Chytej.cz

Pletenka-vlasec necteno

22.3.2015 | JacobK | 3.842 zobrazení | 23 odpovědí | upravit

Vím, že se to tady řešilo dokonce v duelu náčiní. Ale přesto mi to nedalo abych se nezeptal.Včera jsem mluvil s jedním závodníkem a ten mi řekl, že je docela zhovadilost používat pletenku jako koncový návázec při vláčení. Já osobně mám na pstruhy letos poprvé nachystanou pletenku 0,08 zkoušel jsem to včera na nekmenovaném soukromém stojáku a drží to fest při vázce jsem ohnul háček a jiga vytáhl. Takže z tohohle hlediska nesrovnatelně v poho. Oproti techniu 0,16, ale on mi říkal že pletenka je pod vodou vidět, zatímco vlasec ne. To mě dost zarazilo u pstruhů na řece by to byl fatální problém. Já si dovčera myslel, že rozhoduje průměr. Díky za názory a vysvětlení. Samozřejmě můžu tam dát karabinku a návazec, ale to bych zase přišel o pevnost? Ahoj JacobK

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 27. března 2015 ve 14:42 ® troutkiller reakce na …

Klobasa>Prakticky nic jiného nechytám,začal se na Nano lapat hned jak to přišlo do krámu a už vubec monofil nepoužívám,šnury jen na sumce nebo moře.

reagovat
Pátek 27. března 2015 ve 14:23 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

troutkiller> Ja woll. Takže nic novýho, ale jinak jsi s tím nanofilem spokojenej? Já celkem jo.

reagovat
Pátek 27. března 2015 v 5:44 ® troutkiller reakce na …

Klobasa> Samozřejmně v nejslabším místě.Což znamená že ne v kmeni ale v návazci nebo v uzlu.Frštenzí????

reagovat
Čtvrtek 26. března 2015 ve 22:56 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

troutkiller> Otázka zněla KDE Ti to teda při vázce, např. v pařezovce rupne? Já radši, když v uzlu u jigu nebo lanka, než když někde v půlce toho nanofilu, když s tím hodím víc jak třicet metrů, třeba na šikmo přes stromy a nemůžu to natočit blíž k sobě. Pak rumpluju zbytečně prut a naviják. Dvojitej palomar na tom rybu do deseti kg. udrží a většího sumce jsem s UL nakopl naštěstí jen dvakrát. To je už pak jiná liga, ten se se mnou a párátkem nepáral:-|

reagovat
Středa 25. března 2015 v 19:46 ® kerob reakce na …
kerob

Chytsm v podstste vyhradne fireline crystal… onano jsem zkousel a diky tem uzlum jsem ho odlozil.

reagovat
Středa 25. března 2015 v 19:44 ® kerob reakce na …
kerob

Doufal jsem ze to je nejakej novej zpusob jak spojit onano s vlascem bez mezikusu. Spojku znam a to je pro me nepouzitelny. Navazec z monofilu delam dlouhej 1–4 metry… normalne to spojuju uzlem kterej v pohode projde ockama.

reagovat
Středa 25. března 2015 v 17:02 ® skwor reakce na …
skwor

kerob> Právě kvůli nedůvěře v ty uzly jsem zůstal u normálních šňůr a nanofil se neodvážil risknout.

reagovat
Středa 25. března 2015 v 16:56 ® Dany73

oprava prutem 4–24g

reagovat
Středa 25. března 2015 v 16:24 ® troutkiller reakce na …

kerob>Děláš si prču?Ty takovej lovec neznáš bezuzlovou spojku?Dělaji to od velikosti S po XL na moře.

reagovat
Středa 25. března 2015 v 16:14 ® kerob reakce na …
kerob

troutkiller – máš někde nějakej odkaz na bezuzlovy vazani onanofilu?

reagovat
Středa 25. března 2015 ve 13:16 ® Dany73

Vážně pusť obavy z hlavy, pletenka (nano) je v kombinaci s měkkým prutem, který máš a dobře seštelovanou brzdou naprosto v pohodě. A pokud natrefíš na větší rybu, můžeš se do toho aspoň opřít a nemodlit s utržení. Viditelnost pletenky eliminuje FC. Já jsem s vlascem skončil už dávno, stál mě ztrátu mnoha hezkých ryb. S více povolenou brzdou a mým prutem 14–24 tahám krásně a šetrně i ty nejmenší ryby a cítíš každý opatrný záběr.

reagovat
Středa 25. března 2015 v 8:02 ® troutkiller reakce na …

Klobasa> Když uděláš na Nanofilu blbej druh uzlu tak to praská v něm,proto používám bezuzlové vázání a je klid.

