Chytej.cz

CHYTANÍ DRAVÝCH RYB (candáti, úhoři). necteno

29.6.2005 | Goyer | 9.950 zobrazení | 35 odpovědí

Zdravím, jsem zde nový, takže kdybych dělal někde něco špatně, omlouvám se. K věci, již několik let rybařím, ale pouze bílé ryby a teprve letos jsem se rozhodl pro dravé ryby. Čili jsem popadl literaturu, intertnet a začal číct, pročítat a bádat. Ve finále jsem se dostal na metodu plavačky. Tato metoda mi neuvěřitelně funguje a nikdy mi tak jako tato jiná nefungovala. Mé problémy začaly na začátku lankem, poté tlustým vlascem, 5g káčou, atd… toto jsem vše odstanil(nechci to rozebírat do podrobna) a nyní chytám na brčko, které je osazeno světélkem (dohromady něco pod 1g) dále vlasec 28, obratlík a šňůra na boilies (17kg) a 3 trojháčky. Systém navázání a chytání: Vlasec-brčko(0,6g)-obratlík-šňůra-3trojháky. Vkládání háčků do nástrahy je takové:

(staří ryby neberte v potaz, jde jen o ukázku háčku). Tento způspob, ale nepřinášel moc ovoce a pro jsem zvolil tento způsob (jen jsem trochu obměnil místo háčku hlavně u tlamy a směry háčků)

Proč toto vše píšů? Protože se chci s Vámi poradit o tom, KAM PÍCHNOUT HÁKY? Proč? Protože u 99% záběrů ryba na háku není! (podotýkám, že nechci se bavit o tom, jak dlouho to nechat po záběrů, atd…) JDE MI JEN O TO, KAM PÍCHNOUT HÁKY.

Už bych sem nepsal, protože dnes jsem si udělal opět nový obrázek o tom kam asi a bude to místo „mezi oči“ 1. trojhák pod hlavu. Proč? Udělal jsem si obrázek o tom a v literatuře se uvádí, že většinou Candáti a úhoři berou rybu po hlavě, ale nikdy jsem nevěděl jak. Proto jsem otevřel opravdu jednu starou knihu, kde se uvádí, že útočí pod hlavu, protože je to mnohem snadnější místo (tvrdost, atd…)
a proto pravidelně vytahuji ryby v takovém to stavu:

což mi to jen dokazuje.

Za noc mám dobrých 10–15 výjezdů a je mi vážně trapné, když musím říct, že z toho seknu všechny, ale 10 do prázdna ( i když dravec odjíždí dost velkou rychlostí) po té vytáhnu Okouna, jako na posledním obrázku a zbylých 5 rybu seknu, ale pro mne z nepochopitelných důvodů se vyvlíkne (když už ji táhnu ke břehu). Znovů říkám, nechci rozebírat, jak dlouho nechat ve vodě, kdy sekat, atd…

Proto mé nápady a poznatky jsou a dnes je budu realizovat a zítra bude vědět opět víc jsou:

1. Takto jsem to chytal poprvé:

hák první v hubě (neodsvěčilo se, při záběru trhnu a háček vjede ještě více do tlamy)

2. Takto jsem to chytal dnes:

hák jsem dal mezi oči a jinak všude stejně (na tento růsob jsem zatím zasekl nejvíce ryb)

3. A nyní takto bych chtěl chytat dnes

Proto protože dravec rybu chytne zde:

takže z toho jsem si vydedukoval, že hák dám tam.

4. a ještě mne napadlo, že ještě jistější záběr bude takto:
a to proto, protože když dravec vyjede po hlavě musí se seknout, buď o horejšek či dolejšek a hřbetní hák bych tedy oželel, protže si myslím, že tam místo dravce je nejslabší.

Čili po tomto rozboru, jaké zkušenosti, kam píchnout. Protosím objektivní a rozumné názory. A popřípadě potvrdit tvrzení a odůvodnit ho. Díky všem.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 11. července 2005 ve 4:02 ® Goyer

Tak píšu po nějakém čase. Tak jsem vyzkoušel vše možné, atd… a jsem velice rád, že jsem si vše vyzkoušel, protože jsem se dopracoval k postupu, který vážně funguje a jsem veluce rád. Jsem velice rád, že jsem se k tomu dopracoval sám, než aby mi nějaký zkušený rybář řekl, ano tak to dělej a mě to bralo, ale nevěděl bych co vím teď. ( i když to odneslo pár okounů).

