Vyhledávání
jak měříte délku ryb?
21.7.2005 | saky | 5.814 zobrazení | 31 odpovědí
Docela by mě zajímalo, jak měříte délku ryb, jestli tak, že dáte metr na rybu a změříte ji od konce ocasní ploutve po hlavu (a tim přičtete několik cm díky oblouku, jak vám metr leží na baculatý rybě), nebo tak, že položíte metr na rovnou zem a ne něj teprve dáte rybu a tak zjistíte její pravou délku??
Osobně ryby neměřim, protože je, až na výjimky, pouštim, ale nedávno sem na tohle téma diskutoval s kamarádem, tak by mě zajímal Váš názor…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 29. července 2005 v 11:01 ® rybar11
-
Někteří i od hlavy k patě.
reagovat - Pátek 29. července 2005 v 10:41 ® funami
-
vod voka
reagovat - Čtvrtek 28. července 2005 ve 22:21 ® HAT
-
Dávám metr na rybu(jsem zapoměl říct)
reagovat - Středa 27. července 2005 ve 22:57 ® HAT
-
Měřim ryby asi špatně, ale když si chci náhodou nějakou rybu ponechat tak mámvlastní míry kapr nad 40 do těch 55, štika 55 a tak. ale beru ryby jen z řídka.
reagovat - Středa 27. července 2005 v 19:30 ® Curtik
-
Měřím stejně jako Big Majk, rovnoběžně pod břichem ryby. A ode dneška budu taky stahovat ocas (rybě teda)
reagovat - Středa 27. července 2005 ve 12:47 ® Tomash
-
Já vždycky rybu celou omotám metrem – od hlavy až po ocas kolem dokola a nechápu, proč chtějí všichni chytit kapra přes 80, štiku přes metr, cejna přes 70. To chytám běžně i mnohem větší!
reagovat - Středa 27. července 2005 v 9:36 ® Holajz2
-
Kapra měřím, když vidím, že už se dá vzít a má kolem 45cm, candoše taky poznám, jestli má míru. A úhoře měřím, když visí na stromě. Ryby měřím tak, že je položím na metr.
reagovat - Pondělí 25. července 2005 v 10:38 ® saky
-
BigMike: pokud de o mě, chytim spiš hooodne ks malejch rybicek (samozrejme poustim), tak si pak v hospode pridavam jejich pocet
reagovat - Neděle 24. července 2005 v 11:06 ® rybar11
-
No s těma pár kouskama co za rok beru si dám práci. Zvednu je a dám pod ně metr. Úhoře u vody ale neměřím, stejně beru jën ty nad 60, to už každý uzná, že míru má. Doma mrtvej se mněří líp.
reagovat - Sobota 23. července 2005 v 11:54 ® BigMike
-
Hlavně jde o tu hranici mírová, nemírová, pak je to asi fuk,ne? Stejně si každej pak v hospodě 10 cm a kilo přidáme
reagovat))) A za pár let tomu už i věříme
)
- Pátek 22. července 2005 ve 23:14 ® Noe
-
to zvcrkavani ocasu, no ja to delam odjakziva a kdyby to nebylo fer, musel bych si snizit par cm, u svych trofejnich........
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 18:57 ® BoBo-Falknow
-
HaD: Kurňa to je fakt rozdíl, když jedním způsobem naměříš 100cm a druhým 101,2 mm
reagovat - Pátek 22. července 2005 ve 13:56 ® BigMike
-
Metr dát pod rybu jsem myslel, že jí přiložím metr rovnoběžně s ní, pod břicho, ne že rybu pokládám na metr
reagovat))
- Pátek 22. července 2005 ve 13:00 ® nurse02
-
Vydrus:V tom naprosto souhlasim,jen jsem se podělil o posledni zkusenost. Znám spoustu lidi,kteri tu rybu budou natahovat jen aby mela miru. navic je overeny,ze nektery ryby si ve vezirku dokazou obouchat ploutve takze se jeste zmensi. Nepatrim mezi ortodoxni vyznavace pousteni a obcas neco domu vezmu. Ale kapru kteri meli 40 uz jsem letos asi 30 pustil.
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 11:30 ® revi
-
Buď dám metr pod rybu nebo si můžeš zabodnout dva klacíky a pak mezi nimi změřit.
