Vyhledávání
Háčky hroty protihroty- Pstruhová vláčka
10.7.2005 | Wolf | 3.418 zobrazení | 23 odpovědí
K založení tohoto tématu mě vede snaha o zjištění jaký počet háčků a jestli použítý protihrot či nepoužitý protihrot je podle vás nejohlednější k rybě na pstruháku.
to co píšu níže je jen můj osobní názor
Trojháček s protihroty: výhody: -podle mě téměř žádné (jednoháček s protihrotem bude dle mě sedět líp a šance na vytřepání bude stejná)
nevýhody: – na prvním místě opravdu těžké požkození ryby, hlavně
těch menších.
- větší šance uváznutí nástrahy, z toho plynoucí větší ztrátovost
nástrah
- volný háček občas bohužel končí v oku rybky
Trojháček bez protihrotů. výhody: – rychlejší vyháčkování ryby než kdyby byli protihroty.
nevýhody: – opět větší strátovost nástrah ve vázkách, oproti
jednoháčkům.
- většinou se jedná o háčky od výrobce akorát se zamáčknutými
protihroty, nikdy nebudou tak ostré jako jednoháčkové speciály bez
protihrotů, neproniknou tak hluboko.
- volný háček občas také končí v oku rybky
s dvojháčky jsem se na pstruhovce ještě nestkal.
jednoháčky
tak teď se dostávám k jádru pudla, na tom že použití jednoháčku je nejohlednější k rybě se shodneme snad všichni, ale o protihrotu by se dalo diskutovat zkusím nastínit svůj názor na výhody a nevýhodyjejích použití, když tak mě vyveďte ze lži ve které žiju.
Jednoháček s protihrotem výhody oproti trojháčkům: -menší
vázkovitost
-menší poškození ryby. výhody oproti jednoháčku bez protihrotu: –
možnost rychlejšího zdolání ryby a jejího menšího unavení.
-není nutné rybu podebírat do podběráku a nepoškodím jí tedy
síťkou.
Jednoháček bez protihrotu výhody oproti trojháčkům: -menší
vázkovitost
-menší poškození ryby.
výhody oproti jednoháčku s protihrotem:- velmi rychlé vyháčkování a opravdu téměř nulové požkození ryby snad. I hluboko spolklý háček jde ven krásně a snad i bezbolestně.
nevýhoda nutná opatrnost při zdolávání, rybě nesmíme dovoplit vyskočit protože pak často dochází k jejímu zklepání to omezíme vsunutím špičky pod hladinu , ale tím si snížíme prožitek ze souboje s rybou.
já sám na třpytkách používám jednoháčky bez protihrotů ( ysato F26) přidělaný přes kroužek, ale na tvistrech protihroty nechávám ( po zamáčknutí jsou hčky tupý a neumím sehnat jig háčky bez protihrotů)
Wolf
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 20. května 2010 v 8:25 ® Cudla
-
moucha 99% háčků navázáno na BL zbytek zamáčklej
reagovat - Středa 19. května 2010 v 18:56 ® osprey
-
Lehkou přívlač už chytám většinou bez protihrotů (pstruhovku od letoška povinně.
Velká štika a sumec, tam si ten luxus zatím nedovolím.
Pokud jde o operace, zatím jsem si vždycky stačil sám. BL háčky jsou samozřejmě výhodou
reagovat - Středa 19. května 2010 v 18:28 ® tucnak11
-
Zkušenosti člověk se nato zvykne na pstruhove chytam tak uš ot 2004 bezprotihrotu,lepši sedi haček lepe rybu zatnu a jak někdy spadne,ja jisem lovec a ryba oběč tak valči o svuj život,jen nevi že stejně ji pustim
reagovataspon ma nadělano mezi pulkama ze strahu
- Středa 19. května 2010 v 18:25 ® tucnak11
-
Severni Morava a Slesko hačky bezprotihrotu pstruhova a je klid ot 2010
reagovat - Středa 19. května 2010 ve 13:29 ® sus1 reakce na …
-
Robur> To by musel hledat.
reagovat - Středa 19. května 2010 ve 13:23 ® Robur
-
co tady?
reagovat - Sobota 5. dubna 2008 ve 21:33 ® Padis reakce na …
-
dam takto to dopadá když,se jde pro pstruhy na pánvičku
reagovat - Sobota 5. dubna 2008 v 10:41 ® Salmo1 reakce na …
-
Protihrotové háčky jsou nedůstojným přežitkem pro sportovní rybolov,neůctou k rybě a ukazují na zbabělost,neschopnost majitele. BL háčky nemají žádnou nevýhodu.Setřepanou rybu máte šanci chytit opakovaně.Omatlanou,plesnivou rybu po chirurgickém zákroku nikoliv.
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 ve 23:21 ® dam reakce na …
-
kluci pobavili jste, ale bolí mě to za vás…loni jsme se na Chrudimce potkali s borcem, který se na pstruhy vypravil se svou oblíbenou třicítkou a rotačkou č.4. Na té mělčině samozřejmě uvázl a následně mu skončila v uchu. Mysleli jsme, že to zvládnem, ale kdepak. Krve jako z vola, a tak vůl mazal do nemocnice s náušnicí. Tam se prý seběhl všechem personál a fotili ho do památníčků. Jakmile byl ošetřen, šel pokračovat s ovázaným uchem…chytil prd, ale ta výdrž…
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 ve 22:41 ® Salmo reakce na …
-
Padis> No já jsem to nezvládl měl jsem to tam až po oblouček
reagovata z ryb jsem taky jel domů z hákem v palci a jako odškodný mi příroda dala 28 cm okiše který se u nás nechytá každý den (já blázen jsem jel z nemocnice rovnou lovit)
))))))
- Pátek 4. dubna 2008 ve 22:31 ® Padis
-
Salmo to znám taky,ale operaci jsem prováděl doma.Zryb jsem jel s trojháčkem v ruce.