Ve finále chytám na 3–5cm okouny s jednoháčkem a to jedním a to stylu co chytám. ale obvykle prošiju okouna od hlavy za hřbetní ploutvičku a tam dám háček velikosti přibližně 10tky a ten nechám normálně z poloviny zapoštěny v okounovi.

Dnes jsem měl 8výjezdů z toho 2sumci a 4 úhoři.

reagovat
Pondělí 4. července 2005 v 18:20 ® pedrosa
pedrosa

Fakt bych to radši dal na jednohák a za hřbet, Nebo bych použil jenom ocásek s jednohákem.

reagovat
Pondělí 4. července 2005 v 11:35 ® Stavba

xycht: a za hřbítek nebo za hlavu? Hodněkrát se mi taky stává ze mi to stahne rybičku.

reagovat
Pondělí 4. července 2005 v 8:24 ® xycht

stavba: jednoháček „sedí“ při záseku podle mě víc než trojhák, navíc když chytneš malýho candátka kterej to vsrkne tak je hotovo

reagovat
Neděle 3. července 2005 ve 23:34 ® Stavba

Ja zacinam taky s dravcema a pouzivam jeden trojhacek za hrbitek. Jeste se mi nepodarilo letos seknout rybu! A na třpytku sem chytil pouze 3 kudly, asi tak 4 mirove stiky sem vyhak.

reagovat
Neděle 3. července 2005 ve 20:21 ® kkarlos
kkarlos

Tvé fotky jsou docela brutalní a takhle bych nezneuctil ami nástržní rybku . Bejt tebou bych šel do jednoháčku nabodl rybku zevnitř z tlamky anebo za hřbet!!!

reagovat
Pátek 1. července 2005 v 10:29 ® Bosanac

Opravdu hardcore , jen po 22te hodine .

reagovat
Pátek 1. července 2005 v 9:56 ® joba

Quote: On 2005–07–01 08:46, pif napsal: joba. vono to je rozdíl,na woblera ti dravec houpne a je tam,nemá to spakovaný,kdežto u tohoto systému to ryba muže dostat pěkně hluboko do tlamy,ale to jen na okraj. dřív se tímto systémem normálně chytalo a nikoho nenapadlo se nad tím pozastavit. je jiná doba a jiní lidé.

to máš pravdu ale mít trojhák nebo dva v jazyku taky nic moc zážitek ) Někde se taky chytá na elektriku,gra­náty,otrávená voda… jo holt jiná doba a jiný kraj jiný mrav…

reagovat
Pátek 1. července 2005 v 9:46 ® pif
pif

joba. vono to je rozdíl,na woblera ti dravec houpne a je tam,nemá to spakovaný,kdežto u tohoto systému to ryba muže dostat pěkně hluboko do tlamy,ale to jen na okraj. dřív se tímto systémem normálně chytalo a nikoho nenapadlo se nad tím pozastavit. je jiná doba a jiní lidé.

reagovat
Pátek 1. července 2005 v 9:42 ® joba

Když to tak čtu,tak se musím zasmát,všichni mu tady radíme ať se vysere na tu řezničinu a jde do jednoháku (já nic jinýho na rybku nepoužívám) ale myslím si že dost z nás občas používá woblery a ty maj 2 trojháky taky. akorát to nevypadá tak brutálně jako ta jeho fotogalerie

reagovat
Čtvrtek 30. června 2005 ve 14:43 ® Vik

Jestli máš zdravý nohy a hlavu tak se vybodni na tu řezničinu a dej se na vláčku. Já vím že ty rybky už to nebolí, ale vypadá to příšerně.

reagovat
Čtvrtek 30. června 2005 ve 14:23 ® Gandalf

Při pohledu na tohle je mně vážně smutno. Já chytám pouze na jednoháček který propíchnu buď za tlamku, nebo za ocásek. To podle vody na které chytám. Na každé vodě mám jiné úspěchy( v množství záběrů ). Pokud už záběr mám, vytáhnu vždy a nikdy neupadne. Jen když zajede do pařezů.

