Chytej.cz

Proč je toto potřeba? necteno

23.2.2016 | breca | 8.682 zobrazení | 129 odpovědí

http://www.ceskatelevize.cz/…i-bez-listku

Tak tohle mi hlava opravdu nebere, kdo to vymyslel. Asi je potřeba naplnit jednou za rok mrazáky… Na rok!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...
Středa 13. července 2016 v 16:37 ® malamut reakce na …
malamut

Samorost> proto to byl dozor, aby tě zpacifikoval, já se od dost z nich naučil spoustu věcí, dnes můžou všechno, na dva a bez dozoru, jen pozdravit při příchodu k vodě nikdo moc neučil, tedy ne všechny, ale dost velký procento.

reagovat
Středa 13. července 2016 v 9:47 ® Samorost reakce na …

malamut> Máš pravdu bez dozoru byly děti nahrané ale nesměli to být hajzlové pokud udělali průser měl jsi ho taky

reagovat
Úterý 22. března 2016 ve 23:05 ® regulus reakce na …
regulus

kerob> máš a nemáš pravdu, zkusím vysvětlit. Zrovna to Švédsko, země která má na svém území asi 8% vodní plochy, k tomu moře, stejně obyvatel jako ČR, je 6× větší rozlohou s velkou pravděpodobností možná nemusí investovat tolik prostředků do udržení stavu svých vod, s velkou praděpodobností tam nevysazují kapry, amury, tolstoprasata a jinou havěť, protože tam možná ta příroda ještě zatím jakž takž funguje. No a právě proto stojí povolenka na X km čtverčních to co stojí a můžeš si ji koupit u pumpy, v trafice nebo přes net.

Nechci být ani omylem obhájcem nebo zastáncem systému co je u nás. Našim rybářům je to asi docela buřt, zaplatíš jednou za 10 let pětikilo a zajdeš si na úřad pro RL, směšná částka, směšná ztráta času, na to abys mohl chytat téměř kdekoliv na území ČR.
Pro turisty je to pochopitelně malér, takže platí to co jsem napsal 25. února ve 22:22 hod.

Jak tu psal tuším hraji, RL je v naších zemích zavedený více jak 100 let a pokud se to nějak nezmění, tak to tak bude. Každá mince má dvě strany, takže i když se nám možná zdá, že je to úplně blbě, tak to může mít i svoje plus.

Zkusím připomenout, že tohle fórum je o tom, jestli je správně, že bude měsíční RL bez zkoušek. Za mě, mě to žíly netrhá, nic zvláštního se nestane a ničenmu to nepomůže, je to kočkopes, jak jsem už psal dříve.

reagovat
Úterý 22. března 2016 v 11:01 ® kerob reakce na …
kerob

regulus> velikostní a další rozdíly mezi jednotlivými státy nejsou směrodatný, pokud jde jen o to, jak složité je jít legálně na ryby.

reagovat
Pondělí 21. března 2016 ve 21:47 ® regulus
regulus

Vážení přátelé, nehledě na to, že se kapinku (trochu větší) odbočilo od původního tématu, tak jsme se opět dostali k tématu, jak to u nás stojí za hovno a jinde je to lepší, případně naopak.

Je opravdu skvělé srovnávat třeba Česko se Švédskem při přibližně stejném počtu obyvatel, šestinásobném rozdílu rozlohy, 26 násobném rozdílu vodních ploch a téměř pětinásobném rozdílu v hustotě zalidnění … 8-(

reagovat
Pondělí 21. března 2016 ve 14:12 ® hraji reakce na …
hraji

petrikveprik> nepsal jsem o soukromých vodách. Zjisti si, kolik stojí povolenka v Nizozemí a potom se podívej, na kolik kilometrů toku nebo na kolik hektarů plochy ta povolenka je.

