Chytej.cz

Muškaření za použití gumy necteno

5.3.2014 | Téca | 10.312 zobrazení | 65 odpovědí

Zdravím, v RŘ aby se prase vyznalo… Každý jistě ví, že lov na umělou mušku nebo muškařením je celoročně povolen. Co mě ale zaráží je vysvětlení toho, co se za umělou mušku považuje. Budu citovat část RŘ:

„Za umělou mušku se považuje nástraha imitující hmyz nebo jiné organizmy. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka.“

Z těchto dvou vět jednoznačně neplyne, na co smím lovit. Nástraha imitující hmyz může být ta vyráběná z peří, která imituje vývojová stádia hmyzu i rybky (streamery, které se za zakázané nepovažují).

Ale vodní hmyz imitují i gumové nymfy RedBass. A rybky imitují nejrůznější smáčci. Navíc v RŘ je psáno pouze o nástrahách imitujících hmyz a vodní organismy a organismy jsou vše, co ve vodě žije (larvy, červi, ryby, obojživelníci v první fázi života…).

Otázka zní: smím za použití muškařské výbavy lovit na gumové nástrahy v době mezi 1.1.-15.6.?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Neděle 14. července 2019 ve 13:27 ® Bořík

pajda> Připadá mi ale blbina omezovat možnosti rybolovného způsobu – zakazování dřívka, plovátka, to je ústup z možností.

reagovat
Neděle 14. července 2019 ve 13:23 ® Bořík

V zadané otázce je nejasnost: tzv. gumové nymfy jsou ve skutečnosti napodobeninami korýšů, ráčků. Vlákna na zadečku jsou jako tykadla, postranní výběžky jako klepítka, panožky. No je v tom prostě chaos.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 23:34 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> to je extrém přiznávám,ale děje se to na dané řece každý rok.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 23:23 ® HaD reakce na …
HaD

Petula> měl jsem na mysli výtěr štik v červnu.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:58 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Dají se vidět pouze námluvy a to jen na určitých místech,samotné tření ne,ale stačí vědět kde a o co se sumci v daném revíru třou a záhy zjistíš jestli už sou vytření nebo ne.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:56 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Tření sumce probíhá podle oblasti od května do srpna (teplota vody by měla být 18–22 °C).

zase žádný extrém,vše z literatury naší domácí.:)

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:54 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Tření štik probíhá v březnu až dubnu, upřednostňovány jsou přitom klidné teplé vody s hustým porostem, kde se může plůdek dobře skrýt (ideální jsou čerstvě zatopené louky). Mlíčák pohlavně dospívá mezi 1. a 3. rokem, jikrnačka mezi 3. 5. a může vyprodukovat až 250 000 jiker.

Opět nevidím žádný extrém

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:53 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Candát obecný pohlavně dospívá ve věku 3–5 let. Tře se v období od dubna do června. V tomto období samec vyčistí v mělčinách určitý úsek dna. Na něj pak samice naklade jikry. Samec snůšku hlídá a chrání před případnými predátory až do vylíhnutí potěru.

Nevidím žádný extrém.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:44 ® HaD reakce na …
HaD

Petula> OK. Pravda je ta, že jsem sumčí výtěr v přírodě nikdy neviděl. Na vlastní oči.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:35 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> V loni v polovině května sumci šli do tření,alespoň u nás na SM,voda měla díky vedru 20 stupňů.Jiný kraj,jiný mrav.Ostrava je od Opavy 35 km a v Opavě je vždy o 6–8 stupňů tepleji než v Ostravě,jen pro příklad,proč už u Tebe jsou štiky vytřené a u nás se teprve teď na jejich tření chodím dívat.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 22:12 ® HaD reakce na …
HaD

Petula> no tak to je extrém. Na drtivé většině vod už to je za nimi.

