Vyhledávání
PROHLÁŠENÍ K PETICI O OCHRANĚ CANDÁTA NA LIPNĚ
24.11.2016 | HaD | 8.539 zobrazení | 110 odpovědí
Jakožto zveřejněný signatář výše zmíněné petice, která
napříč rybářskou veřejností jitří vášně, cítím povinnost se
k současnému stavu vyjádřit.
Se záměrem petice, dospět k určitým změnám v lovu dravých ryb, jednoznačně souhlasím a proto jsem ji podepsal. Rybáři v dnešní moderní době disponují takřka dokonalými nástrahami, informacemi a pomůckami k lovu a tlak na obsádku našich vod je stále větší a větší. Příklad Lipna dle mého názoru dokázal, že jsme schopni, v petici navrhovanými opatřeními, zachovat možnost lovu dravých ryb a přitom napomoci k progresu, co se množství a velikosti těchto ryb týče. Jednoznačně souhlasím, že lov na malé rybky vede zejména u candáta nejen ke zvýšenému množství ponechaných ryb – už jen z podstaty rybolovné techniky, kdy úlovky nejsou „pustitelné“ (candát je na spolknutý háček velmi háklivý). To bych snad byl ještě ochoten do určité míry tolerovat, co však již nedokáži, je tolerance k devastaci malých candátů, kteří nemají míru, ale přesto je pro ně kontakt s rybářem velmi často fatální a umírají. Potud bez výhrady souhlasím.
S čím ovšem nesouhlasím je následný postup, který autor petice zvolil. Domnívám se, že autor nezná Stanovy a Jednací řád Českého rybářského svazu, které dávají jasné postupy a možnosti požadovaných změn. A dle mého názoru došlo, z mého pohledu, k nešťastnému postupu, který může být silně kontraproduktivní. O všech těchto změnách/opatřeních totiž rozhodují instituce jako jsou Místní organizace, Územní svazy, Republikové sněmy či Rada ČRS. Rozhodně ne však Ministerstvo zemědělství, ministr zemědělství či Úřad vlády. Ti o takových věcech nerozhodují a z mého pohledu tento neuvážený krok může ČRS poškodit. Např. při žádostech o různé výjimky, povolení může být ochota a vstřícnost ministerských úředníků výrazně nižší, protože „ti rybáři neumí fungovat ani uvnitř svazu, hádají se…“ apod. Nemyslím si, že by to byl ze strany autora záměr, jde spíše o zmiňovanou neznalost, kterou ale bohužel považuji za chybu – autor takové petice (Radek Filip), navíc šéfredaktor časopisu, by tyto znalosti mít měl. Domnívám se tedy, že to byla nechtěná chyba, jejíž následky ale lze jen domýšlet. Chceme-li v našich řádech cokoli měnit, musíme chodit na členské schůze našich MO, vysílat s požadavky delegáty na územní konference atd. Nikoli organizovat petice a s nimi oslovovat subjekty mimo svaz. Takové řešení bych schválil, kdyby byly všechny interní prostředky beznadějně vyčerpány. To však není tento případ. Přes to vše samozřejmě myšlenky na jakékoli opatření směřující k ochraně ryb, jejichž důsledky budou lépe zarybněné vody, podporuji.
David Havlíček, signatář petice
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 25. listopadu 2016 v 19:54 ® malamut reakce na …
-
Draky> kvůli adrenalinu někoho mordovat je podivný, kdybys s nožem v ruce lovil medvěda, tak to beru, ale proti rybám jsi přece jen jiná váhová kategorie. Já si myslím, že jedinej omluvitelnej důvod, proč lovit ryby udicí, je získání chutné svaloviny (navíc poměrně zábavnou formou) pro spotřebu svoji a své rodiny, tedy nikoliv za účelem prodeje či směny. Ale každej to má holt jinak.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 19:29 ® Draky reakce na …
-
malamut> Když to řekneš takhle, tak asi jo. Je to dáno i tím, že nechodím k vodě pro maso, ale pro ten adrenalin a pocit z lovu.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 19:27 ® Draky reakce na …
-
malamut> Nojo vlastní meducínou na mě.
