Vyhledávání
Diskuzní fórum
témata seřazena podle data založení
ANKETA-CHAT
5.11.2004 | DEATH | chytej.cz | 4.652 zobrazení | 14 odpovědí
Kdo by byl pro rybářský chat na této internetové stránce?????
Co mníci - už je čas !!
5.11.2004 | mirmen | Ostatní ryby | 8.271 zobrazení | 49 odpovědí
Doposavad jsem je dostával jen při nočním lovu úhořů na rousnice. Letos jsem zkoušel lov za pomoci sklenářského tmele a nadnášejícího splávku. Za pomoci dlouhého, tvrdého prutu ( štikováku) 5–6 metrů dlouhého, kmen je 0,30. Na konci kmene obratlík. Do horního očka obratlíku cca 35 cm vlasec 0,30, na něj korkový špunt nebo kulové plovátko. Na to jde návazec cca 25 cm ( 0,25 ) s nastraženou žížalou. Tento nadnášející splávek drží nástrahu nade dnem, takže nezapadne do kamenů. Na spodní očko obratlíku jde taky vlasec 0,25 o délce cca 60 – 80 cm, který má na konci obyčejný uzlík. Na uzlík se namačkává jako zátěž kulička sklenářského tmele o průměru 1 – 2 cm namísto závaží. Ze bžehu se nahodí na dno kus od kamenů, nechá se ležet. Mezi prsty levé ruky se uchopí kmen a čeká 3–5 minut na záběr. Pak se sestava přitáhne ke kamenům a celé se to opakuje. Pokud zátěž(= tmel) uvázne v kamenech, dá se to snadno vyprostit, protože kulička z uzlíku sklouzne. Silný kmen ( a dlouhý, tvrdý prut) se používá proto, že mník vyjede jen 1–2 metry z kamenů ( přes den) , uchopí sousto a hned se vrací. Okamžitě po drbanci musí následovat zásek a držet mníka natvrdo na čisté vodě, aby se mezi šutry nedostal. Jakmile by vlasec byl slabší, praskne. Jakmile se mník mezi kameny dostane, tak ho nedostaneš. Zkoušel jsem to 2× letos, bezúspěšně. Uvátám případné zkušenosti s touto technikou používanou v Německu k lovu pod jezy a hlavně v kamených záhozech okolo řek a kanálů.
Kdo tomu rozumí poradí!
3.11.2004 | DEATH | Muškaření | 2.419 zobrazení | 15 odpovědí
Chtěl bych muškařit,avšak sem odrazován okolím,kvůli ceně vybavení a nedobrým podmínkám na blízkých revírech..... Podmínky zas tak hrozné nejsou,spíš by mě zajímalo,do kolika tisíc se vejdu se základní výbavou??? Mušky neberte v potaz,ty kamarád váže za 2 neb 3 koruny jednu..... !!!!!!!DÍKY ZA ODPOVĚĎ!!!!!! DEATH
Borci z Ostravy a okolí?
3.11.2004 | Ciffik | Ryby | 2.094 zobrazení | 5 odpovědí
Zajímalo by mě(spíš bych chtěl vědět kdo z vás bydlí v Ostravě či blízkém okolí). mohly bychom někdy zajet na ryby a pokecat naživo. tké mě zajímá,kde vlastně nejraději chytáte-a co. atd.....
lov na střapec z rybky
1.11.2004 | mirmen | Dravci | 2.889 zobrazení | 12 odpovědí
Armin Gollner uvádí ve své publikaci ABECEDA RYBÁŘE ( snad jsem nespletl název) techniku lovu na proužky nařezané z rybího masa. Prý je to výhodné na velké, líné, přestárlé štiky. Výhodou možnost OKAMŽITÉHO záseku = nepoškození ryby. Udává, že technika je obzvlášť účinná na vodách, na nichž štiky znají umělé nástrahy lépe než prodavač ve speciálce. Setkal jste se s tím někdo? Zanedlouho voda začne zamrzat a s vláčkou bude konec.
JAK A KAM NA DRAVCE?
1.11.2004 | vagon | Dravci | 11.344 zobrazení | 26 odpovědí
Ahoj kluci,
kdyz ctu Vase diskuse je mi k placi. Mym snem je candat a ne a ne ho porad lapit. To same plati o nejake vetsi stice, ale alespon jdou ty mensi.