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 10:00 ® Vydrus
-
nurse02: já rybářský rád znám dobře a respektuju, i když nesouhlasím se vším. Proškolit by určitě potřebovali někteří členi rybářské stráže. Ne o tom, co obsahuje rybářský řád, ale jak se maj k rybářům chovat. Někteří musej dělat potíže a pakárnu, asi je to uspokojuje. Znám totiž i takový, kteří se s tebou budou dohadovat, že takové měření (sevření ocasu) je zakázané a ve finále ti i seberou povolenku, když podle nich nebude mít ryba míru. Já ale takové ryby stejně pouštím. Jenže oni si stejně najdou něco jiného a buzerujou. Je to v lidech.
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 8:45 ® nurse02
-
To sevreni ocasu je metoda oficialne doporucena na skoleni pro ziskani listku. Da se tim opravdu ziskat"par" cm.
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 8:38 ® Vydrus
-
Nepřipadá mi nějak obtížné změřit rybu celkem přesně přiložením dřevěného metru shora. Konec metru opřu o ukazovák a ten o tlamu ryby, pak se jen kolmým pohledem podívám na hodnotu, kterou mi metr ukáže u ocasu ryby. Spíš by mě zajímalo, jak ji kdo měří – ocas se dá sevřít a třeba u cejna tak délka vzroste i o pár cm.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 23:01 ® Čajda
-
Položím rybu a k ní položím metr. Není to pravda nejpřesnější,ale já moc neměřím a když už nějakou odnesu,většinou už od oka převyšuje míru. Proto také většinou vracím prázdný lístek
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 20:42 ® Tomik
-
Já dávám taky metr pod rybu!
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 18:54 ® pikos
-
Jedno měření určitě nestačí, minimálně je nutné provádět deset měření, spočítat průměr a relativní a absolutní chybu.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 18:21 ® DEATH
-
Dávám metr těsně nad rybu. Tak nevim..
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 17:18 ® HaD
-
pokud chcej nepřesněji rybu změřit, tak metr pod rybu. jedný štice jsem naměřil cca 100 cm přiložením metru,ale když jsem pak dal metr na rovou zem a na něj štiku položil, dala se délka určit i na mm, tj. 101,2 mm. I na závodech se používá tento způsob měření (na mm), i když jsou k tomu určité pomůcky- měřící „korýtka“, ale v principu se ryba na metr pokládá
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 16:30 ® BigMike
-
Dávám metr pod rybu.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:33 ® saky
-
obcasny_pijak: pokud měříš jen těch pár „jedlejch“ za rok takhle přes prut, je to docela dobrej nápad, na druhou stranu si ale neumim představit, že bych do korku svýho milovanýho prutu udělal zářez a navíc, když už bych si tu jednu, dvě ryby ročně chtěl nechat, tak si nenechám prcka ani důchodce, takže by mi taková rychlomíra byla asi k ničemu pokud jde o mě, měřim všechny, kvůli prográmku, do kterýho si pak úlovky, společně se všema podrobnostma zapisuju. Když řikám, že měřim všechny, myslím tim, že je měřim odhadem (dlaň mám po zápěstí 20cm, širokou cca 10,5cm… takže asi takle, ale v 90% případů se ryby ani nedotknu, jen ji vytáhnu hlavu z vody a peánem zbavim háčku.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:31 ® toulovec
-
já mám na prutu nalepený metr, kdysi jsem to někde koupil přez net, prostě igelitová samolepka s metrem, není to vidět, jen bílé dílky, rybu při vyháčkování podržím vedle prutu a hned vidím přesně kolik má, nemusím nic odkládat, nic hledat. A nemusím na rybu ani sáhnout.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:21 ® fikus
-
Otázku bych možná doplnil o to jaké ryby kdo měří? Někdo měří všechny ryby, někdo jen ty co si vezme. Já ryby dělím i na jedlé a nejedlé, možná trochu drsně znějící, ale realita je jiná, jedlých je jen pár za rok. Ty jedlé měřím podle „zářezu“ na prutu a až potom metrem. Tzv. „zářez“ používám pro jeho rychlost změření. To abych rybu dlouho netrápil na vzduchu. Ale všechny ryby si nejraději „změřím“ pohledem. Tedy pokud to není dvacátá ouklej za sebou
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:16 ® WildTiger
-
když už potřebuju změřit rybu tak ji měřím pásmem – 2m a to tak že ji položím na rovnou zem a narovnám ji a metr dám vedle ryby protože na rybu mi to přijde zkreslené, ale nikdy mě nenapadlo dát metr pod rybu díky za radu
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 11:50 ® willIam
-
treti zpusob vysunu rybu na okraj podlozky a u huby a konce ocasu zapichnu nejaky dva koliky a pak zmerim mezru.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 11:44 ® kkarlos
-
ten druhý způsob!!!ale ryby skoro neměřím protože skoro všechny pouštím
reagovat