Chytej.cz

Co je ryba pro "sportovce"? necteno

18.1.2014 | malamut | 14.685 zobrazení | 194 odpovědí

Neustále se tu omílá sportovní rozměr rybařiny, ale stále nikdo ze „sportovců“ nepodal odpověď na otázku, zda je ryba soupeř, spoluhráč, nebo sportovní náčiní. Tak proč o tom nepodiskutovat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 18. ledna 2014 v 18:53 ® HaD reakce na …
HaD

Martin Chmelík> A nemyslíš, že je to celé jen ftipné slovíčkaření? LOL. Fakt se tomu musím tlemit.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:52 ® Petula reakce na …
Petula

malamut> Tu radost,že bych se tvému oblíbenému tématu a životnímu mindráku vyhnul,ti neudělám:)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:52 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> LOL. A já myslím takový rybáře, kteří třeba dělají pstruha, pak ho roznáší v kyblíčkách do potoka. A pak o těch rybách moc dobře ví a třeba tam ani nikdy nenahodí.

Nemluvím o malamutech, co týdně proženou trávícím trajktem tři kapry a při trávení poučují na netu.

„Tak co tam máš ještě, čím bys mi oponoval?“

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:52 ® Martin Chmelík reakce na …

David H.> Nedávno jsem viděl dokument, jak ubývá v mořích ryb, jak se rapidně zmenšuje jejich velikost, protože nestačí dorůst, jak některé druhy jsou ohroženy. Takže i tady tomu člověk dal co proto.

Nicméně jsme totálně odbočili od tématu. Ještě jednou to zopakuji. Pokud je pro někoho ryba z českých vod rovnoceným soupeřem, tak mi je ho líto. Nechť si zajde do fitka a trochu na sobě zamaká. Pak si nebude muset léčit mindráky na nebohých rybách.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:51 ® Petula reakce na …
Petula

Martin Chmelík> Zábava?nevím,je to omílání jednoho a toho samého dokola,přibývají argumenty pro a proti,ale kdo to rozsekne?Vždy se tady vytáhne příklad jednotlivce a jako by to dělali všichni.Kolik rybářů,tolik názorů.Kdo se u toho cítí být sportovec ať je,kdo v tom sport nevidí,ať nevidí,vždyť o co vlasně jde?Řekl bych,že o velké H…o.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:48 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> a největší radost mám, že v té manéži děláš klauna ty.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:47 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> já myslím myslivce, co jdou v zimě stokrát krmit, než si vystřelí na prase, o srnčím nebo vysoký se jim může zdát, to dostanou možná od hospodáře k šedesátinám. Poplatkovej lov bych přirovnal možná k „soukromým rybářským revírům“ a o těch se tu nebavím. Tak co tam máš ještě, čím bys mi oponoval?

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:45 ® Martin Chmelík reakce na …

David H.> Ano, korupce ve sportu je. Ale ujistím Tě, že za mořem v takové NHL rozhodně není. A sportovní rybáři nepodvádí?

Jinak souhlas, věřím, že takový vláčkař, fyzičku mít musí. Ovšem kaprař, feedrař, plavačkář? Tam to asi o fyzičce není.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:44 ® HaD reakce na …
HaD

Martin Chmelík> Však já taky neříkám, že ne. Jen Ty ses snažil říci, že jsou vlastně myslivci lepší. Nejsou.

A Norsko? Mno, jednak je tam obvykle snazší chytit chutnější rybu, pouštění ryb není na větších hloubchách moc smysluplné a já kdybych byl rybožravec, jakože tedy nejsem, raději bych se zásobil na moři a nechával ryby v našich vodách, aby tu nějaké ještě žily. Těch tresek sice taky ubývá, ale rozhodně méně, než třeba pstruhů, lipanů, okounů, candátů apod.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:41 ® Martin Chmelík reakce na …

Petula> Můžu Tě ujistit, že se také dobře bavím. Kdo nechce, být tu nemusí, ne?

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:41 ® Martin Chmelík reakce na …

David H.> A v rybářských obchodech, či rybáři doma nemají vypreparované ryby? Čím větší, tím lepší! Kam se podělo to vše dobré, kdy rybolov byl lovem. Tedy ti všichni, co mají vypreparované trofejní ryby, ty dnes zastřelíme, či co? A ještě jedna zajímavost. Znám mnoho rybářů, co doma pustí každou rybu, vyjedou do Norska a vezou s sebou mrazáky, aby domů přivezli mraky kg masa s tím, že se jim zájezd zaplatí. Proč to své CH&P nepraktikují i tam? Není to trochu zvrácené?

