Vyhledávání
poloha prutu
31.5.2005 | weird | 2.952 zobrazení | 6 odpovědí
Z feederem chytám jen chvilku,tak by mě zajímalo,jestli má poloha prutu ve vydličkách,vliv na záběry. Prut ve vodorovné poloze:vlasec jde při dně,nebo většinou na řece,špička kolmo vzhůru a tudíž vlasec jde šikměji od nástrahy a podle mého ho ryby musí více vnímat,což by bylo asi nežádoucí. Je to tak, nebo se pletu??
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 2. června 2005 v 8:27 ® Candátoman
-
Zkus feederovou gumu – tj. jakýsi mezičlánek mezi kmenovým vlascem a návazcem 0,12mm. V knížkách od pana Tychlera najdeš několik různých montáží, jak s feederovou gumou pracovat. Já s ní osobní zkušenost nemám, protože zatím tahám jen malý čudly a nemusel jsem o ní zatím uvažovat.
reagovat - Středa 1. června 2005 ve 21:37 ® weird
-
Dík za inf. Ještě bych měl ale jeden problém,zatím se mi podařilo vytáhnout jen jednoho většiho kapra (65cm),záběrů od nich dost,ale problém je v tom, že jen na dvanáctku návazec,který mi právě skoro vždy urazí, když se snažím ho dostat ke břehu a to se snažím fakt velice citlivě,když dám čtrnáctku,nebo zkoušel jsem i 0,8 pletenku,tak větší kapr si toho nevšimne. Zkoušel jsem i různé montáže a téměř vždy ze stejným výsledkem. Věřím,že když bych dal kmen dvanáctku,montáž bez postraního návazce,tudíš rovnou na kmen,tak síla se rozloží na celou délku vlasce a kapra dostanu až ke břehu. Ale ta dvanáctka v mém případě možná není protože je chytám na řece kde dno je pokryto kamením a vlasec by po několika náhozech byl stejně odřený. Poradí mi někdo jak to vyřešit,já už fakt nevím.
reagovat - Středa 1. června 2005 v 17:11 ® mirmen
-
weird: citlivost špice závisí na více faktorech, nekdy ta poloha má větší kladný význam spíš na % úspěšnosti při záseku než vliv na samotný průběh záběru. Osobně se snažím i při chytání na mírně až středně tekoucí řece mít špičku prutu tak, abych nemusel zaklánět hlavu a mohl chytat pohodlně opřený o křesílko. Proto si vybírám místa, kde ryba je a kde zároveň můžu chytat do 10–30 metrů daleko. Abych omezil vliv tahu vody na kmen, tak jsem šel do pletenky 0,08 mm ( ve skutečnosti spíš 0,10), která má deklarovanou nosnost 3.6 kg ( MAXI feeder od firmy ZICO). Na srovantelnou nosnost bych v monofilu potřeboval kmen cca 0,18 ( a tedy měl i o zhruba 80% větší odpor kmene vůči tekoucí vodě). Na mírně tekoucí vodě používám i špičky 1/2 – 1 oz ( podle místa) a přitom nemusím mít špici prutu k obloze a vykrucovat si krk. Polohu špičkou prutu nahoru volím jen ve středním až velmi silném proudu. Vždy to posuzuju podle toho, jakou má špička rezervu na signalizaci záběru. Dá se to odhadnout podle toho, že vezmeš kmen do ruky a trošku poškubneš, sledováním špičky a na cit v prstech poznáš, zda ryba bude při záběru cítit odpor nebo zda bude mít možnost podržet 1–2 vteřiny sousto, signalizovat a zda budeš stíhat zásek. Používám vidličku na kloubu, který je stavitelný tak, že linie záseku jde přesně v linii kmene. Jako zadní vidličku jsme zvolil tu od firmy Seymo, na „no touch“ zásek, kde rukověť prutu o nic nekopne. Zadní vidličku mám těsně u křesílka, aby dráha ruky (položené na opěradle) byla co nejkratší k rukověti prutu . Při záběru se nemusím ohýbat a brát rukověť ze země ( dost často se to nemusí stihnout). Proto dávám přednost lovu se špičkou téměř u hladiny.
reagovat - Úterý 31. května 2005 ve 22:46 ® spinningman
-
death:nemusí být zrovna červená,ale jinak máš pravdu je to feeder a ty špičky jsou měnitelnépodle podmínek na lovišti.
reagovat - Úterý 31. května 2005 ve 21:56 ® DEATH
-
Dotaz?Feedrem se rozumí ten prut s červenou a citlivou špičkou?
reagovat - Úterý 31. května 2005 ve 21:36 ® Mirek
-
Různá poloha prutu při lovu má samozřejmě své opodstatnění. Na stojáku například při lovu v různých vzdálenostech nebo hloubkách, třeba při lovu na tzv. Balaton. Reguluješ si tím výšku nástrahy nade dnem, nepůsobí na vlasec vítr a podobně. Na řece jde hlavně o to, aby se neopíral proud do celé délky vlasce. Jseš tím v přímém kontaktu s nástrahou a zabraňuje se například zvýšenému nanášení unášených nečistot na vlasec.
reagovat