Chytej.cz

Masakrování ryb ve velkém!?! Co s tím? necteno

9.12.2014 | HaD | 10.657 zobrazení | 113 odpovědí

Masakrování ryb ve velkém? Co s tím.Občas mám pocit, že začínáme být přecitlivělí vůči různým, někdy možná i diskutabilním úlovkům. Naposledy, to byla dvojice legálně ulovených mníků či některé ponechané ryby. Věci, které se ale u vody mnohde dějí nás nechávají zcela v klidu. Mám teď na mysli jeden zásadní a velmi konkrétní nešvar, o kterém se ví, většinou jen mlčí a nic se neděje. Pro mnohé to bude zcela nevýznamné, protože se nejedná o jejich revír, nicméně mě informace z minulého týdne šokovaly. A to o tom, co se děje, delší dobu v náznacích vím. Ptal jsem se jednoho rybáře, který se na Orlíku a Slapech dost vyzná, proč nemohu chytit velkého candáta a proč ubývají okouni. Posteskl si a začal vyprávět. Vyprávět o zvěrstvech, která se na těchto vodách každoročně v jarním období dějí. V kempech kolem vody, ale i mimo ně, probíhá doslova závod v těžbě candátů. Prostě berou a tak se na rybku prostě chytá a každému je fuk, že je to zakázaný způsob lovu v době, kdy je tenhle druh hájen. A protože berou opravdu hodně, tak jich ti „nejlepší“ mají do konce května i ke stovce. A bere se prý vše. Dvacet rybářů/pytláků jich tak v jednom kempu zmasakruje 1500 – 2000. A teď kolik jich je mimo kempy a kolik je takových kempů. Děsí mne, že jdou každoročně desetitisíce, nebo i více candátů do věčných lovišť. Víte o tom? Nápad, co s tím? Po pravdě řečeno jsem z klidu a smíření, s jakým mi to dotyčný zcela bezradně sdělil, docela vykolejen…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Čtvrtek 11. prosince 2014 v 8:28 ® Look

Nemyslim si, ze by problem byl v lovu dle rybarskeho radu, ale problem nastava ve chvili, kdy je lov provaden mimo jeho ramec, at uz jde o hajeni, nadlimitni ponechavani si ryb nebo lov bez povolenky. Chtit po svazu reprezentujicim 300 000 obcanu vcetne tech, kteri pravidla nedodrzuji, aby jako obcanske sdruzeni bez pravomoci neco uhlidal, je nenaplnitelny ideal. To by povolenka musela stat 10 000 a mozna by to nestacilo. Resenim neni, ze nejaky lidovy aktivista da nekomu pres drzku, to neni svepomoc, to neni krajni nouze ani nutna obrana, takze aktivista by pred soudem dopadl hur, nez pytlak.

Jakkoli nefandim komunismu, tak jedno meli dobre vyreseno, ve vztahu obcan- stat tu byl respekt ke statni moci a obava z trestu. Dnes je obcanum statni moc a jeji predstavitele i nositele ji vykonavajici pro smich a na socialnich sitich se podporuje nedodrzovani pravidel a neucta k pravu, at uz jde o vztah k dopravnim predpisum, policii, soudum, exekutorum atd.

Jinde, kdyz obcan pomuze k dopadeni pytlaka, tak dostane od statu penezitou odmenu. Ano chytili jsme pytlaka, ted co s nim…? Pokuta je pro nej car papiru.

Tady nejaky crs bez pravomoci a dobre placenych lidi nezmuze nic. Chtelo by to posilit ochranu vod ze strany statu na useku ochrany prirody a krajiny, ale tam nejsou ani penize ani zajmy, ptaci maji prednost. Jenomze co kdyz budeme mit dost lidi, kteri budou kontrolovat a ukladat pokuty?