reagovat
Úterý 24. března 2015 ve 21:49 ® Klobasa
Klobasa

Ocenil jsem šestku nanofil, což by mělo být něco jako tenoučká pletenka, na stojáku na návětrné straně při prudké vichřici. Předtím mi vítr dvakrát vlasec sfouknul na strom a měl jsem na pár minut po chytání v nejlepší době při západu slunce. Potřeboval jsem to tahat přesně po hraně v kamení dva metry od břehu, jak to mají mazlíčci rádi. Uřízl jsem vlasec ze stromu, vyndal prut s pletenkou, na třetí hod mírovýho candáta, pak jsem ho vrátil spokojeně do vody a vedle bobečkům s rybičkou málem závistí vypadli sanice, když se mi předtím posmívali při motanicích na stromě, nicméně úspěšnou nástrahu jsem neutajil, okoukli jí poctivě. Jsem přesvědčenej, že na vlasci bych ten den záběr neucítil, protože při náhozu a otočení kličky s vlascem, už jsem měl pět metrů dlouhej průvěs a céčka mi to šluknou většinou při dopadu nástrahy, nebo při třetím až sedmém otočení kličkou navijáku. Pokud jdou a maj chuť žrát, nějaké lanko nebo šňůra je jim fuk. Ten den by to prostě s vlascem nešlo. Štika naopak mi to vezme vždycky když to nečekám. Jednou mi přeřízla i ten nanofil předním kartáčem nahoře při otočce, šňůru šmikne tím horním patrem jako žiletkou, takže kdybych věděl opravdu o velké, dal bych jedině ocelové lano. Na druhou stranu byla zatím jediná co mi to uřízla. Byla to nějaká divoká odhadem pětašedesátka asi znalá a zkušená, protože většinu štik na vláčku chytám za pysk a taky si s nimi pro jistotu déle hraju, neboť nikdy předem nevím jak jsou veliké a vždy mě překvapí, někdy mile, jindy nemile. Padají mi jen málo zaseknutí candáti nebo okouni, u nás máme taky takové mírné a klidné štiky;-) jako dole na jihu. Takže za mě pletenka, ale samozřejmně podle počasí a situace.

reagovat
Úterý 24. března 2015 ve 20:05 @ JacobK

A ještě k těm štikám, ono v Jestřabicích jsou a já tam cca 4× do roka chytám. Pak občas na Poličce, ale jinak chytám jen na Jihlávce. Ovšem dohromady jsem tak 15× do roka na rybách..Tak se snažím mít spíš univerzál nářadí. Proto se ptám proč by pletenka na štiku nepomohla, vždyť mi nejde pomalu ani ustřihnout?

reagovat
Úterý 24. března 2015 ve 20:02 @ JacobK

Ne nenudil jsem se, pstruhy chytám asi docela dlouho cca 20 roků spíš něco přes, ale já fakt myslel že pletenka 0,08 by měla být v pohodě. Ale až jsem se rozhodl ji koupit tak mě nejdřív jeden závodník řekl že je zbytečně s malou průtažností tudíž na pstruhy na nic. Ale pokud bude dostatečně jemný prut nebude to tak zlé. Doteď jsem chytal na technium 0,16 a chtěl jsem pouze prodloužit hody-proto ta pletenka. No řekl jsem si ok na řeku je zbytečná, ale vezmu ji kvůli rybníkům. No a na rybníku jsem se od dalšího závodníka dozvěděl, že je vlastně i na rybník na houby. Protože je dost vidět.. No to už jsem ji měl koupenou a namotanou na dvou navijácích…Tak jsem se chtěl zeptat na názor, s podběrákem jste mi poradil fakt dobře gumovaná síťka je super. A ačkoliv jsem porovnání vlasec pletenka četl, tak z toho nevyznělo něco jako pletenku nebrat. Proto se ptám. Jinak prut jsem koupil nový, protože starý se nešťastně zlomil, tak doufám, že kombinace pezon michel redoutable flow 4–15g a pletenka 0,08, nebude tak zlá a ryby nebudou padat. A teď už mám jasno, že na zahájení tam dám stejně FB návazec. Díky zlomenému prutu a Vašemu serveru jsem objevil super obchod Velká Ryba a dokonce ho mám 2km od práce. Ono v PV se chytaj spíš kapři a tomu odpovídá nabídka v obchodech dvou… Já osobně žádné pstruhaře neznám. Tak jste jediní co poradí a jsem tomu rád ahoj Kuba.

reagovat
Úterý 24. března 2015 v 18:55 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

troutkiller> Mimochodem by mně zajímalo kde Ti to teda rupne, nemyslím u ryby, myslím když jsi ve vázce opravdu natvrdo a nechce se Ti do vody?? Mě většinou i ten pevnej nanofil s dobrým uzlem, buď na návazci v uzlu, nebo až u jigovky, taky v uzlu. Někdy ohnu nekvalitní háky jigovky, ale těm už se snažím vyhýbat.

