Vyhledávání
Sumec na podvodní splávek
23.7.2005 | PM | 8.660 zobrazení | 46 odpovědí
Nevim,co dělám špatně. mám přibližně 50% úspěšnost na stojaté vodě. Téměř v polovině záběrů sumec nástražní rybu strhne nebo jsou na ní známky jeho čelistí, mnohdy i sliz na návazci. Prosím, poraďte, jak by měla být seřízena brzda (spíše volněji nebo natvrdo,aby se sumec při záběru sekl) a zda-li sekat okamžitě, když dravec rybu uchopí nebo chvíli počkat. [addsig]
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 26. července 2005 v 11:42 ® HaD
-
pepíno99: taky je wotázka, zda je u dna kyslík. v určitých obdobích nebývá a ryby se udusej
reagovat - Úterý 26. července 2005 v 10:50 ® pepino99
-
tak včera sem byl s podvodníkem na stojáku . Cejn ani necink a když sem to večer stáhnul tak byl gumovej. A to je píchám hodně wopatrně..... ?
reagovat - Pondělí 25. července 2005 v 18:12 ® pepino99
-
No to asi nebylo myšleno s broky. Dal bych tak 100 gramofky cca …
reagovat - Pondělí 25. července 2005 v 17:22 ® HaD
-
S těmi broky je to trochu problém. to jde snáze s použitím olova cca 300g, u větší zátěže to může popojet nebo se může i poškodit ryba – prostě by to padalo moc rychle a táhlo to rybu prudce ke dnu. Já jsem to třeba na Orlíku řešil tak, že jsem hned po zavezení ještě na vodě co nejblíže na šňůru připnul karabinkou olovo okolo 30 – 50 g a příp. pak zvedl špičku prutu a to olůvko, pokud je dostatečný úhel dojede skoro až ke kamenu a je to. Nejlepší je hodně placatej kamen a třeba jen 1 cm dlouhá trhačka, aby to celý bylo co nejblíže dnu. Když je trochu bahna, tak se to navíc zaboří a máš klid.
reagovat - Pondělí 25. července 2005 v 15:34 ® pepino99
-
a prut dát do hlásiče. Hrouzek ještě radil připnout dvě olůfka jedno 20cm a druhé 70 cm od kamene … Nepřijde mi to jako blbej nápad ale pak se musí celá montáž pustit do vody najednou myslím ))
reagovat - Pondělí 25. července 2005 ve 14:03 ® HaD
-
když ho dáš až k rybě, tak by neměla, pro jistotu bych dal ale cca 0,7m bužírky a prut položit špičkou k vodě, aby byla šňůra co nejblíž u dna
reagovat - Pondělí 25. července 2005 ve 12:01 ® pepino99
-
HaD : ale když tam dám ten podvodňák tak se bojím že se do toho bude na stojáku motat … ????
reagovat - Pondělí 25. července 2005 v 10:58 ® HaD
-
Když dáš nosnej hák dospodu, tak se ti bude ryba při tahu tlačit ke dnu a přetáčet a i se to bude spíš motat. Nosnej hák za řitní ploutev se dává hlavně na bojku nebo vábničku při použití kapra, aby nevyjížděl na hladinu a tlačilo ho to dolu. S tim polytyrenem na hubu je to dosela dobrej nápad, ale stejně bych tam nechal ještě řekněme 20g podvodňák u „prdele“ a ten polystyren bych přidělal tak, že bych dal na silon 0,16 –0,20 na konec gumovou kuličku coby zarážku a pomocí prošívací jehly bych to opatrně protáhl „nosní dírkou“ a pak přivázal ten připravenej polystyren
reagovat - Neděle 24. července 2005 v 16:25 ® pepino99
-
hrouzek : no já to právě zkouším )
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:58 ® Hrouzek
-
jsem s tim chytal jenom na Pádu
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:55 ® Hrouzek
-
na stojáku jsem s podvodním splákem ještě nechytal )
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:51 ® pepino99
-
hrouzek : Děkuju . Ještě nevím co s tím splávkem. Na řece je to f poho ale na tom stojáku je něgdy zamotanej a něgdy ne … ?
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:44 ® Hrouzek
-
Tak ať se zadaří!