Dobytky máš jak mezi závodníkama, tak i mezi běžnýma rybářema, to si nevyberes, ale jak jsem psal hrajimu, k vyšší úmrtnosti můžou vést i jenom nastavená pravidla závodu.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 19:23 ® malamut reakce na …
-
Draky> takže jako příznivce závodění jsi i příznivce mordování ryb za účelem honění si trika a porovnávání pinďourů.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 19:23 ® Petula
-
Myslím,že nejde jen o candáta nebo okouna či úhoře,kteří si zaslouží zvýšenou pozornost a ochranu,jde taky o přístup rybářů jak se k těmto rybám chovají.Candát,okoun,úhoř jsou známí svou hltavostí a je úplně jedno jestli chytám na rybku nebo přívlačí,tak či onak ať lovím sebe šetrněji,čas od času se prostě ryba zakousne víc,což znamená její konec.Velikost nástrahy určitě má své opodstatnění a těch 20 cm jako minimum bych uvítal na všech revírech bez vyjímky.Je však spousta rybářů,kterým nejde o úlovek jako takový,ale o maso na pánev či kšeft,takže velikost rybky či lovené ryby natož nějaká jejich ochrana je tabu.A takových rybářů je bohužel ještě hodně.Znám ze svého okolí hodně takových,kteří když candáti berou,sedí u vody denně a nějaké omezení v počtu kusů 10 za měsíc neřeší ani omylem a stejný přístup volí i RS k těmto lidem,mají je na háku.Smutné,ale je to holý fakt.No a k těm procentům úmrtnosti při závodech a při běžném lovu bych to viděl tak,že se přikláním k dvoum variantám.První je,že se těsně před závody ryba sadí,což samo o sobě nějakou úmrtnost vykáže,většinou až po závodech,tudíž samotné závody tím příčinou být nemusí a druhá varianta spočívá v tom,že běžný rybář si většinou ulovenou rybu odnese domů,než to závodník vše pouští,tudíž bych viděl větší úmrtnost ryb u běžných rybářů než závodníků,samozřejmě myšleno tak,že ryba končí na talíři.Pak jsou,ale mezi námi ještě i takoví jedinci,po kterých při jejich odchodu od vody zbude na břehu a v okolí hotové pohřebiště jak nástražních rybiček,tak malých dravců,které ÚMYSLNĚ nechali zažrat,čímž je předem odeslali na smrt,ale oni ještě nadávají,že větší rybu nejde chytit,neumí se zamyslet nad svým počínáním a chováním.Jedno závěrem je jisté,pokud chceme zachovat silnou populaci těchto dravců,musí se krom vysazování změnit i něco jiného a bude toho myslím víc než jen velikost nástrahy.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 19:21 ® malamut reakce na …
-
jižan> mě podobný, ani já, zcela jistě ne, ty tu brečíš, že nemůžeš vláčet na dva. Tak si ji vymysli a sepiš, já ji nepotřebuju.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 19:21 ® Draky reakce na …
-
hraji> Nevím, proč vytahuješ plavanou v tématu o přívlači a lovu na rybičku, ale i tak tedy odpovím.
Zamyslel jsem se a pořád si budu stát za tím, co jsem řekl. Přeci jen je rozdíl zajít s boloňkou k vodě, chytat jen tak a rybu po ulovení ihned pustit, třeba i rovnou ve vodě nebo naopak jí hodit do vezírku, tam jí mít 2 hodiny (ideálně na řece v proudu), pak ten vezírek vzít a jít ty ryby ještě vážit, případně je přesypat, nedej bože, když na spodních rybách leží 6 kg „kamarádů“.
Teď mě neber jako odpůrce závodního rybaření, jsem naopak příznivce, ale snažím se poukázat na to, že manipulace s rybou při závodech a mimo ně je prostě jiná, už třeba díky pravidlům nebo způsobu hodnocení výsledku.
