Vyhledávání
CANDÁT zpět na 40cm
26.7.2005 | Vydrus | 8.678 zobrazení | 50 odpovědí
Chci jen znát vaše názory (jestli nejsem jediný). Myslím si, že změnou míry na 45cm si RS moc nepomohl, spíš naopak. Za sezonu se chytí spousta candátů 40–44cm a většinou se zažere, i když sekáte dříve. Podle řádu ho musíte pustit a on chcípne. Je to škoda, navíc kdyby si ho rybář mohl vzít, nechytal by po dvou kusech už dál a nedocházelo by k někdy až drastickému vybíjení tak krásné a tolik žádané ryby.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 28. ledna 2006 v 19:03 ® kkarlos
-
jen neco zkousim- tak me omluvte!!!
reagovat - Sobota 28. ledna 2006 v 17:34 ® regulus
-
Quote: On 2006–01–26 19:55, troll napsal: Oni se taky candáti někdy zblázní a jdou na žížalu jako pitomý. Potom je těžko sekat včas, protože to to mají po jednom metru jízdy v žaludku.
Kdyby jenom na žížalu, berou i na foukačku a kukuřicu. Mě může trefit, když tahám gumu nebo mrtvou rybišku po dně půl dne, nachodím 10 km a bobkař kousek ode mne vytáhne 60 candoša místo kapra. Loni se mi to během jednoho dne stalo 3× a to jsem měl opravdu dost
reagovat - Sobota 28. ledna 2006 v 15:54 ® Kubah
-
Míru bych nechal 45cm
reagovat - Sobota 28. ledna 2006 v 8:30 ® xyz
-
Jo a zapomenull jsi napsat že nejlip berou koncem května a zacatkem června
reagovat - Čtvrtek 26. ledna 2006 ve 20:55 ® troll
-
Oni se taky candáti někdy zblázní a jdou na žížalu jako pitomý. Potom je těžko sekat včas, protože to to mají po jednom metru jízdy v žaludku.
reagovat - Čtvrtek 26. ledna 2006 ve 12:12 ® Prutos
-
Když se masař rozhodne,že bude brát třicítky, tak je prostě brát bude. Umožňuje mu to nedostatečné množstí kontrol RS, bohužel. Míra má význam jen pro opravdové Rybáře. 45cm je myslím ideální,nechceme přece vraždit tyto krásné dravčíky pro ten malý kousek masa. Ještě tu padlo " zvýšit na 50". Nesouhlasím! Jistě by se našlo nemálo lidí, kteří by si dravce mezi 45 a 50cm ponechali. Jen by se tím zvýšil už tak dost vysoký počet nevykázaných ryb!
reagovat - Čtvrtek 26. ledna 2006 v 10:52 @
-
Quote: On 2006–01–25 22:54, profa napsal: Všem: Je mi 30 a v životě jsem candata nechytil. Poraďte. Ono to někdy přijde,já taky letos chytil 43 cm svýho prvního v životě. O to větší jsem z něj měl radost.
reagovat - Čtvrtek 26. ledna 2006 v 9:08 ® hraji
-
Profa: a chodíš na ně na revír kde jsou? Ulovit candáta v létě na rybku není zas až tak velký problém. Nemluvím o velkých candátech, ale o běžné velikosti.
reagovat - Čtvrtek 26. ledna 2006 v 9:07 ® hraji
-
Plně souhlasím s tím, co napsal Alivio. Vše je v rybářích. Pokud lovím candáta, a lovím jej úmyslně, nic mi nebrání lovit na malé háčky, nebo ještě lépe na dva malé trojháčky a zasekávat ihned po rozjetí. 95 % candátů bude mít zaseklý trojháček v tvrdé části tlamy a jejich puštění nebude spojeno s žádným rizikem. Ale nenažraný český rybář musí mít jistotu, že mu candát nespadne, takže počká a pak, aby ušetřil a neztratil háček za korunu, poraní rybu v ceně nejméně 200,– kč tak, že uhyne.
reagovat - Středa 25. ledna 2006 ve 23:54 ® profa
-
Všem: Je mi 30 a v životě jsem candata nechytil. Poraďte.
