Chytej.cz

Háčky hroty protihroty- Pstruhová vláčka necteno

10.7.2005 | Wolf | 3.418 zobrazení | 23 odpovědí

K založení tohoto tématu mě vede snaha o zjištění jaký počet háčků a jestli použítý protihrot či nepoužitý protihrot je podle vás nejohlednější k rybě na pstruháku.

to co píšu níže je jen můj osobní názor

Trojháček s protihroty: výhody: -podle mě téměř žádné (jednoháček s protihrotem bude dle mě sedět líp a šance na vytřepání bude stejná)

nevýhody: – na prvním místě opravdu těžké požkození ryby, hlavně těch menších.
- větší šance uváznutí nástrahy, z toho plynoucí větší ztrátovost nástrah
- volný háček občas bohužel končí v oku rybky

Trojháček bez protihrotů. výhody: – rychlejší vyháčkování ryby než kdyby byli protihroty.

nevýhody: – opět větší strátovost nástrah ve vázkách, oproti jednoháčkům.
- většinou se jedná o háčky od výrobce akorát se zamáčknutými protihroty, nikdy nebudou tak ostré jako jednoháčkové speciály bez protihrotů, neproniknou tak hluboko.
- volný háček občas také končí v oku rybky
s dvojháčky jsem se na pstruhovce ještě nestkal.

jednoháčky

tak teď se dostávám k jádru pudla, na tom že použití jednoháčku je nejohlednější k rybě se shodneme snad všichni, ale o protihrotu by se dalo diskutovat zkusím nastínit svůj názor na výhody a nevýhodyjejích použití, když tak mě vyveďte ze lži ve které žiju.

Jednoháček s protihrotem výhody oproti trojháčkům: -menší vázkovitost
-menší poškození ryby. výhody oproti jednoháčku bez protihrotu: – možnost rychlejšího zdolání ryby a jejího menšího unavení.
-není nutné rybu podebírat do podběráku a nepoškodím jí tedy síťkou.

Jednoháček bez protihrotu výhody oproti trojháčkům: -menší vázkovitost
-menší poškození ryby.

výhody oproti jednoháčku s protihrotem:- velmi rychlé vyháčkování a opravdu téměř nulové požkození ryby snad. I hluboko spolklý háček jde ven krásně a snad i bezbolestně.

nevýhoda nutná opatrnost při zdolávání, rybě nesmíme dovoplit vyskočit protože pak často dochází k jejímu zklepání to omezíme vsunutím špičky pod hladinu , ale tím si snížíme prožitek ze souboje s rybou.

já sám na třpytkách používám jednoháčky bez protihrotů ( ysato F26) přidělaný přes kroužek, ale na tvistrech protihroty nechávám ( po zamáčknutí jsou hčky tupý a neumím sehnat jig háčky bez protihrotů)

Wolf

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 20. května 2010 v 8:25 ® Cudla
Cudla

moucha 99% háčků navázáno na BL zbytek zamáčklej

reagovat
Středa 19. května 2010 v 18:56 ® osprey
osprey

Lehkou přívlač už chytám většinou bez protihrotů (pstruhovku od letoška povinně.

Velká štika a sumec, tam si ten luxus zatím nedovolím.

Pokud jde o operace, zatím jsem si vždycky stačil sám. BL háčky jsou samozřejmě výhodou:-))

reagovat
Středa 19. května 2010 v 18:28 ® tucnak11
tucnak11

Zkušenosti člověk se nato zvykne na pstruhove chytam tak uš ot 2004 bezprotih­rotu,lepši sedi haček lepe rybu zatnu a jak někdy spadne,ja jisem lovec a ryba oběč tak valči o svuj život,jen nevi že stejně ji pustim:-D aspon ma nadělano mezi pulkama ze strahu:-D

reagovat
Středa 19. května 2010 v 18:25 ® tucnak11
tucnak11

Severni Morava a Slesko hačky bezprotihrotu pstruhova a je klid ot 2010 :-D

reagovat
Středa 19. května 2010 ve 13:29 ® sus1 reakce na …

Robur> To by musel hledat.:-)

reagovat
Středa 19. května 2010 ve 13:23 ® Robur
Robur

co tady?

reagovat
Sobota 5. dubna 2008 ve 21:33 ® Padis reakce na …
Padis

dam takto to dopadá když,se jde pro pstruhy na pánvičku

reagovat
Sobota 5. dubna 2008 v 10:41 ® Salmo1 reakce na …

Protihrotové háčky jsou nedůstojným přežitkem pro sportovní rybolov,neůctou k rybě a ukazují na zbabělost,nes­chopnost majitele. BL háčky nemají žádnou nevýhodu.Setřepanou rybu máte šanci chytit opakovaně.Oma­tlanou,plesni­vou rybu po chirurgickém zákroku nikoliv.

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 ve 23:21 ® dam reakce na …
dam

kluci pobavili jste, ale bolí mě to za vás…loni jsme se na Chrudimce potkali s borcem, který se na pstruhy vypravil se svou oblíbenou třicítkou a rotačkou č.4. Na té mělčině samozřejmě uvázl a následně mu skončila v uchu. Mysleli jsme, že to zvládnem, ale kdepak. Krve jako z vola, a tak vůl mazal do nemocnice s náušnicí. Tam se prý seběhl všechem personál a fotili ho do památníčků. Jakmile byl ošetřen, šel pokračovat s ovázaným uchem…chytil prd, ale ta výdrž…

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 ve 22:41 ® Salmo reakce na …
Salmo

Padis> No já jsem to nezvládl měl jsem to tam až po oblouček :-(( a z ryb jsem taky jel domů z hákem v palci a jako odškodný mi příroda dala 28 cm okiše který se u nás nechytá každý den (já blázen jsem jel z nemocnice rovnou lovit) :-)) ))))))

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 ve 22:31 ® Padis
Padis

Salmo to znám taky,ale operaci jsem prováděl doma.Zryb jsem jel s trojháčkem v ruce.