Sumce v květnu? To je zase extrémní případ. Tedy u nás.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:39 ® timbab reakce na …
timbab

troutkiller> Samozřejmě, tady se štiky netřou, protože tu žádné nejsou.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:32 ® troutkiller reakce na …

timbab>Součet nebo součin,hlavně že si rozumíme:-)) )

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:29 ® timbab reakce na …
timbab

troutkiller> Noo frštenzí ale to jsi měl napsat denních stupňů.Já myslel že se ti připletla nula k teplotě vody.
A není to součet ale součin :-P :-))

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:24 ® troutkiller reakce na …

Petula>No já myslim že v přírodě je všechno tak geniálně udělané že třeba dravá ryba se tře v takové době kdy už její pludek po vykulení má co žrát.Když nebudou dafnie a buchanky které jsou to první co potěr žere tak potěr prostě chcípne hlady.Naštěstí tyhle breberky jsou v dostřelu i pod ledem tak si myslim že ta studená voda nebude problém.Párkrát sem tření štik viděl na jaře na řece a řek bych že voda určitě 10 stupnu neměla ani náhodou.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:16 ® Petula reakce na …
Petula

troutkiller> že by jim vadila jsem nikde nenapsal,jen do tření jdou opožděně stejně jako vše ostatní.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:13 ® troutkiller reakce na …

Petula>Tak to jim ta studená voda nejspíš vadit nebude.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:12 ® Petula reakce na …
Petula

troutkiller> Je jich tam dost hlavně těch malých,zamořují pstruhovku od Hrázky po proudu

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:11 ® troutkiller reakce na …

Petula>Tak to je možný ale v tom případě tam moc štik nebude páč když se jikry vykulí tak už se nad nima bude nejspíš bruslit:-(

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:06 ® Petula reakce na …
Petula

troutkiller> Tak se zajeď na Moravici Hrázku podívat a uvidíš,Elektrárna do konce května valí 4 stupňovou vodu

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 21:01 ® troutkiller reakce na …

timbab>Tak jinak,součet stupnu pro vykulení pludku musí bejt 100 stupnu.Tzn.když má voda 10 stupnu tak se pludek vykulí za 10 dnu,když bude mít 5 tak za dnu 20,frštenzí??Je jasný že jikry neproženeš rychlovarnou konvicí.

reagovat
Neděle 16. března 2014 ve 20:18 ® timbab reakce na …
timbab

troutkiller> Sto stupňů? Chudák plůdek :-D
Jinak štika se tře kolem 8–10 stupňů.

reagovat
Neděle 16. března 2014 v 19:43 ® troutkiller reakce na …

Petula>Hele nevim ale muj děda byl nějakej rybář a vždycky tvrdil že jak kvete podběl štiky jdou do tření a druhá věc štička potřebuje na vykulení 100 stupnu.Zatim mně nikdo nepřesvědčil o opaku:-((

reagovat
Sobota 15. března 2014 v 11:01 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Psal jsem,že je to o lokalitě,jak kde.Ty jsi psal,že letos už jsou štiky vytřené,u nás teprve začínají.Teplota vody hraje podstatu,ale né jedinou.Neměl jsem taky na mysli,že candát a sumec se třou zároveň.Myšleno bylo,že candát do toho praští začátkem května a sumec ke konci.Letos se vsadím,že do zahájení budou vytřené oba dva druhy,pokud bude takové počasí jeké je.A ty štiky na Moracici se třou vážně až přestane jet elektrárna.

reagovat
Čtvrtek 13. března 2014 v 9:23 ® HaD reakce na …
HaD

Petula> štiky do tření v červnu? Tomu se mi nechce věřit. Stejně tak společnému výtěru sumce a candáta. To je blbost. Candát se tře při teplotě vody 16 a sumce 21. Přibližně.