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:36 ® pepino99
-
hrouzek : no tak to ještě vyzkouším ) a správičku dám.
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:35 ® Hrouzek
-
nosnej hák asi 4cm z vrchu od ocasní ploutve dávám.
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:20 ® pepino99
-
hrouzek: jo a kam nosnej hák ?????
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:16 ® pepino99
-
hrouzek: jo jo karásci jsou paka ))))) Já vymýšlím jak je přečurat na podvodníka na klidným stojáku. Když splávek dáš motá se i kejn a když nedáš a dám ho zespod tak fakt po dvou hoďkách má dost. Proto chci zkusit tu malou kostičku na čelo jestli to pomůže … ? ))))
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:13 ® Hrouzek
-
pepíno-cejni se nemotaj a karas skoro furt, ty Pádský karasové jsou hrozný dovedové s tim tak rampluje až se do toho uplně chudák omotá
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:11 ® Hrouzek
-
PM-jo plotky jsem slyšel,že jsou taky dobrý… Jinak na zásek ti 200–300g olovo nestačí. takhle když tam dáš velkej šutr,tak ti to přerve a pak táhneš jenom sumíka a máš i větší šanci než sekneš,že to nevyplivne,protože se přisekne… Myslim,že sumci jsou až na některý drobnosti dost chytrý rybky… To co nám předvedli ted nakonec na Pádu,jsem jen koukal. oni poznají druh ryby i v silně proudivé a hodně kalné vodě..
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:09 ® pepino99
-
hrouzek: a když ho máš takhle ze shora nemotá se do toho ??? No trhačku dávám tky tak ale na podvodníka … ??
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 14:04 ® Hrouzek
-
PM-ono když ji tam ponoříš,tak ta rybka má sílu a chce z toho ven ze začátku. ale po cca 2hodinách toho má plný brejle, si nemůže přirozeně odpočinout a když přestane jančit,tak ji to převrací na bok a to je už špatně,protože už nemá sílu… takhle za vršek ji to drží šikmo dolů a pořád se hejbe(a může si odpočinout), ale myslim hlavně tim cejny… Na jaře když jsme kaprařili,tak mi do toho věl kapr a musel jsem to stahnout ke kraji,tak jsem ráno toho cejna pozoroval po noci.. Měl jsem tam 3 pruty s cejnama a jedinej kterej byl ráno tuhej byl ten co byl nastraženej za spodní část..
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:53 ® Hrouzek
-
xycht- já bych dal asi 2 malý trojháky, ty tunákový 3ky, musim vyzkoušet jestli z toho ty sumci nebudou padat. ale chytá se na ně taky,tak to bude asi v poho… Jinak pak ještě poopravim splávej, abych na něj mohl dát taky trojhák, protože sumci utočej(nebo trefej) taky někdy jen ten podvodní splávek. Ještě je doma mám razkousaný od sumců )Největší bomba byla, když jsem vytáhl uplně odřenej ten splávek a rybě vůbec nic nebylo
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:52 ® PM
-
hrouzek:nejvíc chytam na asi 30cm plotice.
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:50 ® PM
-
hrouzek:převážně chytám na plotice asi 30cm
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:50 ® pepino99
-
hrouzek : a jakej jinej systémek si měl na mysli ????
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:49 ® pepino99
-
jo chápu taky chytám nejčastěji kejny nebo skaláky. Zkusil sem i okouna a bělici
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:43 ® PM
-
hrouzek:děkuji za radu,snad by stačilo dát napevno 200–300g olovo,při zdolávání by to neměl být problém,používám loď. S tím uchycením za řitní ploutev jsem myslel,že je odolnější proti vytržení než za hřbetní část u ocasu a nepřipadalo mi, že rybka pracuje nepřirozeně.
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:34 ® xycht
-
Hrouzek: kdybych tam dal rybku okolo 20cm, myslíš že nestačil jednohák. nějakej větší? myslim na podvodní splávek
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:29 ® Hrouzek
-
tim vejny jsem myslel cejny
reagovat - Neděle 24. července 2005 ve 13:23 ® Hrouzek
-
ale na podvodák mě nebaví chytat,protože do ryby se musí vrážet trojháky,tam to nejde vobejít jiným systémkem. to by se zamotalo )
reagovat