Chytej.cz

Šance přežití candáta po vytažení z hlubší vody? necteno

30.12.2013 | cermi321 | 29.465 zobrazení | 381 odpovědí

Sance preziti candata po vytazeni z hlubsi vody?Jaká je šance na přežití candáta po vytažení z větší hloubky a opětovném puštění zpět do vody?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 18. ledna 2014 v 1:42 ® Pecky

Echo zatím nemám, ale asi mě to nemine. Najdu ryby i bez něj, jen to trvá delší čas (kterýho už nebude nazbyt) Jen mám strach že se víc budu věnovat obrazovce než chytání :-)

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 1:32 ® FInnnp reakce na …

Pecky> Neřikám,že to není možné.Já také chytil candáta z veliké hloubky.Někdy vem loď z echolotem a koukni se kolik je v hloubce ryb.Jesti byli na Ebru a chytali v hloubkách tak zřejmě byli na horní přehradě.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 1:30 ® Pecky reakce na …

regulus> Jo je to bohužel tak a nejsem nato hrdej. Ale to jsem mu jí měl natáhnout když měl jen čtyři pětky? Malý se snažím zásadně nechytat, ale občas vezme velkou nástrahu i malej. Ve většině případů ho vytáhnu nenafouklího a bere hned kramle do hloubky. Co se týče úmrtnosti, tak je natom třeba štika o dost hůř. S její žravostí a typem chytaných nástrah s trojháky, je o dost větší možnost potrhání žaber nebo jiného poškození. Jehlu beru jako poslední záchranu a když se to umí, tak si troufám tvrdit že jich velký procento přežije.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 1:16 ® Pecky reakce na …

FInnnp> ve Španělsku jsem nebyl, ale kamarádi ano. Neřeknu ti přesný místo, ale nevidím důvod jim nevěřit, sám má candáta tak ze sedmadvaceti metrů

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 1:07 ® FInnnp reakce na …

Pecky> Kolikrát jsi tam byl.Kdyby jsi nestřílel od boku.Tak by jsi mohl vědět,že třeba přehrada Ryba Roja je poměrně mělká.Tak do 12 m v nejhlubším bodě u Mequinenze.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 0:51 ® Pecky reakce na …

FInnnp> ty si vtipálek, ve Španělsku se běžně chytaj ze třiceti metrů. To že je neumíš chytat z hloubky neznamená, že tam ryby nejsou a nežerou..

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 0:51 ® regulus reakce na …
regulus

Pecky> pochopil jsem ze tvého příspěvku správně, že jsi musel candátovi 2× propíchnout jícen aby ušel????

viz „Jícen je o dost jemější a stalo se mi, že jsem ho musel propíchnout dvakrát aby ušel.“

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 0:38 ® FInnnp

Jen nechápu kdo jsem zavedl toto temá,protože chytit Candáta ve velké hloubce je možné jen ve výjimečných případech.Po většinu roku se bude pohybovat do hloubek kolem deseti metrů,protože hlouběji by se udusil.Není tam kyslík.Už nějaký ten pátek bydlím na Nechranické přehradě.Hranice kyslíku je alfa a omega ůspěchu lovu.Jinak propich u Candáta funguje.Čím je Candát větší tím lepší.Malým Candošům většinou nepomůže nic.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 0:23 ® FInnnp reakce na …

David H.> Nerozčiluj se.....Kde pak asi myslíš,že se tato averze na moderní zbůsoby zacházení z rybou bere.A jen ti prozradím,že to není moc o rybách.

reagovat
Sobota 18. ledna 2014 v 0:05 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> proč do toho nemotat moře? Rybě je salám, jestli je ta voda sladká nebo slaná. Jde o tlak a dekompresi a jedná se o stejného tvora a stejné fyzikální zákony.

K perforaci – to je absurdní a nereálné. Měl si ho někdy v ruce?

A k ucházeni- ujde přetlak do dutiny břišní a dál ucházet nebude. Není vlastně kam. Po nějakou dobu ten tlak bude asi nižší, ale během pár dní se zacelí a dofoukne.