PS: a když vidím ty tisíce fotek s vypaseným kapřem, také se mi chce zvracet a jsem rád, že se toho neúčastním.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:37 ® Petula
Petula

Že Vás to baví,Malamut si Vás všechny konečně nahnal do své manéže a Vy mu tady pěkně hrajete divadlo a on se tím baví.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:35 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> LOL. Si mě pobavil. Jeden z mých známých byl „myslivec“. Ročně si na placených honitbách díky dostatku peněz odstřelil 20–40 vysoké. Zeď u něj doma vypadala jak mauzoleum. Nechutné. Taky myslivec.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:35 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> Skvrny spíš na trenkách, v některých případech :-D

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:34 ® HaD reakce na …
HaD

Martin Chmelík> Sport je nejrovnější? LOL. Martine!!!

http://www.ceskatelevize.cz/…uzes-mluvit/

BTW.: kdo umí ryby lovit rukama, mnohdy by strčil do kapsy kdejakého vláčkaře :-) Ale můžeme si dát někdy závod. Pod jezem. Garantuju Ti, ža za určité konstalace chytím dříve já 100 ryb do ruky, než Ty na prut. Prut není výhra v loterii.

A co musí obětovat třeba profi vláčkař? Ti na nejvyšší úrovni, co jezdí na MS dost. I fyzicky. Tom např. chodil denně běhat 5 km, aby to tam pak ustál. Plus výroba nástrah, trénování nahazování apod. Sice je to asi méně než Jágr, ale na druhou stranu vzhledem k 0,0000000,– Kč výhrám a motivaci pouze morální, nikoliv zlatokopecké, možná mnohem více.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:32 ® Martin Chmelík reakce na …

malamut> také pravda.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:30 ® Martin Chmelík reakce na …

regulus> Mýlíš se. Závodníci mi v žaludku neleží. Žijeme „divnosvět“ a já závodníky a závody respektuji a toleruji. Je to jejich volba a když je to baví, co já s tím? Ale nechť soupeří mezi sebou (jakože tomu tak je), ale ať mi tu někdo neříká, že ryba je pro něj rovnoceným soupeřem. Především to slovíčko ROVNOCENÝM mě skutečně irituje. Ten dotyčný musí být tedy neskutečný slaboch, když mu je v jeho očích, či mysli je ryba rovnoceným soupeřem.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:29 ® malamut reakce na …
malamut

Martin Chmelík> myslivec je nejen lovec, ale v našich luzích a hájích i hospodář, a tenhle rozměr se mi z rybařiny tak trošku vytrácí.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:27 ® Petula reakce na …
Petula

regulus> každý se snaží obhájit své a všichni mají pravdu.....A JE TO!!!

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:27 ® Martin Chmelík reakce na …

David H.> Nesouhlasím. Staví se továrny, obchodní centra atd. atd. To se sportem nemá nic společného. Sport je tím nejrovnějším možným nástrojem k posouzení sil mezi jednotlivci či týmy. Pokud hrají proti sobě dva profesionální hokejové týmy, mají oba rovné podmínky a jedny pravidla. Vítězí lepší. Tohle jaksi sportovní rybář říct nemůže, protože ta chycená ryba měla smůlu, že v té chvíli měla třeba hlad. Až bude rybář chytat ryby holýma rukama, pak uznám, že ryba bude celkem zdatným soupeřem. Ale pokud má rybář v ruce prut a nástrahy okované háky, není ryba soupeřem, ale loveným živočichem. A už vůbec nemluvím o tom, co vše musí obětovat profesionální sportovec, jakou dřinu musel podstoupit, toho odříkání atd. To asi žádný sportovec rybář podstoupit nemusel.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:24 ® regulus
regulus

Martin Chmelík> fakt nemám chuť tu s tebou polemizovat o slovíčkách, je to debata vo ničem. Myslím, že jsem docela jasně napsal, jak to vidím.

Chápu to tak, že ti leží v žaludku závodníci a nejseš sám. Abych řekl pravdu mě osobně to je vcelku buřt, možná je při závodech nějaká mortalita, ale když to vezmu v globálu Česka, tak závodů je pár a jsou daleko větší škůdci než závodníci.

Kurnik co to do vás do všech po Novým roce vjelo, jsou nějaký skvrny na slunci nebo co???

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:21 ® HaD reakce na …
HaD

Pokud se nepletu, tak obdobu K70 naopak myslivci mají. Určité ročníky zvěře střílet nesmí. To, že jsou v rozdílu způsobu ulovení a následné rozhodnutí se co s úlovkem u obou „lovů“ rozdílné jaksi vychází z podstatu obou lovů. V jednom nevyhnutelně končí smrtí, v druhém nikoliv. Já si téhle možnosti vážím.

