Vyhledávání
Šance přežití candáta po vytažení z hlubší vody?
30.12.2013 | cermi321 | 28.818 zobrazení | 381 odpovědíJaká je šance na přežití candáta po vytažení z větší hloubky a
opětovném puštění zpět do vody?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 6. ledna 2014 ve 22:04 ® dodorider reakce na …
-
David H.> ja si myslim, ze je uplne nesmislne na tohoto jedince reagovat
reagovatmluvi z neho hlad
- Pondělí 6. ledna 2014 ve 21:58 ® Robur reakce na …
-
cermi321> bodni se do čeho chceš, pak to přirovnávej
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 21:58 ® HaD reakce na …
-
malamut> No a jsme zase u toho. Candáty by měl člověk chytat jen když ho chce zabít a sežrat. Zásadně nesouhlasím. Háklivých ryb je dost, i háklivějších. Nevím, proč by měl mít tuhle výsadu jen candát. A pak bychom se plynule dostali k tomu, že vlastně chytání ryb mimo „opatřování masa“ je špatné. Ale máš pravdu. Z určitého úhlu pohledu ano. Ale pak je špatně hrát tenis, jezdit autem, stavět elektrárny, hrát hry na PC. To, a mnoho dalších činností, nesměřuje k prostému přežití jedince a přímo či nepřímo omezuje, poškozuje a zabíjí faunu a flóru téhle planety.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 21:51 ® cermi321
-
Dalo by se pichnuti treba prirovnat k biopsii, (ktera se provadi pri zkoumani stavu jiker) nebo k hypofizaci? Zakrok ci provedeni je temer identicke, jen rozdilne cilove dosazeni je jine.. Tim mam na mysli, ve vsech pripade jde o zakrok do tela ryby a nemyslim si, ze by ryba po tom mela uhynout?! Samozrejme v jake mire je citlivy plyn. mechyr, to je otazka druha. A jak uz zde bylo receno, k vode chodim take hlavne za relaxem a odpocinkem, ale jak zminil David, kdyz uz tam jdu, vim co chci chytat nebo alespon jakou skupinu ryb chci chytat. A bavit se zde o konkretnich druhu ryb je mozna bezvyznamne, jelikoz jsme kazdy z jine casti republiky a chytame dle vlastnich moznosti..
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 20:33 ® dodorider
-
Nechtel sem se pridat, ale musim, kamarad ktery vlastni starou odkalovaci nadrz jiz asi 15let s timto jevem ma zkusenosti, Davide jak si pridal obrazek osetrovani candata, myslim ze prvne sem to videl v poradu jak na to, rok nekde kolem 2005??? Resilo se umrti candata snad uplne vsude, ted spatky ke kolegovi, ta nadrz je strasne hluboka, co vim ze se tam nedokazu potopit ani do mista kde bych videl naznak dna, kdyz sem videl foto cca 25 let stare, byl v te nadrz najety jakysi traktor, ktery byl jeste minimalne 6m pod urovni, kde je ted hladina a to nebyl uplne v nejhlubsim miste, proste odhadem to vidim na 12m, mame tam par okounu, candosu a nejakou tu stiku, samozrejme drobne rybky, kolega tam chyta ob den na te nejvetsi hloubce, vytahne candose vyhackuje a pusti, jeste se nam nestalo, ze by sme nasli nejakeho uhynuleho, ani okouna a ani candata. To ale enznamena, ze uhynuleho nemohlo neco odtahnout,nebo zda se ryba z teto hloubky vubec vynori po uhynu.Na revirech sem snad nikdy nechatl vetsi hloubku jak 4m.Nerad tam chytam.
regulus: ja trebas tez jdu k vode s tim, ze dnes chci bolena atd, ale trebas tata zase jde k vode relaxovat a je rad, kdyz proste enco chyti jako ty
reagovatje to v lidech.
