Chytej.cz

Candátí háčky necteno

3.1.2015 | Dany73 | 12.095 zobrazení | 31 odpovědí

Pojďme při zimní pauze zkusit zrekapitulovat, které jednoháčky na candáty se nám při položené/plavané pro co nejrychlejší zásek osvědčují nejvíce. Moje zkušenosti jsou takové, že nezáleží vůbec na tloušťce háčku, ani tolik na délce lopatky, jako na šířce ramínka. Z úzkých (typ úhořových) háčků mi candoši často padají, naopak např. háčky typu Mustad vel. 1/0,2/0,3/0 se osvědčily. Všimnul jsem si, že ty starší Mustady s lopatkou jsou ostřejší, ty zesílené s očkem jsou dost tupé. Ani „kapráky“ nevadí, opět za předpokladu, že mají široký oblouček. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Úterý 12. května 2015 v 9:46 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

Dany73> Kamarád kdysi píchnul na splávek s chemickým světýlkem po setmění asi desítku okouna za hřbítek tím malým přídavným háčkem, ten větší nechal čučet. Zasekl ihned po záběru, nicméně asi prosekl nástražce hřbet a háčky v jícnu čtyřicítky candátka visely oba. Měli jsme dost práce pod čelovkou to z něj peánem dostat. Krev tam nebyla, odplaval radši i bez fotky spokojeně, ale dodnes nemůžu s jistotou tvrdit jestli přežil nebo ne. Přívlač(s jed­nohákem) je na tohle šetrnější a dravce drtivou většinou nepoškodí. Tyto dvojháčky ani trojháčky bych candátolovcům s rybkou nebo cárem nedoporučoval. Nikdo nikdy neví jak to podmírák vezme, může klidně i dřepět na místě a hltat. Jsou dny, kdy berou opatrně a dny kdy hltaj jako smyslů zbavení. Lepší je asi použít jakýkoliv jednohák a sekat hned.

reagovat
Pondělí 11. května 2015 v 15:53 ® Dany73 reakce na …

tucnak11> Taky jsem zkoušel, avšak bylo mi líto okounků, chvíli jsem čuměl vedle a pak už bylo pozdě už to měli moc hluboko.

reagovat
Pondělí 11. května 2015 v 15:45 ® Dany73 reakce na …

Klobasa> Hezky jsi to napsal („Více je ale těch dnů, kdy nefunguje nic.“) :-) Ještě ta polemika na téma velikosti háčků, tam jsem doteď a asi nadosmrti na vážkách, protože přestože se stále snažím zmenšovat, kolegové vedle při chytání štik klidně na velký trojhák s lankem zapřahují. Tam mi proto jako rozhodující faktor (vyjma sporadických „dnů žravosti“) stále vychází spíše druh, velikost a způsob nastražení rybičky, než nějaká velikost a tloušťka háčku. Ještě pro příznivce těch přídavných dvojháčků, můžeš uvést konkrétně co se kamarádovi stalo?

reagovat
Pátek 8. května 2015 ve 13:45 ® tucnak11
tucnak11

Ja jsem jedno hačky vyhodil a chytam na troj a všehne za krajiček.A proč chytam na Feedr Candaty dělam system ktery jsem okoukal ot Holandianu,zaběr a zasek 99% sedi za kousek tlamki,jedno haček a plavačka tak musi rybař odhadnout zasek,testoval jsem na Brnenskie přehradě,jeden na plavačku druuhy na Feedr rozdil by velkej, navet jak jsem zasekaval na plavačku po 4–5 vt. tak haček musel jsem opatrně vytahovat a to mam bezprotihrotu,Fe­edrzaběr a seděl maly velki Candoš za drřčku a klidek.

reagovat
Čtvrtek 7. května 2015 v 11:58 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

Dany73> Osobně mám nejlepší zkušenosti, když je háček ostrý jako břitva, a má i ostrý zpětný protihrot, který jen tak nevypadne z kostnaté tlamy. Nejde ani tak o velikost nebo tvar, ale kulaté mi připadají vhodnější a se širším obloučkem taktéž souhlasím. Klidně ale i na deseticentime­trového okouna, píchlého za kousíček tvrdého pysku, použiju přiměřeně malý polykáček, když nemám dlouho záběr a tuším že vidí hák nebo vlasec a čují zradu, a taky to funguje, navíc okouna můžu v klidu vrátit živého do vody. Více je ale těch dnů, kdy nefunguje nic. Ty dvojháčky s tím malým přídavným háčkem, jsem kdysi po kamarádově nemilé zkušenosti rovnou hodil do popelnice.

reagovat
Pondělí 12. ledna 2015 v 17:51 ® Dany73 reakce na …

1Mara> Je mi úplně jedno kdo to je, jeho prvního příspěvku se může leckdo chytit, ironie projevená tímto způsobem je opravdu velmi nevhodná (né všichni čtou diskuze celé). Bohužel, samozřejmě máš pravdu. Někteří poskytli názory které mne zajímaly, dále už se debata stáčí trochu jinam, což mám smolíka.

reagovat
Pondělí 12. ledna 2015 v 17:07 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Dany73> Než budeš někoho nazývat blbcem, tak si o něm něco přečti či najdi, zdaleka jsi úplně mimo mísu...........

