Chytej.cz

Je kapr NADryba? necteno

8.5.2015 | skwor | 10.234 zobrazení | 136 odpovědí

Předem upozorňuji, že toto téma není provokace vůči kaprařům. Zakládám ho v souvislosti s tím, že se zde před časem objevila fotka zabitého kapra přes 90cm a následně se (hlavně na Facebooku) strhla bouřlivá debata. V ní docházelo mimo jiné k osobním útokům na lovce, výhrůžkám a pláči proč ještě není K70 na všech vodách. Skutečně je nějaký důvod pro takové nadřazování této ve velké míře nasazované ryby? Nebylo by smysluplnější se věnovat ochraně našich původních říčních ryb? Málokdo z kaprařů se asi zamyslí nad tím, jak stará je 70cm parma nebo 50cm tloušť – ryby běžně ponechávané. Stejně tak to, že na většině vod se smí odnést například 7kg okouna v době tření se neřeší. Proč je kapr těmto rybám nadřazován?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 10. května 2015 v 10:46 ® prroud

Klobasa> Myslim,ze jako „levny zradlo“ nadrazovanej nebude,v tom to neni,znam dost lidi co si daji kapra na vanoce z tradice,jinak kdyz koupej rybu,pak pstruha,nebo morskou,a omezovat povolenku cenou ryb…no promin :-)) ).Je faktem,ze je to ryba ktera se pere,povodit si kapra je urcitej pozitek,to mu nejde uprit.Ale duvodem k tomu aby bylo prekaprino a ostatni druhy na tom byli biti svedci jednak o tom ze si nedohlidnem ani na spicky vlastnich nosu a pak taky o urcitym dile pohodlnosti,lhos­tejnosti a sobeckym pokrytectvi.S os­tatnim souhlas,i jak to napsal „mastrof“! A masariny se omezovanim nezbavime,jedine „vychovou“ a pak taky zmenou toho systemu,kdyz je draho a tudiz nedostupno,hledame cesticky jak zit levnejc coz je normalni,kdyz budeme mit za primerenou cenu co potrebujeme,nebude se rabovat,az teda na kleptomany,ale to uz je nemoc:-)) )).Omlouvam se ze zas padam do „politiky“,ale kdyz ono s tim svinstvem vsechno souvisi :-((

reagovat
Neděle 10. května 2015 v 9:38 ® mastrof reakce na …

prroud> 7kg je opravdu moc, naprosto souhlasim. a argument s udírnou je uplně mimo,stačí mít menší udírnu…

reagovat
Neděle 10. května 2015 v 9:36 ® Klobasa
Klobasa

Nesouhlasím s nějakou horní mírou této NADryby, kdo chce ať si vezme, kdo nechce ať pustí. K70 bych zrušil celoplošně. Proč je kapr nadřazován? Protože asi doopravdy levnější žrádlo, kterým kapr nepochybně je pro některé svazolovce, co jich natlučou i přes sto za rok, nekoupí v žádném Kauflandu ani Tescu. Zajímalo by mě kolik členů by odpadlo, kdyby omezení povolenky platilo na cca. deset kusů, nebo na kila této posvátné ryby? Kolik zaplatíš, tolik odnes a pak si kup nové papíry. Taky si rybu vezmu, ale některá čísla u nejaktivnějších lovců, jsou doslova zarážející.

reagovat
Neděle 10. května 2015 v 9:31 ® mastrof

dle mého názoru, kapr patří do rybníka v řece nemá co dělat,natož v takovém množství!!! a chránit přestárlé kapry K70??? to je největší blbost! jednoho dne budou naše řeky plný obstarožních kaprů vyžranejch bojlísama do obřích rozměrů.Kolik potravy asi takovej kapr sežere? kolik takovejch kaprů se uživí v průměrný řece? kolik zbude potravy pro ostatní druhy ryb? kdybych na to měl žaludek tak se dám na kaprařinu a vraždim… jenže jsem cíťa a nechutná mi to…