- Pondělí 6. ledna 2014 v 19:54 ® malamut reakce na …
-
Pařez> tu rybu to bude ohromě bavit a určitě se bude chtít zúčastnit případných dalších experimentů. Já si myslím, že není tak těžký chytit si candáta, když ho chci sežrat, a když ne, dát jim pokoj a chytat něco jinýho, napadá mě třeba lov lelků, tam jsou škody minimální.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 19:17 ® Pařez reakce na …
-
malamut> je jasné, že by nepřežil. Chtěl jsem jen říci, že by měl přežít transport a týdenní pobyt v jezírku. Díky za všechny podněty. Takže to vidím na pokus: chytit candáta či okouna rychle z hloubky, píchnout, počkat, zda se vzpamatuje, dát do plátěného kaprařského vezírku, spustit se šutrem na laně do hloubky, ze které byl vytažen, označit podvodní bójkou, GPS souřadnice a za dva týdny se vrátit na místo činu. Hloubka min. 15 m. V listopadu se ozvu.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 9:22 ® IV.TO.ŠIRDA
-
Přátelé, ostravští chytejáci tento váš ohromný problem vyřešili vloni při závěrečném lovu na Štěpána. Usnesli jsme se, že na ryby s námi bude jezdit Chorchusuv syn, který je zvěrolékařem, vozí s sebou plné auto záchranných prostředků a tento závažný problem bude řešit na místě samém… A JE TO tak už se tady nehádejte a neurážejte se
reagovat) Širda
- Pondělí 6. ledna 2014 v 0:51 ® regulus reakce na …
-
David H.> nevidím důvod proč by se mě to mělo nějak dotknout, my se na to asi oba díváme z úplně druhé strany. Nemá cenu to dál pitvat.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 23:43 ® pepanek reakce na …
-
Pařez> Už jsem psal,že mi po odsátí vzduchu ještě asi 5 dnů žil(pak sme ho snědli). měl čistou vodu+vzduchování.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 23:34 ® HaD reakce na …
-
regulus> nechci se Tě nějak dotknout, ale když vláčím, nehážu přece bezmyšlenkovitě „něco“ do vody. A ani do „někam“. Má to přece nějaký smysl, nápad, cíl. Já tedy jo…
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 23:21 ® regulus reakce na …
-
David H.> já zase velice málokdy za cílovou rybou, vyjímka jsou snad jen ti sumci. Jdu s určitým vercajkem někam a i když většinou vím co se tam asi dá chytnout na žádnou s těch ryb se nespecializuju, snad jen tím, kam to aktuálně hážu, ale nějakej plán že budu chytat ten nebo onen druh to ne. No a hlavně nevidím žádnej zvláštní důvod abych takhle selektoval ryby co chytím.
reagovat
Ale co, proti gustu žádnej dišputát, tisíc lidí, tisíc názorů a zvyklostí. - Neděle 5. ledna 2014 ve 22:59 ® Pařez reakce na …
-
Fryw> na začátku snad bude stačit zjistit, zda přežije třeba jeden týden. V listopadu bude chladno, takže jsem schopen zajistit studenou vodu a vzduchování. Vycházím z předpokladu, že ryba v přehradě, pokud ji nebude po píchnutí dobře, se nebude vracet do hloubky, aby chcípla. Na podzim, kdy jsou teplota vody a množství kyslíku víceméně ve všech vrstvách stejné, přece ryba nemusí hned plout do hloubky.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 22:17 ® malamut reakce na …
-
Pařez> ve vezírku může bejt živej i takovej, co je břichem vzhůru a hejbe skřelema, takovej se taky zatím nekazí. Že by puštěnej žil dál, o tom se dá s úspěchem pochybovat.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 22:14 ® malamut reakce na …
-
regulus> Dík.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 22:07 ® Fryw reakce na …
-
Pařez> U toho pokusu ti bude chybět tlak vodního sloupce. Teda pokud nemáš doma něco s hloubkou těch 10+ metrů…
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 22:04 ® Pařez
-
vypadá to, že nikdo nechytá candáty hlouběji než 20+. Moc nevěřím na úspěšné chytání hlouběji než 30 m. Na podzim vyzkouším a podám zprávu. Propíchnutého candáta dovezu živého domů a budu sledovat, co se bude dít. S přecitlivělostí této ryby bych to nepřeháněl. Viděl jsem, jak v létě na Mušově, u jednoho „borce“ candát přežil ve vezírku 3 dny, celý omlácený, ale živý. Kdyby mi neřekl, že je to candát, tak bych ho asi nepoznal. Chtěl dovézt domů čerstvé maso a kupodivu se mu to povedlo.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 ve 21:39 ® HaD reakce na …
-
regulus> Však já chodím na ryby taky kvůli relaxu. Ovšem často za cílovou rybou. Když chytám tlouště, chytám tak a v takových místech, že jinou rybu většinou sotva chytnu. Když jedu na Orlík na okouny, chytám okouny a výjimečně se připlete candát, když jdu na sumce, málokdy je záběr od jiné ryby atp. Samozřejmě jsou místa a způsoby, kde se to bude mísit, ale stejně tak dobře se dá chytat vcelku výrazně selektivně. Radost mám ale vždy, o toma le není debata. Co se vpichu týče – tomu co říkáš moc nevěřím. Kdyby to bylo bodnutí nožem, tak OK, beru, ale od injekční stříkačky? To je jako kdyby měl po bodnutí injekční stříkačkou do tepny člověk vykrvácet.