Jo a jsi ve veřejné diskuzi, tudíž každý se zde může vyjádřit ať se ti to líbí či nelíbí.

reagovat
Pondělí 12. ledna 2015 ve 14:16 @ Palivec reakce na …

Nakonec sám Cormoran dal na jevo, že to byla ironie a má nepochybně pravdu, když píše, že by s o tom vytahování malých candátů s dvojhákem zapíchnutým v jícnu mělo mluvit. A řádně na hlas. Kdysi dávno jsem s tím měl osobně problém, bylo mi těch rybiček líto. Lovil jsem v pomalém víru na soutoku a slaboučký záběr se nedal zaregistrovat a často bylo pozdě. Přešel jsem na podstatně větší nástrahové rybky a jednohák jak prase a malé jsem neměl, nebo chycené za tlamu. I velcí „to“ neměli v jícnu. Ale absolutně jsem to vyloučil změnou technologie. Přestal jsem chytat na mrtvou rybku. I na živou. Přívlač je lepší…

reagovat
Pondělí 12. ledna 2015 v 9:16 ® cormoran reakce na …
cormoran

Dany73> Tys to začal rozebírat. Proč jsi mu na to vlastně odpovídal, když je od toho jiný téma? Najdi si ho:-D Já si ho hledat nepotřebuju. Na rybky chytám minimálně a když už, tak mám o době záseku jasno. Nic se tu hádat nebude, proč taky. Jestli myslíš nás dva, tak já to beru spíš jako výměnu názorů, než hádku.

Jestli chceš diskutovat striktně jen o háčcích, tak pardon, ale to jsi nemusel dělat další zbytečný fórum. Je bláhový si myslet, že tu budeš mít založený fórum jen o háčcích, který bude čtivý a hlavně živý. Ale proč ne.

Jestli tě moje příspěvky mimo téma zahnojují, požádej si administrátora o smazání. Já se příště raději zeptám, jestli mohu do veřejného fóra něco čmárnout.

Ad tvůj poslední příspěvěk – nejsem nijak vztahovačnej, ale toho blbce si nech od cesty. Jestli chceš, můžeme si nadávat po osobkách, jestli tě něco trápí. Jinak je to ode mě poslední příspěvek do tvého plodného fóra. Ať ti to tu frčí.

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 14:07 ® Dany73

Na tom kdy přesně sekat se nikdy neshodneme, to všichni víme. Pojďte přispívat k výběru háčků pro okamžitý zásek, nebo tady z toho bude zase fraška. Vždycky se musí v každé diskuzi najít jeden iniciativní blbec, pojďme na něho nereagovat.

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 13:54 ® Dany73 reakce na …

cormoran> O tom kdy seknout začal Bahňák, ani neumíš číst. Na tohle tu bylo jiné fórum, a dost obsáhlý, najdi si ho. Tohle se týče výběru druhu háčků u těch, co sekají ihned. Akorát jsi ho znehodnotil a bude se to tady hádat. Děkuji Ti :-((

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 13:54 ® Dany73 reakce na …

cormoran> O tom kdy seknout začal Bahňák, ani neumíš číst. Na tohle tu bylo jiné fórum, a dost obsáhlý, najdi si ho. Tohle se týče výběru druhu háčků u těch, co sekají ihned. Akorát jsi ho znehodnotil a bude se to tady hádat. Děkuji Ti :-((

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 12:13 ® cormoran reakce na …
cormoran

Bahňák> Záleží na dost faktorech a každej by na „svý“ vodě měl vědět, co a jak, Nicméně, kdo kdy viděl dravce, jak loví, nebo jak chytne rybku, tak si udělá obrázek. Sekat okamžitě není úplně nezbytný a definovat nějakou dobu je blbost. Kdybych to ale měl paušalizovat, tak při chytání na běžně velkou rybku stačí dvě tři vteřiny a dravec, stojí-li za to, tak by měl skončit na háčku.

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 12:10 ® cormoran reakce na …
cormoran

1Mara> Komu je patnáct?

Právě proto jsem o tom začal kámo.

