Vyhledávání
Jak moc vadí sumcům světlo?
19.7.2005 | Stefi | 4.013 zobrazení | 17 odpovědí
Napiště mi prosím své názory na to, jak je sumec plachý co se týče světla v noci. Někde bylo psáno, že jim vadí i světýlko z cigarety??? Co si o tom myslíte Vy?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 17. září 2010 v 10:50 ® DJ reakce na …
-
kerob> Jistě jsi si všim, že světlo není zrovna můj nejsilnější obor. Dělám vše jak píše Míra a to tak, že večer chodim po tmě a uzle vážu po hmatu a když už potřebuju čelovku, točim se zády k vodě a jdu do podřepu. Napadlo mě se ale zeptat na onu zmiňovanou červenou diodu o které jsem si myslel, že vyzažuje právě ono infračervené spektrum. Dotaz tedy mněl znít, zda jim vadí ono červené světlo – to jsi ale pochopil a odpověděl, takže nemá smysl se dál ptát. Jinak mám super zkušenost se žlutejma polarizákama. Když je nosim v šeru než se setmí a po setmění je sundám, vidim ve tmě mnohem lépe. Ale to by vydalo na další fórum
reagovat - Pátek 17. září 2010 v 1:48 ® kerob reakce na …
-
DJ> chtel jsem jen rict, ze infracervene zareni je neviditelne. Celovka, ktera by to vyzarovala neexistuje (kapesni primotop
reagovat). A jestli jsi myslel normalni cervenou diodu co je na celovkach, tak ta podle mych zkusenosti rybam moc nevadi a imho sumcovi je to uplne jedno. Ostry svetlo vadit bude urcite.
- Čtvrtek 16. září 2010 ve 22:53 ® tony.bobo
-
Viděl bych to asi takto.Sumci nevadí mírné světlo ale světlo ostré.Mírným světlem myslím třeba zahradní lampičku a ostrým světlem třeba konkrétně zmiňovanou čelovku.Co se týče úplňku je to světlo rozptýlené po celé vodní ploše tudíž by nemělo vadit tak jak nevadí světlo denní.Je tu ale slovo ALE.Co se týče té cigarety tak si myslím že je to hloupost že mu to vadí jelikož kouřím jak prokoplí kamna a chytám je úplně normálně.
reagovat - Čtvrtek 16. září 2010 ve 22:31 ® osprey reakce na …
-
DJ> Infračervené paprsky v první řadě nebudeš vidět ty. Ty vnímáš infračervenou část spektra jako tepelné vyzařování, světlo se říká tomu, co vidí lidské oči – tj. barvy spektra od červené po fialovou.
Abys mohl vidět v infračervené části spektra (a totéž v UV), potřebuješ speciální přístroj, který toto záření převede na viditelné světlo – pak uvidíš objekty vyzařující teplo jako jasně zbarvené.
Ty asi myslíš normální červené světlo, které má nejdelší vlnovou délku a tudíž nese nejméně energie a nejméně dráždí receptory živočichů (v našem případě oči). Ale to je pořád světlo. Existují nějaké svítilny s červenými LEDkami, viděl jsem někoho, jak s tím sbírá žížaly.
Já to řeším jinak – pohybuju se potmě, potmě dělám skoro všechno a když si chci na něco posvítit, dřepnu na bobek a otočím se zády k vodě. A takový Prutos, ten potmě i váže uzly.
reagovat - Čtvrtek 16. září 2010 ve 22:13 ® DJ reakce na …
-
kerob>Děkuju za poučení, nicméně jde mi o to zda by čelovka která vytváří tohle vlnění pokud něco takového tedy je. Prostě je něco při čem vidiš a neplašíš?
reagovat - Čtvrtek 16. září 2010 v 16:23 ® kerob reakce na …
-
DJ> Infracervene svetlo je imho blbost – za svetlo se povazuje viditelna cast elektromagnetickeho vlneni, IR je hned vedle, tzn neni ve viditelnem spektru, neni to svetlo…jen zareni o vlnove delce nekde mezi cervenym svetlem a mikrovlnkou
reagovat - Čtvrtek 16. září 2010 v 15:53 ® DJ
-
Od zkušenějších bych rád vyzvěděl, zda sumci vadí včechny druhy světla. Jak reaguje sumec na infračervené.
reagovat - Čtvrtek 16. září 2010 v 8:41 ® macek2
-
já jsem přesvědčen že sumcům světlo vadí, jednou jsem choval asi ve 300litrivém akváriu 20cm sumečka vždycky jsem ho pozoroval při lovu ale nic s toho nebylo nebot lovil vždy ve tmě a když jsem ho chtel aspon trochu vidět rozsvítil jsem ve vedlejší místnosti abych ho aspon trochu viděl okamžitě se schoval s čehoš usuzuji že nárazové byt slabé světlo mu vadí,co se týče toho ůplnku ,ůplněk je přirozený jev který se prujevuje postupně, je to nenárazové světlo na které je sumec zvyklý,jeto velký rozdíl když svítí měsíc než když posvítíte baterkou na vodu.
reagovat - Středa 15. září 2010 ve 23:20 ® osprey reakce na …
-
Herink> Že by až tak? Ono je to jako obvykle daleko složitější.
Na spoustě lokalit vadí sumcům kdeco a jsou opatrní.
reagovat - Středa 15. září 2010 ve 20:36 ® Herink
-
Sumcům světlo nevadí ale vadí např. cejnům jesenům tak odjedou pryč a když tam sumec ty rybky nemá tak jde lovit jinam.
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 15:33 ® xycht
-
Taky sem si myslel, že při uplňku neberou, ale muj bratránek chytil při úplňku minulej rok v září za jednu noc sumíky 135 a 170. byla prej kosa jak s*ině a šlo to. Takže já bych to zkusil i když je uplněk
reagovat - Čtvrtek 21. července 2005 v 15:15 ® Stefi
-
I za úplňku? Teď nedávno jsem seděl na Moravě, měsíc svítil jak blbý a hladina úplně mrtvá. 2 dny poté měsíc nebyl a záběrů docela dost, bohužel nic většího
reagovat - Úterý 19. července 2005 v 17:59 ® Padis
-
Nevím ale chytali jsme sumcE za úplňku i za světla.
reagovat - Úterý 19. července 2005 v 17:22 ® Radim
-
> Milky:
reagovat - Úterý 19. července 2005 v 16:46 ® Milky
-
Tohle zviřátko se řídí hlavně sluchem. Vnímá vibrace. Dále se řídí čichem a pak ten zbytek. Oči nemá dokonalé a jsou pro něj tak asi nezbytné, jako pro ledního medvěda GoreTexová bunda. Možná je to asi tak,jako by se člověk místo zrakem řídil čichem
reagovat - Úterý 19. července 2005 v 16:26 ® Radim
-
taky si myslím, že jim světlo HODNĚ vadí, ale že by cigareta? To si nemyslím, leda, že by byla ta cigareta větší než normální cigarety
reagovat - Úterý 19. července 2005 v 15:40 ® willIam
-
podle mych zkusenosti mu svetlo vadi ale nemyslim si ze svetlo z cigarety by bylo tak strasny.
reagovat