Každopádně úvahy na toto téma jsou fajn, nicméně ani tak nezáleží na tom, jak člověk dlouho chytá ryby, spíš na tom, jakou má v této problematice praxi, případně jaké má znalosti z biologie a anatomie ryb.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 19:40 ® regulus reakce na …
-
David H.> Ještě k tomu propichování, kontroverzním jsem to tady ve fóru nazval já a došel jsem k tomu čistě logicky. Není to nic novýho, zaslechl jsem o tom už před více jak 10 lety a před pár lety (nevím už jestli 5 nebo 7, prostě kdysi) jsem někde četl názor někoho, jak ty říkáš teoretika, který tvrdil, že se plynový měchýř ne vždy po vpichu zacelí a ryba uhyne. Když to vezmu čistě logicky, vytáhnu candáta ze 30 metrů kde je tlak 3 atm. a on se nafoukne, píchnu ho a on se do tý hloubky vrátí, co se stane??? Vyrovná se s tím nebo dojde k ještě větší perforaci vlivem tlaku??? Já odpověď neznám a rybářští praktici včetně ToRa si myslím, že taky ne.
No a ten odpor vůči tomu propichování, pokud se to tak dá vůbec napsat, vznikl patrně na základě logické úvahy několika lidí, kteří nechytají 14 dní a vůbec nejsme schopni posoudit míru jejich zkušeností. Je to jen názor proti názoru, nic víc, každej ať si to co se tu napsalo, přebere po svým.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 19:28 ® regulus reakce na …
-
David H.> každej jsme jinej, já třeba chodím na ryby především za účelem relaxu, chytám od mala, baví mě to i když připouštím, že je to možná trošinku zvrhlá záliba, ale nehoním se a nikdy jsem se nehonil po rekordech. Netvrdím, že mě větší exemplář ryby neudělá radost, ale naprosto se spokojím s tím, když slušně berou ryby průměrných velikostí. Nikdy jsem se nehonil za nějakou konkrétní rybou, když někam jdu, tak obvykle vím co tam asi tak můžu chytit, někdy mě něco překvapí, podle toho si i vezmu vercajk. Jistě jsou vyjímky, třeba sumcovláčka, to je fakt dost specifický, ale to je opravdu jenom sem tam, totéž sumec na rybu, taky se většinou chytne nic nebo sumec. Chci tím říct, že mě moc hlava nebere si takhle vybírat cílovou rybu, jdu s plavačkou na řeku a vím, že můžu chytit od větší plotice přes, jelce, podoustve a ostroretky i parmu, parma je sice mezi nimi krasavice, ale nemůžu říct, že bych byl zklamanej kdybych ji nechytil nebo se radostí zbláznil když ji chytím, sere mě akorát když neberou, ale to je opravdu málokdy. Podobný je to s vláčkou, letos jsem vytáhl asi 4 nebo 5 candátků okolo 40 cm na místech, kde jsem předpokládal jen okouny nebo štiku, vše okolo poledne, pár metrů od břehu.