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 12:06 ® cormoran reakce na …
cormoran

Dany73> O charakteru člověka všeříkající? Co to je za blekot, čéče? Co ti můj první příspěvek říká o mém charakteru?

edit: O tom, kdy seknout, jsi mimochodem začal ty. A já nemyslím, že je to špatně. Při lovu na rybku je to neodmyslitelná součást.

reagovat
Neděle 11. ledna 2015 ve 12:05 ® cormoran reakce na …
cormoran

Klobasa> Tak tak. Já si úplně nemyslím, že by se o tomhle „problému“ nemělo mluvit. Je to nešvar, kterej rok co rok zabije zbytečně metráky podmírových dravců a je třeba, aby rybářskej potěr věděl, že tak jak jsem to psal, je to prostě špatně.

reagovat
Sobota 10. ledna 2015 v 8:35 ® mastrof

ten speciální dvojháček na candáty mi příjde opravdu zbytečný, je to jen krůček od trojháčku, taky může rybu nepěkně sešít… stačí obyč jednohák a sekat hned!!!

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 22:44 ® Durral reakce na …

Na velikosti háčku tolik nezáleží, i při použití mini háčku můžeš sekat do 5 sec., stáčí správné napíchnutí rybky a správný háček.

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 22:26 ® gobek

ale vo tom to je,když dá někdo cigáro,tak může použit třeba ten nejmenší háček

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 v 16:15 ® Dany73

Zadání fóra neznělo kdy sekat, to už tu probíráno bylo. Pojďte diskutovat k věci – výběru háčků, pokud sekáte hned (tj. 3–5 vteřin).

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 14:56 ® Bahňák reakce na …

cormoran> No jasně, ale já nejsem přítelem extrémů, „vybafat cígo“ je jeden extrém a sekat hned druhej. Sice nekouřím ale šluka bych tam po záběru nechal.

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 13:37 ® 1Mara reakce na …
1Mara

cormoran> Tak klukovi je 15 let, není divu, většinou je to tak, když rybaří u nich v rodině někdo starší, třeba děda, který tohle mladému tvrdí , otázkou je zdali mladej chodil do kroužku a jestli jejich vedoucí je tohle učil . Ono nemusí jít ani o candáta ale třeba o štiky , kolikrát a my víme oba dva kde a co , když to u vody vidíš , chce se ti blít !!

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 ve 13:07 ® Dany73

Tak tohle jsem přesně čekal, kdo bude první… O charakteru člověka všeříkající. Satira na pokus o vtip ve chvíli, kdy se to absolutně nehodí. Děkujeme

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 v 11:06 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

cormoran> To bude provokace, jenže někdo nerozumnej, se toho může chytit a taky to tak dělat. Můžou to být mladší nechápavé ročníky, proto bych sem takové věci nepsal ani ve srandě:-(

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 v 8:59 ® cormoran reakce na …
cormoran

Bahňák> Přesně, zásek není třeba uspěchat. Když kouřím, tak minimálně dokouřím cígo a pak sekám. Ideální je si společně se záběrem zapálit a po dokouření sekat. Vždycky tam pak i malej candátek visí pevně. Má to v tom měkým jícnu a ne v kostnatý tlamě, ze který to může vypadnout při finální fázi zdolávání.

reagovat
Pátek 9. ledna 2015 v 8:27 ® Dany73 reakce na …

Bahňák> Candáta sekám jako kteroukoliv jinou rybu = ihned. Pokud vybereš správný háček, není problém a jsou všichni za kraj tlamy. A to je to, oč tu tady běží..

reagovat
Čtvrtek 8. ledna 2015 v 15:41 ® Bahňák

Používám ty candátí dvojháčky (menší a větší raménko) běžně a nemám s nima problém. Záleží na velikosti háčku a hlavně a zejména se nesmí sekat příliš brzo, ale to u candáta platí pro jakékoli háčky.

reagovat
Pondělí 5. ledna 2015 ve 21:37 ® gobek reakce na …

Dany73> tak ten jsem skoušel taky.myslel jsem si že to s tím asi neumím,tak už na ně nechytám,ale jak vidím tak to rukama nebylo:-))

reagovat
Neděle 4. ledna 2015 v 19:56 ® Dany73 reakce na …

gobek> Zajímavé, že plno úzkých háčků se přitom prodává jako candátí speciály… Ale nejvíc u mě propadnul ten s přívěsným mini háčkem pro vpich do rybičky, z něho to padalo jak švestky.

reagovat
Neděle 4. ledna 2015 ve 14:43 ® gobek

nezbývá,než souhlasit. z úzkých háčků mě taky dost padají,takže používám taky širší,ale spíš menší.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1