Ale chápu, že teď v módě odsuzovat kapraře za desinfekci, vléčkaře za držení okouna za hubu, teď tohle. Docela mě zajímá, u čeho jednou tyhle nekonečné diskuze skončí.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 23:55 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> malamut> jaky honění ega? To chceš říct, když jedu s kámošema na pár dní na Orlík na okouny a nutně všechno nesežereme, tak si honíme ego, jo? To už je na doktora. Správně by teda bylo ráno sejmout dva kapry, podle tvý ho receptu je sežrat a k vodě až zas druhej den. Aha. Zbytek dne asi vyšívat ubrusy, ne? Díky. To si dělej sám.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 21:40 ® Pecky reakce na …

regulus> tak tý perforace (roztržení) se vůbec nebojím. Kdo kdy kuchal candáta, tak ví, jak je měchýř pevný a pružný.Jícen je o dost jemější a stalo se mi, že jsem ho musel propíchnout dvakrát aby ušel. Po vpichu jsem během dvou vteřin vyndal jehlu a jícen nešel znova vypustit ani po dost velkém tlaku. A jen tak pro zajímavost, když jsem měl v akváriu koljušky s okounem, tak si je dával jak malinu. A ty svině maj neskutečně ostré ploutve, které se jen tak nesklopí.Na okounovi bylo krásně vidět jak jí má v sobě roztaženou. A kupodivu žil dlouho a spokojeně, než ho otrochu přerost sumec a dal si ho k véče..

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 21:16 ® regulus reakce na …
regulus

David H.> sice jsem se zařekl, že tady už o svém názoru na „píchání“ ani nepípnu dokud se tu neobjeví nějakej opravdu odbornej názor, ale po tom co jsi napsal mi to nedá.

V prvé řadě bych do toho vůbec nepletl moře a mořský ryby, mnohým z hlubinných ryb když rybáři vytáhnou sítě doslova vystřelí oči, ale to je samozřejmě úplně o něčem jiném a asi se to může stát i při mořském rybolovu s udicí na velké hloubce.

Tady se řeší něco trochu jiného, candát a okoun na rozdíl od ostatních druhů našich ryb mají regulaci tlaku ve vzduchovém měchýři pomocí krevního oběhu, tedy poněkud jinak než třeba kaprovité ryby a z toho může vzniknout problém onoho nafouknutí. Vím že to tu bylo několikrát napsáno, ale opakování je matka moudrosti.

Pokud se týká samotného vpichu jehly, tak se na základě svých, myslím že docela slušných vědomostí o anatonii ryb domnívám, že rybě rozhodně nehrozí žádné krvácení, protože rybí krev je poměrně rychle srážlivá, i těžce poraněná ryba nevykrvácí i když ryba má velmi malé množství krve oproti obratlovcům. Nemyslím si ani, že by hrozilo poranění míchy jak tu někdo psal, to by dotyčnej musel dělat injekční jehlou pro koně nebo slony a rvát to do něj jak perořízek, ale určitý riziko tam asi je, protože candát má plynový měchýř částečně „přirostlý“ k páteři. Co by se s rybou stalo při napíchnutí vnitřních orgánů si vůbec netroufám předvídat, v úvahu prakticky připadají jen ledniny, střevo, močový měchýř a možná pohlavní orgány, záleží na tom jak by ryba byla píchnuta, nicméně si myslím, že by ji to asi určitě nezabilo, alespoň ne hned, rozhodně by nevykrvácela. Já osobně vidím největší nebezpečí právě ve vpichu do plynového měchýře, je to vlastně blána, ne nějaká měkká tkáň a z toho důvodu se domnívám, že zcela reálně hrozí její perforace, na 100% hned po puštění ryby a patrně ještě nějakou dobu než se rána zacelí pokud ryba zajede do hloubky, riziko je tím větší, čím větší hloubka v daném revíru je. Pokud ryba zajede po puštění do velké hloubky (nemá žádnej pud sebezáchovy pro tento případ), tak je možné, že by vlivem tlaku mohl plynový měchýř v místě vpichu prasknout (v 10m je tlak cca 1kg/cm2) a předpokládám, že by to mohlo věst k úhynu ryby. Samozřejmě se mohu mýlit a měchýř bude „jen“ ucházet a ryba se s tím nějak časem vyrovná. Na zmiňovaných Dalešicích je toto riziko dle mého mínění extrémní (hloubka +30m není neobvyklá v téměř 2/3 délky nádrže), na přehradách které nejsou tak hluboké může být minimální, ale také tam s velkou úpravděpodobností nedojde k onomu nafouknutí. I toto je asi nutné brát jako jeden z faktorů, kdy se k této metodě uchýlit a kdy ne.