BTW: „závody“ v lovu kachen či bažantů v podstatě mají. Né že né. Sám jsem se pár honů zúčastnil. Jsem rád, že jsem rybář a ne myslivec účastnící se takovýchle kratochvílí.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:19 ® HaD reakce na …
HaD

Martin Chmelík> No vidíš. Mluvíš o něčem, o čem nic nevíš. BTW: na Jizeře se konají závody v přívlači, pokud vím, jen okolo Mladé Boleslavi a tam se ani nebrodí. Ale i kdyby se brodilo – je rozdíl v tom, že běžní rybáři ušlapou ty raky za měsíc, nebo parta závodníků za dva dny jen proto, že se jejich společný rybolov koncentroval do krátkého časového úseku? Mají na společný rybolov snad menší právo než třeba podobně velká parta hausbótářů na Orlíku? Je to skutečně nesmysl.

Respektuji, že někdo nezávodí, není to jeho šálek kávy. To ano, zbytek je ale Martin blud.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:16 ® Martin Chmelík

Nevidím důvod, proč by myslivec měl být označován za pakáž, když loví zvěř, která má nižší inteligenci než sám lovec. Jen ke cti myslivců patří to, že nevymýšlí žádné hovadiny jako chyť&pusť, (v jejich podání zastřel&a nech běžet), že nazavádí sportovní honitby, že nezavádí nesmysly, jako K70 a že nemají stovky mysliveckých závodů, kdy výsledkem je zdevastovaná lesní zvěř.

Myslivec ví, že je lovec a podle toho se chová. Novodobý rybář je vlastně závodník a chová se jak se chová.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:16 ® HaD
HaD

Míchají se tu dvě roviny.

Obecně rybolov jako takový a rybolov závodní. V tom běžném, sportovním – tedy tom pro naši relaxaci, nikoliv za účelem obživy, je ryba logicky soupeřem. Střetává je tu soupeření rybáře s obezřetností ryby, či její neochotou přijímat potravu.

Závodní rybolov je trochu něco jiného, zde je, alespoň pro mne, částečně soupeř jiný rybář, ale současně i ta ryba. Abych „porazil“ jiného závodníka, musím „přelstít/porazit“ i tu rybu. A je jasné, že ryba je tu částečně bohužel pasována do role nástroje pro „poměření sil“. Stejně jako ty koně, chrti apod. Není to zcela OK, ale jak jsem již mnohokráte řekl, to není téměř žádný sport. Bylo by zřejmě zajímavé, kdyby se vyčíslily škody na přírodě díky jednomu zimnímu stadionu, kde se hraje hokej. Ta energie na jeho stavbu, provoz apod. si bere energii v přírodě, vznikají emise atd. a asi bychom se divili, kolik broučků, ptáčků, ryb touhle „nesmyslnou“ lidskou kratochvílí trpí. Nebo závod F1. Tenis. Cokoliv co člověk nedělá pro vlastní přežití a je to nazýváno tím krásným slovem „sport“.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:09 ® Martin Chmelík reakce na …

David H.> Osobně jsem žádný takový závod nenavštívil, protože toto není můj šálek kávy. Jen jsem viděl fotografie z jednohu úseku, tuším Jizery, kde takový závod probíhal. Z fotek bylo patrno, že zařvalo několik raků a dalších vodních živočichů. A mám dojem, že na toto téma byla celkem bouřlivá diskuze i tady.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:05 ® HaD
HaD

Martin Chmelík> Kolik přívlačových závodů na malém potoce jsi navštívil a kolik jsi následně viděl z celkového uloveného množství mrtvých ryb, že tohle tvrdíš? A jaký je rozdíl v tom, když řekněme za měsíc navštíví takový potok stejné množství vláčkařů s protihroty, kdy stejný počet ryb kdoví jak ošmatlá, ofotí, vyválí na kamenech, v písku apod.?

Jsou věci, které nejsou OK. Ale obecně je tohle tvrzení holý nesmysl.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 18:03 ® Martin Chmelík

Kdyby někdo pořádně četl, tak v závorce k té kořisti bylo uvedeno – úlovek. :-) A abych zde psal, nepotřebu k tomu wikipedii. Také by bylo dobré vědět, že wikipedie není vždy na vysoké odborné úrovni, neboť je to virtuální médium, do kterého si každý může vložit co chce. Již mnohokrát se stalo, že ve wikipedii byl hledající uveden v omyl.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 17:55 ® hraji
hraji

obecné chápání pojmu „kořist“ asi taky úplně nevyhovuje, viz teta Wiki http://cs.wikipedia.org/…/Ko%C5%99ist

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 17:54 ® hraji
hraji

gavlos> takže myslivci nebo obecně lovci jsou vlastně pakáž, když loví tvory s nižší inteligencí? Mají snad lovit jiné lidi aby měli rovnocenného soupeře? A když se ti nepodaří chytit rybu, znamená to, že jsi na tom s inteligencí hůř než ta ryba? Určitě ne. Myslím, že zrovna inteligence není ten správný argument. Ryba má instinkty, smysly, o kterých si lidé mohou nechat jen zdát. Má schopnosti, které lidi nemají. Opravdu bych neřekl, že při běžném rybolovu hraje inteligence ryb hlavní roli.

reagovat