Chytej.cz

VÍTĚZSTVÍ ANEB NA SCHŮZE MO SE CHODIT VYPLATÍ!!! necteno

20.2.2017 | HaD | 11.713 zobrazení | 155 odpovědí

VELKÉ VÍTĚZSTVÍ ANEB NA SCHŮZE MO SE CHODIT VYPLATÍ!!!Minulý týden jsme měli výroční schůzi naší MO. Jelikož jsme chtěli navrhnout a prosadit nějaké změny, scházeli jsme se s přáteli několik měsíců a návrhy důkladně diskutovali tak, aby měly hlavu a patu a také proto, abychom pro ně nalezli dostatek argumentů a potřebnou podporu. Poté jsme oslovili kamarády rybáře s tím, že pokud souhlasí, ať na schůzi přijdou vyjádřit podporu. Běžně na naši schůzi chodí cca 60 členů svazu. Letos přišlo 84, tedy téměř o 50% více. Naše MO má pro ucelenou informaci cca 1200 členů.

Zásadní navrhované změny:

• Nová zarybňovací komise
  • Návrh krajského hospodáře na omezení počtu ponechaných dravců ročně 20 ks
  • Návrh na omezení ponechání dravců na Jordánu na 1ks/den, 2 ks/týden a 10 ks/rok
  • Zrušení čekací doby a přijímání nových členů RS okamžitě (přijetí 7 nových členů)
  • Zavedení K 70 na revíru Lužnici 3 a 4.

OSLAVILI JSME 100 % ÚSPĚCH – VŠECHNY NÁVRHY PŘIJATY NEJEN NAŠIMI HLASY, ALE NĚKTERÉ I STARÝMI SVAZOVÝMI MATADORY!!! KDYŽ SE CHCE (A NĚCO SE PRO TO I UDĚLÁ), JDE TO !!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 22. února 2017 ve 21:54 ® HaD reakce na …
HaD

Mrknato> Já nic za své vítězství nevydávám. Nauč se číst. Je to naše společné vítězství (několika desítek lidí). Jasně, to, co jsme si odhlasovali, ještě musí schválit kraj a je to nad rámec zákona. Podmínky se mohou přitvrdit, opačně to nejde. Ale máš pravdu, že v zákoně to není. Je to ale v zájmovém spolku, jehož můžeš, ale také nemusíš být členem a nemáš rozhodně žádné právo členství vyžadovat. Takže se na Tebe v létě těším. Jen přijeď a nerespektuj BP. A nejlépe si připrav nějaké urážky. Půjdeš tak rychle, že zapomeneš i ty přiblbé milionkrát otřepané bláboly o džípech a závodnících. Moc se na Tebe těším. Dej vědět předem, připravíme se na Tebe.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 21:53 ® chosebaits
chosebaits

Ještě bych nekřičel máme vyhráno.To že se to odsouhlasilo na MO neznamená ,že se to odsouhlasí na US.To a jen vlastní zkušenost.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 18:13 ® Mrknato reakce na …

Jíra2> To nejsou teorie, asi nesleduješ dění okolo Jč. ÚS. Nejlepší by bylo, aby se rybařilo jako ještě před cca 20 lety, kdy hospodařily ÚS, proto také drží dekrety, podle vyhlášky. Zřejmě jsi si můj příspěvek špatně vyhodnotil.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 18:07 ® Jíra2 reakce na …

Pochybovač>Máš částečnou pravdu,se stavem vody.Díky EU legislativě(čis­tičky od cca 1500 obyvatel)a následným splachům(anti­koncepce,ibobru­fen,paraleny,čis­t.prostředky a další svinstva) co ústí do vod,jde přirozená potrava do pr..le.Zkrátka není.Přirozený výtěr je základ budoucích generací.Pokud se vykulený plůdek nenažere důkladně plantnonu a následně benthosu,tak je hotovo.Na plůdek kaprovitých ryb navazuje výživa dravých a reofilních druhů.Zkrátka – kde nic není,ani čert nebere. Zbývá tedy nasazování.Co dneska distribuuje svaz po organizacích na revíry,t.j. rychlenka,je na ho..o.Poku ji dáme přímo do revíru.Pokud připravíme rybníky pro vysazení této katogorie a dotáhneme ji do velikosti ročka a ten půjde do revírů,je to jiná liga,Ale 90% členstva si žádá prasorybu,tak se tomuto trendu svaz přispůbil a vyhovuje mu to.Více kapra za přerozdělovacích 44/CZK/kg.
HOWG

