Vyhledávání
Váhu k vodě? Ano, či ne?
21.7.2005 | saky | 4.069 zobrazení | 24 odpovědí
Ahoj, zajímalo by mě, co si myslíte o nepsaný povinnosti nosit k vodě váhu (áť už digitální, či mechanickou) s přesností řekněme max. 5%. Je jasný, že tabulky z ryb.řádu se použít nedaj. Osobně mám váhu digitální za 1500,– s přesností 2%. Koupil sem jí kvůli testu těhle tabulek a taky, proto, když si jednou za rok nechám štičku okolo 65, abych ji moh zvážit, když je povinnost zapsat hmotnost. Co ale nechápu je, jak můžete zapsat hmotnost ryby, když jednou má o kilo víc, podruhý míň a Vy tu váhu nemáte. A rybáři, který si ročne od vody odnesou 200ryb- a sou takový! a nemaj váhu- no potěš koště, to pak můžem sumáře vyhazovat, když se budou spracovávat statistiky na to kolik kg ryb se kde ulovilo…
Osobně vážim každou druhou rybu, kterou musim dát do podběráku, kvůli její velikosti (a pak jí pouštim) a ony hmotnostní rozdíli sou vážně obrovský! Jak to děláte Vy, co si ryb odnášíte víc?
Neměla by se zavést podmínka, že pokud půjdu k vodě a nebudu mít ocejchovanou váhu, nesmim si rybu odnýst? Já bych byl pro…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 26. července 2005 ve 14:47 ® Ladas
-
Pokud každý vypíše váhu podle tabulek (za předpokladu že tabulky jsou dělané dle průměrné hmotnosti ryby na cm) tak ve finále bude přesnost skoro 100%. To znamená že to bohatě stačí. Také to znamená, že tato kolonka v povolence je naprosto zbytečná.
reagovat - Úterý 26. července 2005 v 8:52 ® saky
-
Milky: no už držim hubu, asi by se takovejch příkladů dalo vymyslet víc
reagovat - Úterý 26. července 2005 v 6:18 ® Prichy
-
Death: aha, takze koncim, skoda, priznam se ze toto pravidlo neznam , na druhou stranu jsem ho jeste nikdy nepotreboval
reagovat - Úterý 26. července 2005 v 0:32 ® Milky
-
for All: … hodně tu kecejte o tom, že by měla být váha povinná a nějakej debil se toho ještě chytne!
Když už se tu řeší pí…, tak dám další podnět – chytáme v určitém čase a není povinný chronometr (hodinky, sextant, …). Co s tím?
reagovat - Pondělí 25. července 2005 ve 23:32 ® DEATH
-
Tady je úryvek… Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba,kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg,končí jejím přisvojením denní lov...... OK,ale v noci můžu teda znova chytat Jen rejpu ..
reagovat - Pondělí 25. července 2005 ve 23:04 ® pif
-
já bych se osobně vykašlal na váhu,ale bral bych povinně k vodě gril. není mad čerstvou rybu,je to zdravé a chutné.
reagovat - Pondělí 25. července 2005 ve 22:07 ® Prichy
-
Ja bych se chytil toho, ze kdyz rybar chytne rybu nad 7 kg, nema u vody co delat. Rekl bych, ze to v radu neni napsano. Je tam napsano, ze si mohu od vody odnest 7kg ryb v tom dve uslechtile. atd. Kdyz chytnu dva kapry a je 7 rano, tak tam nebudu preci koukat na kamose. Muzu chytat dal, ryby poustet a jeste si krome masa dobre zachytat. Nebo ne? Co si o tom myslite?
PS: dva kapri je jen priklad a u me teorie, letos jsem jeste zadnyho nekillnul
PS: trochu jsem to zdramatizoval, neberte me prilis vazne
. ale co je pravda, ze pokud chytnu uslechtilou rybu nad 7 kg, kterou si ponecham – na pisu do ulovkace – pak uz si zadnou nesmim vzit – ale chytat snad muzu, nebo ne?
reagovat - Pondělí 25. července 2005 v 10:28 ® saky
-
obcasny_pijak: promiň, ale proč si to myslíš? jestli jsem na Tebe udělal dojem, že někomu závidim jeho úlovky, tak to se na mě vážně nezlob, ale tak to fakt není. Je mi celkem fuk, kdo si co odnese, pokud je to v rozumný míře. Pravdou je, že masaře rád nemám. Pokud si tim slovem „závist“ mínil to, že toho nechytnu tolik jako oni masaři a nemůžu si toho tolik odnýst, tak se ti můžu tak akoraát smát Jestlis to myslel nějak jinak, tak promin Šlo mi spíš o to zjistit, jak se na to díva RŘ, vim, že kdysi (nevim, jak je to teď) vycházely v Rybářství různý statistiky o tom kolik a kterejch ryb se ulovilo na ty dany nadrži: respektive, vždycky tam uváděli kusy a hmotnost. Nedávno sem na takovej článek narazil a tak sem si řikal, že je to taková zvláštní statistika. Kusy sou bezesporu správně, ale ta hmotnost… Je mi fakt jedno, jestli budou mít všichni u vody váhu nebo ne, jen mě zajímal Váš názor na to, že s se váhou všude počítá, ale málokde se měří…
reagovat - Sobota 23. července 2005 ve 12:08 ® BigMike
-
Saky: mno, ještě se mi to nestalo, aby někdo měl někde u sebe štiku na váhové hranici
reagovatA i kdyby, kouknu do úlovkáče jestli je zapsaná, mrknu na váhu tam udanou a když se to nikterak neodchyluje od tabulek a má do 7 kg, nechám ho chytat dál a příští den vyrazím na to místo s proutkem
Vždy se potloukají 2 pěkné spolu
) Váhu bych vůbec neřešil, některá by byla kalibrovaná, některá ne a .. Osobně se vždy baví o cm, kolik měří úlovek a ne kolik váží. To je opravdu zkreslující a myslím, že to řeší tak v rubrikách Rekordní úlovky.
