Chytej.cz

Znevýhodňování navijáků s vysokým převodem necteno

10.1.2016 | Dany73 | 4.952 zobrazení | 18 odpovědí

Je zde neuvěřitelně mnoho příspěvků, kde se na vláčku obecně znevýhodňují navijáky s vysokým převodem a vyšší rychlostí návinu, až mě to dohnalo k založení samostatného fóra. Pro mnohé je rychlost snad jeden ze zásadních faktorů při výběru. Toto jsem nikdy nepochopil, vždyť stačí prostě pomaleji otáčet kličkou. Jsem majitelem navi s vyšším převodem, při gumování prostě (s úspěchy) zpomalím na minimum a v proudu pod jezem se aspoň neutočím k smrti,jako to bylo dřív. Za mě jsou tedy naopak navi s vysokým převodem univerzálnější – zpomalit na minimum jde vždycky (např. místo jednoho půl otočení kličky), ale zrychlit na někdy víc než maximum je obtíž. Jsem zvědav na opačné argumenty…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 20. ledna 2016 ve 21:46 ® HaD
HaD

To je pravda. Nicméně téma fóra o tom jaksi je. Proto se o tom bavíme. Nebo?

reagovat
Středa 20. ledna 2016 v 19:00 ® jepice-zruseno reakce na …

HaD> Myslím, že něčí znalost nebo neznalost nemá na výběr navijáku vliv. Jde spíš o to, že naviják s vyšším převodem, pokud je obstojně udělaný, tak běžnou přívlač přežije úplně stejně, jako plavanou s těžkým splávkem. Na trhu je dnes celá řada navijáků s vyšším převodem, které jsou bezesporu využívány běžně na přívlač. Namátkou Daiwa Caldia SHA nebo Shimano Stradic CI4+. To nemění nic na tom, že raději používám navijáky se střední až nižší rychlostí (např. Shakespeare Sigma 035 má 5.2:1 stejně jako Fin-nor Inshore 3000).

reagovat
Středa 20. ledna 2016 v 17:49 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> Myslíš si, že to „každej“ zná???

reagovat
Středa 20. ledna 2016 v 10:58 ® jepice-zruseno reakce na …

HaD> no kdo kdy viděl 18 gramů wagler jsem myslel ;-)

reagovat
Úterý 19. ledna 2016 ve 21:44 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> Jaký řeším zbytečnosti???

reagovat
Úterý 19. ledna 2016 v 15:19 ® jepice-zruseno reakce na …

HaD> Podle mě řešíš zbytečnosti, který už s tématem nesouvisej. Ale já pure plavačkář určitě nejsem a s těžkým klouzákem chytám častěji, než s dvaceticenti­metrovým woblerem. Sice to nemám správně vyvážený a mám tam čtrnáctku návazec a rozkrmim deset čtverečnícj metrů, který pak nemůžu za noha náhozem trefit, ale přesto je to často jedinej způsob, jak ty ryby ve větru na lipně nachytat. A rozhodně to není o tom nahodit a čekat, těch náhozů je hodně a krom splavku se občas tahá i ryba. Takže ten naviják si určitě svoje zažije.

reagovat
Pondělí 18. ledna 2016 ve 23:24 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> však wagler 18 g většina rybářů nikdy neviděla a možná o tom ani neslyšela. Taky extrém. Samozřejmě nikoli pro „pure“ plavačkáře. Pro rybáře, co chytá na splávek, ale určitě.

reagovat
Neděle 17. ledna 2016 ve 20:03 ® hraji reakce na …
hraji

HaD> souhlas Davide, wobler cm je určitě velký odpor, to jsou ty případy, které jsem nazval extrémy. U vody potkávám rybáře s cm woblery minimálně, pokud vůbec.

reagovat
Neděle 17. ledna 2016 ve 12:06 @ huhucoctail reakce na …

HaD> jenže člověk, který použije 20cm wobbler asi už ví co a jak a přizpůsobí se tomu.

reagovat
Sobota 16. ledna 2016 ve 21:23 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> wagler 18 g odpor jistě klade, ale wobler 20 cm určitě větší a těch hodů je mnohonásobně více. Na tom je přívlač založena.

reagovat
Pátek 15. ledna 2016 v 10:44 ® jepice-zruseno

Naviják s nižším převodovým poměrem a malou cívkou má při tažení konstantní nástrahy konstantní rychlostí lehčí chod, než naviják s velkou cívkou a vysokým převodovým poměrem. Takže při chytání na gumy, kdy se jenom šponuje vlasec a dále při chytání na lehčí nástrahy normální rychlostí je to úplně jedno a záleží na vkusu každého soudruha, co si vybere. Já mám rychlé navijáky na plavanou a na feeder a musím říct, že u feederu při stahování krmítek je už odpor znát, možná více než u angličáků jak psal hraji. To bych na těžší přívlač asi nechtěl. Navíc když je ten naviják v laciném plastovém těle, tak se to pak celé kroutí, zuby na těch ozubenejch kolech se sotva potkávaj a člověk se diví, že z toho zinkového ozubeného odlitku vevnitř vůbec něco zbyde. A to platí pro zrychlené typy dvojnásob.

