Vyhledávání
CANDÁT zpět na 40cm
26.7.2005 | Vydrus | 8.680 zobrazení | 50 odpovědí
Chci jen znát vaše názory (jestli nejsem jediný). Myslím si, že změnou míry na 45cm si RS moc nepomohl, spíš naopak. Za sezonu se chytí spousta candátů 40–44cm a většinou se zažere, i když sekáte dříve. Podle řádu ho musíte pustit a on chcípne. Je to škoda, navíc kdyby si ho rybář mohl vzít, nechytal by po dvou kusech už dál a nedocházelo by k někdy až drastickému vybíjení tak krásné a tolik žádané ryby.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 27. července 2005 v 19:33 ® hnilda
-
vydrus: Já chytám na návazec o síle 0,18–0,25 připevněnej na obratlíku a pokud není candátek opravdu moc poraněnej,opatrně mu návazec u tlamky uříznu a pustím. Pokud z něj neteče krev,nebo není píchnutej do žaber,přežije,návazec vyhnije. Možná je to blbost,ale nikdy jsem neviděl takto puštěnýho candátka obracet,nebo chcípnout.
reagovat
Mějte se u ryb fajn - Středa 27. července 2005 v 19:29 ® ywan
-
40 je málo. skôr zdvihnúť na 50 a ak si chce niekto „ospravedliniť“ znížením miery zabíjanie malých zubáčov nech zmení techniku
reagovat - Středa 27. července 2005 v 16:32 ® spechy
-
Míru bych nechal tam kde je spíš jde o techniku lovu,protože chytam tzv. neeticky na šoulačku na mrtvou rybku přispůsobuji záběr velikosti rybky,jestliže mám záběr rybku 5–7cm nechám rybě max.1. m. a sekám můžu vás ujistit,že když záběr sedí tak z 90% je jednohák v tlamě já si taky nepřevaluji sousto v puse 2min.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 15:38 ® DeProfundis
-
Existuje už zmíněnej způsob jak pomoci candátovi aby přežil vytažení z hloubky. Já bych zvednul míry asi u všech dravců. Nevim jak jinde, ale chytit na Sázavě 11,12 štičku přes 60 nebo candáta je fakt náhoda. Když pak vidim jak pouštim štiku 59 a vedle masař bere 51 tak je mi zle.
reagovat - Středa 27. července 2005 ve 14:04 ® pif
-
hmmm,a je to tady zase. moralisti útočí!!!!§§§mám dobrou náladu a proto odpovídám,jinak bych nereagoval.živá rybka je polený způsob lovu,mrtvá jakbysmet. candát ,pokud je vytažen z hloubky,tak to stejně nerozchodí a je fuk,jestli je chytnut"eticky",nebo způsobem,z kterého je správným chlapcům na blití.
reagovat - Středa 27. července 2005 ve 13:04 ® PV
-
Tomash: co myslíš pod pojmem ortodox? Mě se jen ekluje, když se chytá tak, že se trápí ryby.
reagovat - Středa 27. července 2005 ve 12:37 ® Tomash
-
Míru nechme tak jak je. 5 cm sem, 5cm tam. To podle mě nehraje roli. Dilema je, jak už tu někdo psal, co s candátím miminkem pod 40cm, který je zažraný, sešitý a nevím co ještě. Minulý rok jsem takhle sešil kandidáta 32cm. Sebral blázen mega plandavku na Labi a trojhák měl brutálně zažraný daleko za žábrami, jen ty hroty hnusný z něj trčely. Já si ho vzal, ale žádnou radost jsem z toho neměl. Chápu, že v RŘ nemůže být kvůli jístým lovcům být určitá výjimka, která by umožňovala vzít podmírového candoše, který byl už při záseku odkázán na jistou smrt. Musíme si jen přát, aby brali jen míroví kandidáti. PV : Proč „nedej Bože na živou“ ? To si zase nějaký 100% ortodox?