To jsme zase na zacatku, pokutu na svazoobcanovi neni mozne vymoci exekuci, protoze nepracuje a socialni davky jsou nezabavitelne. Trestny cin to taky neni a i kdyby byl, tak jen precin s podminkou nebo nevynutitelnym penezitym trestem. A tady je mozne reseni – davky a jine obcanske vyhody (treba ridicak) dostanes, pokud budes obcansky cisty, tzn zadne prestupky a zadne nezaplacene vyzivne, dane,
pokuty, jizdne nebo komunalni odpad.

reagovat
Čtvrtek 11. prosince 2014 v 8:10 ® Mrknato reakce na …

hraji> Seriózní problémy jsou jinde a jiné. Seriózním problémem je, zda-li má kapr míru 35, 40, nebo 70cm? Seriózním problémem je, že BP řeší to, co zákon umožňuje řešit pouze vyjímkám RO. Seriozním problémem je, že mnohde hospodaří MO, byť uživatel je někdo úplně jiný. Seriózním problémem je, že zadržené povolenky se neposílají tam, kam určuje zákon, ale kam to určí svaz..... Na toto stát z vysoka pr*í.

Proč by neměl prdět na to, kdo, kdy a jak chytá candáty? Jestli má být pořádek, tak všude! A já bych měl dostat medaili, protože jsem na to kápnul........))))

reagovat
Čtvrtek 11. prosince 2014 v 7:33 ® kingkubik reakce na …

Klobasa> nebudem tady rozebirat problemy ohledne nasich spoluobcanu to by jsme se opravdu dostali kam nechceme…tudis diky za reakci a mej.uprimne narazim na neco o cem stezi mas paru tak te ani zatahovat do toho nebudu.mej se

reagovat
Středa 10. prosince 2014 ve 23:02 ® hraji reakce na …
hraji

kingkubik> sice se mě to asi taky netýká, ale já to risknu. Neřešíme tu tvůj osobní problém a bolístku, ale seriózní problém. Zkus to pochopit.

reagovat
Středa 10. prosince 2014 ve 22:26 ® OBr
OBr

Nevim, jestli si tu někdo o kousek níže nesedí na káblu, tady nejde o hartusení nad odnášením si svých 7kg ryb denně, ale o cílený lov v době hájení.

reagovat
Středa 10. prosince 2014 ve 22:22 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

kingkubik> Blbej příklad, protože nepřizpůsobiví Tě napadat mohou, tak na ně radši plaťme daně, ať je klid! Tak nějak jsi to myslel? To je pak jako s těmi candáty-rybáři to zaplatí, vždyť se nic neděje. Nedělám si iluze, co má větší cenu. (Pro mě rozhodně candát:-)) ) Ale to už se debata stáčí poněkud jinam-do oblasti práva, které u nás neexistuje.

reagovat
Středa 10. prosince 2014 ve 21:41 ® kingkubik reakce na …

Draky> ne ze by jsem nebyl milovnik diskuzi(ale myslim ze david bude vedet nac narazim)…tohle se tebe netyka s prominutim…tak se nezlob a preji pekny zbytek vecera

reagovat
Středa 10. prosince 2014 ve 21:32 ® Draky reakce na …
Draky

kingkubik> Doporučuju si znova přečíst „popisek“…

reagovat
Středa 10. prosince 2014 ve 21:19 ® kingkubik reakce na …

David H.> ty s tim ponechavanim ulovku mas velky problem vid?myslim tim ulovky ktere jsou v souladu s rybarskym radem!nemyslis ze uz malicko prehanis?prece nemuzes delat zalobce,soudce i popravciho a rek by jsem ze na case si to uvedomit Davide.ja taky nemohu rasisticky napadat neprizpusobive obcany jen proto ze se mi nelibi jejich zpusob zivota

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 22:50 ® hraji reakce na …
hraji

cermi321> kolego, ale RS není oprávněna rybáři odebrat RL. Přestupky je třeba řešit podle přestupkového zákona a ne jen dle Stanov ČRS. Stačí se podívat, jaké jsou možnosti pokut podle §30 zákona.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 22:09 ® dejv14 reakce na …
dejv14

