Chytej.cz

Co je ryba pro "sportovce"? necteno

18.1.2014 | malamut | 14.585 zobrazení | 194 odpovědí

Neustále se tu omílá sportovní rozměr rybařiny, ale stále nikdo ze „sportovců“ nepodal odpověď na otázku, zda je ryba soupeř, spoluhráč, nebo sportovní náčiní. Tak proč o tom nepodiskutovat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 18. ledna 2014 v 17:49 ® Martin Chmelík reakce na …

regulus> Ani plavající ryba pro mě nemůže být soupeřem. Já nevím, že ona tam někde plave, ona neví, že já sedím na břehu. Ryba je v rámci potravinového řetězce kořistí (úlovkem), nejen rybářů, ale i zvířat.

To jen zcela přiblblé novodobé názory několika „sportovců rybářů“, kteří se snaží prosadit rybolov někam jinam, než kam tisíce let patří. Výsledkem sportovců rybářů jsou zdevastované ryby, převážně kapři, kteří z toho sportu mají tak potrhané držky, až to není hezké. Zajímalo by mne, jak by se takový hraji tvářil, kdyby mu někdo v rámci sportu 3× denně natrhl držku! :-) To samé platí pro ostatní rybolovné techniky, např. po takovém závodě v přívlači, kdy desítky rybářů brodí v malém potůčku či říčce a zbyde po nich v korytě jen… možná tam žádný život nezbyde. Ovšem člověk je spokojen, honil si svoje ego, že?

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 17:35 ® Martin Chmelík reakce na …

Fryw> vzpírání? Mám dojem, že soupeří vzpěrači mezi sebou, ne proti činkám. Tedy činka je pouze jakýmsi nářadím k předvedení výkonu. Tedy nemohu říct, že čím těžší činka, tím mě rovnejší soupeř. A tak je to i se závodním rybolovem. Soupeří mezi sebou rybáři a jako nástroj úspěchu jim je zdolání ryby, tedy také předvedení výkonu. Kolega hraji ale zastává názor, že ryba mu je rovnoceným soupeřem. Což je úplná blbost. Poukazoval, že někdo chytá malé ryby, které nemohou být soupeřem. Ptal jsem se ho na definici, jaká ryba je mu rovným soupeřem, neodpověděl. A pak proti pól. Těžko on sám by byl rovnoceným soupeřem třeba velrybě. Ta by si s ním vytřela prdel. Naposledy říkám, že soupeřit s rybami je docela dementní. Pokud to tak někdo má, respektuji, jen si o něm myslím, že je dement. To samé si někdo může myslet o mě.

PS: Ještě jsem neviděl, že by na stupních vítězů při nějakém závodě stál rybář a ryba. Ona totiž každá nechycená ryba by musela být vyhlášena vítězem.

PS II. A k šachám. Zase proti sobě hrají dva šachisti, tedy jeden chce porazit druhého. Nechci porazit ty figurky! Stále to nechápeš?

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 16:50 ® gavlos reakce na …
gavlos

ti amici jsou hodne posahany narod…

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 16:48 ® Petula
Petula

Sportovní rybolovné techniky se nějakým ňoumou převedly na sportovní rybolov.Hojně se toto uchytilo v podvědomí rybářů.Za sportovní považuji hody na cíl různými způsoby a technikami lovu(podobné jako sportovní střelba na terč).U samotného rybolovu označuji za sportovní pouze to,že jako každý jiný sport i tento má svá pravidla,vše ostatní je nesportovní,v našem jazyce pytláctví.Jelikož takový lovec je vyloučen z řad ČRS nebo mu je odebrána povolenka za pytláctví nikoliv za nesportovní chování,rybolov jako takový je a bude vždy ve skupině a v žánru jménem koníček,záliba a podobného významu.To slovo sportovní bych zcela nechal tam,kde původně bylo.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 16:41 ® malamut reakce na …
malamut

regulus> já netvrdím, že se dopouští nezákonného jednání. Stejně jako RŘ neporušují ti, kdo své úlovky, ulovené a ponechané v souladu s pravidly, prodávají či směňují po putykách. Bohužel, zákaz prodeje úlovků a jejich směňování nějak z RŘ zmizel.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 16:27 ® regulus reakce na …
regulus

malamut> v tomhle směru, myslím to zneužívání povolenky, bych byl taky opatrnej. Ne že bych se někoho zastával, ale lidi se živí různými způsoby. Povolenku si lze koupit jako člen nebo nečlen, samozřejmě za jiný peníze. Povolenka tě opravňuje k rybolovu na nějaké množině revírů s tím, že budeš dodržovat určitý pravidla. Je sice pravda, že v případě těchto lidí se povolenka stává svým způsobem alespoň z části „výrobním prostředkem“, ale z druhé strany, alespoň u nás (MRS) není ani zmínka o tom, že by se to nesmělo a u vás (ČRS) nejspíš taky ne. No a kde není nic porušeno lze těžko někoho žalovat.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 16:22 @ PALIVEC reakce na …

zatiší s luky rybami

reagovat
foto/forum/2014/th-img104399.jpg
Sobota 18. ledna 2014 v 16:21 @ PALIVEC

