Vyhledávání
SUMEC - lov na bojku
18.6.2005 | xycht | 5.058 zobrazení | 28 odpovědí
Chtěl bych se zeptat jestli mají při nastražení rybky na trhací bojce (po zavezení) brzdu na multiplikátoru utaženou „na tvrdo“ a nebo zda mají přepnuto na volnoběžku. Slyšel sem totiž že má být brzda utažená a šňůra vypnutá. nemůže se ale stát že mi s tim prutem větší sumec ujede? Já mám brzdu na multiplikátoru tak, že ryba může vlasec odvíjet. Chytám na trhačku a tohle mi není jasné. Poradí někdo? díky
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 27. června 2005 v 17:18 ® Donald
-
Zdravím chlapi,su tu nový. K té bojce, já mám klasicky kotvící olovo, 2 plováky spojené tyčkou a za nima rybu. Chytám jen ze břehu a prut mám jen ve vidličkách. Brzdu mám povolenou a při záseku držím cívku a pak dotahuju brzdu. Možná složité, ale nikdy sem neměl trable s kopancema,modrýma koulema a pod. A vahou plováků se sumec sekne sám a nikdy není zažraný hluboko.
reagovat - Neděle 26. června 2005 ve 20:46 ® HaD
-
Opravdu natvrdo? A co se stane, když ti to veme fakt silná velká ryba? Pokud máš velkou loď, tak by se to možná dalo ustát, ale pokud nějakou pramičku, tak nevím nevím.
Quote: On 2005–06–23 21:46, quino napsal: Nazdárek, kluci mají pravdu, taky ji mám téměř natvrdo. Záleží taky na tom, zda chytáš z loďky(popř. u toho sedíš) a nebo jsi 10m od prutů a samozřejmě taky kde. Když chytám na mušově z loďky, mám ji úplně natvrdo. Ale opravdu úplně. Chytám nad pokáceným lesem a potřebuji co nejtvrdší a rychlý zásek. Trhací šňůru mám 0,30mm, kapra 40–45cm.
reagovat - Čtvrtek 23. června 2005 ve 22:46 ® quino
-
Nazdárek, kluci mají pravdu, taky ji mám téměř natvrdo. Záleží taky na tom, zda chytáš z loďky(popř. u toho sedíš) a nebo jsi 10m od prutů a samozřejmě taky kde. Když chytám na mušově z loďky, mám ji úplně natvrdo. Ale opravdu úplně. Chytám nad pokáceným lesem a potřebuji co nejtvrdší a rychlý zásek. Trhací šňůru mám 0,30mm, kapra 40–45cm.
reagovat - Středa 22. června 2005 v 0:15 ® xycht
-
petasumec: petrův. pak dam vědět
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 22:46 ® petasumec
-
Taky bych se tam chtěl jet podívat. Tak petrův zdar a potom dej vědět jakjste dopadli.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 22:34 ® xycht
-
chlapi tak at se vam nějakej trofejní fousáč povede. my jedem příští tejden na Orlík tak snad taky něco čapnem
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 22:29 ® petasumec
-
Dík, tobě taky no doufám že je pokřtím nějakým dvoumetráčkem. Taky jdu. Cauky
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 22:18 ® gadasnik
-
Ó jak závidím,ale pátek je tu coby dup. Ty nový pruty je potřeba pokřtít,tak ať ho loupneš a hodně zdaru,jdu do hajan. Měj se.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 22:13 ® petasumec
-
Taky jedeu, ale už zítra. Jedu na Labe, vím tam o jednom pekným hovádku a chtěl bych ho dostat. To doufám že jich bude víc, když jsem si už kopil ty noví pruty
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 22:00 ® gadasnik
-
No určitě jich bude letos víc než loni,cítím to v kostech,i když zahájená tomu nenasvědčovala. Stopro vím o třech,kde leží,kde loví a dobu,no v pátek na ně zas vyrážím s mladým,tak uvidíme.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 21:47 ® petasumec
-
Ti jo hlavně aby jich bylo víc a taky některý proměněný. Já jsem po záseku dostal takový dělo až jsem spadnul na zem. Potom co jsem se zvednul jsem nohama šoupal zem , potom rychle do lodě a za ním jenže už bylo pozdě. Zajel do tý potopený vrby . Ale máš pravdu, stojí to za to.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 21:41 ® gadasnik
-
sorry-ne modrý kole,ale koule,a jak to bolelo.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 21:40 ® gadasnik
-
Je to prostě paráda takový hovádko si povodit. Má smůla začala už po příjezdu,sumčák zůstal doma,tak jsem vzal zavděk starým tokozem,koupeným zhruba před třema rokama ve výprodeji nový za stopade/rarita/,na zebkáču padesátka silon a půjčená bóje. Ale nelituju toho,zážitek nádhernej,ruka popálená od cívky,řezanec od silonu a modrý kole,jak vypálil a já to nečekal a prut mě tam cákl,prostě nádhera,hlavně aby takových zážitků bylo víc.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 21:35 ® petasumec
-
Tak to je škoda, taky jsem měl podobnou nehodu, ne o lod´ale jsem ho prostě neudržel azajel mě do potopenech stomů. ten sumík mel 2.5m tutově
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 21:25 ® gadasnik
-
Osobně brzdu mám seřízenou jak už tu padlo,rukou by měla jít šňůra potáhnout. Nejkrásnější záběr na sumíka jsem měl,když před bójí to řachlo,bóje se postavila kolmo a žuchla pod vodu. Sumík pohledem nádhernej,kolega,co mi kočíroval loď potvrdil mou doměnku,že do dva a půl metru mu moc nechybělo,hold školáckou chybou upálený o loď. Letos se na něho chzstám znovu,pokud ho nikdo nesekne dřív než já.