Tak určitě to neni problém jenom v kempecha ale i u rybářu který jsou půl roku na hausbotu a můžu říct a co jsem i viděl není pro ně problém každý ráno a večer chytit 10 candátu jako letos kdyš šly tak braly na všechno každej víkend jezdí domu a odváží ryby.Jeto hnus ale je problém v kontrole jediný co hlída PČR na Orlíku je jestli nejede člun ve skluzu a kontrola na rybaře ani jedna.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 22:06 ® cermi321
cermi321

Již v minulosti jsem tuto otázku probíral se šéfem Slapské kaskády. Je tam zaměstnaných 6 lidí RS a to nemají na starosti pouze Slapy a když už někoho chytnou, následně odeberou RL. Ale takovéto ,, smešné" postihy lidi rozhodně nepřesvědčí to příště neudělat znovu. Samotní zaměstnanci povodí na Slapech mají co dělat stíhat každoroční prohřešilce nejenom v rybářském sektoru. Jak takto velké lokality uhlídat? Jednoznačně zpřísnit postižení opakovaného prohřešku trvalým zákazem rybolovou. Zavést evidenci hříšníků a bez kompromisu na trvalo odebírat rybářský lístek bez možnosti návratnosti. Ale nejprve by bylo třeba externí firmy zaměstnávající pouze RS a tak neustálé každodenní kontroly. Ale v dnešní době je toto asi nereálné.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 v 19:19 ® hraji
hraji

Zákon je dostatečný, jeho úprava nedává smysl. Je potřeba kontrolovat, kontrolovat a ještě jednou kontrolovat. A ne alibisticky, ale poctivě. Jestli o tom ví rybáři, ví o tom určitě i výbory MO a svaz. Jen je třeba vylézt z ulity a začít kontrolovat. Je jisté, že nikdo jiný než RS tam pořádek neudělá. Plakat na internetu nemá význam, je třeba vyrazit do terénu. Především je potřeba ověřit informace, zjistit a identifikovat lokality, kde se tohle děje, tyhle informace předat prokazatelným a nezpochybnitelným způsobem rybářskému orgánu, tedy výborům zainteresovaných MO, svazovému výboru územního svazu a i klidně i Radě ČRS. A trvat na řešení tohoto stavu. A hlavně, je potřeba skoncovat s praxí v ČRS, kdy nehlásíte přestupky na obecní úřady, a vše řešíte pod pokličkou v MO. Protože když bude muset přistižený rybář naklusat na úřad, kde dostane pokutu, jeho přestupek se dostane do záznamů a pak mu MO vezme povolenku ne na měsíc, ale na tři roky, jako se děje v MRS, bude to signál pro ostatní, že takto ne.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 v 18:33 ® tenodvody
tenodvody

Je to hnus! Davide, píšeš, že se to děje i v kempech, s tím by se dalo něco udělat, přeci jen voda patří povodí, proč někdy, někdo nenavrhne, aby si tohle kempy hlídali, dělalo by se jim kontroly a v případě, že by se něco našlo jako pytlačky a nebo lidé co manipulují s rybou a nemají povolenku, tak je pokutovat, pokud by tedy na případnou osobu upozornily, třeba správce kempu, tak by se potrestala jen ona osoba. Je to jen názor, ale myslím, že by to fungovat mohlo, aspoň tedy něco, prostě ty lidi hlídat, věřím, že by si na to čas někdo udělal, kdyby to bylo povinné. Já osobně bych osobu provádějící něco, co je v rozporu s pravidly na to upozornil, ale to je prostě prd platné.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 v 16:53 ® OBr reakce na …
OBr

TondaN> Dovolím si nesouhlasit. Každý z nás s tím může něco udělat. Kdo chce, hledá způsoby jak to napravit, kdo nechce, ten si vždycky najde nějaký důvod, proč splynout s davem.