Taky pěkný „sport“ (lukostřelba v USA). Zdroj: http://www.mrk.cz/muskareni

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 16:06 ® malamut reakce na …
malamut

regulus> jasně, mě jen nedalo do nich trošku šťouchnout, aby nechněli na vavřínech :-) Ale je pravdou, že takový tester zneužívá povolenku pro „amatérské“ rybáře k čistě komerční a profesionální činnosti :-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:41 ® regulus reakce na …
regulus

malamut> to je zase trochu jiná válka. Primární pracovní náplň testera je vyzkoušet vercajk, návnady a nástrahy. Ten rybolov je u něj jen prostředek k získání potřebných informací. Já mám na mysli pod pojmem profesionální rybolov rybáře, kteří kteří to mají jako povolání, chytají ryby za účelem prodeje a vlastní obživy. Tím samozřejmě nemyslím různá individua, která u nás rozprodávají chycené ryby ze svazovek.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:40 ® gavlos
gavlos

jasne.hraji chtel jen ode me argument,kdyz jsem si dovolil napsat ze ryba je handicapovany souper.tot vse.rybareni me bavi.mam chut na rybu,tak ji sezeru.nemam tak pustim..(setrne samozrejme) odpoved pro hrajiho proc chodim na ryby.nepocitam klid a pohodu u vody.i bez ryby!!diskuze se pekne rozproudila za jedno dopoledne :-D

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:36 ® regulus reakce na …
regulus

Martin Chmelík> připadne mi, že buď jsi nepochopil co jsem napsal (domnívám se z mého příspěvku zcela jasně vyplývá, co jsem měl na mysli) nebo to chceš záměrně převracet do jiné roviny.

Když vezmu slova soupeř – protivník – sok jsou to synonyma, tedy slova se stejným nebo velmi podobným významem. Je pravda, že jejich použití má určité nijance, zatímco sok se dnes používá spíše v patrnerských vztazích, soupeř a protivník je používáno skoro ve stejném významu i když slovo soupeř je častěji používáno při sportovních disciplínách (nemyslím tím teď rybaření, ale třeba hokej).
Bylo by pro tebe ve vztahu k rybolovu přijatelnější slovo protivník než soupeř???

Ano dalo by se říct, že ryba je spíš korisť (synonyma třeba úlovek – lup). Z mýho pohledu je kořist i úlovek to co už máš (na břehu) a ne to co ještě plave ve vodě a ty nevíš kde to je a jestli to vůbec chytíš. Takže zcela logicky, ryba která ještě plave ve vodě je spíš soupeřem nebo protivníkem, chceš-li, nenapadá mne lepší výraz, až když je na břehu, stává se úlovkem nebo kořistí.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:35 ® Petula reakce na …
Petula

gavlos> Hloupá není jen ryba,ale i spousta lidí,kteří se stále chytají na jedno a to samé,v tomto případě slovo sportovní.A nebo Hrajiho příspěvky.Hraji zastává svůj názor a Malamut opačný.Kde se sejdou tam se o nej přou,zdá se mi,že i ta ryba má někdy víc rozumu.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:27 ® malamut reakce na …
malamut

gavlos> já bych to nepaušalizoval, jak proti kterému :-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:22 ® gavlos reakce na …
gavlos

hraji> argument?uz treba o dost nizsi inteligenci oproti cloveku povazuji za handicap.ryba si snama nechodi hrat.tvor nizsi inteligence jen dela to jemu nejprirozenej­si.cili zrani a pareni.nebo zere nastrahy pro zabavu?to asi ne..uz proto nemuze byt plnohodnotnym souperem..je proti cloveku"hloupa"

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:17 ® Fryw reakce na …
Fryw

Martin Chmelík> Tak pokud jsou šachy sport, jako že asi jo, když tady máme třeba šachovou olympiádu tak lest a přelstít je jasně součástí sportu (ne samozřejmě každého). A ten protihráč taky asi ne zcela dobrovolně vždy odevzdává figury…

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:13 ® Fryw
Fryw

Martin Chmelík> To bylo o tom obeznámení. Jsou ti chrti obeznámeni s tím, že nehoní opravdového zajíce, který jim pak bude kořistí? Ví o tom že se na ně sází penízky a že všechnu smetanu vlastně slízne jejich majitel? Koňské dostihy. Soupeří lidé ale jde velkou měrou vlastně o to zvíře které si neuvědomuje plně o co tady kráčí. Soupeří člověk a zvířa x člověk a zvíře. Sport beru i nějakou soutěž a to ne vždy člověk x člověk. Co takové vzpírání? To soutěží člověk s vahou činky, ta k tomu přijde jak?! :-D Taková činka, neživá věc bez duše, to jsou uplní sráči…to je ta ryba která má alespoň trochu rozumu mnohem plnohodnotnější soupeř .-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:12 ® malamut reakce na …
malamut

hraji> já s tím problém nemám, ale bavím se bohatýrsky, to zase ano. Bez tebe by tu bylo o poznání méně veselo, a to jsem si myslel, že tuto diskusi budeš ignorovat, takže vlastně dík :-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:11 ® Martin Chmelík