reagovat
Čtvrtek 30. června 2005 v 10:48 ® BigMike

Přiznávám, na vzhled to nevypadá dobře, ale pro ryby, která je sekána hned po záběru to zas není takové maso jako třeba jeden trojháček a zažrat! Osobně jednoháček – mrtvou za tlamku a když je živá, tak za hřbetní ploutvičku smětem k ocásku. Když živou na vláčku, tak taky za tlamku.

reagovat
Středa 29. června 2005 ve 21:49 ® silur

To není nástraha ale bitva u Sudoměřic. Ale teď vážně. Dej na radu ostatních a použij jednoháček- musíš nechat tej rybě taky šanci. Jestlis měl 15 záběrů a nic, tak podle mě to nebyly záběry ale pouze ochutnávka od candoše a ten když cítí sebemenší odpor nebo se malinko píchne o háček, raděj to pustí ale ty si na břehu myslíš že je to záběr. Když to ochutná špatně a nabodne se tak si měl možná někdy úspěch. Už můj děda mi vždy říkával -méně je většinou více. Místo 20 hřebů dej čtyři- byl stolařem(dnes je to truhlář).

reagovat
Středa 29. června 2005 v 19:42 ® Tomik
Tomik

Goyer: ted jsem ti poslal jak je nejlepci nastrazit … sorry za tu fotku ale lepci sem nesehnal…

reagovat
Středa 29. června 2005 v 19:18 ® xycht

TomK: no je fakt že to vypadá šíleně ty propíchaný rybky ale chtěl poradit. siven 28cm? to zase tak malej neni ne?

reagovat
Středa 29. června 2005 v 19:17 ® pif
pif

jednoháček pod hřbetní ploutev. a pokud se ti nedaří seknout,tak prubni rybku osedlat. vem dvojháček,proši centimetr na dýlku pod hřbetní ploutví a dej tam dvojhák. po záběru hned sekej,protože malá ryba by to nerozdejchala.

reagovat
Středa 29. června 2005 v 19:11 ® Deleted

Hele, jen jsem konstatoval svuj pocit. Vcera jsem chytil sivena na gumu a mel ji az v zabrech… Nekdo mi muze rici, ze vzit si 28 cm maleho sivena je taky nechutne… Je fakt, ze na fotkach jsou mrtve rybky a ten piercing jim asi uz nevadi…

reagovat
Středa 29. června 2005 v 18:53 ® xycht

TomK: nebuď měkkej
A vy všichni co tu křičíte že je to hnus tak začněte přemejšlet:

Goyer se přece zeptal kam ty háčky zapíchnout a omluvil se předem kdyby něco dělal špatně. Pokud to neni provokace a já myslim,že neni, tak o co jde? Poradim mu, že je to píčovina chytat na tolik trojháků a je to ne ? Ty prošpikovaný rybky fakt pěkně nevypadaj ale to ještě neznamená že tu budete někoho napadat. howgh

reagovat
Středa 29. června 2005 v 18:47 ® dudu

Goyer- tolik záběrů a nic ? To vypadá jako by to ty rybky nežraly, ale nosili do kovošrotu.
Teď vážně, asi záleží na jakým je to revíru, a na jiných okolnostech. Já sem loni chytal na jednom revíru na rybičku asi 5× , vždycky moc jízd a nic, přitom na vláčku sem tam dva candáty chytl. Po čase sem zjistil následující. Při odpoledním lovu drobotiny a kaprů jsem místo pěkně zakrmil, a na místo se stáhlo moc ryb. Potom většina záběrů, protože sem chytal s otevřeným překlapěčem a volným vlascem byly šnůráky.(ale jízdy to byli pěkný) Letos chytám jinde a jinak. Průběžku na těžko, návazec asi 30cm, předšpičák nebo policajt mezi očka s větším průvěsem. Rybičku velkou na šířku dlaně(mrtvou), pár kuliček polystyrénu do tlamky, ostrý jenohák vel. asi 1 , propíchnu skrz tlamku odspodu. Nahazuju blízko břehu a sekám okamžitě. Takto letos chyceno 8 mírových candátů , dva spadli, z nichž jeden až u břehu a byl malý, asi 40cm. Z toho 4 to měli dost hluboko. Třeba ti to tahají ti malí, nebo máš taky šnůráky, ale háčkama to nebude, leda by se toho báli.

