Chytej.cz

Sumec se kterym si nevim rady necteno

30.9.2014 | Unique22 | 4.522 zobrazení | 13 odpovědí | upravit

Dobry den. Bydlim neco pres rok v Nemecku, v Koline nad Rynem. Obcas tu vyrazim na ryby a mam pro vas zajimavy pribeh. Ve svem zivote jsem vytahl z vody priblizne 60 sumcu kteri byli pres 2 metry. Muj nejvetsi ulovek byl 252 cm a vazilo to 117 KG.

V nedavne dobe se me vsak stala situace se kterou si nevim rady. Je to tak mesic kdy jsem byl na rybach, na hak jsem nacpal tak 30 rousnic a po nejake dobe jsem mel zaber, mel jsem slabsi prut ktery normalne pouzivam na vlacku a rybu jsem po cca 1 hodine pumpovani ztatil, hacek proste vypadl z tlamy.

Prisel jsem na stejne misto priblizne o 2 tydny pozdeji jeste s kamaradem a vzali jsme si poradne nacini. Pouzival jsem pletenou snuru o nosnosti 120 KG a rybu jsme se snazily z vody vypacit oba, a to tim stylem ze jsme pouzivaly takrka celou vahu svych tel. Timto zpusobem jsme se s rybou rvali 4 a pul hodiny, az jsme to nakonec urvali.

Nejdriv jsem si myslel ze je to nejakej kmen ci tak neco, ale ryba se obcas nastvala a plavala ±80 metru proti proudu, pak zase s proudem, pak si sedla, pak zase nejakej pohyb a tak…

Jak jsem rikal, sumcu pres 2 metry jsem mel v zivote celkem dost, ale to s cim jsme se tady rvali bylo takrka nemozne z te vody jakymkoliv zpusobem dostat…

Na internetu jsem se docetl ze pri extremne dobrych podminkach se muze sumec dorust az 4 metru a vazit az 500 kg, normalne je uznavan az 3 metry a 2 kg, ale kdo vi, treba by to byl jeden z milionu…

Mel by nekdo nejaky napad jak neco takoveho z te vody dostat ? My uz jsme jaksi bezradni, protoze kdyz se 2 lidi zaprou celou vahou do ryby a ryba nas i presto je schopna skoro stahnout do vody, nevim co s tim…

Je tu take moznost ze by to byla Beluga, v Rynu se vyskytuji a nejvetsi exemplar byl vytazen asi pred 180 lety, ta potvora mela 7.2 metru a 1580 kilo, ale vsichni lidi se kterymy jsem se bavil me rikali ze beluga je zvire ktere proste plave a valci jako silene… Tato ryba si pomerne casto sedala na dno a kdyz se rozjela, tak to bylo celkem pomale a stabilni.

Dalsi vec, vedel by nekdo o prutu ktery vydrzi takrka cokoliv a o nejake snure o nosnosti treba 200 kg a samozrejme take obratliky, hacky a navijak. Proste tuto lochnesku z te vody chceme nejak dostat.

Diky za rady.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 29. dubna 2015 ve 14:29 ® Kralu021
Kralu021

věci na sumíky o nosnosti 120 nebo 200kg nepoužívám ani já :-)

reagovat
Středa 29. dubna 2015 ve 14:28 ® Kralu021
Kralu021

Podle toho co čtu tak v cajku problém nebude navíc jste dva tak nevim v čem je problém ????
Jestli jste tam nepodsekly nějakou miniponorku :-)

reagovat
Středa 29. dubna 2015 v 8:36 ® prroud

Neznam zdejsi pomery,ale v dobe kdy se vam to stalo srpen-zari,bych zvedavosti nespal a zaprahnout to a takhle se s tim prat........sel bych do vody,to jsem uz parkrat udelal,musel bych videt co na ty snure mam za kazdou cenu! Jinak jak nekdo psal,lod a nad rybu je rozumna volba a snad bych teda kouknul po cajku na morskej rybolov i kdybych si ho mel od nekoho na pro jednou vypujcit.

reagovat
Úterý 28. dubna 2015 ve 23:22 @ davstar reakce na …

Je možné že to byla Vyza Velká a asi hodně velká!Byla by to rarita takovou vytáhnout,hodně štěstí.

reagovat
Neděle 19. října 2014 ve 22:26 ® dodorider
dodorider

Když jsem si tohle četl, vzpoměl jsem si na svuj ulovek z roku 2012, kdy se mi povedlo z podjezu vydolovat malý stromeček s květináčem, mužu říci, že ve válci to vypadalo jako podseklý kapr a nebo pěkný sumík :-)

