Chytej.cz

SUMEC - lov na bojku necteno

18.6.2005 | xycht | 5.058 zobrazení | 28 odpovědí

Chtěl bych se zeptat jestli mají při nastražení rybky na trhací bojce (po zavezení) brzdu na multiplikátoru utaženou „na tvrdo“ a nebo zda mají přepnuto na volnoběžku. Slyšel sem totiž že má být brzda utažená a šňůra vypnutá. nemůže se ale stát že mi s tim prutem větší sumec ujede? Já mám brzdu na multiplikátoru tak, že ryba může vlasec odvíjet. Chytám na trhačku a tohle mi není jasné. Poradí někdo? díky

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 27. června 2005 v 17:18 ® Donald
Donald

Zdravím chlapi,su tu nový. K té bojce, já mám klasicky kotvící olovo, 2 plováky spojené tyčkou a za nima rybu. Chytám jen ze břehu a prut mám jen ve vidličkách. Brzdu mám povolenou a při záseku držím cívku a pak dotahuju brzdu. Možná složité, ale nikdy sem neměl trable s kopancema,modrýma koulema a pod. A vahou plováků se sumec sekne sám a nikdy není zažraný hluboko.

reagovat
Neděle 26. června 2005 ve 20:46 ® HaD
HaD

Opravdu natvrdo? A co se stane, když ti to veme fakt silná velká ryba? Pokud máš velkou loď, tak by se to možná dalo ustát, ale pokud nějakou pramičku, tak nevím nevím.

Quote: On 2005–06–23 21:46, quino napsal: Nazdárek, kluci mají pravdu, taky ji mám téměř natvrdo. Záleží taky na tom, zda chytáš z loďky(popř. u toho sedíš) a nebo jsi 10m od prutů a samozřejmě taky kde. Když chytám na mušově z loďky, mám ji úplně natvrdo. Ale opravdu úplně. Chytám nad pokáceným lesem a potřebuji co nejtvrdší a rychlý zásek. Trhací šňůru mám 0,30mm, kapra 40–45cm.

reagovat
Čtvrtek 23. června 2005 ve 22:46 ® quino

Nazdárek, kluci mají pravdu, taky ji mám téměř natvrdo. Záleží taky na tom, zda chytáš z loďky(popř. u toho sedíš) a nebo jsi 10m od prutů a samozřejmě taky kde. Když chytám na mušově z loďky, mám ji úplně natvrdo. Ale opravdu úplně. Chytám nad pokáceným lesem a potřebuji co nejtvrdší a rychlý zásek. Trhací šňůru mám 0,30mm, kapra 40–45cm.

reagovat
Středa 22. června 2005 v 0:15 ® xycht

petasumec: petrův. pak dam vědět

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 22:46 ® petasumec
petasumec

Taky bych se tam chtěl jet podívat. Tak petrův zdar a potom dej vědět jakjste dopadli.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 22:34 ® xycht

chlapi tak at se vam nějakej trofejní fousáč povede. my jedem příští tejden na Orlík tak snad taky něco čapnem

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 22:29 ® petasumec
petasumec

Dík, tobě taky no doufám že je pokřtím nějakým dvoumetráčkem. Taky jdu. Cauky

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 22:18 ® gadasnik

Ó jak závidím,ale pátek je tu coby dup. Ty nový pruty je potřeba pokřtít,tak ať ho loupneš a hodně zdaru,jdu do hajan. Měj se.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 22:13 ® petasumec
petasumec

Taky jedeu, ale už zítra. Jedu na Labe, vím tam o jednom pekným hovádku a chtěl bych ho dostat. To doufám že jich bude víc, když jsem si už kopil ty noví pruty

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 22:00 ® gadasnik

No určitě jich bude letos víc než loni,cítím to v kostech,i když zahájená tomu nenasvědčovala. Stopro vím o třech,kde leží,kde loví a dobu,no v pátek na ně zas vyrážím s mladým,tak uvidíme.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 21:47 ® petasumec
petasumec

Ti jo hlavně aby jich bylo víc a taky některý proměněný. Já jsem po záseku dostal takový dělo až jsem spadnul na zem. Potom co jsem se zvednul jsem nohama šoupal zem , potom rychle do lodě a za ním jenže už bylo pozdě. Zajel do tý potopený vrby . Ale máš pravdu, stojí to za to.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 21:41 ® gadasnik

sorry-ne modrý kole,ale koule,a jak to bolelo.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 21:40 ® gadasnik