reagovat
Pondělí 21. března 2016 ve 12:58 ® kerob reakce na …
kerob

petrikveprik> jinde to stojí adekvátně tomu, co dostaneš. S ohledem na průměrný místní plat to dokonce vyjde i levněji. Např ve Švédsku stojí týdenní povolenka průměrně 75 SEK (cca 210 Kč), ale roční vyjde na cca 400 Kč. Obvykle je to cena za cca 10×10 nebo 15×15 km oblast a chytat můžeš kdekoliv v daný oblasti (předesílám, že plocha vody v daný oblasti je tak na skoro úrovni naší krajský povolenky). Povolenku koupíš na benzínce, v supermarketu, v samoobslužný budce u vody nebo online přes mobil. Fakt jednoduchý a rychlý. Soukromý revíry jsou tam samozřejmě taky a denní cena je i tak výrazně nižší než u nás.
Fígl je právě v tom, že téměř všude je koupení povolenky stejně složitý, jako koupit chleba… tzn není potřeba nikde běhat a nic papírovat.
A s tim zbytkem taky uplně nesouhlasim… Norsko, Švédsko, Finsko, Holandsko a i třeba Dánsko jsou země, kde jezděj na ryby celý rodiny s dětma, rozhodně to není zábava vyvolených, spíš naopak.

reagovat
Neděle 20. března 2016 ve 20:20 ®  reakce na …

hraji> celosvazové/krajské stojí stejně? Nebo jen v platnosti na jednu soukromou kaluž..

reagovat
Sobota 19. března 2016 ve 22:01 ® hraji reakce na …
hraji

petrikveprik> netuším, které přesně země považuješ za rádoby vyspělé, ale když vezmu Nizozemí, Belgii a Anglii, tak tam stojí povolenky zhruba srovnatelně, v Anglii je mnoho úseků řek ve správě Angling Trust zadarmo. Tak ti nevím, zda máš pravdu.

reagovat
Pátek 18. března 2016 ve 21:48 ®  reakce na …

kerob> chápu jak to myslíš a na co narážíš. Uvědomil sis ale když jsi toho tolik procestoval kolik to stojí jinde? Možná mě někteří teď pošlou do řitě, ale u nás je to furt „za babku“ a rybaření může provozovat klidně i socka.. Ve většině rádoby vyspělých zemí je rybaření záležitost „vyšších“ vrstev, jiní si necvrknou. Nehledě na to, že když na to máš, můžeš chytat na několika málo soukromých revírech a na ostatních si neškrtneš. U nás za pár šlupek můžeš chytat uplně jednoduše téměř všude. Myslím, že kdybys chtěl cestovat/chytat např. po celém finsku tak se z toho běhání a vyřizování papírů pro všechny revíry......uběháš.

reagovat
Pátek 18. března 2016 v 19:28 ® Robur
Robur

nemohlo by se toto fórum přejmenovat? Já sem vždycky vlezu a čumím, co je to za dotaz, který by položil akorát žák zvláštní školy. Breca promine.

reagovat
Pátek 18. března 2016 v 10:00 ® malamut reakce na …
malamut

kakr> to si myslím, že víc peněz Systému uteklo na různých soukromácích (se statutem rybářského revíru, ojeby s pověřením k hospodářské těžbě nekomentuju), kde provozovatelé pro vydání povolenky RL nevyžadují, nebo nevyžadovali, a kde navíc docházelo k hrubému porušování Zákona o rybářství, viz. např. Roudnice u HK.

reagovat
Pátek 18. března 2016 v 8:59 ® kakr reakce na …

kerob> Zapoj mozek,víš kolik lidí zaplatilo RL a nemají z nejrůznějších důvodů povolenku? Proč by se měl stát „okrádat“ a brát si daň jen z vydané povolenky? Navíc pravidla hry stanovuje stát,rybáři jsou malí páni…Navíc máš možnost koupit si RL desetiletý,je i cenově nejvýhodnější. Jít jednou za 10 let na úřad snad není tak náročné…

reagovat
Pátek 18. března 2016 v 0:18 ® malamut reakce na …
malamut

kerob> protože můžeš vlastnit několik povolenek a není důvod, aby zvyjebenej stát z každý měl zaplacenou cenu RL, třeba proto.

