Chytej.cz

Šance přežití candáta po vytažení z hlubší vody?

30.12.2013 | cermi321 | 29.480 zobrazení | 381 odpovědí

Sance preziti candata po vytazeni z hlubsi vody?Jaká je šance na přežití candáta po vytažení z větší hloubky a opětovném puštění zpět do vody?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 3. ledna 2014 v 0:04 ® HaD reakce na …
HaD

Je to letitá ověřená praxe. O výzkumu nevím.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 22:57 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> to je právě věc názoru, pokud někdo aplikuje debilní názor do praxe, je to špatně.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 22:55 ® malamut reakce na …
malamut

PALIVEC> Myslím, že jsem tě žádal, abys na mě nereagoval. To, co jsi napsal níže, svědčí o tom, že jsi fakt kokot. P.S.: hlavně, že sis zachytal, sportovče.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 22:53 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> jistě jsou nějaké objetivní výzkumy, sem s nimi. Kecy od sportovců, co si tím omlouvají své prasení ryb neberu. Nemyslím tebe.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 20:01 ® HaD reakce na …
HaD

PALIVEC> Omlouvám se, ale příspěvky jsem smazal. Pán je zloděj, nám toho dost ukradl, popřel, ale já tu od něj nic mít nechci. Nemyslím tím Míru. Díky za pochopení.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 19:22 ® Petula reakce na …
Petula

malamut> nemůžeš přeci klást větší nároky na rybáře a na vstup do Petrova cechu nežli jsou pro vstup do politiky.Pořád je lepší,když má člověk nějaký názor než když ho nemá vůbec.Všichni stejní být nemůžeme.Výměna názorů je ta správná cesta,kdo si co z toho veme je už věc druhá.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 19:07 ® Petula reakce na …
Petula

David H.> Můj názor je,že nejlepší je s vylovením ryby nespěchat a raději ať si to ryba sama vyrovná.Proč dělat nějaké zásahy.V podstatě candát jde z vody vytáhnout docela dobře,nedělá žádné alotrije jak štika třeba,takže jestli ho máš o minutu déle nebo míň na prutu už takový problém není.Pokud tedy není v překážkách.Pouze názor,zkušenost s tím vlastní nemám,jelikož na takových hloubkách nechytám.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 17:59 @ PALIVEC reakce na …

malamut> Měl jsi se naučit lépe číst. Psal jsem, že jsem jich chytil hodně velkých ale i malých. A že jsem zvětšoval velikost nástražní ryby, až nebralo nic a že jsem proto zavedl to odpouštění… Co by jsi mi chytráku poradil, aby se mi na rybku nevěšeli candáti velcí jako ta rybka? Vláčet v těch místech nešlo. Ty máš asi francouzskou výchovu, že? Už to vidím, ty a táta s francouzákem…

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 17:57 ® HaD
HaD

PALIVEC> z boku to není špatný :-D Fotka hodně zajímavá.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 17:55 @ PALIVEC reakce na …

Stroft> Já na ně jdu zítra.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 15:18 ® HaD
HaD

Na moři je problém s dekompresí celkem denní chléb. Ze zkušenosti vím, že ryby rychle vytažené z hloubky a pak z vody mají velký problém. Pokud se ryba vytáhne jen pár metrů pod loď a tam pár minut ponechá, v mnoha případech tlak vyrovná. Nejhorší je to vytažení na vzduch.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 15:15 ® HaD reakce na …
HaD

Stroft> Pokles do běžné hloubky rybě nic neudělá. Ten problém je především u dekomprese.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 15:13 ® HaD reakce na …
HaD

IV.TO.ŠIRDA> To víš, vánoce a tak :-)

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 15:13 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Nevěřit můžeš. Praxe je ale jiná.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 14:41 ® Stroft
Stroft

Přidám troškou do mlýna. Lovím candáta až do úplné zavíračky, tedy do 31.12. S přibý­vající zimou se candáti stěhují hlouběji a hlouběji. Byl bych pokrytec pokud bych tvrdil, že je do těchto hloubek nenásleduji. Jediná šetrná pomoc, mimo níže zmiňovaného chirurgického zákroku, je po záseku nechat rybu vyblbnout metr nade dnem a následně velmi pomalu zdolávat k hladině. Není to 100% recept, ale v drtivé většině je ryba OK. Otázkou je, co se s touto „vyprděnou“ rybou stane, když se po vypuštění blezkurychle vrátí zpět do hloubky.?

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 13:59 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
IV.TO.ŠIRDA

David H.> krásně jsi to polopaticky vysvětlil, ale příště reaguj dříve…Širda

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 13:54 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> psal jsem o „cíleném“ lovu candáta. Samozřejmě, že vše nezmasím, ale rozhodně nechodím k vodě, abych popíchal co nejvíc ryb a pak na rybářskejch webech dával pexesa z lovu s prohlášením, že vše plave zpět. Když jdu, tak se zpravidla snažím o cílovou rybu, kterou chci sežrat, samozřejmě ulovím dost jiných, které pouštím, aniž bych ze sebe dělal rybomila a sportovce. Pokud tu někteří píší, že lovili candátí nedochůdčata i přesto, že je pak viděli uhynulé, nemají to v palici úplně v pořádku, nebo ty si myslíš že ano? Samozřejmě, pravidla to nezakazují. A pokud ti přemýšliví hledají cesty, jak rybám co nejméně ublížit, je tam fakt jediný řešení. Co se týká „zbavování přetlaku“, nevěřím, že by to nějak znatelně snížilo mortalitu zpět puštěných ryb.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 ve 12:46 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Mě by docela zajímalo, jak vlastně Ty chodíš na ryby a zda úplně všechno, co ulovíš, zkonzumuješ. Neumím si představit, že na ryby nepůjdu jen za účelem obstarání stravy, což jinými slovy říkáš. Je rok 2014 (sic krátce, ale je) a na ryby chodí stále větší část rybářů především pro zábavu a ne pro maso. A tudíž je logické, že ti přemýšliví hledají cesty, jak rybám co nejméně ublížit, aby mělo smysl se k té vodě vracet.