reagovat
Neděle 10. května 2015 v 7:39 ® malamut reakce na …
malamut

troutkiller> jo, okořenit se dá ledasčím, já to dávám čistý, aby tam byla co nejmenší možnost nějakýho zkažení, a jsem rád, když do Silvestra nějaká sklenice vydrží, přesnídávkovka je na tohle moc malá :-) Jinak v tý X6 není vzadu místo prakticky žádný, když mě v tom kámoš vezl, nenašel jsem rozumnej důvod, proč to lidi kupujou :-)

reagovat
Neděle 10. května 2015 v 5:56 ® troutkiller reakce na …

malamut>Ještě k tomu uzení,já je po obrání dám do skleniček od přesnídávky s bobkáčem a kuličkou nového koření.Na Silvestra mnamka:-))

reagovat
Neděle 10. května 2015 v 5:53 ® troutkiller reakce na …

malamut>Dobrá tedy,k vodě dorazí X5 protože v X6ce je v zadu mín místa:-)) )

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 20:32 ® prroud

Prilis chemie v zemedelstvi a bordelu v odpadnich vodach,jejich nedostacujici cisteni a znemoznovani jejich samocisteni nam uz ted poradne zatapi a bude hur jak s tim neco nezacneme delat! To vsechno se nam plizive vraci.

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 20:29 ® prroud

malamut> prehled mas,to se musi nechat,jen je skoda ze se k tomu stavis zpusobem :„nejak uz to doklepu“.Ale neprislusi mi nikoho k nicemu presvedcovat,jen poukazat na tu moznost kdyz bude sam chtit. A zpatky ke kaprum,o tech to ma bejt,to je pravda:-) .Je jich proste moc a je to kseft,to vsechno na ukor ostatnich a puvodnich ryb,do toho kseftu se ted tlacej jeste granulovy duhaci.Bejt po mym,podporil bych dravce,ale na prirodni bazi,tedy i jejich prirodni potravni zakladnu spis,nez granulovanim duhaku a zasypavanim kapru.A v prvni rade bych sel ucinne po tech kdo prumyslove kazej vody,tady je ten problem,ne u sportovnich rybaru,a zacina o uz hospodarenim s lesama,na polich a mizerne udelanejma melioracema ktery absolutne nerespektujou prirozeny vlastnosti vody a jejiho pohybu jak uz kdysi dokazal a napsal Schauberger!

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 20:03 ® skwor
skwor

Jenom bych rád, aby se to vrátilo od politiky ke kaprům, díky.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 19:58 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> pro mě to řešení je, dám Systému míň peněz, který Systém jinak obrátí proti mě, ať nákupem radarů, zaměstnáním většího množství opicajtů, zbytečnejch kontrolních orgánů, nebo něčím jiným. Systémový změny ať si organizujou jiní, bojovat s židobolševikem je těžký, nechali jsme ho nabýt dost sil a prostředků, navíc velký většině lidí to vyhovuje, neb jsou rádi v rolích ovcí, já to snad nějak doklepu. Ale to je mimo tuhle diskusi, tak to nehodlám dál rozvádět.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 19:50 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> proč ne pro rybařinu? Smyslem rybařiny je lov ryb.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 19:29 ® prroud

malamut> k tomu systemu a min penezum,myslis ze to je reseni? Podivej treba na usporu elektriny,cim vic setrime,tim min dostavaj a tim vic ji zdrazujou,efekt pro nas? NULA!Tady pomuze jen aktivni systemova zmena a vykopani sasku co delaj kasparky Bruselu a tim Americe,jejich vymena za vlastence kterejm bude zalezet na narode a ne na vlastni keseni,na ty az pres ten narod.Zni to ohrane,ale ve skutecnosti je to nase jedina sance znovu se stat rovnejma s ostatnima,misto ritolezecky kolonie.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 19:21 ® prroud

malamut> ruku na srdce,kontrapro­duktivni pro tebe konkretne,ale ne pro ryby a rybarinu:-)