reagovat - Středa 27. července 2005 v 11:56 ® Robur
-
Je to o osobním rozhodnutí, letos už jsem uvláčel 4 candáty kolem 50ky a všechny jsem je s dobrým pocitem pustil, byli chycení za kraj. A s klidem přiznám, že jsem si minulý rok vzal zažranou 37ku, protože by prostě nepřežila, taky to vzala na gumu. Předpis jsem sice porušil, ale ve vodě nehnila mrtvola, já se sice najedl o trochu míň, ale už jsem zase neřešil dilema, zda vzít ty mírové ryby,protože břicho bylo plný, ale je jasné, že jsem se s tou rybou na břehu moc neproducíroval, protože sobě jsem to vysvětlil, ale nevím, zda by to pochopila i ryb. stráž.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 11:30 ® RASTOK
-
Ako píše PV, obmedziť nie dľžku, ale techniku lovu, to znamená len prívlač na umelé nástrahy.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 11:18 ® PV
-
pif: to je o tom, že se při chytání ryb snažíš maximálně omezit jejich poškození, o ničem jiném. To se v případě lovu na malou rybku ať mrtvou, nebo nedej bůh živou když vím, že tam jsou candáti, nedá říci.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 11:09 ® hajan
-
pif: To asi bude, že když chytáš ryby, a druhejm se z tebe nechce blejt.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 10:53 ® pif
-
pv,prosím tě,co to je,tolik omýlaná ,etika lovu?
reagovat - Středa 27. července 2005 v 10:09 ® Hrouzek
-
ne a ne a ne
reagovat - Středa 27. července 2005 v 9:59 ® PV
-
je to všechno o etice lovu, když chytáš na malou rybičku, tak se není čemu divit, že chytneš candátí mimina a budou to mít zažraný. U přívlače s gumou se ti to stane asi těžko.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 9:48 ® Vydrus
-
Pokud by měl candát míru 50cm, nebo i víc, byly by daleko vzácnějším úlovkem kusy, které by nám řád dovolil přivlastnit si a daleko častěji by jsme se setkávali s podměrečnými candáty hnijícími podél břehu. Spousta rybářů, včetně mě chytá candáta na mrtvou rybičku a ne vždy se podaří zaseknout tak, aby i po šetrném odstřižení háčku candát přežil. Nikde není psáno, že si musíte vzít rybu, která má přesně míru. Já si beru candáta od 50cm, když je ale zažranej a teče mu krev vezmu i menšího, ale mírového.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 9:01 ® Holajz2
-
Plně souhlasím s vydrusem. Cándát je (si myslím) dost háklivá ryba a je škoda, aby chcípali mezi 40–44. Jsem pro snížení na 40cm. Ikdyž na něm toho moc není, ale…
reagovat - Středa 27. července 2005 v 7:16 ® hajan
-
Když by záleželo na mně, tak bych to naopak zved na 50cm. Nikdy jsem menšího nebral. Myslím si, že do padesáti na něm fakt moc není. A to jich opravdu nechytám desítky za vycházku, jak by se mohlo zdát.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 0:31 ® Padis
-
Souhlas míru bych nesnižoval ubývá jich. Když náhodou nějakého chytnu na vláčku vždy byl chycen za kraj nebo v koutku.
reagovat - Úterý 26. července 2005 v 19:25 ® jiris
-
nikdy!!
reagovat - Úterý 26. července 2005 v 11:58 ® DEATH
-
Nevim,ale candošů je celkem málo,míru bych nesnižoval. O tom,že se zažere je možná pravda,ale nevim,pokud je zažranej,provádím tzv. „Bokem vchod“ a dostávám twistera,nebo třpyktu přes žábry,je to šetrné. No¨malý wobler by byl horší,ale na mini woblery nechytám.. Nechal bych to tak jako to je,a i když se stane,že je ryba potrhaná,tak když se vrátí do vody má alespoň minimální šanci,když se majzne po hlavě,má to jistý… A kdyby se míra snížila,tak o candoše zavadim jednou za dva roky. Toť názor můj…
reagovat