Chápu, že je někdy těžké stát za svým vlastním názorem, ono těch pár desítek let komunismu nás dobře naučilo, že je lepší bejt ticho a nevyčnívat, ale pak bychom měli automaticky pozbýt právo remcat na dění kolem nás, když s tím nic nehodláme dělat.

kokyman> Neodvolával bych se na nějakou vyšší moc, pár slov na cancu papíru nezmění myšlení lidí. Existuje řada jiných způsobů, jak tomu zabránit..stačí jen chtít

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 v 16:36 ® TondaN reakce na …
TondaN

David H.> To nikdo ale tohle je boj bez úspěšného konce a víme to všichni co by rádi i do budoucna chytali velké ryby…

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 v 15:37 ® HaD reakce na …
HaD

TondaN> bohužel hodně lidí se chová stylem „po mě potopa“. Ale řešit a poukazovat se na to musí. Na smíření nejsem připraven…

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 14:56 ® TondaN
TondaN

Tohle nemá smysl řešit candáti (mlíčáci) jsou na jaře na hnízdech a dají se chytat skoro do rukou díky jejich přirozenému pudu v ochraně hnízda plných jiker. Lidi si neuvědomí, že to je sice pecka jako na ebru chytat candáta na hod, ale u nás jich není tolik aby se z toho populace vzpamatovala. Málokdo si uvědomí jakmile toho candáta vytáhnou a náhodou dostane svobodu tak už se vrací na skoro prázdné hnízdo, které armády bílé ryby zcela vyčistí od jiker a tím pádem není žádná další generace.....

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 14:35 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

kokyman> No nevím, jak jsi informovaný o Ukrajině, ale mám kámoše taky rybáře (nevím tedy z které části a jak to vypadá jinde), který je Ukrajinec a vody tam jsou opravdu čisté, ale jedině tak co se týče kvality. Ryb je tam dostatek a chytat je můžeš zadarmo, nikdo tam neřeší nějaké povolenky. Jenomže tam se loví pro potřebu; takže chytíš si třeba 10 ryb a jednu, na kterou máš chuť, si vezmeš. Tady zaplatíš za povolenku, oni za to nasadí, zavřou a pak tam 14 dní chodí jedni a ti samí, který ráno chytí 2, jednoho napíšou. Dojdou si na oběd a odpoledne chytí další dva a dopíší toho druhého. To se opakuje, dokud tam něco je. O čistotě vod a okolí ani nemluvím. Dokud si nezačneme přírody a jejích darů vážit budeme jenom nadávat na to co dělají ostatní a nebo se budeme chovat stejně jako oni.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 13:50 ® troutkiller

Projdi se kolem Radavy nebo Podskalí,v zemi natlučený kolíky s 0.50 vlascem a na konci rybyčka.Jezdím tam za kámošem na chatu a je to běžná chatařská praxe od rozmrznutí:-(( Někdy si s tím dodržováním pravidel přijdu jako debil:-((

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 12:55 ® kokyman

Dokud se těmto věcem nezabrání zákonem, budeme prostě všichni „slušní“ jen přihlížet. Člověk je tvor hrabivý a podle toho se také chová. Kamarádi měli ještě před 5ti roky cca 8 sportovních revírů a dnes mají pouze tři a vypadá to, že od příštího roku budou pouze dva. Asi si dovedete představit, jak vypadaly výlovy po dvou-třech letech. Na rybník o rozloze dvou hektarů stačila vanička. A to se je snaží hlídat, jak jen je to možné. A když se toto děje na soukromé vodě, ani si nechci představovat svazové … asi si budeme muset zvyknout, že to tady za pár let bude jako na Ukrajině, kde jsou vody tak čisté, že zde ani o rybu nezavadíte … Přece tu rybu nepustím, když by jí mohl chytit soused … hold Češi.

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 12:45 ® Zbynek V.

No to snad ne! Hustokrutodémon­skypřísné tresty!! Kdykoliv jsem chytal na přehradě nikdy jsem neviděl rybářskou kontrolu a v tom bude ten problém. Samozdřejmě se hned objeví obhajoby typu přehrada je veliká nejde to celé kontrolovat atd. No tak hold bude muset být kontrolórů více … Jinak se ptám kam ty naše prachy jdou ..?

reagovat
Úterý 9. prosince 2014 ve 12:39 ® kokyman
reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1