reagovat
Úterý 24. března 2015 v 18:03 @ Palivec

KUBO, PROČ SE VYPTÁVÁš, KDYŽ SE TVÁŘÍŠ, ŽE JE TI VŠECHNO JASNÉ. CHCEŠ BÝT ZAJÍMAVÝ? NUDÍŠ SE?

reagovat
Úterý 24. března 2015 ve 13:22 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

JacobK> Pleteš tady pstruhy a smáčky se štikami a woblery. Na pstruhy Ti to napsal dobře dole hraji a pokud očekáváš výskyt štiky, tak ti pletenka proti jejím zubům nepomůže. Chce to ujasnit si kam jdeš a na co. Taky jsem tady na tohle téma dostal dost cenných rad a tipů.

reagovat
Pondělí 23. března 2015 ve 12:50 @ Palivec reakce na …

JacobK> Napsal jsi „zhovadilost“. Není uzel jako uzel a jsou i bezuzlové techniky, jen omotáš a provlečeš a je to. Jasně, že je pletenka ve vodě vidět, čirou a s indexem lomu jako voda (ten má cca FC) ještě nikdo nevyrobil. A asi nevyrobí. Jak jsem napsal, pletenku a vorfach z FC.

reagovat
Neděle 22. března 2015 v 17:57 ® troutkiller reakce na …

JacobK>UL lapu na 0.8mm Nanofil s 50cm FC na konci.Soudkovej uzel zakáplej sekundákem,nikdy to neruplo.

reagovat
Neděle 22. března 2015 ve 13:00 @ JacobK

No on neřekl zhovadilost, řekl hovadina. Protože je to prý vidět víc než FB vlasec. Je mi jasné, že na řece si tam dám návazec a basta, ale při stejné tloušťce vlasce těžko budu mít nosnost 5kg. To na řece pořeším dám 0,16 návazec, jenže tem má nosnost 3,5 a naseru tam dva suky navíc. Chtěl jsem dát přímo na smáčka tu 0,08 a mít po starostech.Prostě jeden rappala uzel do očka a házím.-)Já tu šňůru dával kvůli průměru a lepšímu náhozu, ne abych ryby vytahoval turbo ven. I když včera jsem vytáhl na testu jen štičku, ryby obecně nešly. Tak jsem nemohl nijak vyhodnotit vliv pletenky a vlasce na počet záběrů. Ale ten závodník byl dost našláplej, dokonce mi půjčil prut a asi dost věděl o čem mluví, že pletenka je pod vodou vidět. Sám měl namotanou pletenku a pak tipuju tak 0,12 nějakou ultegru nebo něco…A to mi příjde na stojáku docela riziko, zapíchnout do štiky rappalu a pak ji ztratit kvůli návazci a ještě poškodit rybu…

reagovat
Neděle 22. března 2015 ve 12:48 @ Palivec

Několik divných konstatování. Proč ten tvůj „závodník“ označil pletenku za zhovadilost? Výraz „zhovadilost“ by byla na místě, kdyby šlo o něco neetického. Na druhou stranu závodník sem, závodník tam. Znám jich pár a někteří jsou......

A proč píšeš, že kdyby jsi dal obratlík (asi to jsi měl na mysli, karabina je něco jiného, i když často užívaná v kompletu s obratlíkem) mezi šňůru a vlacec, přišel by jsi o pevnost? To je prostě hloupost.

Za optimální považuji to, co mám ověřené praxí: pletenku spojím s návazcem obratlíkem (to spojení je podstatně spolehlivější, jako přímé spojení platenky a vlasce, ale záleží to na uzlu) a na návazec použiji vlasec z FC, jehož průměr volím tak, aby byla jeho pevnost v relaci s pevností pletenky. Myslím, že v případě pletenky je třeba její použití pro přívlač zvažovat spíš z pohledu vlastností prutu, vzdálenosti na kterou se vláčí a pod., protože pletenka nemá, jak známu, oproti vlasci průtažnost… Jak jsi sám napsal, už toho bylo o problematice pletenka-vlasešc napsáno habaděj. Možná už všechno.

reagovat
Neděle 22. března 2015 v 11:18 ® hraji
hraji

Nejlepší rada kterou můžeš dostat je: vyzkoušej to sám. Obětuj tomu tu hodinu a zkus chytat s pletenkou a potom to zkus bez ní a porovnej si to. Za sebe ovšem napíši, že chytat pstruhy s pletenkou považuji za zhovadilost.

reagovat