reagovat
Pátek 15. ledna 2016 v 9:31 ® hraji
hraji

Já si dovolím takovou malou poznámku. Obecně se uznává, že navijáky s rychlým převodem jsou určeny pro plavanou. Dost často tu zaznívá jako argument, že navijáky s nižším převodem jsou pro přívlač, kdy se tahají těžší nástrahy, lepší. Nevím, zda někdo z lovců přívlačí zkoušel někdy chytat s waglerem, který má nosnost 18 gramů. Při lovu na jezerech je to velmi časté. Odpor takového splávku si při stahování moc nezadá s větší vláčecí nástrahou (pomíjím extrémy). A přesto to naviják s rychlým převodem zvládne a těch nahození a stažení jsou stovky a tisíce za rok. A přesto nám ty navijáky spolehlivě slouží roky. Osobně si myslím, že pro běžnou přívlač (mimo extrémy) je převodový poměr jen z méně důležitých parametrů navijáku. Daleko víc mě zajímá jak funguje brzda, jak ukládá vlasec na cívku.

reagovat
Pátek 15. ledna 2016 v 8:33 ® cormoran reakce na …
cormoran

Dany73> S tím se dá souhlasit, ALE…Já být prodejce v rybářských potřebách a přijít mi chlapík, kterej by věděl, co chce vodit a jakej způsob přívlače u něj bude převažovat (konkrétně třeba těžká přívlač), tak bych mu doporučil naviják pomalejší. V tomhle případě by převod navijáku nebyl úplně podřadným faktorem.

Jako začátečníkovi, kterej se ještě sám hledá a vyšlapává si nějakou vlastní cestu, tak to asi bude jedno, ale časem si prostě každej najde to svoje.

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2016 ve 20:31 ® Dany73

Šlo o to, aby třeba začínající vláčkaři správně vnímali, že převodový poměr je podřadný faktor, který je nemusí odrazovat od toho, co se jim líbí, tak jak to psal hraji.

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2016 v 15:40 ® cormoran
cormoran

Nemyslím, že to je o znevýhodňování, jde spíš o preference každého z uživatelů. Já se ztotožňuji s názorem, který už tu padl a mám raději „silnější“ navijáky. Třeba DTčko bych rychlým navijákem tahat zrovna nechtěl.

reagovat
Středa 13. ledna 2016 v 19:53 ® čabi
čabi

mě u vláčky vyhovuje rychlejší převod. Nechce se mi tolik točit tak je to pro mě pohodlnější.

reagovat
Středa 13. ledna 2016 v 11:21 ® HaD
HaD

Ono u přívlače je to maličko o tom, že se velmi často tahají větší nástrahy, které kladou podstatně větší odpor, než splávek se zátěží a háčkem. U vyššího převodu pak dochází k většímu zatížení navijáku a nižší životnosti. Samozřejmě u hodně kvalitních (drahých) navijáků z TOP materiálů by ten rozdíl měl být menší. Rozumnějším řešením je naviják o číslo větší, anebo trénink rychlého navíjení :-) Já jsem si vždy i pod jezy vystačil s „pomalým“. A rybáři na mě koukali, zda jsem se nepomátl (nástraha vodou doslova letěla).

reagovat
Neděle 10. ledna 2016 ve 21:26 ® hraji
hraji

Obecně jsou navijáky na přívlač navrhovány s převodem kolem hodnoty 5:1, navijáky s převodem 6:1 a 7:1 jsou samotnými výrobci označovány jako navijáky na plavanou. Úplně obecně vzato, je jedno, zda má naviják převodový poměr takový nebo makový. Je to otázka preferencí. Ačkoliv mám navijáků s převodem 6:1 patnáct kousků, na přívlač je nepoužívám. A to dokonce ani v případě, že jdu lovit boleny, kde má rychlé navíjení a tedy rychlý pohyb nástrahy své opodstatnění. Na přívlač používán navijáky s převodem kolem hodnoty 5:1, a zcela mi to vyhovuje. Takže moje doporučení je, vláčejte takovým navijákem, který vám vyhovuje. Neřešte jaký má převodový poměr, chytejte ryby a užívejte si to. Nic jiného není důležité.

reagovat