Chytej.cz

PRVNÍ PUŠTĚNÁ necteno

10.1.2014 | lukino050505 | 1.914 zobrazení | 7 odpovědí

Tak je začátek sezóny a já vzhledem k tomu, že když jsem kdysi dávno začínal s rybařinou, měl za učitele jednoho starého rybáře, který ještě dodržoval různé zvyky a tradice tak jsem je pochytil od něj a do dnes je praktikuji. Naučený jsem byl přijít k vodě a pozdravit popřípadě promluvit s ostatními rybáři. Potom se uklonit vodě a pozdravit jí např. dobré ráno vodičko, dobré ráno rybičky a pak teprve zapsat docházku a začít vybalovat. Ale to jsem odbočil od tématu. Takže můj učitel mi říkal, že jakákoliv první ryba v sezóně se musí pustit i kdyby byla tzv. jedlá, protože by se na mě rozzlobil svatý Petr a nemusel by mi žádnou další tu sezónu přenechat. Já to tedy skutečně tak dělám a to i za cenu mírové. To se mi povedlo zrovna asi 3 roky nazad; jako první rybu jsem chytil kapra 64 cm a pouze jsem se s ním vyfotil a vrátil ho. Ten rok jsem si ani nesekl a to jsem u vody trávil každý víkend a dovolenou. Zajímalo by mě proto jaký je Váš názor na první puštěnou?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 12. ledna 2014 v 11:47 ® malamut reakce na …
malamut

dvorak> půjdu s plavkou na ploťky, mohly by tam bejt ty větší, na kapře je času dost. Ale jak to vypadá, možná bude zamrzlo.

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 10:53 ® dvorak reakce na …

malamut> Budu tě z dálky sledovat,zda prvního opravdu pustíš,zvlášť když bude mít 70+

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 9:43 ® malamut reakce na …
malamut

dvorak> zdarec Daníku, v úterý si jedu pro papíry a jestli se moc neotočí počasí, tak bych chtěl příští víkend na T, někam nahoru k přítoku.

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 0:25 ® dvorak reakce na …

malamut> Už máš letos něco puštěného? Já ano,dokonce i kapře nevalné velikosti. Teď to rozjedu,bo mám už krutý hlad!!!

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 ve 23:15 ® malamut
malamut

Prvni se pouští, ať je jaká je, stejně jako sumec albín, koi, a další neobyčejný ryby, prostě to tak mám aspoň já. Na zmasení je jich víc než dost těch „obyčejných“, i masařina by měla mít svý hranice :-)

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 ve 20:57 ® jepice-zruseno

Taky to tak děláme. Teda s tou první rybou v roce a dělá to tak i spousta lidí, který jinak všechno sežerou. Jinak nedodržuju nic. ale znám jednoho pána, který při každým náhozu říká „kapr ná“ jako když se dává slepicím. Že komunikujeme s rybou, která je někde na dně v hlubině a dává nám o sobě vědět různými zádrby prostřednictvím splávku, vlasce, policajta nebo špičky prutu, nebo naopak nechce zabrat vůbec, je asi zcela běžné.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 v 11:58 ® hraji
hraji

Rybaření stejně jako mnoho jiných lidských činností provází mnoho rituálů, podivných, méně podivných i zcela neškodných. Pouštění první ulovené mírové ryb v roce je jedním z nich. Dodržuji jej již roky, přesněji 41, v posledních letech většinou první takovou rybu chytím již 1. ledna a tím mám „splněno“. Pokud je to tvé rozhodnutí, nemusíš se starat o to, co si o tom myslí ostatní.

reagovat