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 ve 22:28 ® Salmo reakce na …
-
Padis> o tom vím svý ale já měl zrovna trojhák s protihrotem a zachraňoval to až nějakej chirurg :-/ AU AU !!
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 ve 22:26 ® Padis
-
dam-Zauwi tak tak.A navíc se háčky bez protihrotů líp vytahují z prstů a podobně.:)))
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 ve 22:04 ® dam reakce na …
-
Zauwi – máš naprostou pravdu. Protihrot, i když malý, je vždy překážkou v kvalitním záseku. Zdolávání ryba bez protihrotu se musí trochu tomuto vybavení přizpůsobit. Já používam háčky, voj i troj hářky bez protihrotu. Buď v originále, nebo je zamáčknu nebo je zabrušuji. To je vůbec nejlepší. Mám malou modelářskou brusku a stačí protihrot jen líznout a je prač. Navíc to i trochu přiostří, takže pohoda. Mě to za tu práci stojí. Podle každý trochu sportovní rybář by měl chytat bez nich.....
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 v 17:31 ® Zauwi reakce na …
-
add BL hák…řekl byhc, že pokud je hák bez protihrotu, tak se zasekne líp…pokud padaj ryby,tak to bude v rukou a ne v háčku…
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 v 17:18 ® Ftmči
-
Já chytám téměř vždy bez protihrotu (zmáčknutého protihrotu) a to z důvodu ochrany malých ryb při vyháčkovávání a z důvodu ochrany velkých ryb při utržení vlasce. Vždy doufám, že když už tu velkou rybu utrhnu (nebo to štika překousne), tak se mnohem snadněji zbaví háčku bez protihrotu.
reagovat - Pátek 4. dubna 2008 v 1:50 ® rgb23
-
Nechtěl jsem původně reagovat, ale nakonec si rejpnu.
- Vhodnost háčků na pstruháku…: je jedno jestli jde o rybu na P x MP
revíru, mění se prostředí, ne anatomie ryb
- Trojhák bez protihrotů nepronikne tak hluboko…:nevím, kde jsi na to přišel a jak zasekáváš, ale i u velké ryby projde háček tlamou durch, takže tak 3mm tkáně…
- Že ses na pstruhovce s dvojháčky ještě nesetkal neznamená, že je
někdo nepoužívá
- u jednoháčku s ph netřeba podběráku…? pokud se chce ryba vytřepat, nebo si roztrhnout tlamu, udělá to. Protihrot roli nehraje, podběrák patří mezi povinnou výbavu.
- vsunutím špičky prutu pod hladinu akorát ztratíš citlivost kontaktu
s rybou, pokud se rozjede k tobě, stejně vyskočit může, akorát nevidíš
prověs vlasce
PS: protihrot i u malých háčků je mm a víc za špičkou, pokud ho jen zamáčkneš, ostrost špičky se nezmění + háčky se dají i brousit
reagovat - Vhodnost háčků na pstruháku…: je jedno jestli jde o rybu na P x MP
revíru, mění se prostředí, ne anatomie ryb
- Čtvrtek 3. dubna 2008 v 17:18 ® dam reakce na …
-
Regulus – já chytám úplně všude bez protihrotů, jak pstruhy, tak štiky a candáty…bez problémů…dále bez komentáře
reagovat - Čtvrtek 3. dubna 2008 v 16:26 ® regulus
-
Wolf – nechce se mi to číst, takže odpověď na nadpis.
1/ na pstruhovce nevláčím, jsem zastánce názoru, že to tam nepatří, na mušky používám BL háčky nebo protihroty zamačkávám. 2/ na mimopstruhovce pokud by se tam vyskytovali pstruzi, lipani apod. budu raděj mušit než vláčet. Pokud jdu vláčet, tak s úmyslem chytit dravce, tzn. okoun, štika, candát, sumec, bolen. Používám převážně woblery, s trojhákama bez zamáčknutých protihrotů, na gumách který používám poměrně málo protihroty nezamačkávám, pokud si umotám něco z peří, tak většinou na BL háčku.
A včil se v tom vyznej. -:))))
reagovat - Čtvrtek 3. dubna 2008 v 15:56 ® Robur
-
to je v pohodě, ještě zde byla někde pikantnější diskuse, kde se téma zvrtlo do podoby, zamačkávat a z trojháků dělat jednoháky, a to celé aplikovat na rotačku
reagovat - Čtvrtek 3. dubna 2008 v 15:23 ® cormaxx
-
Robur: hups
reagovattož toto jsem přehlédnul.....
- Čtvrtek 3. dubna 2008 ve 14:56 ® Robur
-
cormax, snaha byla
reagovat, ale toto možná bude lepší www.chytej.cz
- Čtvrtek 3. dubna 2008 ve 14:23 ® cormaxx
-
Nechci zadávat nový téma tak to hodim sem.......Používáte trojháčky bez protihrotů nebo jednoháčky při vláčce na MP vodách? Jaká je ztrátovost ryb oproti trojháku s protihrotem? Jáké jsou vaše zkušenosti? Děkuji za odpovědi
reagovat