reagovat
Středa 22. února 2017 v 17:49 ® Jíra2 reakce na …

Pyzdo – nezasírej diskuze svými teoriema.Podle Tebe by bylo nejlepší opásat se trhavinou a vyhodit do povětří všechny úz.svazy včetně pražské rady.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 17:22 @ Pochybovač reakce na …

HaD> Nestojí za tím stav vod!!!! S tímto bizarním názorem chodíte na schůze, jo? Proboha, jak pak chcete něco zásadního vyřešit! Tak touto hlubokou myšlenkou jste se konečně odmaskovali. Dál není, co řešit. Tak jen pilně sepisujte dalších 20 let nařízení a jejich vylepšení…

reagovat
Středa 22. února 2017 v 17:12 ® Mrknato

Já bych si s dovolením dovolil jiný pohled na záležitost, kterou tu HaD vydává za své vítězství a věc co se „vyplatí“.

Jistě že schůze MO může odhlasovat cokoliv..... včetně návrhů na konferenci ohledně VRP, pokud MO není uživatelem revírů a to MO Tábor zřejmě není. MO může odhlasovat návrh, že lovu ryb se mohou účastnit pouze blonďáci a to ještě pihovatí. Jestli to uživatel revírů vtělí do legislativy je věc jiná. (Asi bude záležet na počtu pihovatejch blonďáků na konferenci s jejich právním povědomí a zavázanosti čilimníků MO).

BP bez podpory legislativního rámce, t.j. výjimky RO, nebo vyhlášky, jsou jen podvodem na rybáře, protože jejich porušení, není porušením rybářské legislativy. Nerozhoduje o tom MO, kárná komise MO, ÚS a ani MZe.

Pokud to nevíte, tak o způsobu hospodaření na revíru rozhoduje jmenovaný rybářský hospodář a rybářský orgán (RO). To, že to tak ve skutečnosti není a rozhoduje lůza, je jistě podle někoho „vítězství“. Argumentovat tu územním hospodářem je zábavné, při vědomí jak se chová na RADě ČRS, jak vyjmul pstruhovky z CS rybolovu, kde ho zaujalo hospodaření nehospodařením a jak prosadil lov24 na Lipně, kde se údajně přemnožil sumec, aby tak chránil mizejícího candáta a o P VIP revírech nemluvě.

Pan územní hospodář teď musí splácet MO jejich benevolenci při vynětí pstruhovek závodníkům a je skutečně možné, že Vám povolí věci nevídané, stejně jako za Jeeeeepa v jiném svazu povolil jejich šef MO hospodařit, i když nejsou uživatelem revírů, viď hraji?

Tak že závěrem, ryby se dnes neloví podle toho co je uvedeno v zákoně, vyhlášce a výjimkách, ale podle toho, co si kluci kterejch se sejde víc odhlasují..... Ale to už tu kdysi bylo, co? Taky pro dobro…

reagovat
Středa 22. února 2017 v 16:07 ® HaD reakce na …
HaD

Švejk> Tak tak. Dlouhá trať to je. Když se ale nerozjedeme, neurazíme ji nikdy.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 14:04 ® Švejk
Švejk