reagovat - Středa 25. ledna 2006 ve 22:52 ® BigMike
-
Hodně candátků v této velikosti i po ostřižení vlasce (ruku na srdce, kolik lidí jste viděli odstřihávat)jde po proudu břichem nahoru. A myslím, že poměr váčkářů na umělé nástrahy a rybičkářů je tak 1:10, aspoň u nás. Do toho si vemte, a to myslím je na beton, polovina lidí si vezme domů candáta okolo 40cm s dovětkem: je zažraný, stejně by chcípl a šup, má ho v ruksaku! Takže když to vezmu kolem a kolem, každoročně zařve strašně candátů právě okolo těch 40 cm a teď nebrečím když řeknu, že poctivka utře, protože těch nad 45 už zkrátka ve vodě moc nezbude!!! Alespoň tak to vypadá u nás na Lužnici!
reagovat - Středa 25. ledna 2006 ve 22:51 ® BigMike
-
40 dle mého vyhovovalo! Za rok na vláčku chytím tak 50 candátků do 45 cm, z toho tak 10–15 od 40 do 45. Nad 45 jsem měl letos 3. Tak to jde rok co rok, pořád si říkám, že povyrostou, ale ouha, nějak se na tom rozmezí 45 cm vytrácejí! Proč? Moje teorie: na přívlač a na řece si myslím, že přežijí všichní. Nejsem si jist, že takhle dopadnou ti, kteří se chytnou na rybky. Ne všichni sekají skoro hned po záběru, většinou je zásek pozdní a dost razantní.
reagovat - Středa 25. ledna 2006 ve 22:22 ® mana01
-
50 a vice bez dalsich debat!!!!
reagovat - Středa 25. ledna 2006 ve 22:19 ® pikos
-
Candát je výborná ryba. Já bych mu snad ani míru nedával.
reagovat - Středa 25. ledna 2006 ve 21:23 ® Prichy
-
Jednou jsem se spechym byli na rybniku, zblaznili se candadi a sli jako cvoci. Bohuzel mali (no nakonec se jeden asi? 55 chytil). Ja osobne jsem chytil 8 candatu na 10 nahozu. Nevim, kolik se mohlo chytit candatku za ty 2–3dny co sli. Muj odhad je 200–300 a to jak na rybky, tak na rippery) Videl jsem asi 2–3 mrtve a asi 2 okouny. (nevim, jak s nimi zachazeli ostatni, ale domnivam se, ze snad vsichni)
nutno dodat ze to bylo z hloubky cca 4m na useku 50 na 20 m.
reagovat - Úterý 24. ledna 2006 v 11:47 ® Pavouk
-
Myslím že 45 je ideální. A možná by jste se divili co candát někdy vydrží.
reagovat - Úterý 24. ledna 2006 v 8:54 ® tucnak11
-
Pokut jste milovniki lovu candatu tak chytejte jak ja. Candaty chytam systemkovym spusobem,dva male chački na pletence vzdalene 4 cm jak mi pojede candat po 5 sek. zatnu a nikdy mi za dobu co naně chodim něstalo mi se že systemek mi spolkl,vždycky měl to za krajček tlamy,druhe žešeni nejšetrnějši,obědnat si chački ktere korozuji po dobu 4–5 dni jak candata otstřychneš tak mu chaček rospadne se,zatym jsem je viděl v provedeni jedno-chaček je pravda že takovy chaček vyjde na 30 kč jen že ta nadcherna ryba si to zaslouži,co se jedna miry tak 50 cm by byla akurat. Chytam většinou na vlačku a ještě se mi nepodažylo aby mi candat spolkl nastrachu jedna se o gumy.
reagovat - Úterý 24. ledna 2006 v 8:39 @
-
Můj názor:Candát se sníží na 40cm,lidé si budou brát C už od 40 cm,tudíž jich bude míň a bude tu převládat ryba do 40 cm. Za tři roky se tu bude rozvíjet debata,že se chytá hodně candátů pod 40 cm a jestli nesnížit na 35 cm,aby se tolik neničili. Má to smysl?
