Chytej.cz

CaR pro potočáka necteno

13.6.2005 | Zlinsky_lovec | 7.369 zobrazení | 48 odpovědí

Byli by jste pro CaR pro potočáka na našich vodách, dokud by se jeho stavy u nás nezlepšili? Budu rád za každý názor.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Středa 15. června 2005 v 11:00 ® kostnak
kostnak

bo-bo, chytam na potokoch, ktore nespravuje SRZ, ale ina organizacia. povolenka stoji 2000sk, ale nie je problem cytit za odpoludnie 30–40potocakov, aj ked prevazne malych. a este clovek vidi stovky malickych, ktore sa tam prirodzene vytieraju. nizsie po toku, kde to spravuje SRZ je podstatne vacsi tlak a menej penazi na vysadzovanie a podla toho to tam aj vyzera.

reagovat
Středa 15. června 2005 v 10:55 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

kostnak: U nás se potočák moc uměle neprodukuje, to spíš PD, u kterého mi nedělá žádný problém ho sežrat

reagovat
Středa 15. června 2005 v 7:53 ® kostnak
kostnak

suhlas s pifom. uplne ine ryby si zasluzia ochranu. nie pstruh, ktoreho umele rozmnozovanie je dovedene do „priemyselnych“ rozmerov. je to len otazka penazi, kolko pstruhov bude vo vode.

reagovat
Úterý 14. června 2005 ve 22:32 ® muf

souhlasím s vámi, že se něco musí udělat, a taky jsem pro jeho omezení v úlovkovém listě, ale na druhou stranu, jestli si myslíte, že se stavy potočáků ve volných vodách zvýší jste na omylu. když nebudu počítat rybáře, kteří si je budou odnášet tak vemte v úvahu pytláky, volavky, kormorány, norky vydry a v neposlední řadě různé otravy, popř. přírodní katastrofy (sucho, povodně). takže váš návrh pokud se nezmění legislativa k omezení počtu predátorů a k zpřísnění kontrol je absolutně o ničem.

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 18:31 ® DEATH

Já tomu nerozumím jako mistři muškaři,ale z doslechu a z toho co jsem měl možnost se dočíst,jsem zjistil,že jsou prý stavy potočáka dost nízké,takže CaR by určitě nějakou částí pomohl zvýšit jeho stavy.

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 16:31 ® Ebobo
Ebobo

denyg:Já bych byl docela pro!

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 16:26 ® pupak

Krec a rybiz nic neresi, pokud chces pomoct potocakum musis je chranit uplne a bezezbytku a ne jen alibistickou ochranou zvanou krec a rybiz, ktera rybe nepomuze, musis udelat na potokach a rickach chranena pasma s uplnym zakazem lovu a chranit trdliste v dobe treni. Toliko muj nazor.

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 16:16 ® Lerak

Milky : na ja, naturlich !

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 16:13 ® Dědek
Dědek

P je moc pěkná a poměrně vzácná ryba, kterou bych asi nesežral Jenom v případě, že bude mít víc jak 45, toho by sežral hned druhej po mě, který by ho lapnul.

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 15:51 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

CaR pro PO provozuji úplně automaticky. PO a Si se to ani zdaleka netýká, ty se sypou do vody každej rok, narozdíl od PO.

reagovat
Úterý 14. června 2005 ve 14:34 ® Milky
Milky

Lerak: Jasně dosadím !

