Vyhledávání
Je kapr NADryba?
8.5.2015 | skwor | 10.238 zobrazení | 136 odpovědí
Předem upozorňuji, že toto téma není provokace vůči kaprařům. Zakládám ho v souvislosti s tím, že se zde před časem objevila fotka zabitého kapra přes 90cm a následně se (hlavně na Facebooku) strhla bouřlivá debata. V ní docházelo mimo jiné k osobním útokům na lovce, výhrůžkám a pláči proč ještě není K70 na všech vodách. Skutečně je nějaký důvod pro takové nadřazování této ve velké míře nasazované ryby? Nebylo by smysluplnější se věnovat ochraně našich původních říčních ryb? Málokdo z kaprařů se asi zamyslí nad tím, jak stará je 70cm parma nebo 50cm tloušť – ryby běžně ponechávané. Stejně tak to, že na většině vod se smí odnést například 7kg okouna v době tření se neřeší. Proč je kapr těmto rybám nadřazován?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 9. května 2015 v 9:17 ® džigit reakce na …
-
troutkiller> docela trefně popsane,pane kolego
reagovat - Sobota 9. května 2015 v 8:22 ® Venca Zelenka reakce na …
-
prroud> Nějakou hrubou představu mám, když v zahraničí chytnu rybu, kterou nejsem schopen určit, tak se po tom zpětně pídím doma, abych se dověděl, co jsem to vlastně vytáh
reagovat - Sobota 9. května 2015 v 8:16 ® troutkiller
-
Kapř je hlavně zábava bohatejch,koukni kolik se v kaprařině točí peněz za uplný zbytečnosti
reagovatBěžnej kaprař k vodě dorazí X6tkou BMW ověšenej kopicí nezbytností(samo značkovejch)rozloží ležení jak pruměrná tlupa Siuxu a uloží svejch 150kg do značkového stanu na značkové lehátko.Po týdnu s jedním záběrem opustí flek s kecama že ve vodě nejsou ryby.Po odjezdu po něm většinou zustane humus jak po cigánech(vlastní špatná zkušenost).Co se velkého kapra týče je mi uplně jedno jestli ho někdo vezme po hlavě nebo ne,kapru je jak hnoje a jsou o hodně zajímavější ryby na chytání(které bohužel nikoho na svazu nezajímaji).
- Sobota 9. května 2015 v 7:49 ®
-
Záleží z jakého pohledu se na problematiku díváme – ochrana ryb je sice krásná věc, ale přináší peníze až za hooodně dlouhou dobu, popř. nepřináší peníze žádné, spíš naopak je v tuto chvíli ještě vyžaduje. Z ekonomického pohledu je vše v pořádku – je velká poptávka po kaprovi ⇒ nabídku nezajímá tloušť.. Kapr je levný a je ho 3 řitě. Okoun je sice výborný ale roste dlouho. Duhák je vyžraný za chvíli. Napadá mě řečnická – myslíte že by měla smysl horní míra třeba parma 70 nebo tlouˇšť 50??
reagovatJe to kokotina dovlečená ze soukromáků. Záležitost zvyšující rádoby prestiž/příjmy, záležitost neřešící funknčí ekosystém. Kapra si rád chytím.
- Pátek 8. května 2015 ve 22:16 ® prroud
-
S nostalgii vzpominam na doby minuly,kdy si kazdej musel brigady odmakat,neexistovalo je zaplatit,kupoval jsem si celosvazovku na pstruhovej i mimopstruhovej revir a mohl jsem chytat kde se mi zachtelo,stacil mi malej batuzek,dva klacky a podberak a stalo to vsechno dohromady par susni…
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 22:02 ® prroud
-
prcek09>
reagovat)),mozna zkus jemny nacini a zachytas si bezvadne i bez velkejch ryb.....
