Chytej.cz

rozpoznání záběru na feederu necteno

14.5.2005 | efendi | 3.463 zobrazení | 15 odpovědí

Zdravím, dnes jsem poprvé vyrazil na ryby s feederem. Foukal dost silně vítr a  špička se mi trochu třásla. Poraďte kdy mám sekat, (i za bezvětří). Stačí když se špička zachvěje, nebo mám čekat na větší ohnutí. Chytil jsem dva cejny, ale ty se lapli sami, já je jen vytáhl. Asi to bude chtít sekat a sekat, až se to naučím poznávat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 16. května 2005 v 19:31 ® kkarlos
kkarlos

ale kapr potrebuje trochu delsi

reagovat
Pondělí 16. května 2005 v 10:55 ® xycht

Prichy: myslim,že na cejny to chce fakt krátký návazce

reagovat
Pondělí 16. května 2005 v 0:26 ® kkarlos
kkarlos

nekdy davam i pres dvacet kdyz chytam v bahne na plovouci nastrahy

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 19:36 ® Prichy
Prichy

mirmen> kam az jdes s delkou navazce pri chytani cejnu ?? (me spis pripada, ze co nejkratsi by meli byt na cejny to prave)

jses zastancem pletenky pri chytani na vetsi vzdalenost? (uz o ni vazne uvazuji)

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 18:54 ® kkarlos
kkarlos

Quote: On 2005–05–15 15:28, xycht napsal: kkarlos: jakou jsi měl montáž? díky olúvko(popr. krmitko kolem 15g) a nad tim dva návazce dlouhé kolem 15cm.

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 18:52 ® kkarlos
kkarlos
reagovat
Neděle 15. května 2005 v 18:51 ® kkarlos
kkarlos

xycht:olúvko(popr. krmitko kolem 15g) a nad tim dva návazce dlouhé kolem 15cm. zrovna sem prisel z Úslava a na 1. nahoz jsem chyt kapra 35cm dalsi o neco vetsi(cca45)se utrhl o vazku. potom co nejakej malinkej Z. k zacal hazet do vody kameny(po cca 45min) tak sem nevidel zaber.

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 17:24 ® efendi
efendi

Zkoušel jsem několik montáží, měl jsem sebou obrázky montáží stažené z netu a různě jsem to zkoušel. Ještě že na místě co jsem chytel jsem byl sám, ale je lepší použít pro začátek vyzkoušené, než úplně experimentovat.

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 16:28 ® xycht

kkarlos: jakou jsi měl montáž? díky

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 16:27 ® xycht

mirmen: obdivuji tvoje takřka encyklopický znalosti. k tvému příspěvku není co dodat, naprosto vyčerpávající…říkám to znovu, vydej knížku. určitě bych jí koupil a nejen já

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 10:45 ® kkarlos
kkarlos

Včera jsem také byl s feederem a vítr mne také obtěžoval ale u 99% záběrů byl záběr ta k razantní že prut málem spadl do vody. Mimochodem chytl jsem spoustu cejnů od 20cm do 35cm a utrhl jsem kapra kolem 55cm. Petrův zdar!!

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 9:27 ® mirmen

Pro začátky dávej přednost závětří

Je důležité mít špičku cca 2–4 cm přepnutou.
Některé druhy ryb berou sousto razantně ( třeba plotice na bílé červy, tloušť na pečivo aj.), jiné sousto oždibují, pohrávají si ( často cejn velký). Podle jejich způsobu žraní se přenášejí signály na špičku a ta se :

• může chvět, třást
  • může ohnout pomalu 1– a více cm a zase narovnat
  • může poškubávat krátkými 1–3 cm škubanci v různých , krátce po sobě následujících intervalech
  • může ohnout téměř do pravého úhle se snahou stáhnout prut z vidličky
  • může se jednat o zvedavý záběr projevující se narovnáním špičky( hlavně u paternosteru)
  • nemusí se jednat o záběr, ale „hřbeťák alias přejezd“ od ryb sloupce pohybujících se v blízkosti zakrmeného nebo od ryb krmících se na dně v blízkosti nástrahy.
  • nemusí se jednat o záběr, ale o drbance do krmítka ( hrouzci a další havěť)
  • v noci pak některé „záběry“ má na svědomí úpírák

Signalizace se může lišit i podle věku a zkušenosti ryby, druhu nástrahy ( například 4–5 hnojáčků na kalhotky přiměje i velké cejny k razantním záběrům na rozdíl od opatrnějšího braní kroupy,kukuřice … Liší se i podle ročního období, montáže ( délky návazce) atd. atd.

Doporučuju Ti začít se dvěma základníma montážema, paternoster a jednoduchá průběžná. Pro začátek NEPOUŽÍVEJ KRMÍTKO !! Prokrm si rukou vhodné místo 10–15 metrů od břehu a v něm chytej se zátěží podle síly proudu 15–20 gr ( 30 gr). Nahazuj asi 5 metrů za prokrmené místo a popotáhni montáž tak, aby nástraha dopadla na prokrmenou plochu.

Začít, sledovat, úporovnávat délku návazce, druh montáže, druh ryby a nástrahy …

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 6:42 ® staker
staker

Na feeder jsem se učil chytat sám. Moje zkušenosti: teorie co se dá kde přečíst, potom k vodě a učit se praxí. Začátek hrůza, ale po pár hodinách zkoušení a omylů to jde docela dobře. Zkoušej upravit montáž, a když si nejsi jistý tak to sekni. Už jemné chvění špičky je záběr. Chce to jen natrénovat.

reagovat
Neděle 15. května 2005 v 0:36 ® Chose
Chose

Taky jsem dneska měl problém s větrem. Musíš nechat špičku feederu těsně nad hladinou,aby na vlasec co nejméně působilxy vlny a vítr. Jinak se zásekem problém nemám,ryby se mi prostě v cca 99% případů zaseknou samy. prut se ohne až k polovině a potom ho už jen zvednu a zdolávám. Tt

reagovat
Sobota 14. května 2005 ve 22:20 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Taky zdravím, jsem pouze vláčkař, čili feeder je pro mě tabu. Dnes jsme byli s Ebobem na jednom rybníku, kde jsme se chvíli bavili cejnama. On má prut DAM (mám pocit Greencross power) a ten má měkou špičku,čili jsme zkoušeli takový feeder. Jako koncové závaží jsme měli menšího twistera na těžší jiggové hlavičce a asi 80 centimetrů asi 30centimetrů dlouhej návazec. Když jsme to pořádně našponovali, tak ani dnešní extra silný vítr se špičkou nepohnul. Záběry jsme poznali všechny, myslím, že jsou dosti poznatelné. Ale jak jsem psal v úvodu, feeder mi nic neříká, čili je to muj názor a možná špatný názor. jako anička dajdou

reagovat