- Pátek 22. července 2005 v 18:02 ® fikus
-
saky: tabulky jsou tabulky, myslím, že to nikdo moc neřeší. Nechci tě urazit, ale tvůj pohled na věc mi připadá spíš jako závist.
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 16:30 ® saky
-
BigMike: díky za info, jinak je mi jasný, že za 70ku tam nepustíte 70ku, ale ne že bych se stavěl proti, kdyby to tak bejt mělo
A s tou váhou je to dobrá informace. Nicméně, jak už bylo zmíněno, nechápu, proč ta váha není součástí povinnýho vybavení, když v sumáři se úlovky nakonec sčítaj přes hmotnost. Nebo proč v řádu není uvedený, že nejsem povinen zapsat váhu při odchodu od vody, ale že si ji můžu zvážit klidně doma… protože je to nesmysl…Dal bych opačnou otázku, jak jako porybnej dokážeš rybáři, kterej má v báglu štiku 85cm a vesele chytá dál, že ta ryba má přes 7kg a tudíž už u vody nemá co dělat? Jelikož v tabulkách najdeš, že štika 80cm má 6,5Kg (nemám tabulky teď u sebe berme to teoreticky), ale už jen od pohledu má přes 7kg. Co pak můžeš v takový situaci dělat, zvlášť, když nemáš váhu? A i kdybys tu váhu měl a ta ryba měla třeba 8kg, co bys pak tomu rybáři moh udělat, když by měl zapsanou váhu podle blbejch tabulek? Asi nic co? A když by si chyt další řekněme 60ku a šel domú a smál se Ti, jak tě přelstil. Já si nemůžu pomoct, přide mi to jako takovej paradox, musim napsat váhu, ale váhu mít nemusim, takže si tam můžu napsat, co chci, protože nikde není dáno, že musim použít ony tabulky, takže když někomu bude připadat, že jeho štička mající 5kg má jen 2kg a napíše to do povolenky, tak nemůžeš nic dělat, že jo?
nemůžu si pomoct, ale připadá mi to jako paradox, metr mít s sebou musim, tak proč ne váhu? Ta nejobyčejnější stojí 300,–
Zase to nebaštim tak, abych to nějak prožíval, jen mi to připadá celý jako takovej nesmysl, proto se ptám na Váš názor…
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 15:55 ® BigMike
-
Jako vedoucí RS stráže u nás váhu nemám, nenosím, zapisuji odhadem. Hlavně se řídím mírou ryby!!! Jestli má štika 60 cm a váhu 2 kg nebo 2,5 je mi fuk. Ať již jako rybářovi, tak i porybnýmu, hlavně když je zapsaná a se správnou mírou. Mohu na někom chtít, aby pustil štiku 100cm, vychrtlou a vážící 5 kg?
reagovat
A co se týče vysazování, je vám snad jasné, že se nevysadí za 70 cm štiku 70 cm štika. Jsou dané násadové plány, které se každý rok plní a pokud dojde na některém revíru k obzvlášť velkému navýšení úlovků, nasadí se příští rok o něco více i té ryby. U kapra možno i mírové, u štiky holt o dost menší. S candátem je to horší, vše taktéž malé, tudíž hodně nedožije lovné míry. - Pátek 22. července 2005 v 8:49 ® nurse02
-
Co se vahy tyka tak myslim, ze z tech udaju opravdu nikdy nemuzou vypracovat nejakou objektivni statistiku. Kdyz uz beru rybu tak ji vazim az doma na obycejne vaze, aby dostal nazrat uredni siml. Nevim jak to delaji ti, kteri nosi od vody kvanta ryb,protoze je zahada jak poznaji tech sedm kilo.