.Zajimavy,ja zas cim jsem starsi,tim se mi libej mladsi a mladsi holciny,tak zacinam mit strach,ze ze mne za par let bude pedofil
))))))))).A jinak jasne,primlouvam se o nejvetsi a nejmensi miry a jeste bych zavedl aspon tak 4× do roka stridave doby hajeni a v nekterejch z nich b ych do toho jeste supnul nejakou stredni miru,aby to bylo pokud mozno co nejslozitejsi a do zapisu o ulovcich bych nechaval psat ke kazdy rybe i cas a pocasi,na co byla chycena a podpis svedka,abysme kazdej potrebovali pred odevzdanim aspon sekretarku a poradce,protoze se v tom prase vyzna. Zkomplokoval bych to maximalne a s povinnym vybavenim bych taky neco udelal,at kazdej tahame poradnej strozok k ty vode! Zacinam se obavat,kam nase sportovni rybarstvi speje,vazeni
(((.Pripada nmi to,ze kdyz jsou nekde debilove,musime je u nas za kazdou cenu trumfnout i v tom kretenismu!!!
- Pátek 8. května 2015 ve 21:50 ® prroud
-
Venca Zelenka> ty vis ktery vsechny ryby zijici v Americe jsou domaci a ktery zavleceny? Ja se klidne priznam,ze to nevim.Rec je o kaprovi a tohle je tam jeho osud.
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 21:29 ® prcek09
-
Čauec lidi. Je to opravdu zajímavá diskuze. Nikdy jsem o K70 moc nepřemýšlel, ale čím jsem starší tím radši si vychutnám souboj s větší rybou. Dřív se u nás mohli vzít 20 kaprů za rok (dřív soukr) a bylo tu větších ryb spoustu. Teď je tu na 3 rybníčky přes 400 rybářů a vím že jich několik má klidně i přes 80!!! Není problém vytáhnout třeba 30 kapříků za hodinu max 30cm, ale větší kapr přes 50 tu prostě není. Jak už jsem psal jinde podle mě pokud se ale bavit o horní míře proč ji neudělat i u jiných druhů. Okoun, lín candát atd… Jen nevím co to udělá s rybníkem když od všech druhů by tam byly trofejní kusy
reagovatSouhlasím s „jepice“ že by se to asi dalo řešit i omezením počtem kusů nebo kg u různých druhů.
- Pátek 8. května 2015 ve 21:14 ® Venca Zelenka reakce na …
-
prroud> A co to bylo? Domáci, nebo zavlečená?
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 20:49 ® prroud
-
Venca Zelenka> byl jsem u toho osobne,lovil jsem je lukem i na udici.
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 20:41 ® Venca Zelenka reakce na …
-
prroud> jediné co jsem se nějak domák, že likvidujou nepůvodní ryby co jim utekly při povodni ze zavlažovacích kanálů, kde to měli nasazené na jejich samoudržbu, oni to nazívají kapr, ale, že by likvidovali toho jejich půdního bafala, nebo jak se to jmenuje, se mi nezdá.
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 13:03 ® Draky
-
Tohle je těžký téma. Kapra má rádo mnoho lidí a ještě více lidí na něj slyší. Máte to podobný jak v politice, když se řekne „snížíme cenu MHD“, „už nikdy nic nebudete platit“, „důchody zvedneme 10ד to jsou prostě takové slogany na které hromada lidí slyší. Stejné je to i s kaprem. jen se projděte okolo vody nebo si sedněte na frekventované místo a ptejte se rybářů. Často uslyšíte, že je to bída, že chytaj buď samou čudlu nebo jen cejny, ale žádnýho kapra. Stejně tak, když u tý vody sedíte a někdo se vás zeptá jak berou a vy odpovíte, že jste si dneska hezky zachytal, tak následuje otázka, jestli byl i kapr. Neříkám, že tohle dělá každý, ale alespoň v mém okolí se takhle ptá většina rybářů co potkám. Stejně tak na schůzích se každý rok řeší zejména kapr. třeba u nás je jeden odborník, který se každý rok zeptá na kolik nás cenově vyšel jeden kapr a jako každý rok okolo toho vznikne taková nezajímavá debata, skoro až hádka.