reagovat
Středa 12. března 2014 ve 23:11 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Co se týká pstruhů,tak mi staří pstruhaři vždy říkali,že takové hájení je pro jejich ochranu.Jiný význam nemá.Po vytření jsou hladoví,ale bohužel přes zimu je i hladová voda.Březen a duben většinou teče v řekách sněhová voda,která rybu uvede do útlumu,ale zároveň se začíná líhnout hmyz a jdou do tření bílé ryby,takže začíná být ve vodě dostatek potravy.U pstruhů tuto ochranu chápu,s jejich žalostným počtem v řekách to asi ani jinač nejde.Lipan by měl stihnout tření taky ještě v době jeho hájení.U sumce a candáta už je to jinač.Záleží na lokalitě.Někde se oba druhy vytřou během května,jinde až v červnu.Třeba u nás na Moravici díky elektrárně a věčně ledové vodě jdou na přehradě Hrázka štiky do tření až v červnu-červenci,kdy elektrárna nejede kvůli táborům na řece a vodákům.

reagovat
Středa 12. března 2014 ve 14:39 ® HaD reakce na …
HaD

Palivec> To nejsou kecy, to je můj názor. Z toho důvodu se také na Slovesnku mohou potočáci chytat. Prostě už to mají za sebou a nijak mne to nepohoršuje.Proč je hájen u nás nevím. Snad jen, aby měl klid? :-) Jinými slovy – pravidla nejsou úplně logická a smysluplná a nekorespondují vždy s výtěry a někde daný druh logicky chrání a jinde ne a když k výtěrům dochází, je už po hájení. Příkladem by mohl být sumec a lipan. Oba druhy se vesměs vytírají v době, kdy se již může vesele lovit. Sumec při tření alespoň moc nežere. Po tření však zejména jikernačky výborně. A hlídající mlíčáci jsou zase agresivní. To taky není úplně košér je chytat. Jenže jak poznat, že se zrovna třou. Obtížně… U lipana nevím. Ono to chce trochu selského rozumu – i legálně ulovená ryba v době tření a okolo něj si zaslouží zvýšenou šetrnost a péči a asi není úplně košér ji cíleně lovit. Nic víc, nic míň.

reagovat
Středa 12. března 2014 v 11:40 @ Palivec reakce na …

David H.> Víš, to je sice pěkné, co jsi vypotil, ale jen kecy. Pěkné kecy. Vlezeš do sousedního státu, dokonce na řeku, na které platí nějaká „humánní“ pravidla u nás a oni tam mají úplně jiná pravidla. Taky „humánní“.

Klasickými příklady jsou řeky Dunajec a Poprad, kde mezi Slovenskem a Polskem sice platí jakési dohody o pohraničních řekách, ale praxe je jiná.

Dám ti lehkou otázku: z jakého důvodu se nesmí chytat na CELOROČNÍ povolení potočák do 15.4. ? Kdy se tře, snad víš.

Žádné kecy a školení o etice, já sám většinu ryb laskavě pouštím, i když není zákonný důvod a nic mne nenutí.

reagovat
Úterý 11. března 2014 ve 21:04 ® Petula
Petula

Myslím si,že je to záležitost jen rozumu lovce.Vše je o cílové ulovené rybě,pokud se jí má stát na MP dravec,který je hájený v tomto období,tak není o čem diskutovat,tudíž odpadá jakákoliv diskuze.Pokud je rybář zdravého rozumu,tak do 16.6. určitě vydrží.Pokud nevydrží a jde na dravce teď,je to prasárna a je jedno na co chytá a jakým způsobem chytá.

reagovat
Úterý 11. března 2014 v 0:55 ® HaD
HaD

Já si myslím, že naše vody nemají zásadní přebytek dravců a ať je to povolené či ne, měl by se rybář řídit rozumem a chytat tak a takové ryby, aby vodě v rámci možností co nejméně ublížil a umožnil rybám rozumně se vytřit. Já přívlač miluju ale jít teď chytat na svazovku se smáčky či nymfami by mne ani nenapadlo. Je to prostě zažité tabu. Snad jen na štiky bych výčitky neměl, protože ty už jsou vesměs dávno vytřené.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1