reagovat
Středa 29. června 2005 v 18:44 ® Deleted

Hele, tak pote co jsem videl fotky, dal budu chytat pouze na privlac a umely nastrahy. Docela se mi udelalo zle.....

reagovat
Středa 29. června 2005 v 18:38 ® xycht

Goyer: jasně nakonec jsi sám napsal že jsi to viděl v časopise takže tě neodsuzuju.
S tím jednoháčkem, když chytám candáty tak na mrtvou rybku (hrouzek, cejnek, plotička 6–9cm) a napichuju mezi ocasní a hřbetní ploutev. Sekám hned nebo s malou prodlevou. Jestli máš záběry tak se brzy úspěch dostaví neboj

reagovat
Středa 29. června 2005 v 18:13 ® ywan

keď máš 15 záberov za noc, tak to máš super flek. Vyskúšaj na to mieste vláčiť, normálne s rotačkou, plandou alebo voblerom. ak tam tie ryby sú určite sa nejaká spletie a zásek máš skoro na 100 percent. Ak nie, chytaj tak ako doteraz ( až na tie háky ). Vyskúšaj dvojháčik – jeden háčik za hlavu, druhý nechaj voľný.

reagovat
Středa 29. června 2005 v 18:06 ® Goyer

Jasně, chápu. pokud na toto kouká někdo kdo chytá dravce třeba 10let je někde jinde znalostma, tak se nedivím. Nikde jsem pobužel nepřečetl jak a kolik háčků je ideální a hlavně kam ho píchnout tento háček.

Vás by nemrzelo mět za noc 15 záběrů a jedinou rybu nemět na břehu? Chápu řeším to asi špatným postupem, taky když se nad tím zamylím se mi to nelíbí, ale jak to tedy mám udělat? Chytal jsem na jeden háček a necítíl jsem ani rybu při záseku, teď v podstatě cítím každou druhou.

Dneska jsem vytáhnul štiku a úhoře a s mým překvapením byly geniálně seknutí… a kde? Jen na kraji tlamy. Někde jsem si tento systém 3háčků pročetl a uvádí se u toho, že je to ano pro někoho velice nepopulární a „prasácká“ technika, ale pro někoho nejlepší a údajně se ryba sekne vždy na kraji tlamy a rybu NIKDY nepozře, tudíž se jí nic nestane, než když mi sežere celou rybku a hák je kdoví kde.

Ale jak jsem řekl, co se Vám osvědčilo? Každý zde píše jednohák a jeden, ale kam? A jaké je procento úspěšnosti při záseku. Praxe… Ale toto nejsou moura má.

reagovat
Středa 29. června 2005 v 17:55 ® joba

Tak tohle je fakt masakr kterej jsem už dluho neviděl… Ještě to takhle zkus dávat do živý rybky třeba chvíli vydrží. a budeš mít větší úspěšnost… Tak konec srandy to co děláš je facht dost nechutný dávej radši jednohák, nebo když už tak aspoň omez počet trojháků…

reagovat
Středa 29. června 2005 v 17:36 ® xycht

Goyer: a taky se nemusíš omlouvat, je to v pohodě taky se pořád učim

reagovat
Středa 29. června 2005 v 17:30 ® xycht

Goyer: vůbec bych o tom nešpekuloval a chytal bych na jednoháček – víc sedí a neudělá tolik škody jako tyhle trojháčky. Malej candátek bych asi 2 nebo dokonce 3 trojháčky těžko rozdejchával…

reagovat
Středa 29. června 2005 v 16:40 ® Goyer

goyer@seznam. cz

Díky moc

reagovat
Středa 29. června 2005 v 16:39 ® hagrif

Není to trochu sadistický… Takle jsem ještě nechytal takže neporadím a až na to něco chytneš tak napiš…

reagovat
Středa 29. června 2005 v 16:06 ® Tomik
Tomik

zkus opravdu chytat jenom na jeden háček… pokusim se ti to popsat: Vem rybku a pichni ji v pulce tela a zaved hak tak aby koukala spicka tesne za hlavou… a muzes sekat hned- gdyž mi pošleš mail tak ti to poslu nakresleny…

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1