Jinak k tématu, co nějaké plavidlo a dostat se nad rybu? Pak už leda ocelové lano, patrola a naviják :-D

reagovat
Pátek 10. října 2014 v 10:32 ® hrdobec
hrdobec

Tak zkuste s kámošem zlepšit kondice…pokud cajk vše vydrží tak ve dvou si věřim že bych vypáčil i toho vyzoura…natož sumce…a to co do počtu sumců přes dva metry sem proti tobě břídil příteli :-)

reagovat
Čtvrtek 2. října 2014 v 15:01 ® troutkiller reakce na …

skwor>Třeba to byl náhodák:-)) )

reagovat
Středa 1. října 2014 ve 14:05 ® skwor
skwor

Jestli máš sumce 117kg a dvakrát po sobě jsi dostal na prut rybu větší, pak bys měl spíš sám radit, než rady očekávat :-D

reagovat
Středa 1. října 2014 v 10:07 ® HaD
HaD

Mě se jednou stalo, že jsem tahal sumce, se kterým jsem nemohl pohnout. Dokonce jsem si dost dlouho myslel, že je to vázka. Až když se sunula velká loď proti vodě, došlo mi, že to je ryba. Nakonec se z toho vyklubal „prcek“ 207cm. Ta obrovská síla byla způsobena tím, že byl zaseklý jedním háčkem mezi očima a fungoval jako obrovský „wobler“ což v kombinaci s proudem a jeho silou bylo neuvěřitelně náročné ho vytáhnout. Nemohlo to být něco takového?

reagovat
Středa 1. října 2014 v 6:35 ® macek2
macek2

http://www.inaradi.com/…-p-3387.html narozdíl od šnůry bude max. zatížení reálné to už nemůžeš urvat:-) otázka zní jak se to bude chovat na cívce,

jinak to co popisuješ je zajimavé

reagovat
Úterý 30. září 2014 ve 20:17 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Unique22> Napsal jsem jen co si myslím a nebo jak mi to připadá.Pár fousů nad dva metry mám také na kontě.Víceméně konstruktivní radu jsem ti napsal a jak si zareagoval tak si toho čeho jsem se domníval potvrdil.Netřeba šňuru a obratlíky na 200 kg,protože to na 120 kilo při plném zatížení vydrželo.Nevydrželo to na návazci a tam bych se teda zaměřil.Silnou návazcovku protioděrovou a pro jistotu bužírku.

Tady máš pořádnou návazcovku http://sumcovasnura.cz/…snura-190kg/

reagovat
Úterý 30. září 2014 v 18:35 @ Unique22 reakce na …

Kdyby me skoro celej tejden potom neboleli pracky, tak si taky myslim ze to byla pohadka, ale je fakt ze to byl zazitek kterej se stava pravdepodobne jen malo lidem. Rad bych to dostal z vody a podival se na to co to je, a prave proto jsem se rozepsal na ruznych forech.

Jinak snura prdla tak 15 cm od hacku, takze ano, je mozne ze byla odrena, ale 80% casu jsme z te snury udelali spise strunovy hudebni nastroj.

PS.:Chosebaits, pokud nemas nejakou konstruktivni radu krome protioderove snury, hadicky a buzirky, tak by mozna nebylo od veci, kdyby sis nechal svuj negativni pristup a predsudky pro sebe, nedokazu pochopit proc si nekteri lidi mysli, ze jini lide by museli neco pribarbovat nebo delat nejake pohadky. Pokud chces, mohl by si me to vysvetlit, jsi preci jenom clovek, tzn. jedno z nejchytrejsich stvoreni/zvirat na teto planete.

reagovat
Úterý 30. září 2014 v 15:40 ® chosebaits
chosebaits

A není to pohádka na dobrou noc??? Sumec rvaný celou vahou lovce při pletence na 120 kilo aby vydržel neustále tahat 4 a pul hodiny se mi nezdá. Myslím,že zde ti nikdo neporadí .Kuba V. mám za to že sem nechodí.

PS. Nač šňuru na 200 kilo??? Šnura na 120 kilo držela 4 a pul hodiny a tak byla dobrá. Kde to řachlo???Pokud někde u návazce tak to sumec někde narušil.Pak to teda chce protioděrovku a případně doladit hadičkou či bužírkou.

reagovat