Jako preventivní opatření ustanovit omezený počet ks ulovených ryb na povolenku určitě ano. Samozřejmě to není 100% řešení problému, ale jako začátek… Jinak uvedu příklad z praxe: Bývalý kolega chytá ryby mraky let, je mu cca 55let. Pro brněnské, chodí pod Antrophos do Pisárek, je u vody v podstatě každý den, chlubí se každý rok 200+ ks kaprů, další jsou duháci a případně další ryby. Bere v podstatě vše co mu na háčku přistane. Kšeftuje s tím, ne že by to dával do hospod, ale výměnný obchod funguje všude. Všude se zaštiťuje tím, že nic nepovoleného nedělá. A má pravdu. Při dnešním znění podmínek je to BOHUŽEL tak. Už kvůli těmto lidem by se měla stanovit hranice. A co se týká změny myšlení, tak mám další příklad. V práci jsem se bavil s kolegou, že jsem chytil 2 candáty cca 45cm. Otázka zněla a jak je manželka udělala? Když jsem mu odpověděl, že jsem je pustil, minimálně protože nemají míru, tak se na mě s pobavením podíval a řekl, že jsem hloupej, protože když je nevezmu já, tak je vezme druhej. A tady si myslím, že je potřeba zapracovat na tom, jak se dnešní rybáři dívají na sportovní rybolov. Na druhou stranu jsem optimista, a i tohle fórum je toho důkazem. Časy se mění a myšlení rybářů také, kdyby tomu tak nebylo, nebylo by tohle téma a ani žádní diskutující. Jen je to běh na dlouhou trať.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 13:39 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> Nemyslím si, že za stavem dravců stojí primárně stav našich vod. Plůdek dravce se živí víceméně stejně jako třeba plůdek kapra. A kapra málo není ;-) A „dospívající“ dravec se živí rybičkami a potěru vídám ve vodách dost. A taky podobnou potravou, jako třeba kapr a těch, opakuji se, málo není…

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 13:32 ® HaD
HaD

A pro všechny s pesimistickou náladou – jasně, je to jen Tábor a rozhodně to není finální řešení všech nešvarů. Je to ale pokus o jeden z kroků někam kupředu. Rozhodně to má větší smysl, než brečet na netu či u piva.

A apriori počítat s porušováním předpisů nemůžeme. To bychom mohli analogicky zahodit celé BP a každej může lovit klidně granátem. Pořád si myslím a věřím, že část národa není tak pokřivená a bude předpisy ctít i kdyby kontroly neexistovaly vůbec…

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 13:29 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> Současně jsme schválili povinnost pro nové členy RS, aby prvních 5 vycházek absolvovali se zkušeným členem. Ta roční čekací doba však byla zrušena – informoval jsem se na víc místech a nikde to neznají a neaplikují. Proto jsme to v Táboře navrhli zrušit. Noví členové jsou letití rybářští matadoři, kteří jsou aktivní v MO, ve sportu, v činnosti s mládeží. Rozhodně ne „sběrači“ povolenky zdarma, ale lidi se vztahem k revírům a se snahou jim nějak pomoci. Takže rozhodně ně „kdokoliv“.

Mimochodem (aby v tom někdo nehledal osobní zájmy): já jsem se povolenky veřejně vzdal a určitě nebudu jediný.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 13:23 ® HaD reakce na …
HaD

Robur> Cca 2%. Nějak se ale začít musí.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 13:02 ® Robur
Robur

zkuste se zeptat lidí, kteří vybírají sumáře. Kolik lidí vůbec vezme 20 kusů dravců. Tipuji, že to číslo se bude blížit nule.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 12:58 ® regulus reakce na …
regulus

hraji> mám pocit, že by to bylo ve všech spolcích, rybářů co si za rok vezmou více jak 20 dravců moc nebude, takže máš možná pravdu, ale z druhé strany jako preventivní opatření, proč ne.

reagovat
Středa 22. února 2017 ve 12:43 ® Draky reakce na …
Draky

hraji> Ano, teď s tebou souhlasím, nicméně, aby si mohl takového člověka zaučit, tak musí být RS. Jinak se může jen dívat zpovzdálí a nic si nevyzkouší, to je jako by ses chtěl masturbování naučit p*chat.