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 18:45 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> to není pohodlnost, když je nalapu najednou, tak jen jednou musím uklízet, tedy míň saponátu, úspora vody, na ryby to mám cca 30km, takže úspora nafty a Systém tedy dostane ode mě míň peněz a estébák Bureš taky, mimo to můžu v ušetřeným čase masit kapra, jak vidíš, tvůj návrh byl vlastně kontraproduktivní :-)

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 18:16 ® prroud

malamut> jak vidim tu fotecku,az se mi sliny sebehly,podobne to vypadalo u Pepy ve Wisconsinu,v di­vocine na chajde,kdyz se udil kapr,k nicemu jinymu se nehodil,ale mnamec:-)

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 18:14 ® prroud

malamut> nebud zkazene pohodlnej :-)) )

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 17:04 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> ono jde taky o to, celej ten bordel s kucháním a čištěním mít odbytej pokud možno na jeden pokus :-)

reagovat
foto/forum/2015/th-img113640.jpg
Sobota 9. května 2015 v 16:19 ® prroud

malamut> o tom vubec zadna,ze domaci uzeni nejde s tim co koupis vubec srovnavat! To samozrejme souhlasim,presto proste uzeny,ne i kdyz jak se rika,ochutnat a pochvalit,jsem nikdy nepohrdnul kdyz se s chlapama udilo,poctive jsem s nima popijel a prikladal,jen co na me vyslo,si rozdelili :-) .A vidis to,o;ejovky jim a mam je rad,takze vlastne s tim „uplne vsim uzenym“,vlastne svindluju :-) .No co,tak bys sel na cejny na uzeni 3–4×,no boze,tim lip,byl bys vic u vody:-)) )

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 16:09 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> obávám se, že vlastnoručně lapená a uzená ryba je pro mě daleko míň škodlivá, než cokoliv, co bych mohl koupit v jakýmkoliv zde působícím řetězci supermarketů, hypermarketů a jiných chrámů konzumu.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 16:05 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> obraný naložím do oleje a dvakrát steriluju, zatím to vydrželo, dokud jsem je nesežral. Je to lepší, než si kupovat šproty a podporovat drancování oceánů, zotročováni dětí ve zpracovnách v kdejaký rozvojový prdeli, vím co žeru a navíc mě to baví. A když otevřu sedmidecovku, to je tak ze dvou slušnějších cejnů, tak ji sežeru za dva dny. Sedm kilo úlovků, to je tak deset cejnů, který už má smysl do čoudu pověsit, tedy cca pět sklenic, aby se to vyplatilo udit a sterilovat, musí jich bejt víc, jinak je to plýtvání energií. Anebo pár kaprů 70+, ale cejn je na nakládání lepší, ovšem kaprům se taky nevyhýbám.

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 14:28 ® prroud

Neudim a uzeniny nejim,vyhejbam se tomu.Ale to delam ja,nemusi to delat proto kdokoliv jinej,zalezi na kazdym jak si sacuje svy zdravi a sobe blizkejch,je hodne takovejch co tvrdej ze telo ma jit do nrobu zhuntovany a odchazej dobrovolne brzy a v bolestech…Ty dve kila byl jenom navrh,muzou to bejt treba 3,ale 7 je podle me moc i kdyz to holt „uzenarum“ nesedi.Taky to jde delat i tak,ze kvoty na jednotlivy druhy ryb muzou bejt rok od roku ruzny,podle jejich stavu......tak se to dela treba s lososama ve svete,podle sily tahu se urci kolik si jich smis nechat.

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 13:35 ® gavlos reakce na …
gavlos

Vydrzi dlouho urcite…ale co takove kvalitni drevo na uzeni?ha…pokud udis ty osobne na drevotrisce,tak poteskoste..kva­litni drevo(pokud nemas do foroty) te vyjde draz nez 7kilova varka cejnu na uzeni :-D …stika na gril,kapr do trouby…kupa cejne do udirny!!!KUPA!!!