reagovat
Čtvrtek 17. března 2016 ve 21:32 ® kerob reakce na …
kerob

kakr> a proc nemuze byt ta dan cast ceny povolenky? Proc se proste neproda povolenka a jednotlivy instituce si tu castku nepodelej jak je treba, vzdyt vsechny poplatky by slo zaplatit na jednom miste a najednou, ale takhle nechaj cloveka vse delat na mnohokrat a behat od certa k dablu. Proc musim behat po uradech kuli nejaky pitomy karticce? A chytam tady, protoze tu bohuzel ziju…

reagovat
Čtvrtek 17. března 2016 v 17:30 ® kakr reakce na …

kerob> Bubláš z mrákot.(copyr. M.D.)RL je poplatek státu (daň),který je zaveden od roku 1885 císařem Franc Josefem a to byl osvícený panovník. V žádném zkostnatělém spolku být členem nemusíš, klidně si můžeš koupit povolenku pro nečlena. Když je to všude jinde lepší,tak nechápu proč chceš lovit ausgerechen u nás?

reagovat
Čtvrtek 17. března 2016 ve 13:52 ® kerob reakce na …
kerob

petrikveprik> ten, kdo chce rabovat si to vždy nejak zařídí a ve finále ani žadný papíry nepotřebuje. RL nahradit občankou je zbytečný, RL je zbytečnost a přežitek sám o sobě.
Proč si člověk prostě nemůže koupit povolenku a jít na ryby?
Proč potřebujeme nesmyslný a zbytečně složitý pravidla (rř)?
Proč musíme být organizovaný v nějakym zkostnatelym spolku (ČRS A MRS)?

atd atd atd

Proč to prostě nemůže fungovat jako v každym normálnim státě, kde si vyndali hlavu z řiti už dávno?

Objel jsem za rybama celkem dost zemí a i na jiných kontinentech a to, co je u nás, nemá absolutně obdoby a stejně je chytání téměř kdekoliv jinde mnohem lepší. Z cen povolenek nemusej živit přebujelej byrokratickej aparát, prostě určitá část ceny povolenky jde na zarybnění, jiná na RS, jiná třeba na výzkum. Pravidla se vejdou do 10 vět… a funguje to. Čim víc jsem toho po světě viděl, tim víc mi to tady přijde jako sto let za opicema. Dědci ve svazech vymejšlej kosočtvercoviny aby vyvijeli cinnost a nepřišli o svou povolenku zdarma. Systém hospodaření na vodách je uplně mimo přirozenost… a takhle bych mohl pokračovat skoro do nekonečna.

reagovat
Čtvrtek 17. března 2016 ve 13:11 ®  reakce na …

kerob>ano – ale ten byrokraticky oser odradí ty kteří by jen zaplatili a rabovali, přesně jak píše Deny73.. Spousta věcí je dnes byrokratický oser.. Proč tedy vůbec lístky. Se na ně vyserme a může lístek nahradit třeba občanka.

reagovat
Středa 16. března 2016 ve 12:06 ® kerob reakce na …
kerob

CeP> souhlas. Zkoušky jsou pouze byrokratickej voser nemající žádnou hodnotu.

reagovat
Středa 16. března 2016 v 9:22 ® Dany73 reakce na …

CeP> Každá nutnost skládat test byť sebevíc triviální, vždy odradí aspoň část těch největších lemplů. A i kdyby to byl pouze 1 lempl, tak to má smysl. To platí ve všem.

reagovat
Úterý 15. března 2016 ve 23:53 ® CeP
CeP

Neračte se pohoršovati že se míchám do diskuse ale mně to nedá..
Tedy; je zde slyšet mnoho hlasů pohoršujících se že bude možné získat krátkodobé RL bez zkoušek.
Tak se ptám, jakou hodnotu ty „testy“ ale mají?? Mám-li soudit podle testů ze stránek rybsvaz.cz, pak nulovou. Čili to vyjde nastejno.

reagovat
Neděle 13. března 2016 v 1:01 ® regulus reakce na …
regulus

kakr> já měl legitku ČRS tuty červenou a obal byl igelitovej (plastovej).