Asi su vadnej, neumím se dostatečně radovat z ryby chycené nezvyklým způsobem a nemám svoji cílovou rybu, možná přicházím o zážitky.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 19:07 ® HaD reakce na …
-
pepanek> Ne jak vy všichni dohromady, ale jak MY všichni dohromady. V tomto směru jsem stejný „blbec“ jako ostatní. Není to o tom, že bych chtěl někoho urážet, to v žádném případě. Jen říkám, že v tomto směru raději budu věřit špičkovém praktikovi, než mnoha teoretikům. Nehledej v tom prosím žádnou urážku. To bych byl nerad.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 18:10 ® pepanek reakce na …
-
David H.> takové to: mám známého,který má desetkrát víc zkušeností,jak vy všichni tady dohromady..–to sis mohl odpustit. jeden blbější jak druhý. ani se nedivím,že diskuze váznou,když nás máš za takové pitomce.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 17:59 ® Fryw
-
No, já cíleně na candátech (s mrtvou rybkou) 2013 nebyl vůbec (jestli si to dobře pamatuju) a rok předtim 1×.A ne že by mě nelákalo tam házet každou noc u vody mrtvou rybku a čekat na nějakyho rekordního… Ta ryba mi přijde cholostivá obecně, ne jenom při vytažení z velké hloubky. To asi k tomu tématu. Přijde mě to lepší než řešit jehlu… Ale co se týče zážitku, tak to nebude nejspíš jen ta zdolávačka, ale o ulovení takové opatrné ryby na přívlač…no a navíc se na tak zajimavou rybu pěkně kouká.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 17:31 ® HaD reakce na …
-
regulus> Poptám se. Jinak k tomu, co je pro koho zážitek – nejen síla soupeře, tzn. intenzita při souboji, je zážitkem. Já měl např. kdysi velký zážitek z ulovení ježdíka na dírkách na mikro marmyšku na Jordáně, když se ještě smělo. I přes to, že o boji nemohla být ani řeč…
Nevím nakolik je propíchnutí plynového měchýře kontraverzní a kde vznikl odpor k němu. Sám zkušenosti nemám, ale vycházím z informací od ToRa, který má zkušenosti z vlastních lovů a jeho přátel takové, že pochybuju o tom, že všichni diskutující dohromady v tomto fóru mají alespoň desetinové. Takže to beru jako fakt.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 17:27 ® cermi321 reakce na …
-
regulus> a proc jsem si vybral zrovna candata? Nevim, snad proto, ze jeste v detstvi to byla ma prvni ulovena ryba a od te doby je prave candat hlavnim hrdinou v mych rybarskych snech
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 17:23 ® cermi321 reakce na …
-
regulus> candat je pro me tajemna ryba kterou respektuji, prave proto jaka je a jakym zpusobem zivota zije. Kdyz chodim na privlac, neni cilem uloveni pouze candat, samozrejme ani stikou a sumcem nepohrdnu, ale preci jen za uloveni candata jsem stastnejsi.. I ja si vezmu candata do kuchyne, kdyz je to nutne a dle uvazeni, kdyz by stejne neprezil pusteni zpet. Proti nazoru malamuta v tomto smeru jsem nic nenamital, mimo jeho navazeni se urazlivym zpusobem do lidi zde komentujicich. Kdyz ti tu bude psat clovek zamereny na lov jineho druhu ryb, budete mu teze podavat vnutkavou myslenku, proc si vybral zrovna tento druh a ne ten nebo tamten? Ale jinak dekuji za nazor, respektuji ho.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 16:59 ® regulus reakce na …
-
cermi321> řeknu ti to asi takhle, přestože malamut řekněme to někdy tahá kapku přes čáru, myslím si, že máme co se týká lovu candátů skoro stejnej nebo alespoň hodně podobnej názor i když já to možná nevyjadřuju tak radikálně. Candát není nijak vyjímečná ryba co se týká loveckýho zážitku, když vezmu dravce, tak štika nebo sumec ti udělá větší tóčo, takže z tohoto pohledu není moc důvod si ji vyvolit jako cílovou rybu. Dá se říct, že skoro souhlasím s tím, co napsal hned na začátku tohoto fóra … Cílenej lov candáta, aniž by ho lovec chtěl sežrat, je zvrhlost … . Taky nevidím rozumnej důvod, proč si jako vyhledávanou „kořist“ zvolit zrovna tak extrémně háklivou rybu jako je candát, zvlášť když aktuálně nejsou nijak přemnožení. Samozřejmě se stane, že člověk buď jde na candáty cíleně za účelem chycení pěkné ryby s následnou exkurzí do kuchyně nebo se třeba při lovu jiných ryb připlete podmírovej kousek, takže je ho třeba šupnout zpět, ale to je zase o něčem úplně jiným. Samozřejmě že jsou lidé, kteří po candátech vyloženě jdou, mnozí mají i úspěchy, je to ale jejich volba, každej máme nějakou úchylku, jen doufám, že jich moc není. Pokud se týká těch mladejch, co jsou často tak náchylní k tomu, aby začali praktikovat co se dočetli na netu, tak doufám, že se budou víc řídit vlastním rozumem a srovnají si v hlavě co v tomto fóru bylo napsáno.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 16:22 ® cermi321 reakce na …
-
Je pravda, ze pri takovemto posuzovani bude hrat roli i spoustu jinych faktoru napr. revir, stari a kondice ryby mozna i rocni obdobi atd. a konecneho vysledku se asi stejne nikdo nedopatra. Ale co si z techto ponaucujicich komentaru vzit? Kdyz lovit candata tak na mistech a hloubkach, ktere mu nebudou skodlive a candat tak nezaplati zivotem za nas zazitek..