Netrapte mne a poradte
diky [ Upraveno vagon dne 2004–11–01 v 10:40 ]
Nejraději bych zlámal prut - aneb jak jsem nachytil
31.10.2004 | morpheus | Dravci | 2.927 zobrazení | 16 odpovědí
Né né ,neděste se, ty za to nemohou. měl bych si nafackovat, je to rukama. Celou dobu co rybařím čekám na zubatou metrovku. Dokonce jsem to nedávno psal v nějakým příspěvku. Teď jsem nějakou dobu měl rybářský půst. Pracovní starosti,zažizování a stěhování nové dílny atd. A dnes mi to prostě nedalo a musel jsem ráno aspoň na chvilku vypadnout. Počasí na ně jak vyšitý , žluťoučký listy se spouštějí na vodu a oznamují tím ,že štičí sezona je v plném proudu. No prostě přišel jsem k vodě ,na sadil 7cm plandu a začal česat vodu. za hodinu lovu, přišla jedna 50ka (nástrah jsem vystřídal cca 10). Ale pokaždé za nimi přijeli okouní miminka. Tak jsem si řekl že si aspoň zachytám. Vyměnil jsem cívku s návinem monofilu o síle 0,14. navázal twistříka a bičoval dál. Během půl hoďky ,cca 15 okounků a jeden tloušť 40. A já byl spokojen a chtěl jsem už balit. Ale znáte to ,ještě jeden nához. Ještě poslední. No ještě jednou a jdu. Ale teď už fakt poslední. no v tom to přišlo. rána do streamra ,jako z děla. bzukot navijáku a půl cívky v prd. li. Vypadalo to jako bych zapřáhl ruskou ponorku. Po chvilce, jsem podle výpadů ryby usoudil ,že jde o štiku. Ale to jsem ji ještě ani neviděl. Než jsem ji dostal ke břehu tak jsem ji vodil 20minut (no spíš vodila ona mě)a pak jsem ji teprve spatřil nádhera ,neskutečnej skvost. Následoval výpad a přetahování o každej centimetr vlasce. Ale dělala si co chtěla. Navinul jsem metr ,a ona odpověděla pětimetrovou jízdou. Byl jsem ve výhodě, byla to voda bez vázek a překážek,tak že jsem si mohl dovolit jí povolit. Srdce mi bušilo jak písty v Harley. A já si byl jistej že jde ven. Po dalších 15 ti minutách byla opět u břehu a já jí opět spatřil. Oči mi museli svítit jak světýlka na vánočním stromku, prostě nepopsatelný zážitek. Ale následoval další výpad cca 10–15metrů a dalších 15 minut boje............ ona si myslela že o život, nedivím se jí, neznala mě. Kdyby jo tak asi připlave ke břehu sama ,nechá se vyfotit a maže spátky(už z toho blbnu). Po třetí u břehu a přišla moje školácká chyba. Pěkně byla seknutá za pysk a já ji nechal otočit. můj monofilek 0,14 přejel přez skalpely v její tlamě se zvukem „tonnkkkkk“ a krásně zbarvená ponorka zmyzela v hlubinách. A já? Já tam stál s otevřenou hubou a chtělo se mi brečet. měla přez metr, a troufám si tvrdit, že ke 120ti. Ale o tom teď můžu jen spekulovat.
Těm co to dočetli až sem, se omlouvám za zmatený výklad mého ranního zážitku. Ale musel jsem se někde vykecat. Doma mi řeknou jenom „hm dobrý“ ,nemají pro to pochopení ,to pochopí jenom rybář. No nic musím jít něco dělat ,abych přišel na jiný myšlenky
vymena hacikov
30.10.2004 | kostnak | Přívlač | 2.122 zobrazení | 4 odpovědi
ako menite haciky na vobleroch a rotackach? napada ma kruzok, ale ked tam predtym nebol, tak neviem, ci to nezmeni chod nastrahy.
Máte letos nějakou trofejní rybu???