Co se candátů týče – já s tím zkušenosti nemám, ale znám pár rybářů s bohatými zkušenostmi v této oblasti, kteří to praktikují úspěšně. Napoprvé to asi člověk netrefí, ale naučit se to určitě dá. Obrázek i následující text je od ToRo: První pomoc při „nadmutí“ Při rychlém vytažení okouna (popř. candáta) z hloubky pod 10 metrů, což v zimním období není nic neobvyklého, hrozí, že dravec nedokáže včas vyrovnat rozdílný tlak ve vodním sloupci a nafoukne se jako balón. Může za to anatomická zvláštnost okounovitých ryb – jejich plynový měchýř totiž není propojen s trávicím ústrojím a vzniklý přetlak nejsou schopné rychle zregulovat. Měchýř se pak roztáhne a jeho rozpínavost nezřídka vytlačí z tlamy i žaludek. Natlakovaný dravec potom vypadá, jakoby nafukoval žvýkačkovou bublinu. Takového okouna (candáta) je nutné přetlaku zbavit, protože by se jinak sám od sebe nebyl schopen ponořit.

Za tímto účelem s sebou nosím (v pouzdře s povolenkou) injekční jehlu, kterou v případě potřeby takto postiženého dravce „upustím“. Provádím to následovně: rybu v dlani obrátím břichem vzhůru a asi dva centimetry od řitního otvoru (směrem k hlavě) propíchnu jehlou břišní dutinu. Pomalu jehlu zasunuji směrem k páteři. Teprve až její hrot pronikne do plynového měchýře, pohyb zastavím. Pozor nesmí se píchnout moc hluboko, protože by se mohla poškodit ledvina, která se nachází mezi plynovým měchýřem a páteří. Vypouštění musí být jen krátké – úplně postačí pár vteřin.

Vyhřezlý žaludek se může propíchnout také, a teprve až splaskne, jemně se (malíčkem nebo peánem) natlačí do jícnu. Polykací reflex ryby ho pak sám uloží tam, kam od přírody patří.

Dravec se dá následně bez problému vrátit do vody. Miniaturní vpich od jehly v měchýři (žaludku) se zatáhne a v krátkém čase se zahojí.

reagovat
foto/forum/2014/th-img104057.jpg
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 8:38 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> nejsem hádavej, jen si stojím za svým, na rozdíl od mnoha jiných. A když tu čtu některé příspěvky, opět se ujišťuji, že by měly být součástí přijímání rybářů do MO (tedy do Svazu) nějaké psychotesty, které by znemožnily přijetí zájemců s IQ menším, než číslo jejich bot.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 8:03 ® pepanek reakce na …

Petula> V úterý jsem byl dopoledne na Dyji,,procházel zátočiny,tůně ,hrany proudu a nic. Vlasec 0.10 ,háček 16,půl hnojky a ani ta malá plotička,nebo okounek. Určitě to neudělali rybáři,ti o nějaké bělice nebo jelce nestojí,je v tom něco jiného. Možná chemie,kormorá­ni,vydra..

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 7:44 ® Petula reakce na …
Petula

pepanek> právě,že čert ví proč.

reagovat
Čtvrtek 2. ledna 2014 v 7:42 ® pepanek

Taky si myslím,že candát je vzácná ryba,jeho stavy se čert ví proč snižují a na „sportování“ je ho škoda.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 23:40 ® Petula reakce na …
Petula

malamut> první den v roce a už jsi zase vážný a hádavý jak vloni.:-)

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 23:35 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> no to není.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 23:33 ® Petula reakce na …
Petula

malamut> To je tak když píšu o candošovi a myslím na tebe :-) :)Samozřejmě pouze s tím kyslíkovým deficitem.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 23:31 ® Petula reakce na …
Petula

malamut> špatně jsem se vyjádřil,ale to je fuk.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 23:14 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> jaký bys mu chtěl vytvářet „kyslíkový deficity“? Co je to za blábol? To další raději nekomentuju.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 22:59 ® Petula
Petula

cermi321> Nemohu napsat vlastní úsudek,jelikož candáty lovím ve 2–6 metrů hloubkách a ze břehu,takže mu žádné velké kyslíkové deficity nevytvářím a docela jistě vím,že žijí dál.Jednou při večerní vláčce jsem chytil malého candoše a po puštění zůstal u břehu.Ráno koukám on tam stojí dál,tak jsem vzal mrtvou rybku a hodil metr od něho,po dopadu rybky na dno ji okamžitě atakoval,ale včas jsem mu to rozmluvil a rybku mu ponechal bez háčku.Rybku sežral a dobrou půl hodinu stále stál na jednom místě.Až po východu slunce se dal na pomalou cestu zpět do hlubin.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 22:52 ® malamut reakce na …
malamut

cermi321> já zas nevidím důvod, tak choulostivou rybu lovit jen pro masáž vlastního ega, ale sportovec jako ty si to zdůvodní.

reagovat
Středa 1. ledna 2014 ve 22:21 ® cermi321
cermi321

malamut> Chapu, ze na manipulaci je obvzlaste nachylny, ale pokud by vse bylo tak jak ma byt, co se hloubky a po sleze manipulace tyce, tak nevidim duvod proc ho nepustit zpet?!

reagovat