reagovat - Úterý 24. ledna 2006 v 8:28 ® Mike
-
Já jsem proti, myslím si, že by se míra snižovat neměla. Hodně rybářů by toho nejspíš využilo a ty čtyřicátníky by většina stejně brala i kdyby to neměly zažraný. Myslím že 45 cm je tak akorát, ale kdyby bylo po mým tak by mohlo být klidně 50…
reagovat - Úterý 24. ledna 2006 v 1:52 ® regulus
-
Kromě mojí osobní míry 30 cm, kterou porušuji jen tak jednou ročně při chytámí ryb na rybí salát a u nástražních rybek, běžně používám míru povolená + 5cm. Nemyslím si, že by masařům zvýšení míry zabránilo v chytání candátů kteří by míru neměli. Normální rybáři a trofám se za jednoho z nich považovat, si sice sem tam rybu vezmou, ale pouze v rámci pravidel. O míře poškození ryby se píše v rybářském řádu, prakticky nesmíš poškozenou rybu vrátit do vody, ale jsi v rozporu s jiným odstavcem téhož řádu, že nesmíš vzít rybu, která nemá míru XX cm. Pak je to na tvém svědomí , ale bohužel i na posouzení RS, která s tvým názorem nemusí zcela souhlsit. Bohužel ne všichni chodíme na ryby jen pro zábvu, tím se nechci dotknout nikoho z návštěvníků tohoto vortálu, protože ti o kterých mluvím se tady zcela jistě neukáží. Zvýšení míry candáta by dle mého názoru nic nepřineslo, ale mě osobně je to jedno, prostě bych jen zvýšil svoji osobní míru o X cm. Naopak si myslím, že nějaké drastické opatření by bylo kontraproduktivní, candát, alespoň na Moravě není ryba, která by se chytala jak na běžícím páse. Vedlo by to k většímu počtu prohřešků, a nic by to nevyřešilo. Jen tak pro zajímavost, chytám 33 rok a za celou tu dobu mě pobybnej nebo RS kontrolovala pouze 3×, nejsem vášnivej rybář, ale průměr 50 ročních docházek nebude daleko od pravdy, spíš víc, tak si to spočítejte nejsou to ani 0,2% pravděpodobnosti, že by mě, pokud bych to dělal , chytil někdo při něčem nekalým. Co vyřeší zvýšení míry???
reagovat - Úterý 24. ledna 2006 v 1:38 ® herik
-
Osobne som za 50 a viac, dravcov ubuda, rybari nadavaju a chytaju na rybku na zazratie, trojhaky, protihroty…
reagovat - Pondělí 23. ledna 2006 v 19:09 ® ywan
-
zdvihli nám to na 50 !!!
reagovat - Pondělí 1. srpna 2005 v 16:11 ® Zlinsky_lovec
-
Jsem proti
reagovat - Neděle 31. července 2005 v 17:22 ® jaryn
-
Nechat 45, když to má zažraný, tak háček ustřihneš a on si poradí.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2005 v 18:04 ® rybar11
-
Chytám na mrtvé rybičky od 5 do 7 cm. Jednou za rok pravda naháčím i větší ouklej ( okolo 13cm). Na zmíňěné oukleje jsem tahal candáty přes 50. Když dávám ty malé rybičky tak mi tak 2× do roka zabere podmírový, ustřihnu a hotovo, nejlíp rovnou ve vodě. Myslím, že většina z nich v klidu přežije, nevidím důvod, proč kvůli pár malým rabám snižovat míru. Některé z těch malých ryb přeží a dorostou!!! Jediné co můžeme udělat je pouštět je a doufat, že to co největší množství rozchodí!
reagovat - Čtvrtek 28. července 2005 ve 13:52 ® Tomash
-
PV : Ortodoxie-pravověrnost – pevné zastání pravé církevní nauky. To se tak říká víš.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2005 ve 13:38 ® Wolf
-
lepší sou konbinačky peanem to nezamáškneš pořádně.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2005 ve 13:35 ® Vydrus
-
jiris: vidíš, to mě vůbec nenapadlo!
reagovat
Díky za radu, hned při dalším rybaření to vyzkouším! - Čtvrtek 28. července 2005 ve 13:15 ® jiris
-
Vydrus – nemusis nic brousit, staci zamacknout peanem…
reagovat - Čtvrtek 28. července 2005 v 8:16 ® Vydrus
-
hnilda: Já návazce nepoužívám vůbec. Když je malej, zažranej, ale nekrvácí, ustřihnu vlasec a šup s ním zpátky. Někdy se ale stává, že je zaseklej blbě, krvácí a nepřežije. Docela mě to pak mrzí. Sháněl jsem háčky bez protihrotu, abych zkusil, jestli to bude lepší, ale v celých Budějovicích je nikde nemaj. Asi budu muset použít normální a ubrousit je.
reagovat