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 15:26 ® regulus
-
David H.> na céčka nějak často nechodím a abych řekl pravdu ani jsem nechodil v minulosti, párkrát za rok, když moc tak 10×. Dřív výhradně na mrtvou rybku, převážně na Príglu, ale až v zadní části, takže si myslím, že tam bylo tak max. 10 m v místě kde bylo koryto. Nicméně většinou jsem chytal večer na konci mělčin kde to začalo padat dolů a tam si myslím, že nebylo ani 5 m. I když se mi nějakej oběsil u skal bezpečně ve starým korytě kde těch 10m možná být mohlo, tak se mi nikdy nestalo, že by se nafoukl, buď to nebylo tak hluboko nebo sem ho nerval z vody tak rychle, že by se mu to stalo.
Něco jinýho jsou Dalešice, hráz má přes 80 metrů, je to zatopený strmý hluboký údolí, takže minimálně 2/3 délky je to hluboký jako sviňa a když ho rychle vytáhneš třeba z 30 m, asi se mu to stane.
Když to shrnu, nejspíš na většině řek a přehrad při chytání ze břehu je dost málo pravděpodobné, že by se to stávalo nějak často, jíná je situace při chytání z lodi.Nejsem to schopen posoudit (jak jsem psal nikdy se mi to nestalo), ale předpokládám, že ryba má nějaký pud sebezáchovy a příroda není blbá, takže si myslím, že když už někdo chytá na kritickejch hloubkách, měl by si dát se zdoláváním na čas, ryba určitě nevyjede sama od sebe tak vysoko, aby se nafoukla. Možná by nebylo od věci od někoho kdo tomu rozumí zjistit, kolik času potřebují candáti na vyrovnání tlaku v plynovým měchýři v závislosti na hloubce a konec konců, jestli pokud se už nafouknou, když je člověk nějakou dobu nechá v klidu ve vodě aby mohli dýchat, jestli se toho nafouknutí jsou schopni sami zbavit. Jsem přesvědčenej, že určitě znáš lidi, kteří by na tuhle otázku byly schopni fundovaně odpovědět. Myslím, že by to bylo lepší než dle mého názoru hodně kontroverzní perforace plynového měchýře injekční jehlou.
reagovat - Neděle 5. ledna 2014 v 15:10 ® Pařez
-
Před cca 6 týdny jsem toto téma zmínil na jednom diskuzním fóru bez valného zájmu. Jsem rád, že se diskuze rozjela. Názory se různí. Hloubka cca 10 m při pomalém zdolávání nemusí být problém. Na větší hloubky je asi rozumné zvětšit nástrahu a mírovou rybu si ponechat. Nikdo se nepochlubil, z jaké maximální hloubky vydoloval candáta, jak dlouho to trvalo a jak vypadal. Možná by mohl pomoci veliký myslitel a ochránce přírody Jakub Vágner. Kdo jiný disponuje dostatkem času, schopnostmi a sponzory k provedení výzkumu. Kdo jiný je schopen vyslat za vypuštěným candátem do hlubin potápeče či očipovat tucty candátů k dalšímu sledování. Nemá na něj někdo kontakt? Třeba by mohl být poprvé užitečný
reagovat.