No a teď si vemte, že kapr má takovouhle obří základnu rybářů – od těch obyčejných svátečních chytálků, až po profíky. Je jasné co se bude dít a děje. Na druhu stranu, tahle situace tu bude asi vždy. Může se stát, že se tou modlou stane třeba jiná ryba. Dokážu si představit den, kdy se role prohodí a bude hromada vláčkařů a málo kaprařů. Co se stane? Kapra nahradí duhák a budem pro změnu všude tahat duháky, protože zase přijdou stejný myšlenky jako jsou teď u kapra. Dobrý maso, lov kapitálních kusů, snadno dostupná ryba atd…
Co se tím snažím říct? Je potřeba si uvědomit, že rybář není pouze v roli lovce, ale hlavně a zejména je v roli hospodáře. Není to pouze ten jeden jmenovaný v organizaci, ale každý člen by měl být (a on i je) zodpovědný za hospodaření na revíru. Až si tohle uvědomíme a naučíme se, jak správně s každým revírem hospodařit, tak si myslím, že se může situace změnit.
Možná si trochu ke konci protiřečím, ale to jen z toho důvodu, že poslední řádky jsou spíše z kategorie snů.
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 12:12 ® prroud
-
Venca Zelenka> Venco nevim jak to je s jinejma rybama,me to udivilo s tim kaprem,a ze to jsou vsechno ricni,nadherny a silny kapri protahlyho tela,v pohode kolem metru.Bez milosti to likvidujou.Jako vysvetleni mi bylo receny co jsem uz napsal.
reagovat - Pátek 8. května 2015 ve 12:03 ® Venca Zelenka reakce na …
-
prroud> Tak to slyším prvně, že by se amerika zbavovala kapra. Nemáš na mysli tolstolobiky a amury, které oni nazívají asiiským kaprem?
reagovat - Pátek 8. května 2015 v 11:42 ® jepice-zruseno
-
Já jsem ještě kapra nad 70 cm nechytil. Je to nafouknutá bublina, pro normálního rybáře nastane problém až ve chvíli, když chytne vášnivého uzenáře porybnej s kaprem, kterej se nevejde o 10 cm do ruksaku a je zrovna na revíru, kde ta K70 platí. Celá K70 je důkazem o neschopnosti českých rybářů ty kapry vychytat včas, tedy v nějaké rozumné konzumní velikosti. Horní míra u ryb je nesmysl bez ohledu na druh ryby. Smysl má snad zvyšovat míru spodní, nebo omezovat ročně počet ponechaných kusů u ryb, jako je zmíněná parma nebo třeba u dravců a bílých ryb. I kdybychom se oprostili od sportovních a přírodních hodnot, je třeba připomenout, že např. násada bílé ryby má i v západních zemích přibližně dvojnásobnou tržní hodnotu, než mají kapři.
Základní smysl kapra v našich vodách je ten, že se rybář nažere a cejni zůstanou celí.
reagovat - Pátek 8. května 2015 v 10:59 ® prroud
-
Kapr,to je v prvni rade business,az potom teprve ryba.Rad bych dal neco k uvaze a rad bych si precetl „normalni“ mineni na vec.Rika se,ze Amerika rostla na chybach hlavne Evropy,tim je mineny,ze sledovala co se tady deje a vysledky,podle toho si brala az to hotovy nejlepsi a mozky,vyvarovala se toho spatnyho.A me by zajimalo,proc se Amerika tolik,tak tvrde a tvrdosijne kaprovi brani? Az tak ze ho ve velkym z rek odlovuje a nechava hnit na brehu,nebo svazi na haldy bez vyuziti,jedine dravci se na nem zivej,lidi ho jist nechteji,ze je rybou dna,nezdravou.....Predesilam,ze nehodlam nikoho nastvat,takze to nebrat osobne,sam kapry nelovim,ale kdyz mi prijde,boj s nim si uziju,osobne proti nemu jako rybe nic nemam.Ale nikde jsem nenasel vysvetleni onoho americkyho postoje a celkem me zajima jak to s tim kaprem teda je.
reagovat