Je to prostě paráda takový hovádko si povodit. Má smůla začala už po příjezdu,sumčák zůstal doma,tak jsem vzal zavděk starým tokozem,koupeným zhruba před třema rokama ve výprodeji nový za stopade/rarita/,na zebkáču padesátka silon a půjčená bóje. Ale nelituju toho,zážitek nádhernej,ruka popálená od cívky,řezanec od silonu a modrý kole,jak vypálil a já to nečekal a prut mě tam cákl,prostě nádhera,hlavně aby takových zážitků bylo víc.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 21:35 ® petasumec
petasumec

Tak to je škoda, taky jsem měl podobnou nehodu, ne o lod´ale jsem ho prostě neudržel azajel mě do potopenech stomů. ten sumík mel 2.5m tutově

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 21:25 ® gadasnik

Osobně brzdu mám seřízenou jak už tu padlo,rukou by měla jít šňůra potáhnout. Nejkrásnější záběr na sumíka jsem měl,když před bójí to řachlo,bóje se postavila kolmo a žuchla pod vodu. Sumík pohledem nádhernej,kolega,co mi kočíroval loď potvrdil mou doměnku,že do dva a půl metru mu moc nechybělo,hold školáckou chybou upálený o loď. Letos se na něho chzstám znovu,pokud ho nikdo nesekne dřív než já.

reagovat
Úterý 21. června 2005 ve 21:18 ® petasumec
petasumec

Jasně, né zas tak aby tě to při záseku zmzačilo. taky jsem to párkrát málem neustál. Co používáš za pruty ??????

reagovat
Úterý 21. června 2005 v 9:36 ® xycht

HaD: ok mě stačilo když sem viděl jak bratránek zasekával tu 170. byla to taková pecka že ho hodilo o kousek dopředu a to má 90kg…

reagovat
Úterý 21. června 2005 v 9:33 ® HaD
HaD

xycht – úplně natvrdo zase neeee. prostě tak, abys mohl bezpečně zaseknout. když bys to měl dorvaný zase úplně na full, tak by ti případná velká ryba mohla pěkně kopnout a v lepší případě tě jen budou bolet dva dny záda

reagovat
Úterý 21. června 2005 v 9:27 ® xycht

petasumec: jasný dík. takže fakt nehrozí, že ten prut silou z toho stojanu vytrhne jo? já sem vždycky utahoval brzdu tak aby šňůra trošku prokluzovala. ted to zkusim natvrdo

reagovat
Pondělí 20. června 2005 v 19:51 ® petasumec
petasumec

Po zavezení musíš prut postavid do stojanu, špičkama vzhůru a multík dotáhnout na maximu. Pokut budeš mít stojany dostatečne zaražené v zemi tak ti je sumec při záběru nevyvrátí

reagovat
Pondělí 20. června 2005 ve 13:36 ® xycht

HaD: ok dík

reagovat
Pondělí 20. června 2005 ve 13:35 ® HaD
HaD

xycht: je to zbytečný, navíc bys to nevyšponoval a záběr bys mohl registrovat o dost později a sumec by to mohl dost polknout

kamet: jo, to je fakt, několikrát jsem to už vyrval i s bodákem ze země, ale dá se to

reagovat
Pondělí 20. června 2005 v 11:41 ® kamet
kamet

HaD zajimalo by mne kdyz mas brzdu na tvrdo jaky pouzivas drzak prutu ponevac pokud to je na tvrdo a vezme to fousac musi byt docela problem vtom tahu prut ihned vytahnout natoz pak ihned sekat

reagovat
Neděle 19. června 2005 v 17:07 ® xycht

HaD: no při chytání radši nespíme, ale já myslel přepnout na volnoběžku a před zásekem otočením kličky přepnout na klasickou brzdu…

když tam necham volnoběžku bude nějakej problém s tím aby se háček zapíchnul do tlamy sumce tak jak má? Nebo je z tohohle důvodu lepší to dát na tvrdo?

reagovat
Neděle 19. června 2005 v 16:34 ® HaD
HaD

jo, to co říká Láďa je jasný, když hodláš psát, tak ji raději trochu povol ale jen tak abys mohl co nejdříve zaseknout

reagovat
Neděle 19. června 2005 ve 14:31 ® Láďa_vydra

Jo jak píše Had . brzda téměř na tvrdo. Někdy v noci brzdu povoluji ........ co kdyby „náhodou“

reagovat
Sobota 18. června 2005 ve 20:57 ® xycht

HaD: díky

reagovat
Sobota 18. června 2005 ve 20:51 ® HaD
HaD

já to mám téměř natvrdo, podmínka je ale dobrej bodák, aby nepřišel o prut

reagovat