reagovat - Úterý 21. června 2005 ve 21:18 ® petasumec
-
Jasně, né zas tak aby tě to při záseku zmzačilo. taky jsem to párkrát málem neustál. Co používáš za pruty ??????
reagovat - Úterý 21. června 2005 v 9:36 ® xycht
-
HaD: ok mě stačilo když sem viděl jak bratránek zasekával tu 170. byla to taková pecka že ho hodilo o kousek dopředu a to má 90kg…
reagovat - Úterý 21. června 2005 v 9:33 ® HaD
-
xycht – úplně natvrdo zase neeee. prostě tak, abys mohl bezpečně zaseknout. když bys to měl dorvaný zase úplně na full, tak by ti případná velká ryba mohla pěkně kopnout a v lepší případě tě jen budou bolet dva dny záda
reagovat - Úterý 21. června 2005 v 9:27 ® xycht
-
petasumec: jasný dík. takže fakt nehrozí, že ten prut silou z toho stojanu vytrhne jo? já sem vždycky utahoval brzdu tak aby šňůra trošku prokluzovala. ted to zkusim natvrdo
reagovat - Pondělí 20. června 2005 v 19:51 ® petasumec
-
Po zavezení musíš prut postavid do stojanu, špičkama vzhůru a multík dotáhnout na maximu. Pokut budeš mít stojany dostatečne zaražené v zemi tak ti je sumec při záběru nevyvrátí
reagovat - Pondělí 20. června 2005 ve 13:36 ® xycht
-
HaD: ok dík
reagovat - Pondělí 20. června 2005 ve 13:35 ® HaD
-
xycht: je to zbytečný, navíc bys to nevyšponoval a záběr bys mohl registrovat o dost později a sumec by to mohl dost polknout
kamet: jo, to je fakt, několikrát jsem to už vyrval i s bodákem ze země, ale dá se to
reagovat - Pondělí 20. června 2005 v 11:41 ® kamet
-
HaD zajimalo by mne kdyz mas brzdu na tvrdo jaky pouzivas drzak prutu ponevac pokud to je na tvrdo a vezme to fousac musi byt docela problem vtom tahu prut ihned vytahnout natoz pak ihned sekat
reagovat - Neděle 19. června 2005 v 17:07 ® xycht
-
HaD: no při chytání radši nespíme, ale já myslel přepnout na volnoběžku a před zásekem otočením kličky přepnout na klasickou brzdu…
když tam necham volnoběžku bude nějakej problém s tím aby se háček zapíchnul do tlamy sumce tak jak má? Nebo je z tohohle důvodu lepší to dát na tvrdo?
reagovat - Neděle 19. června 2005 v 16:34 ® HaD
-
jo, to co říká Láďa je jasný, když hodláš psát, tak ji raději trochu povol ale jen tak abys mohl co nejdříve zaseknout
reagovat - Neděle 19. června 2005 ve 14:31 ® Láďa_vydra
-
Jo jak píše Had . brzda téměř na tvrdo. Někdy v noci brzdu povoluji ........ co kdyby „náhodou“
reagovat - Sobota 18. června 2005 ve 20:57 ® xycht
-
HaD: díky
reagovat - Sobota 18. června 2005 ve 20:51 ® HaD
-
já to mám téměř natvrdo, podmínka je ale dobrej bodák, aby nepřišel o prut
reagovat