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 ve 22:28 ® Salmo reakce na …
Salmo

Padis> o tom vím svý ale já měl zrovna trojhák s protihrotem a zachraňoval to až nějakej chirurg :-/ AU AU !! :-D

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 ve 22:26 ® Padis
Padis

dam-Zauwi tak tak.A navíc se háčky bez protihrotů líp vytahují z prstů a podobně.:)))

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 ve 22:04 ® dam reakce na …
dam

Zauwi – máš naprostou pravdu. Protihrot, i když malý, je vždy překážkou v kvalitním záseku. Zdolávání ryba bez protihrotu se musí trochu tomuto vybavení přizpůsobit. Já používam háčky, voj i troj hářky bez protihrotu. Buď v originále, nebo je zamáčknu nebo je zabrušuji. To je vůbec nejlepší. Mám malou modelářskou brusku a stačí protihrot jen líznout a je prač. Navíc to i trochu přiostří, takže pohoda. Mě to za tu práci stojí. Podle každý trochu sportovní rybář by měl chytat bez nich.....

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 v 17:31 ® Zauwi reakce na …
Zauwi

add BL hák…řekl byhc, že pokud je hák bez protihrotu, tak se zasekne líp…pokud padaj ryby,tak to bude v rukou a ne v háčku…

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 v 17:18 ® Ftmči
Ftmči

Já chytám téměř vždy bez protihrotu (zmáčknutého protihrotu) a to z důvodu ochrany malých ryb při vyháčkovávání a z důvodu ochrany velkých ryb při utržení vlasce. Vždy doufám, že když už tu velkou rybu utrhnu (nebo to štika překousne), tak se mnohem snadněji zbaví háčku bez protihrotu.

reagovat
Pátek 4. dubna 2008 v 1:50 ® rgb23
rgb23

Nechtěl jsem původně reagovat, ale nakonec si rejpnu.

• Vhodnost háčků na pstruháku…: je jedno jestli jde o rybu na P x MP revíru, mění se prostředí, ne anatomie ryb:-)
  • Trojhák bez protihrotů nepronikne tak hluboko…:nevím, kde jsi na to přišel a jak zasekáváš, ale i u velké ryby projde háček tlamou durch, takže tak 3mm tkáně…
  • Že ses na pstruhovce s dvojháčky ještě nesetkal neznamená, že je někdo nepoužívá:-)
  • u jednoháčku s ph netřeba podběráku…? pokud se chce ryba vytřepat, nebo si roztrhnout tlamu, udělá to. Protihrot roli nehraje, podběrák patří mezi povinnou výbavu.
  • vsunutím špičky prutu pod hladinu akorát ztratíš citlivost kontaktu s rybou, pokud se rozjede k tobě, stejně vyskočit může, akorát nevidíš prověs vlasce:-((

PS: protihrot i u malých háčků je mm a víc za špičkou, pokud ho jen zamáčkneš, ostrost špičky se nezmění + háčky se dají i brousit:-)

reagovat
Čtvrtek 3. dubna 2008 v 17:18 ® dam reakce na …
dam

Regulus – já chytám úplně všude bez protihrotů, jak pstruhy, tak štiky a candáty…bez problémů…dále bez komentáře

reagovat
Čtvrtek 3. dubna 2008 v 16:26 ® regulus
regulus

Wolf – nechce se mi to číst, takže odpověď na nadpis.

1/ na pstruhovce nevláčím, jsem zastánce názoru, že to tam nepatří, na mušky používám BL háčky nebo protihroty zamačkávám. 2/ na mimopstruhovce pokud by se tam vyskytovali pstruzi, lipani apod. budu raděj mušit než vláčet. Pokud jdu vláčet, tak s úmyslem chytit dravce, tzn. okoun, štika, candát, sumec, bolen. Používám převážně woblery, s trojhákama bez zamáčknutých protihrotů, na gumách který používám poměrně málo protihroty nezamačkávám, pokud si umotám něco z peří, tak většinou na BL háčku.

A včil se v tom vyznej. -:))))

reagovat
Čtvrtek 3. dubna 2008 v 15:56 ® Robur
Robur

to je v pohodě, ještě zde byla někde pikantnější diskuse, kde se téma zvrtlo do podoby, zamačkávat a z trojháků dělat jednoháky, a to celé aplikovat na rotačku

reagovat
Čtvrtek 3. dubna 2008 v 15:23 ® cormaxx
cormaxx

Robur: hups:-( tož toto jsem přehlédnul.....

reagovat
Čtvrtek 3. dubna 2008 ve 14:56 ® Robur
Robur

cormax, snaha byla:-) , ale toto možná bude lepší www.chytej.cz

reagovat
Čtvrtek 3. dubna 2008 ve 14:23 ® cormaxx
cormaxx

Nechci zadávat nový téma tak to hodim sem.......Používáte trojháčky bez protihrotů nebo jednoháčky při vláčce na MP vodách? Jaká je ztrátovost ryb oproti trojháku s protihrotem? Jáké jsou vaše zkušenosti? Děkuji za odpovědi

reagovat