Jsou to zpřísněné normy EU

reagovat
Úterý 14. června 2005 ve 13:22 ® Lerak

Milky : Tady musím odpovědět – jak kde… a mám na mysli především rybářský tlak. Někde přežívá a reprodukuje se docela dobře, bohužel se jedná spíše o menší toky (máme takový dokonce v okrese…). Jednak se v takových méně loví (nebo nesmí…) a nepůsobí tam takové faktory jako jsou wasserskauting, pytláctví, regulace a napřimování toků – prostě záležitosti většinou člověčí, které mu život znesnadňují. I s těma vydrama potočák přežívá, pokud nejsou abnormálně přemnožené. Na velkých P revírech je jeho přisazování jako podpůrné řešení nezbytné. Možná má nějakou váhu i potravní konkurence ze strany PD a Si. Tam, kde obývá potoky a říčky sám, jsou jeho stavy početnější. Stále platí věta již mnohokrát vyřčená : největšího potočáka ulovíš na vodě, kterou mnohdy dokážeš sám přeskočit. Z vlastní zkušenosti to mohu potvrdit ! Tady ovšem mluvím o našich revírech – jinde, v zahraničí to není tak docela pravda. Faktor, proč tomu tak je, si snadno sám dosadíš…

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 8:58 ® Milky
Milky

Lerak .. a jak je to s jeho reprodukcí? Dokáže přežít bez vysazování?

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 8:51 ® Lerak

Milky: tady Ti musím dost oponovat !!! S nadsázkou – navrhuješ, aby se ledním medvědům dováželi do jejich teritorií zajíci aby měli co papat. Pstruhové vody jsou nehostinné právě pro např. oukleje a cejnky. A potočákům ta studená voda víc než vyhovuje a i bez těchto rybiček mají co do tlamky – hmyz, ráčky, vranky, střevle apod. Zkus někdy i na horské P vodě zdvihnout kámen a podívej se, kolik druhů tvorečků se na nich drží – o sekundárních P revírech vůbec nemluvím. Tam jsou tak příznivé podmínky pro všechna vývojová stadia hmyzu, že nám na naše nástrahy pstruzi doslova prdí. Jsou revíry, kde málokdy uvidíš rybu „sebrat“, většinou se válí u dna a sezobává broučky. Takže, zcela jednoznačně : kdyby potočákům vadila studená voda a nedostatek potravy, tak by tato pásma neobývali ! Vadí jim predátoři – homo sapiens, kormoráni, vydry, volavky. Nasazovat oukleje a cejnky do chladných P vod je nesmysl – nikdy tam nežili ! Potočák přežije jedině tehdy, když mu to člověk dovolí ! Sám, svým přístupem !!!

reagovat
Úterý 14. června 2005 v 1:41 ® Milky
Milky

podle mne je to záležitost vytržená z kontextu a chybí jí rozumná protiváha. Je to asi takové, jako když by ti někdo nabídnul super Mercedes v totální palbě – zadarmo! No, nevem to!? Ale musel bys platit pojistku, povinné ručení, PHM, ..... a nesměl ho prodat.

Pstruhové vody jsou studené a dost nehostinné. V případě, že tam nemá žrádlo, nevyroste. Když mu tam hodíš rohlík, taxe po něm utluče, páč má radost, že aspoň něco může sežrat.

Celá věc, aby dávala smysl se musí opřít i o to, aby do těchto vod pro něj bylo možné vysadit plevené rybky (cejnky, okleje, …) aby měl dostatek přirozená potravy. Kdyby mě někdo vysadil na pustej ostroff, taky mávám na první parník! Jenomže pstruhové a cejnové pásmo je rozdílné, na vysazovná nrjsou pořádně peníze, rybářský tlak sílí. Každá rada je v tomhle dobrá, ale ČRS si radit stejně nenchá a proto je tato věc skoro zbytečná.

reagovat
Pondělí 13. června 2005 ve 23:09 ® pif
pif

ne!!!a nebo jinak,CaR pro hrouzky,oukle­je,slunky,jel­ce,parmy. atd. tyto druhy nejsou unás,ale potočmeni jo.

reagovat
Pondělí 13. června 2005 ve 22:52 ® Tomucha
Tomucha

jo !!!

reagovat
Pondělí 13. června 2005 ve 22:47 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

CaR- Catch and Release- v češtině Chyť a pusť

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1