Vyhledávání
Šance přežití candáta po vytažení z hlubší vody?
30.12.2013 | cermi321 | 28.812 zobrazení | 381 odpovědí
Jaká je šance na přežití candáta po vytažení z větší hloubky a
opětovném puštění zpět do vody?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 1. ledna 2014 ve 22:11 ® malamut reakce na …
-
cermi321> omyl, pokud ho nechceš zmasit, tak nelovit cíleně vůbec, ale to je těžký sportovcům vysvětlit.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 ve 22:07 ® cermi321
-
Petula- Konecne zprava, ze ktere si clovek neco vezme. Je to velice paradoxni, ale tak ci tak vlastne zahyne :-/ Doba zdolavani me taktez napadla.. No, nezbyva tedy nic jineho, nez se snazit lovit candata do max hloubky 10m a doufat, ze jeho vytazeni nebude nejak skodlive pro jeho zdravi.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 ve 20:44 ® nnnap reakce na …
-
PALIVEC> až tak,
Příjemný nový rok.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 ve 20:30 ® Petula
-
Pokud se tomu má rybář vyhnout,měl by rybu zdolávat z velké hloubky 4–6 minut,aby ryba sama zvládla vyrovnat tlak.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 ve 20:28 ® Petula reakce na …
-
cermi321> Jelikož nemohu posoudit sám,dal jsem tuto otázku našemu hospodáři,který již léta uměle vytírá candáta a tato ryba je pro něj vším víc než 40 let.Odpověď zněla,že na 90 procent candát z 10 metrů a víc vytažený uhyne i při upuštění.Nezabije ho to,že byl náhle z hloubky vytažen,ale zabije ho rychlý návrat do hloubky při puštění.Při upuštění je návrat do hloubky jistou smrtí.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 19:38 ® cermi321
-
regulus- Nejsem masar a loveni candata je ma nejvetsi zaliba a nechci se ji vzdat. Snazim se nalezt zpusob, po kterem budu na 100% spokojeny a mit radost z toho, ze candat prezil! Zacit je brat do kuchyne neni vychodisko tohoto tematu a hlavne by mne nenaplnoval ten pocit, ze jsem rybu prelstil a nepustil zpet.. Pokud narazim na cloveka, ktery ma jiz s napichnutim zkusennosti a nauci mne to tak abych si byl jist, ze ryba prezila, pro me to bude o krok kupredu a radeji zvolim tuto cestu nez masakrovanim ryb do kuchyne..
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 18:32 ® regulus
-
Abych pravdu řekl, nejsem nadšenej z toho, že se tu upouštění candátů propírá. Ano funguje to, ale musí se vědět jak a i tak je to tak 50 na 50, perforace vzduhového měchýře může být nevratná. Když se neví jak, je otázka náhody že to candát přežije. Dovedu si představit spoustu joudů kteří si to tady nebo jinde přečtou, sportovně ho píchnou a pustí, na netu se budou bít v prsa jací jsou křečrybízácí, ale ve svojí blbosti vůbec netuší, že po nich zůstávají mrtvolky. Měl bych za všechny zatím živý candáty jednu prosbu, vyserte se už na tohle téma, prostě když je „nafouklej“ a má míru udělejtu mu exkurzi do kuchyně i když máte pocit, že by bylo sportovnější ho píchnout a pustit, výsledek bude pro něj v mnoha případech úplně stejnej.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 17:32 @ PALIVEC reakce na …
-
cermi321> Cca před 20 lety jsem si našel zajímavé místo jejich masového výskytu. Šlo o soutok derivačního kanálu (hloubka 5–7 metrů) pod přehradou a starého koryta řeky. Po odstavení turbín (cyklus 6 hod.) kanál dotékal k soutoku a v místě soutoku se tvořil velký vír ve kterém zřejmě cirkulovaly rybky ubité turbínami. Candáti se cyklu přizpůsobili a bylo příjemné, lovit je i v létě cca od 13. hodiny po poledni. Brali jako diví na mrtvou rybku, nejlepší byl pater-noster systém (olověná hruška, cca 1 metr nad ní na krátkém přívěsu mrtvá rybka). Populace candátu obsahovala všechny velikosti. Cca 50% ulovených candátů byly ryby, které považoval za malé zákon, ale i větší, ale pro mne malé. Většina ryb vrácených vodě plavala „hore břichem“. Trápilo mne to, ale nechodit tam na ryby nemělo smysl, nechodil jsem tam sám. Zvětšování velikosti nástrahové rybky vedlo k tomu, že jsem nechytil nic. Hledal jsem řešení a ve starším čísle časopisu „Rybářství“ jsem našel návod na „odpuštění“ plynu s měchýře za pomoci injekční jehly. Ihned jsem to odzkoušel a MORTALITA RYB ZÁSADNĚ POKLESLA. Mrtvých ryb bylo jen cca 10% původního stavu, což je změna skutečně zásadní. Většinou ulovení a následnou „operaci“ nepřežili jen malé ryby, u kterých jsem se možná „netrefil“ JE TO NAPROSTO PERFEKTNÍ METODA, KTERÁ JEN V MÉM PŘÍPADĚ ZACHRÁNILA ŽIVOT NĚKOLIKA DESÍTKÁM CANDÁTŮ ROČNĚ.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 17:03 @ PALIVEC reakce na …
-
nnnap> BLBOST, V PŘÍPADĚ POTÁPĚČŮ JDE O VZNIK BUBLINEK (EMBOLIE) V KRVI. JDE O ROZPUSTNOST PLYNŮ A JEJICH ROZDÍLNÉ VLASTNOSTI. V PŘÍPADĚ CANDÁTA JDE O ÚPLNĚ JINÝ PROBLÉM.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 16:32 ® malamut reakce na …
-
pepanek> když člověka píchnou šikovně, tak většinou už nežije
reagovatPokud se tu bude diskutovat o tom, že candát tyto manipulace běžně přežívá, bude víc joudů, co se budou bavit jejich ochytáváním a pouštěním (i když na správného sportovce ani argument skryté mortality zpět pouštěných ryb neplatí), což je větší zlo, než ochytávat dokola kapry.
