Chytej.cz

Navíjení vlasců a souvislost se ztrátou vlastností necteno

16.4.2005 | mirmen | 5.550 zobrazení | 14 odpovědí

Časopis RRR vloni uvěřejnil článek na téma monofily – vlastnosti. Pokud se vlasec navíjí zasucha a pak teprve k vodě, tak následuje : nahození, ukládání vlhké vrstvy na spodní suchý podklad, nahození … . Jenže, monofily také sáknou, vlhká vrstva se ukládá na cívku pevněji a vytváří větší tlak na podklad, který se rychleji deformuje, dochází k větší ztrátě kvality. Máte nějaké praktické zkušenosti??

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 22. dubna 2005 v 9:44 ® Milky
Milky

Mám pocit, že FšiMáňo dodává značkový kbelík s takovým patentovaným udělátkem a k tomu speciální roztok, který se ředí vodou v určitém doporučeném poměru (myslím, že podle nosnosti nebo tloušťky monofilu). Cena tam nebyla, ale asi je to hodně vyvoněná záležitost, která dokáže prodloužit životnost. Fakt doporučuju!

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 v 9:06 ® Radosh
Radosh

drda:jasně že to utahuješ odporem na silon psal jsem jen o rozdílu motání v prodejně . Myslím si že ten hadr tam zabraňuje tření neboli spálení . Používám to dlouho a  je to dobré.

reagovat
Pátek 22. dubna 2005 v 8:46 ® drda

Radosh: nerozumím „. každý naviják utahuje jinak..“ . Dosud jsem si myslel, že naviják navíjí a míru utažení určuje odpor vlasce, který je navíjen. Vysvětli mi to, prosím, stejně jako proč navíjíš vlasec přes mokrý hadr. Neříkám, že to děláš špatně, ale chtěl bych vědět, jestli víš, proč to tak děláš.

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2005 ve 23:32 ® Radosh
Radosh

mirmen: jestli mohu poradit tak v žádém případě nenamotávat silon v prodejně protože každý naviják utahuje jinak. Říká se že se má dát silon do vody etiketou nahoru . Vždy si motám silon sám přes nádobu s vodou a  mokrým hadrem.

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2005 ve 22:47 ® BigMike

Jaryn: je zajímavé to sledovat.-))) 'Clověk se přiučí!!!

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2005 ve 21:06 ® jaryn

vaše starosti bych chtěl mít, ale pište dál, čte se to dobře

reagovat
Středa 20. dubna 2005 v 9:28 ® drda

mirmen: samozřejmě jsem neočekával, že mi na moje otázky budeš odpovídat. Je mi jasné, že ani rybář tvých kvalit a zkušeností odpovědi na všechny mnou vyslovené otázky nezná a ani znát nemůže. Myslím, že je to spíš věcí firem, které vlasce vyrábějí. Pokud existují nějaké optimální podmínky pro navinutí vlasce, pak nechápu, proč tyto podmínky neuvedou na obalu a riskují tak nespokojenost svých zákazníků, která ale vyplývá pouze z nesprávného postupu při navíjení jinak kvalitního vlasce. Protože se pohybuji v oblasti servisu automobilů, snažím se vždy na danou věc najít příměr ze svého oboru. Například zimní pneumatiky. Pokud se lidem nevysvětlilo, že nejsou jen na sníh, ale že mají opodstatnění při poklesu okolní teploty pod cca 10 stupňů (měkčí směs), tak byly schopni zimu přečkat na letních gumách, protože když napadl sníh, tak prostě nevyjeli. Další příklad je nutnost výměny oleje v motoru po určité době přesto, že se z vozem neujede výrobcem udaný počet km. Připouštím, že tahle přirovnání poněkud pokulhávají, ale jen tím chci naznačit, že když mám něco dělat tak a ne onak, chci také vědět proč to tak mám dělat. Ale jak říkám, je to spíš záležitost výrobců.

reagovat
Středa 20. dubna 2005 v 0:06 ® mirmen

drda: nevím, co Ti mám odpovědět. Neviděl jsem na vlastní oči pod elektronkovým mikroskopem, jaký je rozdíl mezi suchým vlascem a mokrým vlascem z hlediska prosáknutí molekul do povrchu. Prostě se spoléhám na to, že chlápek, který o tom napsal článek, tak snad ví, do čeho se naváží. Pro mne osobně například existují dva vlasce, do kterých už nikdy v životě nepůjdu, kdyby čert na koze jezdil . Jedny vlasce , které ke mně domů nesmějí, jsou od fiormy STROFT. A druhé jsou od firmy TUBERTINI, konkretně sinking NAVY BLUE. Nějak instinktivně spoléhám na to, že není vše na 100%.