reagovat - Pátek 22. července 2005 v 8:34 ® PV
-
Jelikož ryby beru jen sporadicky, váhu nemám a když si rybu beru, napíšu tam něco odhadem, buď z tabulek nebo od oka. Mě to zapisování váhy připadá za současného znění ryb.řádu úplný nesmysl, jak tady někdo zmínil výsledkem je přesný součet nepřesných čísel.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 23:11 ® Čajda
-
Váhu samozřejmě nemám. Když už si nějakou rybu nechám,dopíšu váhu dle tabulek(nechci aby bylo někomu líto,že se mořil s váhovýma tabulkama a nikdo je nepoužívá) a nebo ji doma zvážím na kuchyňských vahách
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 22:51 ® DEATH
-
Váhu ne,picne se tam údaj z tabulek a nebo přibližný odhad,pokud se nám zdá,že v má více či méně než v tabulkách.. Nikdo to po vás nepřeváží,tak co si dělat hlavu.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 21:32 ® Kosmik
-
Váha by měla být povinná rybářská výbava, protože na konci roku vypisuješ a počítáš váhu ulovených ryb a ne metry. Tabulky v řádu jsou nepoužitelné, protože je to průměrná hmotnost a na každém revíru je úživnost vody jiná a některé ryby tam ani nejsou uvedeny.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 14:19 ® jake
-
to saky: Nevím, možná máš pravdu. Nicméně míra je povinnou součástí rybářské výstroje, ale váhu nebo nějaký přezmen apod. rybář mít nemusí – takže bazírovat na tom, aby byla hmotnost ryby zapsána okamžitě (spolu s délkou) je podle mne blbost. A co je lepší? Zapsat ji nepřesně podle tabulek anebo přesněji doma po zvážení. Myslím si, že rozumná RS Ti na to nemůže nic říct. V každém případě Tě ale může zdrbat, když nebudeš mít zapsanou hmotnost ryby z předchozích dnů – to dá rozum
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:41 ® Milky
-
statistika je přesný souhrn nepřesných čísel!
Ber to jak chceš, ale těm, co by to mělo vadit (Svaz), tak těm je to totálně šumák. Jestli se tím chceš nějak vrcholně zabýbat, doporučil bych nějakou laboratorní váhu a laserový metr. Tím bys dostal naprosto přesné poznatky o hmotnosti a dílce úlovku.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:20 ® saky
-
jake: nechci se hádat, možná tomu jen nerozumim, ale řek bych, že podle RŘ musí každej zapsat váhu před odchodem od vody… jestli si tenhle odstavec vysvětluju spravně:
Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do povolenky k lovu, do které uvede datum, číslo revíru, druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené druhy ryb uvedené v odstavcích 5 a 6 zapisuje osoba provádějící lov bezprostředně po jejich ulovení. Ostatní druhy ryb zapisuje po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody.
Jinak by mě zajímalo, podle čeho se ryby vysazujou, jestli byl kamarád dostatečne informovanej, řikal, že se to dělá tak, že krom standartního vysazování se navíc vysazujou ryby, jako náhrada za ulovené a ponechané si rybáři v minulém roce… teď jde o to, jak se to bere, jestli vysadí za 1 70ti cm ponechanou štiku 1 malou, nebo jestli se přihlíží k hmotnosti kterou ona ponechaná ryba měla… jestli je to realizováno prvním způsobem, pak uznávám, že z tohodle pohledu je asi jedno, jakou napíšu váhu ryby, ale pokud by vysazování bylo realizovaný druhym způsobem, tak by sme byli proti sobě, když bysme používali tabulky (i když fakt je, že když by se všechny ponechaný ryby zvážili a porovnaly s tabulkovejma hodnotama, že rozdíl by nemusel bejt až tak velkej.....)
No a pokud to chápu správně a napíšu k ulovený rybě hmotnost, ještě u vody, dle tabulek a skutečná hmotnost, dle váhy bude:
- o 1kg vyšší
- o 1kg nižší a potkám rybářskou stráž, co se stane? Asi h… v obou případech co? Nejste někdo porybnej? Hlavně by mě zajímalo, jak je to s tim zarybňováním za ponechané kusy…
- Čtvrtek 21. července 2005 ve 12:10 ® WildTiger
-
Já mám podobný názor jako Jake většinou si odnáším kapra kolem 45 cm tak že vím že přes 7 kilo nemá a vážím ho až doma na kuchyňské váze
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 11:59 ® fikus
-
ryby nevážím, ryb si vážím a proto je netrápím dlouhým necháním bez vody. Letos jsem ani k jedné ponechané rybě nedopsal váhu. Dělám to až před odevzdáním sumáře na konci roku. Podle tabulek samozřejmě. Když to funkcionářům ČRS a MRS stačí, tak se tím netrápím. Rybám je to stejně fuk.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 11:47 ® willIam
-
nosim sebou mech. vahu abych si mohl sam pro sebe zvazit rybu, protoze je vsechny poustim ( ryby nejim )
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 11:35 ® jake
-
Já ne. Rybu zvážím až doma na kuchyńské váze. Případně na osobní digitální (k tomu ale zatím bohužel nebyl důvod ). Hmotnost ryby přece můžu dopsat až dodatečně. Rozhodující pro její přivlastnění je míra a ne hmotnost. . Jsem chudý rybář a investovat peníze do váhy na ryby – to bych asi doma nevysvětlil
reagovat