Jinak vím že máš archiv, chválihodné. :-93;

reagovat
Sobota 12. března 2016 ve 14:22 @ Palivec

regulus> Jsou úřady, které se o nic nestarají, stačí, když zaplatíš… Na co zkoušky, úřad nezajímá, jestli rozlišíš ouhoře od metly, každá koruna v kase se počítá.

reagovat
Sobota 12. března 2016 v 10:23 ® hraji reakce na …
hraji

regulus> máš pravdu, povinný dozor byl. Sám jsme na jednom z prvních sjezdů MRS, kterého jsem se zúčastnil, navrhl a prosadil, že se dohled zrušil. Na P vodách se to vyřešilo tak, že se zvedl věk nutný pro zakoupení P povolenky na 10 let.

reagovat
Sobota 12. března 2016 v 9:08 ® kakr reakce na …

regulus> Na skenu je RL a legitimace z roku 1962, byla modrá.

reagovat
foto/forum/2016/th-img118313.jpg
Pátek 11. března 2016 ve 22:23 ® regulus reakce na …
regulus

kakr> když jsi to tu včera nakousl to, že děti nebohly být členy, tak jsem si uvědomil, že si už vlastně nepamatuju jestli jsem jako děcko měl průkazku ČRS nebo ne, tedy jestli jsem byl člen nebo ta povolenka byla jen po absolvování RK aniž bych byl členem. Povolenka byla jen prázdninová, na RL jsem musel mít fotku, protože jsem ještě neměl občanku, ale jestli jsem tu červenou knížku (pro ftipné ne členskou KSČ ale členskou ČRS) měl od začátku tedy od 10 let nebo až od patnácti to si nejsu stavu uvědomit. Všechno jsem si to schovával, měl jsem i starý povolenky po dědovi, ale jaksi to zmizelo v propadlišti dě­jin.

reagovat
Pátek 11. března 2016 ve 21:59 ® regulus reakce na …
regulus

malamut> na pstruhovkách netuším, ale na MP to na 100% bylo nějakou dobu rybář a nějakou dobu dospělej, mám pocit, že nejdřív to byl rybář a pak to změnili na dospěláka, nejspíš proto, že ne každej měl v rodině nebo známýho rybáře a děcko prakticky pokud nějakýho nesehnalo, tak nemohlo chytat ani když s ním byl někdo z rodičů.

reagovat
Pátek 11. března 2016 v 11:43 ® malamut
malamut

regulus> mám dojem, že na MP revír byl povinnej dozor dospěláka a na P revír musel dozorující dospělák bejt navíc rybář a majitel P povolenky.

reagovat
Pátek 11. března 2016 v 11:31 ® Robur
Robur

petrikveprik> to se mýlíš, od roku 2019 má být v daňovém přiznání kolonka pro ty, co získají z přírody zpět věci nad 10000Kč, tedy ..houbaři, sběrači borůvek a ti, co si přivlastní víc jak 100Kg ryb.

reagovat
Pátek 11. března 2016 v 9:44 ® kakr

regulus> Tak si zavzpomínáme, také jsem byl od roku 1961 členem MO BRNO 11 až do rajonizace 1975. Z Věstníku ČRS z ledna 1976 jsem oskenoval.

reagovat
foto/forum/2016/th-img118311.jpgfoto/forum/2016/th-img118312.jpg
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...