluvím…
reagovat