Dále, jak píšeš „Dokážu zranit rybu při plavané, když budu jako zvíře…“, tak s tím naprosto souhlasím a jednoznačně máš pravdu.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 18:43 ® jižan reakce na …
-
Určitě to nedokážu, ale když jí vymyslíš tak jí někdo tobě podobný třeba i podepíše, klidně můžeš být první, to mi bude jedno. Dobrou.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 18:06 ® malamut reakce na …
-
jižan> píšeš nesmysly, ale možná by nebyla od věci petice za to, aby ty jsi mohl vláčet na dva, jistě to dokážeš.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 17:57 ® jižan reakce na …
-
Jsem si jistej, že píšeš nepravdu. Petice nechce nikoho omezovat, kdyby tomu tak bylo, nepodepsal bych jí. Všichni kdo chytal, nebo chytá (sem se řadím i já) na rybičku ví, že i na 15 cm rybičku se dá zlikvidovat podměrečný candát a o jeho ochranu v petici jde. Jen připomenu – Lipno bylo před opatřením vychytané a to jako fakt. Candát 45 byl pomalu trofejní, když došli candáti, mastili se okouni a štiky. Nezájem rybářů o tento revír byl znatelný = málo prodaných povolenek, málo peněz do kasy. Vzniklo opatření 20 cm rybička(podle mě ještě hodně slabé). Když se to začalo po 9 letech zlepšovat, přišlo snížení nástražky na 15cm a je viditelné kam to opět spěje. Při tomhle stavu je to do dvou let tam kde to bylo před opatřením a přiznám se ti, že už to nechci zažít.
Tvůj argument o rovnítku velikostí mi k tobě moc nepasuje, to už se potom můžeme bavit proč 2 pruty s rybičkou a jen jeden na přívlač.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 15:30 ® hraji
-
Jo a k tématu, petice je mimo mísu. Chce omezení pro určitou skupinu rybářů, aby jiná mohlo provozovat svůj lov s větší úspěšností. Souhlasím s malamutem, když zvětšit rybku, tak zvětšit i vláčecí nástrahu. Těch 20 cm je rozumných. Okouni se dají chytat i na žížaly.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 15:28 ® hraji reakce na …
-
Draky> takže podle tebe, když jdu chytat ryby na řeku s boloňkou, mám návazce 0,10 a háček velikosti 18, tak je úmrtnost nula, a když to samé provozuji v rámci závodu, tak je úmrtnost až 10 %? Já doufám, že když sis to teď přečetl napsané někým jiným a zamyslel ses nad tím, došlo ti, jak velkou nepravdu jsi napsal. A to se vyjadřuji diplomaticky. Jakákoliv paušalizace je nesmysl. Dokážu zranit rybu při plavané, když budu jako zvíře, a stejně tak dokážu neporanit rybu při přívlači. Ano, jsou případy, a nedá se jim zabránit jinak, než zakázat lov, že rybář způsobí rybě zranění i přes všechnu snahu o šetrný přístup. Ale to není určitě ani procento a hlavně, zranění neznamená automaticky smrt ryby. Soudě podle toho, co vidím na březích, jsou ryby schopné přežít neuvěřitelná poranění a nejen přežít, ale růst a vytírat se.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 ve 14:37 ® malamut reakce na …
-
Draky> ale i kdyby zvýšení velikosti nástrahy při přívlači zachránilo jedinýho candáta, tak má smysl. Ta rozdílná úmrtnost při závodech a mimo závody je tak trochu podivná, a pokud by se, byť vzdáleně, zakládala na pravdě, pak je na místě veškeré závody v rybolovu zakázat, neb mi z toho vyplývá, že závodníci jsou větší dobytkové, než běžní rybáři.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 ve 13:58 ® Draky reakce na …
-
malamut> Tak neprospívá, to je jasné, ale to se nám zas diskuse přehoupne do té, kdy jedna strana tvrdí, že tahat ryby pro zábavu je zvrhlost a ta druhá to tvrdí o odnášení každé mírové ryby.
Těch 3% – 10% je podle mě úmrtnost v případě závodů. Nedávno jsem měl možnost bavit se s jedním z majitelů soukromého revíru, který je mimochodem i veterinář a přesně tohle říkal v případě závodů, ale mimo závody, kdy je člověk opravdu šetrný, tak se to procento blíží k 0. Zase je to jenom názor od piva, nicméně už alespoň od někoho, kdo se okolo toho pohybuje a má představu o životních funkcích ryb a nemocech.
