Vyhledávání
Jak se řekne?
20.4.2005 | efendi | 36.225 zobrazení | 48 odpovědí
Kdo zná odpověď na otázku: říká se vlasci SATURNA – SARTUNA – SATRUNA. Tyto názvy jsem slyšel a nyní se přeme co je správné. Pomozte s odpovědí.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 27. ledna 2009 v 19:21 ® vagi
-
My mladí
reagovatv Plzni jsme vždy říkali a říkáme saturna. Jestli z toho v jižních Čechách udělali saTRunu by mě vůbec nepřepvapilo. Stačí ochutnat, čemu všemu tam dokážou říkat PIVO
))))))))))))))))))))))))
- Úterý 27. ledna 2009 v 18:42 ® sus1 reakce na …
-
Je fakt,že už se to moc nepoužívá ale mi ,,mladí,stále"!
reagovatrybáři tomuto výrazu ještě rozumíme?!.To už dnešní mládež(někteří) kouká jako,,Bubo" při vyslovení tohoto pojmenování pro vlasec.
Byl jsem s kamarádem a jeho 12 letým synem v Boněticích a při dotazu na něj,,Jakou máš na tom navijáku saturnu?„koukal přesně jak ,,Bubo“
)Ten výraz obličeje si budu pamatovat.
Potom se mě ještě několikrát nevěřícně zeptal,,Jak si to řikal?saturnu??„
)) To se taky nemůžem dohnout,,Dojdi pro kropáč a zalej ten záhon“Jakej kropáč?? to je konev?!
)))A takovejch věcí je.
)
- Úterý 27. ledna 2009 v 17:17 ®
-
Myslím, že naprosto správně to vysvětlil BigMike – a jinak, pro moji potřebu celý život používám pro „saturny“ všeho druhu výraz „vlasec“…kde se vzal tento název netuším a je mi to fuk, hlavně že vím o čem je řeč a navíc se mi líbí skoro jako přezdívka „Robur“.
reagovatsus1 – Bubo bubo je myslím latinský název pro Výra velkého.
- Úterý 27. ledna 2009 v 16:54 ® HaD reakce na …
-
Raf: saTUrna (nikoliv saTRuna). Nicméně já osobně z jižních čech jsem a nikdy jsem to nepoužíval. A to jsem z Tábora, Planá n. L. hned sousedí. Spíše je to takový „archaismus“, který je na pokraji vymření. I když lokálně a u starších rybářů (sus1 promine) ten název asi zůstal zakotven.
reagovat - Úterý 27. ledna 2009 v 16:38 ® sus1
-
Pardon.....Vejr.
reagovat)
- Úterý 27. ledna 2009 v 16:37 ® sus1
-
Takže Bubu je vejr??
reagovat))))hezkýýýýý
))
- Úterý 27. ledna 2009 v 16:10 ® modrak reakce na …
-
Robur: Proč ne imitace? Termín imitace pochází od označení japonské umělé napodobeniny přírodní sedule.
reagovat - Úterý 27. ledna 2009 v 16:08 ®
-
Robur- klidně to rozvedu…Tu moji přezdívku jsem získal v páté třídě ZŠ, když jsme se přistěhovali z Mostu do Ústí n/L. Někdo tam dospěl k závěru, že Most je víc na severu a bylo vymalováno. Co naděláš, už ji mám 55 let. Taky mi jeden čas říkali Bubo. Nevím co je méně česky…asi Vejr. Nicméně s tebou plně souhlasím. (Nebyl tady někde dotaz „Jak jste přišli k přezdívce“, nebo tak něco?)
reagovat - Úterý 27. ledna 2009 v 15:51 ® sus1 reakce na …
-
Raf:Nikam nic nemizí, u nás je to pořád saturna.
reagovat - Úterý 27. ledna 2009 ve 13:23 ® Robur
-
Norde, a to jsem chtěl ještě napsat něco o tom, že o slovní zásobě daného jednotlivce vypovídá i zvolená přezdívka, to se zde podíváš a je to samé Had, Raf, Prd, Cep, Frk. No není Robur hezčí
reagovat. Ale pak jsem si všiml, že tvoje české výrazy se zastavily na chlapci ze severu, tak radši budu držet hubu
D
- Úterý 27. ledna 2009 ve 13:19 ® Raf
-
Komolí se to všelijak. Na úplném jihu Čech se asi nejčastěji používalo SATRUNA. Pod tlakem monofilů a vlasců už ale asi satruna mizí (stejně jako silon a imitace).
reagovat - Úterý 27. ledna 2009 ve 12:59 ®
-
Robur – Svatá pravda… už bychom měli pomalu začít používat české názvy (aspoň tam, kde to jde). Nicméně, ani „silon“, tedy UH české provenience, už asi neobstojí, protože se současné vlasce (monofily) vyrábějí na celém světě a plastů (nylon, perlon…a.t.d) je spousta.
reagovat - Úterý 27. ledna 2009 v 11:31 ® Robur
-
to jako neříkáte silon?
reagovat
ještě toleruji vlasec, ale různé monofily, imitačky už neberu do huby vůbec - Úterý 27. ledna 2009 v 10:18 ® sus1 reakce na …
-
CeP:Letos už 29 let.
reagovat)
- Úterý 27. ledna 2009 v 1:38 @ ???
-
Jasně že SARTUNA!!!
reagovat - Čtvrtek 21. dubna 2005 v 9:32 ® Mirek
-
No jistěěěě! Saturna je správně.
reagovat - Čtvrtek 21. dubna 2005 v 0:27 ® CeP
-
jj, presne jak rika BM – „SATURNA“ je spravne. take jsem to slysel prvne kdyz jsem se pristehoval do Strakonic. Pochazim ze severu od Labe a tam se pouzival vlasec nejvic, pak imitacka/imitace a zridka taky plananka, ale to si uz nevybavuju presne. je to uz 25 let…
reagovat - Středa 20. dubna 2005 ve 23:13 ® BigMike
-
Tak já ti to povím, jak to vzniklo. Na starých plastových cívkách ze Silonu v Plané n. Luž. byl nápis SATURN. Někde je ještě mám. A od té doby si to lidi povídají různě. Ale správně by to asi měla být Saturna
reagovatPrvně jsem to slyšel na vojně od kluka ze Strakonic. Tady u nás na táborsku se říká asi nejvíc používá imitace( silon byl vlastně imitace sedule) nebo vlasec či šňůra.