Nikoho neodsuzuji, jen jsem odsoudil názor, že ryba může být člověku rovnoceným soupeřem. Pokud to tak hraji má, je mi ho líto. Doporučuji zajít do hospody a svou sílu si poměřit s někým rovným, ne s rybami. Pokud přesto bude tvrdit, že mu jsou rovnocené, pak má možná místo plic žábry. Já pokud s někým soupeřím, tak jedině fair play. Ne že někomu nic netušímu zaseknu do držky háček!!! Howgh.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:09 ® malamut reakce na …
malamut

regulus> pro mnohé se ale tento „sportovní“, nebo jak navrhuješ „amatérský“ rybolov stal profesionálním, třeba pro různé testery :-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:08 ® Martin Chmelík reakce na …

regulus> je velký rozdíl ve slovech přelstít a soupeření. To soupeření si pouze vsugeruje hloupý rybář, ryba předem o soupeření neví. Kdyby měla možnost vědět, nenechala by se přelstít. Nebo myslíš, že zcela dobrovolně skáče po našich nástrahách, aby si mohla s člověkem zasoupeřit a udělat mu tak radost? Asi ne, co? Jak říkám, to si jen slaboši dokazují svou nadvládu nad přírodou.

PS: když žralok v oceánu sežere člověka, jde s ním ten člověk dobrovolně soupeřit?

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:06 ® nnnap reakce na …
nnnap

malamut> natáhnu gumu z trenýrek od blinkru k blinkru a pustím dálkové. Schválně pánové- kdo na to má. :-))

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:05 ® hraji
hraji

Zjevně když dva dělají totéž, není to totéž. A opět silná slova, vulgarismy a urážky, bez špetky schopnosti pochopit, že nikdo nemá právo soudit, tím méně zde, zdejší arbitr elegantiarum a jeho pobočník, kdo je a kdo není „správný“ rybář. Během pár příspěvků je tady z diskuze žumpa. Má malamut a Chmelík problém s tím, jak vnímá lov ryb někdo jiný? Ano, má. Asi se domnívají, že jedině oni dva jsou ti praví a oprávnění rozhodovat. Omyl. Omezenost a neschopnost tolerovat jiný pohled na stejnou věc to je. S dovolením si ponechám svůj vlastní náhled na věc. Pro mě je ryba prostě soupeř, ona se pohybuje v jí vlastním prostředí (má výhodu vlastního hřiště), ona rozhoduje kdy zabere či nezabere, ona je ta jediná, která nade mnou může zvítězit. Nikomu jej nevnucuji, nikomu nevyčítám, že má názor jiný než já, jen mi vadí, že vulgarita a neschopnost argumentace má čím dál tím víc navrch. A v diskuzích, kde se objeví výše jmenovaní, se to stává pravidlem.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:05 ® nnnap
nnnap

o tom, že to je legitimní a ožehavé téma se zasloužil kdo asi, atomoví inženýři? Malamut určitě ne.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:04 ® malamut
malamut

Alov> soutěž v rychlosti stavění bivaků na čas vůbec není blbej nápad, určitě se toho někdo chytí a bude na světě další rybářská disciplína :-) Pak už zbývá jen svícení čelovkou na dálku :-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:00 ® malamut
malamut

PALIVEC> shledávám, že s těmi útěky z uzavřenýho oddělení máš dost zkušeností, tak už zase zmiz, zjevně nemáš k tématu ostatním co sdělit, ale s tím jsem ani nepočítal.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 15:00 ® Martin Chmelík

tak to vypadá, že hraji ve vodě nenašel soupeře, jeZ5. :-)) )

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 ve 14:59 ® Petula reakce na …
Petula

regulus> absolutní souhlas!!!!

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 ve 14:58 ® malamut
malamut

David H.> reguješ na blbej příspěvek, ale dopídil jsem se toho, co jsi mi chtěl sdělit. Samozřejmě jsem tím myslel tak nějak všeobecně normální lidi, chceš-li, tak společnost, těžko ti to vysvětlit, když chápat nechceš. Ještě jinak, chápou to tak ti, v jejichž společnosti se pohybuji.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 ve 14:57 ® regulus
regulus

Vy tomu teda dáváte na prdel. Mě je slovo „sportovní“ u zadnice, je to jen přídavné jméno odlišující profesionální rybolov (myšleno jako povolání) od toho pro zábavu (myšleno jako koníček). Mohlo by se použít třeba amatérský rybolov nebo jiné slovní spojení.

Ryba v určitém slova smyslu soupeřem být může, copak se nikdo nesnažíte ji přelstít aby sežrala ten nesmysl co jí hážete do vody aby jste ji chytili???

Mě osobně tohle fórum připadne tak trochu jako aréna, takojej „Ring volný“ kde se do sebe navzájem trefují lidé, kteří se moc nemusí, přestože se většinou znají jen virtuálně.

reagovat