30.10.2004 | Tomash | Úspěchy | 11.324 zobrazení | 75 odpovědí
S bratrem posíláme naše trofejní ryby do časopisů Rybářství a Kajman. Zajímá mě, jestli své úlovky také posíláte. Posíláte? Jestli ne, tak to je chyba, protože tak nebude přehled o tom, jak kásné a vélké ryby jsou, a kam na ně vyrazit… Já mám letos pár pěknějších ryb, které jsem již zaslal. Jedná se o 2 jelce jeseny – 48 a 51cm, parmu říční 67cm a plotici obecnou 42cm. Bratr mě letos trochu trumfnul – cejn 57cm, okoun 41cm, jesen 47cm a 2 tloušťe 51cm a 53cm. Já mu to trochu vrátil tou štikou 94 cm, ale ta není ani zdaleka trofejní… Co vy? Koukejte se pochlubit!!!
Hardmono
30.10.2004 | zedus | Ostatní nádobíčko | 12.067 zobrazení | 40 odpovědí
Vláčím převážně na sev. Moravě na řece Moravě a ta je místy tak prochytaná, že kdyby mohly štiky mluvit určitě by jsme si dobře pokecaly o woblerech a rotačkách . Proto dělám co můžu abych byl úspěšný, jedna z věcí, kterou zkouším je celková nenápadnost montáže. Úplně nejlepší je vázat nástrahy nebo karabinky přímo na vlasec, ale vlasec a štičí zuby nejdou dohromady. Proto jsem zkoušel všelicos co se dá koupit u nás v obchodech, ale nic mě moc neuspokojovalo buď to bylo moc nápadné (ocel. lanko), nebo se to moc kroutilo (wolfram lanko), no prostě zkusil sem kde co. A konečně se dostáváme k tomu co vám chci říct. V červencovém čísle letošního rybářství jsem se dočetl o materiálu HardMono. Je tomu zhruba týden co jsem ho sehnal na spinfly. cz a teď bych se rád podělil o zkušenosti.
HardMono je speciální tvrdý monofil. vlasec který má větší odolnost proti oděru než normální vlasce. Dobře se z něj dělají návazce a nekroutí se jako wolfram. Je v naprosto neutrální barvě silonu a je průhledný takže je dost nenápadný. Nechal jsem si poslat dvě balení, s nosností 4,5 kg a druhé na 9,1 kg. Délka je 9,1 metru a stojí 130 kč za jedno balení.
HardMono s nosností 4,5 kg- vypadá skutečně jako obyčejný vlasec s průměrem tak kolem 0,25, ale je o poznání tvrdší než běžné vlasce, když jsem ho vzal do ruky poprvé tak sem si myslel něco o struně do sekačky. Dělal jsem různé pokusy abych zkusil napodobit štičí zuby a můžu říct, že se nepoddává snadno, ale poddá se. Takže naprosté bezpečí u něj není, ale jak říkám „pořád lepší než normální vlasec“.
HardMono s nosností 9,1 kg – To už je skutečně pořádná struna se kterou se už dá věřit v úspěšné zdolání štiky, ale nápadnost už je trošku větší. Většinu času při vláčení ho používám, akorát při chytání tloušťů na různých slepých ramenech a mlýnských náhonech ho měním za slabší průměr.
Když to vše shrnu, je Hrardmono obstojným nástupcem wolframových lanek, ale pořádné zkušenosti teprve získám časem, zatím sem nedonutil štiku aby si ho pěkně vzala na pilu. Jak už to u přivlače chodí je to něco za něco buď můžu zvolit ocel nebo wolfram za cenu větší nápadnosti montáže nebo se budu spoléhat na HardMono které je nenápadné a dává mi slušnou šanci na vylovení štiky než vlasec. To vše záleží na momentální situaci.
Byl bych rád kdyby jste se připojili do diskuze a napsali vaše zkušenosti.
line stiky
29.10.2004 | Boxer | Dravci | 2.357 zobrazení | 7 odpovědí
V posledni dobe se mi nekolikrat pri vlaceni na rece stalo, ze kdyz jsem pritah nastrahu ke brehu, prijela za ni i stika. Takze zrychlim, stika taky, pak zastavim (dojde mi totiz vlasec), stika taky (mam dojem ze pri tom zakrouti hlavou, jakoze „to jsou veci“) a odplave. Stava se vam to taky? Asi by to chtelo polarizacni brejle abych ji zmercil driv. A kdyz dravce ve vode vidite, kam nahazujete?