Jako nejhorší variantu vidím, že za rok mu zase odznak seberou a konec.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 11:56 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> z více než 2000 členů našeho spolku by hranice 20 dravců omezila možná 2, takže je to opatření k ničemu.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 11:54 ® hraji reakce na …
hraji

Draky> píšu na základě dlouholetých zkušeností, netvrdil jsem, že členové navíc nebudou přínosem, napsal jsem, že nejsou žádnou zárukou, že se něco zlepší. Vždy se nám daleko víc osvědčilo, když zájemce o činnost RS spolupracoval s RS aby zjistil, co to obnáší a hlavně abychom si ujasnili, zda na to být RS má. To že někdo složí zkoušky totiž vůbec není zárukou, že bude dobrá RS. Nejhorší jsou takoví, co si myslí, že budou chodit na ryby jako dřív a s odznakem v kapse vyskočí jako čertík ze škatulky na každého, koho uvidí dělat nějakou nepravost. Buď rychle skončí a nebo prd zkontrolují.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 11:53 ® Švejk reakce na …
Švejk

Musím souhlasit s regulusem, pokud by byly tyto podmínky nastaveny všeobecně pro celý Svaz tak by to bylo jenom dobře. Zároveň ale je potřeba zajistit změnu myšlení rybářů samotných. Ty starý asi nepředěláš, ale musíme doufat, že jich bude čím dál méně, ale s mladší generací a hlavně s tou nastupující by se mělo pracovat. Myslím tím, hlavně zdůrazňovat sportovní stránku rybaření a zážitkovost, méně již tu konzumační. Jde to bohužel ruku v ruce s cenami ryb na pultech obchodů (myšleno dravých ryb), které velmi nahrávají různým spekulantům a i běžný rybář zvažuje jestli si vzít od vody candáta nebo si ho koupit na pultě za 300,–/kg Jinak gratuluji Táborské MO, je to úspěch, ne že ne :-)

reagovat
Středa 22. února 2017 v 10:50 ® kubas reakce na …
kubas

Draky> Však jo, já s tím omezením rozhodně souhlasím, jen vím, jak to občas u vody chodí ;-) …

reagovat
Středa 22. února 2017 v 10:45 ® Draky reakce na …
Draky

kubas> V konečném důsledku ne, ale jsou revíry, kde se takové množství dravců dá snadno nachytat. U nás třeba Orlík, Lipno a bude to i Jordán. Jestli tohle omezení zastaví jen jednoho člověka, který si ročně vzal 50 dravců, tak tímhle máš 30 dravců na další sezónu (ber to jen matematicky :-) ).

regulus> Máš pravdu, že tohle není asi úplně tou správnou pákou nebo lépe řečeno jediným a hlavním problémem. Nicméně na výroční schůzi toho asi o moc víc nevymyslíš. :-)

hraji> Čtyři dobří členové RS sice dokáží zastat práci deseti, ale neznamená to, že další nebudou přínosem…

reagovat
Středa 22. února 2017 v 1:09 ® kubas reakce na …
kubas

regulus> To bylo jen takové konstatování ;-)

reagovat
Středa 22. února 2017 v 1:04 ® regulus reakce na …
regulus

kubas> máš recht, ale byla to jen reakce ne tohle fórum, kdyby sis to pořádně přečetl, tak víš co si myslím.

reagovat
Středa 22. února 2017 v 0:48 ® kubas reakce na …
kubas

regulus> 20ks dravců/ročně nic v konečném důsledku stejně neřeší. Tento počet má drtivá menšina lidí a kdo bude chtít, tak si ty ryby stejně přivlastní, bohužel…