Ohledně kroucení vlasce, eventuálně návazce. Zklušenosti mám z nějakého toho roku přívlače a posledních dvou let chytání na boloňku, s návazci 0,10 – 0,12, v proudu. Jsem přesvědčen, že i napíchnutí červů má svůj význam ( ovlivňuje rotaci a kroucení návazce v proudu), o vlivu rotačky při vláčce asi nemá smysl mluvit.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2005 v 15:02 ® drda

mirmen: o tomhle problému jsem už několikrát slyšel ale vždycky postrádám jakékoliv logické vysvětlení uváděného jevu nebo postupu. Myslím, že i praktické zkušenosti mnohdy dost pokulhávají. Co se tedy děje při ukládání vlace mokrého a suchého. Existuje nasákavost vlasce? Nevím, ale dost o tom pochybuji. Pakliže existuje, je vlasec porézní? A jak moc? Kolik vody je schopen vlasec „natáhnout“ a co se s vodou ve vlasci děje? Jak dlouho vysychá a co dělá voda ve vlasci v zimě když mrzne? A pokud vlasec nesaje? Je jednoznačné, že mokrý vlasec má větší průměr než vlasec suchý. Co se pak děje když vlasec, který byl navinutý mokrý, vyschne? A záleží také jistě na tom, s jak velkým odporem byl vlasec navíjen. Jistě při zdolávání ryby je vlasec napjatý několikanásobněvíc. Takto navinutý vlasec musí vytvářet podstatně větší tlak na cívku a na spodní závity vlasce. A nejde jen o problematiku vlhkosti vlasce. Existují další ne nepodstatná namáhání. Nedávno jsme s hrajim diskutovali o kroucení vlasce při navíjení, jestliže je zdolávána ryba. Když přitahuji rybu, namáhám vlasec na krut i na tah. Jestliže si ryba dvakrát až třikrát vymotá několik desítek metrů vlasce z cívky, musím vlasec znovu navinout a vlasec je znovu namáhán i když namáhání krutem částečně eliminuje obratlík. Jistě je namáhání daleko menší, když jen stahuji prázdný háček s nástrahou. Vůbec nemám v úmyslu „prudit“. Chci jen naznačit, že chování vlasce při navíjení na cívku je námětem málem na diplomku. Podotýkám, že jako rybář mám jen minimální zkušenosti. Snad právě proto se k různému logicky a fyzikálně nevysvětlenému tvrzení o chování vlasce „za sucha i do vodičky“ stavím s jistým despektem. Možná tedy dělám kardinální chybu při suchém navíjení vlasce na cívku, ale v tomhle jsem beran. Když něco dělám, chci vědět proč. Jen na dokreslení: skoro celý život dělám okolo servisu automobilů a vždy v podobných situacích uvádím jeden příklad z praxe. Zákazník si přebírá opravený vůz a ptá se za co bude platit, jaká se našla závada. Technik mu odpovídá: No, my jsme to rozebrali, závadu jsme žádnou nenašli a tak jsme to zase složili. Ale už to funguje

Omlouvám se, stručněji jsem to neuměl

reagovat
Neděle 17. dubna 2005 v 17:15 ® Ramstein

mirmen:On nový zdeformovaný nebyl. Ale po sezoně, kdy vždy dávám staré vlasce pryč,tak jsem nevěřil svým očím. Jedna vlnka za druhou. Byl to DAM Tectan. Loni jsem dával Berkley a byl klid. Tak to asi bude u výrobce. Navijíky byly stejné!!

reagovat
Neděle 17. dubna 2005 ve 12:50 ® mirmen

Ramstein: on vlasec může být zdeformovaný už od výrobce ( nebo k tomu může mít sklony). Stačí, aby se při výrobě nedodržela přesně teplota zpracování materiálu nebo byla nějaká závada při navíjení na ty velké cívky(třeba se víc zahřejí). Další častý důvod poškozování vlasce je v očkách (dodrbaná) nebo v poškozené rolničce navijáku a vlastním navíjení . Někteří výrobci nemají ani dobře vyřešenou konstrukci překlapěče a uložení rolničky, takže může docházet k poškozování i při vlastním ukládání vlasce na cívku. Dalším zdrojem deformací jsou nástrahy a sestavy, které způsobují nadměrné kroucení vlasce. Někteří rybáři nechávají čas od času splývat volný vlasec po řece na vzdálenost mnoha desítek metrů , aby se „vytočil“. A pak ho pomalu navíjejí zpátky na cívku.

reagovat
Sobota 16. dubna 2005 ve 21:11 ® Ramstein

Něco na tom bude, protože jsem si říkal, proč je ten vlasec zdeformovanej a  ni nebývá ve vodě.

reagovat
Sobota 16. dubna 2005 v 15:07 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Nikdy jsem nad tímto nepřemýšlel......

reagovat
Sobota 16. dubna 2005 v 15:00 ® 

Já navijím vlasce tak, že cívku mám v kbelíku z vodou, ono to ve vodě plave a krásně se to odvíjí a nemusí mě to nikdo držet voda to přibrzďuje, ale o tom že by to mělo jiné vlastnosti než navinuté za sucha jsem nepřemýšlel.

reagovat