- Středa 1. ledna 2014 ve 13:24 ® pepanek reakce na …
-
malamut> u jedlého je to jasné,ale malý má problém se dostat zpět do hloubky. Pokud někdo loví pod 10 metrů,tak si myslím,že smysl má.Člověka taky píchnou a žije.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 11:56 ® malamut reakce na …
-
pepanek> tak možná jo, ale mě se to zdá takový dost na hraně, já bych ulovenýho neléčil, ale zmasil, a ostatním dal pokoj
reagovat - Středa 1. ledna 2014 ve 3:25 ® Durral reakce na …
-
Pokud víš co děláš, šanci na přežití má velkou…
reagovat - Středa 1. ledna 2014 ve 3:02 ® pepanek reakce na …
-
malamut> sám nevím ,mohu věřit jen tomu,co jsem zatím četl. jednou jsem to na jednom provedl a měl jsem ho ještě týden do snězení živého v bedně–kompresorek jel- a nic mu nebylo,tak nevím.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 0:06 ® malamut reakce na …
-
cermi321> on odplave, a za nějakou dobu je na hladině, ale to už nikdo nevidí. Cílenej lov candáta, aniž by ho lovec chtěl sežrat, je zvrhlost. Ale ono v „moderním“ pojetí rybařiny je toho víc, co je proti zdravýmu rozumu.
reagovat - Středa 1. ledna 2014 v 0:01 ® cermi321
-
Chytal jsem na hloubce 7–10m a temer vetsina mela v jicnu navalene organy ci plynovy mechyr. Nebylo to zas az tak moc, ale dobre zretelne to bylo i pres to. Az na jednoho mensiho jedince, vsichni odplavali zpet do hlubiny a nebylo patrne nejake omezeni ci nemohoucnost se potopit. Ale i pres to mi to vrta stale hlavou, zda jsem udelal dobre ci nikoliv. Pokud to jde tak vsechny ryby vracim zpet vode a v tomto pripade by me mrzelo, kdybych si byl jisty tim, ze vracenim je zpet do vody je i presto odkazan na smrt.. S odpoustenim vzduchu nemam zadne zkusennosti a uprimne kazdy zasah do tela mi neprijde jako ta spravna cesta.
reagovat - Úterý 31. prosince 2013 v 19:29 ® malamut reakce na …
-
pepanek> hmm, napíchnout, a jaká je potom šance na jeho dlouhodobé přežití?
reagovat - Úterý 31. prosince 2013 v 18:35 ® pepanek
-
už kolem sedmi metrů má někdy problémy. chce to jehlu a napíchnout,aby ušel.
reagovat - Úterý 31. prosince 2013 v 15:12 ® sidla reakce na …
-
noba> 10+ prej vadí
reagovat - Úterý 31. prosince 2013 ve 14:55 ® nnnap
-
myslím, že by se měly dát uplatnit nějaký potápěčský tabulky. Tam jde o vyrovnání vnitřního tlaku s vnějším a pak taky o rozpuščenej a vypuščenej dusík v krvi. Kdo nemá tyto tabulky, může si pořídit mobilní dekompresní jednotku. V podstatě se jedná o nerezovej šejkr. Dá se vyrobit i doma- do nerezové termosky se přidělá ventilek na kolo a po vložení candáta se přihustí na tlak podle toho, z jaké hloubky je vytažen. Platí- 10m. vodního sloupce= cca 1 atm. Potom postupně, v určitých intervalech, podle tabulky, upouštíte tlak až po úplné srovnání tlaku s okolím. Poznáte to tak, že po otevření ventilku se nestane vůbec nic. Pokud jste nepřehustili, může candát zpátky do vody, pokud přehustili, tak z té fašírky se dají udělat třeba karbenátky. Buďte u používání samodoma dělané dekompresní jednotky opatrní- nemá totiž, na rozdíl od profesionální čínské konstrukce, bezpečnostní přetlakovej ventil. Tedy nehustěte nádobu zejména na nádražích nebo trolejbusech. Doma předtlakovaná nádoba se dá použít třeba k havarijnímu dohuštění cyklistické duše, utrpěla li, při plnění rybářské duše, nějakou újmu.
reagovat
Je to levné a hodně candátů to dokáže zachránit. - Úterý 31. prosince 2013 v 0:32 ® noba
-
Otázkou je co je velká hloubka. Já bych si tipnul ze třeba 10–15 m vadit nebude.50 už možná jo.
reagovat