reagovat
Středa 22. února 2017 v 0:27 ® regulus
regulus

Pokud pominu, že se jedná o dílčí „vítězství“ (v úvozovkách je to proto, že si nejsem jistej, jestli je to vítězství) jedné MO v JČ, tak mě osobně oslovilo alespoň z mého pohledu 20ks ponechaných dravců ročně, což považuji za rozumnej kompromis, a to co se snažíte prosadit na Jordánu, tedy 1ks/den, 2 ks/týden v kombinaci s těmi 20 dravci ročně, bych v naprostém klidu nastavil na všechny revíry v ČR, tedy ČRS i MRS a mám pocit, že by proti tomu, žádnej normální rybář neprotestoval.
Má to ale jeden háček, ten problém je úplně někde jinde, úbytek dravců není ani tak v přemnožení vláčkařů, jak si kde kdo myslí, ale úplně jinde. Změnila se patrně chemie vody nebo něco jinýho, naše vody nežijou tak jako dříve, dravci nemají co žrát a proto je jich méně. Takže jakýkoliv restrikce nejsou úplně tou správnou pákou (nechci tím říct že to je blbě), jinými slovy, nepomůže to ke zvýšení stavu dravců, je třeba to tlačit z úplně jiné strany a je otázka, jestli to vůbec je proveditelné. Princip je jednoduchej, není vhodný prostředí, nejsou ryby (potrava), nejsou dravci.

reagovat
Úterý 21. února 2017 v 16:39 ® hraji reakce na …
hraji

Jíra2> z toho, co sám píšete je zřejmé, že nebyl problém v počtu RS, ale v množství a kvalitě jejich práce. Tedy potvrzujete to, že počet nic neřeší. U nás 4 členové RS na jediném revíru zkontrolovali 1000 rybářů.

reagovat
Úterý 21. února 2017 ve 13:34 ® Jíra2 reakce na …

Pochybovač Máš pravdu,kolego­.Nebudou to číst.Oni to nečtou. .Ale vystavují se nebezpečí,že přijdou o noty a možná na hodně dlouho,možná i o vercajk a jako třesničku na dortu půjdou do správního řízení s mastnou pokutou.Jednomu takovému borci jsem vloni říkal"A to všechno s bábou doma sežerete?Ne,my ryby žerem málo,ale vyměním to za vejce,králíta, maso a jiné protislužby".

reagovat
Úterý 21. února 2017 ve 13:12 @ Pochybovač

Poslední věta v předchozím příspěvku jen potvrzuje to, co tvrdím i já:-) A ti s těmi metráky ryby ty novinky ani nebudou číst…

reagovat
Úterý 21. února 2017 ve 12:55 ® Jíra2

Pánové,tady jde o to,že se na schůzi MO něco stalo,co místní bafuňáři vůbec nečekali.Pokud se bude nadávat jen u piva,u vody a na internetu,tak se ve svazu nic nezmění. Co se týká nově navržených členů RS,tak se jedná o lidi,kteří CHODÍ NA RYBY,na rozdíl od stávajících strejců v RS.Ti vykonají 2× za měsíc společnou pochůzku,udělají zářez na pažbě a hotovo.14 členů RS,v r.2016 654 po­chůzek,zabave­no 6 povolenek.Přesně tolik,aby měli v příštím roce od JČÚS povolenku.Pak je u našich revírů možné,že se u vody v listopadu chlubí borci s 240 ks kapra na 1 povolenku,když je limit v kraji 50 ks Ka.,Š,Ca,Su.Bo. nebo jejich kombinace.

reagovat
Úterý 21. února 2017 v 11:57 @ Pochybovač

Více kontrol asi bude – to chápu. Ale spíše věřím tomu, že hlavně bude více odnesených a vůbec nezapsaných ryb. Zrovna dravců je dnes tak málo, že se (bohužel) běžně masí podmírové kudly, všichni to vědí, přesto se stále vysazují. Docela by mne zajímalo kolik 60 (kvůli změně míry z 50 na 60) se pár dnů po vysazení 45 objeví v úlovkových lístcích:-) Tj. chci jen říci, že za situace, kdy se masově porušují všechny možné platné předpisy, nemá valné smyslu chrlit další. Ale když to mu někdo věří… Svaz by se měl odrazit od své početné členské základny a prosadit zásadní věci. Zatím však jen spíše šikanuje vlastní členy přemnohými nařízeními a omezeními, která ne vždy mají smysl a celkově vytvářejí atmosféru, která nahrává ignorování a zpochybňování čehokoli… Méně je někdy více.

reagovat