No nezmění, to je možné, ale na to už se historie neptá.
Na petici jistě máš právo, ale zvýšená míra rybičky je (podle mě) zejména z důvodu „zažírání“, kdy alespoň zvýšíš pravděpodobnost mírového úlovku, který si s klidnou duší můžeš odnést. V přívlači je zažraná ryba spíše vzácností.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 ve 13:57 ® jepice-zruseno
-
Přesto, že na rybičku prakticky nelovím a candáty vlastně také ne (i když bych rád), v obecné rovině se musím rybičkářů zastat. Na rybku lze lovit různými způsoby a ve výsledku ani nemusí hrát roli, zda je rybička živá, mrtvá či umělá. Etičnost různých metod lovu na mrtvou rybičku byla řešena již ve známé knize 1000+1 rada.
Myslím, že se zde nemá smysl se dále vyjadřovat k samotnému opatření a pravidlům, ale spíše k přístupu Radka Filipa. Je otázkou, zda lidé, kteří podepisují petici se shodují s timi, kteří chodí na členské schůze. Věci lze řešit samozřejmě shora i zespoda. Rozdíl je v tom, že zespoda lze měnit bližší podmínky a to na různých revírech různě a hlavně celkem vratně, zatímco shora lze vyhláškou změnit podmínky všude a téměř napořád. Dále je otázkou, zda je rozumné podepsat petici, ve které není jasně patrné, co autor petice chce. Nevím, zda jsem neviděl celý text petice, nebo je text opravdu tak stručný, ale rozumné by bylo napsat, jak bude s peticí nakládáno a komu bude předložena a jaký konkrétní předpis má být měněn. Potom je na odpovědnosti každého, zda špatnou petici podepíše nebo ne.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 ve 13:22 ® malamut reakce na …
-
Draky> každopádně to ochytávání dokola neprospívá žádnejm rybám, před lety jsem četl článek a tam byl odhad úmrtnosti zpět puštěných ryb mezi třemi až deseti procenty, podle druhu. A zpřísnění pravidel, které možná změní jednoho člověka (ale ono nikoho nezmění, jen možná někdo bude mít strach tu blbost porušovat) a znepříjemní život desetitisícům dalších, je k hovnu. A pokud má být minimální velikost nástražky 20cm, tak ať tato velikost platí i pro vláčené nástrahy, jdu psát petici.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 10:38 ® Draky reakce na …
-
jižan> Chodím na výroční schůze pravidelně a jelikož se tam o každým prdu hlasuje, tak moc dobře vím, že změny udělat jdou, musíš jenom chtít a umět argumentovat.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 10:34 ® Draky reakce na …
-
malamut> Úmrtnost při pouštění se probírá už strašně dlouho a nikdo na ní nezná pořádně odpověď. To je argument k prdu. Odhadovat čísílka může každý, jak se mu hodí…
No a co se týče zpřísnění pravidel, pokud to změní přístup alespoň jednoho člověka, tak už má smysl.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 9:20 ® jižan
-
Myslím, že autorovo vyjádření je jen zbožné přání, v reálu je to úplně jinak. Na členských schůzích MO nic nezměníš, Ti co tam chodí ví jak to tam chodí. Právě z okolních MO vznikl nápad ke snížení míry rybičky a svaz to vyslyšel. Tady má svaz velmi silný mandát.
reagovat - Pátek 25. listopadu 2016 v 7:49 ® malamut
-
Vláčkař, kterej jich za celej den lapí a pustí daleko víc, než rybičkář, jich do candátího nebíčka pošle možná stejně, jako nenáviděnej rybičkář. A pytláci co zásobujou putyky se na nějakou petici a zpřísnění pravidel stejně vyserou. A když dát do pravidel nejmenší povolenou velikost nástrahy, tak i pro vláčkaře, spravedlnost pro všechny. Nebo jsou si snad někteří rovnější?
reagovat