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 13:17 ® prroud

malamut> jak dlouho vydrzi takova uzena ryba,to mas tak velikou rodinu? :-)

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 12:08 ® malamut reakce na …
malamut

prroud> když chci dvakrát do roka udit cejny, tak to fakt nechci „sbírat“ po dvou kusech, navíc to vážně není ohroženejch druh.

reagovat
Sobota 9. května 2015 ve 12:04 ® malamut
malamut

troutkiller> asi nevíš, o čem píšeš, nedovedu si představit, že by šla kaprovýbava na týden narvat do X6ky. Jinak máš v podstatě pravdu :-)

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 11:49 ® Venca Zelenka reakce na …
Venca Zelenka

prroud> Mě jenom zajimalo co se tam děje, nic jsem o tom nečet, kaprovitých je hromada a mnohé jsou si podobné, třeba jako štiky, okouni, candáti. Prostě mi nesedí, že by si likvidovali původní druhy. To je jak, kdyby u nás se začala likvidovat třeba parma, ale jak se říká v americe je možné fšecko.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 10:54 ® prroud

Jeste by me celkem dost zajimalo kde kdo dospel k 7 kilum „neznackovejch“ ryb denne,ze by vyklepany z rukavu po navratu z celonocni bourlivy chlastacky? Myslim si ze 2 kila jsou az moc a povolil bych je rekneme tak 3× tejdne.S tim,ze samozrejme jak chytnes tezsi rybu,nechavas si ji kdyz chces a koncis s lovem…Nelibi se mi ono „plneni udiren“ a „ksefty“ s rybama protoze to pravidla povolujou…Jsem pro ono Werichovsky: „primerene“.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 10:42 ® prroud

Venca Zelenka> Zdar :-) ,ale nechces Vendo naznacit,ze nepoznam na hromade kapry a lukem jsem strilel amury a tolstolobiky s tim,ze jde o kapra :-) .Ja tam tyhle ryby ani nezahlid,tim nerikam ze to znamena ze tam nejsou.Ne vazne,je to kapr,konkretne ten ricni,kterej je v Illinois a Wisconsinu takhle vyvrazdovanej.Je faktem,ze jsem se dal nestaral co a proc,jen jsem se zeptal,protoze me to udivilo.O kapry moc zajem nemam,bud se chytil na udici nahodou, a zaprahnout metrovou ricni lod je opravdu pozitek,jen ho na beznej cajk v rece plny vazek nemas sanci dostat ven,takze to jednou za rok slovej rangers sitema,nebo jsem na nej sel s lukem umyslne.Jinak na dobrou rybacku a jidlo je tam spousta lepsich ryb,hodne okounovitejch,tam je vubec obecne receno „vsechno“ dravy,tim myslim vetsinu druhu ryb bezne chytanejch.Pridavam se k nazoru ostatnich co maji za to,ze by kapr jako ikona mel skoncit a bejt vyslovene rybnicni rybou,v rece jen puvodni forma a mel by se dat prostor nasim puvodnim druhum!Zaroven nesouhlasim s tim ze je malo ryb vinou sportovnich rybaru,to rozhodne dlouhodobe nehrozi.Nejvyssi miry jsou pitomost,nejmensi miry a doby hajeni maji velikej smysl a klidne bych je rozumne prizvedal.Spis bych dbal na „vychovu“ co se tejka chovani k rybe a masariny.Chyt a pust je kazdyho vec a nazory se lisej,muj je,ze nez poskozovat ryby pro poteseni a bez uzitku je snobskej nesmysl,jen tak „rezat“ do ryb „pro radost“,jsou to zivy tvorove,to znam lepsi adrenalinovy sporty.Ale jak rikam,kazdyho vec,ja si jdu pro rybu na talir,kdyz se zadari a uzit si prirody,ale ne mydlit do ryb hlava nehlava jen abych chytil.

reagovat
Sobota 9. května 2015 v 10:04 ® skwor
skwor

Jenom drobná poznámka – mám radost, z konstruktivní debaty. S tou na fb se to srovnávat nedá. Jen tak dál.

reagovat