FLUO-neFLUO
28.10.2004 | playboy007 | Přívlač | 2.663 zobrazení | 15 odpovědí
chci slyšet vaše názory na používání resp. nepoužívání fluo-silonů při vláčce. zkušenosti,argumenty… [ Upraveno playboy007 dne 2004–10–28 v 12:57 ]
Hájení na severní Moravě?
27.10.2004 | HaD | Ryby | 3.147 zobrazení | 13 odpovědí
Zaslechl jsem, že na severní Moravě je v současné době globální hájení a povolen je pouze lov dravců. Víte o tom něco? Těch co se to týká-jakou z toho máte „radost“?
Lov okounů – systém NAJDI BRATŘÍČKY
27.10.2004 | Afterfree | Dravci | 2.964 zobrazení | 12 odpovědí
Před lety jsem četl v jednom rybářském časopise o zajímavé metodě lovu okounů z loďky. Vše spočívá v tom,že prvního uloveného okouna necháte na háčku a na vlasec přidáte další návazec s nástrahou (marmiška,twistr, žížalka, rybka,… atp). Celé to pustíte zpět pod loď a necháte okounka najít jeho hejno. Tam se vždy najde nějaký kolega , kterého zaujme nástraha na přívěsu. Záběr poznáte podle ohnutí prutu , nebo bouchnutí do nástrahy. Co na to naši Okounobijci BASS , DaH a další? Zkoušeli jste někdo něco podobného?
Co hrozí rybářům za nemoc z povolání ?
26.10.2004 | dudu | Ryby | 6.955 zobrazení | 55 odpovědí
Co si myslíte , které nemoci a úrazy hrozí při různém způsobu rybolovu? Např. bobkaři-hemeroidy, vláčkaři-tenisový loket, feedraři-zablokování krčních obratlů, muškaři- plísně a exémy......... . Prosím i trochu humoru byť černého.
JAK NA KAPRY?(bez boilí)
26.10.2004 | Ciffik | Kaprařina | 10.607 zobrazení | 27 odpovědí
jsem velký smolař co se kaprů týče. kamarádi a rodiče jsou z toho na nervy jelikož když závodím,vždycky nějakého toho kapříka chytím(bohužel si ho nemohu ponechat) . aspoň na ty vánoce bych jednoho chtěl. prosím prosím nějaké návody ,triky,hlavně nástrahy …(hodlám chytat na položenou) díky…
Wolframové lanko?
26.10.2004 | Ciffik | Ostatní nádobíčko | 6.946 zobrazení | 16 odpovědí
žhavou novinkou na českém trhu je wolframové lanko,které by podle všeho mělo nahradit lanko normální(ocelové). Chtěl bych se zeptat,nebo spíš slyšet váš názor na tuto ,,zatím pro mě neznámou" . Zkoušel to někdo?Jaké s tím máte zkušenosti? (osobně jsem to viděl a připadá mi to moc tenké,působí to na mě nedůvěřivě)
Likvidace plevelných ryb.
25.10.2004 | jan | Lososovité ryby | 20.041 zobrazení | 150 odpovědí
Čau chlapi… . můžete mi prozradit, jak likvidujete plevelné ryby, abyste je nemuseli hodit zpátky do vody, jak nařizuje řád? Já když jsem na břehu, tak zpravidla končí pod podrážkou mých holin. Není to brutální? Někdo to jen tak hodí do křoví. pod tou holinou je to rychlejší. Poraďte…
Neobvyklé fotky!
24.10.2004 | Krystof_the_Fisherman | chytej.cz | 2.957 zobrazení | 7 odpovědí
Čau všichni! Mám konečně stáhlý nějaký fotky z mobilu (mam tam foťák) a rád bych se s váma o ně podělil, ale nevíte někdo, jak je sem můžu vložit??? Asi jsem slepej tak, ale opravdu nevim kde, přitom v nějakym staršim tématu byly (např. „pop“). P. S. Mám tam 2 fotky, který jsou opravdu zajímavý…
Gumové broďáky.
24.10.2004 | Michalina | Ostatní nádobíčko | 6.408 zobrazení | 14 odpovědí
Ahoj chlapi, jen se chci zeptat: používáte někdo klasické černé gumové broďáky na rybařinu nebo i na jinou práci? Dejte vědět, díky. P