Dal jsem si tu práci sepsat tento elaborát, abych dostatečně vysvětlil, co mě vede k mému názoru, bez jakýchkoliv emocí, jen fakta nebo moje domněnky, myslím, že to je napsaný jasně. Netvrdím, že je správný, ale protiargument, že to někdo tak dělá a funguje to bez toho, že si je naprosto jistej a proč si je jistej, že ryba za týden neleží na dně mne nepřesvědčí. Taky nechytám ryby tejden a leta se o to docela zajímám.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 21:02 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> takže honění vlastního ega, zábava, a řekněme si to na rovinu, i byznys, je postaven nad rybu, ale když už je ulovena, tedy ohrožena, je třeba ji chránit s tím, že je to nejlepší kámoš. Ale jo, každej si to zdůvodní jinak, jen je s podivem, že nástupem nových a moderních trendů v rybolovu, v čele s C@R, je těch ryb tak nějak míň, pokud pominu již zmíněné kapry, duháky a semtam sumce.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 20:29 ® HaD
HaD

malamut> to je ale příklad demagogie. Nikdo nemluvil o ochraně ryb lovem, ale o ochraně ryb ulovených. Já vím že hodinky a holinky zní stejně, ale fakt to to samé není.

Btw: nemluvil jsem jen o Tobě, ale o jisté době, kdy to byl standard. To, že to vztahuješ na sebe znamená že jsi buď dost vztahovačný a nebo máš důvod to na sebe vztáhnout ;-)

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 20:04 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> to by si ze mě moc příklad nevzali, já úlovky krmím jen sebe a občas svý nejbližší, někteří kamarádi ze mě léta loudí kapra, ale maj smůlu, stát se rybářem je dostupný každýmu (bohužel), tak mají možnost. A řekl bych, že v dobách, o kterých mluvíš, bylo v revírech o dost víc ryb, nebo alespoň nebyly nahrazovány kaprem a duhákem. A chránit ryby lovem je blbost. Pokud je chce někdo chránit, tak ať je neloví. Ale to není ten správnej byznys, takže to nepřipadá v úvahu.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 19:48 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> Vzhledem k tomu, že máme zvířátka od mého dětství, tak znám veterinářů více. A znal jsem i jednoho, který měl jako hlavní činnost právě ty krávy, prasata apod. Pejsky dělal jen jako doplněk. Ryby vůbec ;-)

Každý si myslíme své. Ale až mi věrohodně prokážeš, že každý, kdo to četl, „léčí“, sním dobrovolně živého chrousta, přejdu nahý náměstí v Plzni a nechám si podepsat od JV fotku. A samozřejmě přestanu jíst maso a zhubnu na 75 kg. Máš můj čestný a veřejný slib ;-)

A čeho se děsím já? Až kluci, co si některé Tvoje výroky čtou, přestanou rybařit pro potěšení a ryby šetrně pouštět s tím, že stejně zdechnou a vrátí se k praxi z rané doby druhé poloviny minulého století a drtivou většinu toho co uloví, sejmou, nakrmí sebe, příbuzné a zbytky kočky, slepice a prasata.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 19:30 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> kdyby veterinář dělal jen krávy, musel by jít o žebrácký holi, co jich všude je. Mimo jiné dělá veškeré veterinární úkony spojené s hospodařením zdejší MO. V rámci brigád. Nechci tu přesně psát, co řekl na adresu candátích léčitelů, neb bys mi opět hrozil znemožněním přístupu. A přesvědčovat tě nebudu, já si myslím svý a pro mě je to směrodatný, jen se děsím toho, až z každýho, co to tu čte bude léčitel a náhodou natrefí na hejno candátů. Ale co, když bude pouštět, tak může všechno, i léčit.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 18:43 ® FInnnp

Ještě,že rybáři nejsou myslivci.To bych musel z Kňourem jet na chýru.Tam by Klinik asi nezabral.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 18:30 ® HaD reakce na …
HaD

malamut> zda je to legální netuším. Já to nepoužívám, nemám a vím, že se to týká především kaprařů. To, že je to byznys, je jasné. Nicméně mám dost přátel, co vlastní soukromé revíry a desinfekci vyžadují. Takže to zřejmě vliv má. Ono nakonec zpochybňovat vliv desinfekce by bylo úsměvné, že…

Názor toho veterináře je, že tím vpichem tu rybu zabiješ, nebo že snížení tlaku nevyřeší její problém? Tomu prvnímu bych ještě dokázal uvěřit, že něco takového řekl, byť stále nevěřím že vpich jehlou mimo mozek, srdce, míchu apod. by měl rybu zabít, ale budiž. Tomu druhému ovšem nikoliv. I když veterinář, co dělá krávy nemusí o rybách a tlacích nic vědět. Snížení tlaku, resp. vyrovnání tlaku totiž jednoznačně rybě umožní ponoření a další život. Pokud tedy ta dekomprese nezpůsobí destrukci vnitřních orgánů (např. na moři na větší hloubce u mníkovce můžeš tahat jak chceš rychle, píchat čím chceš a stejně je každej v podstatě bez šance…). Ale u některých ryb je ten efekt patrný a jestli se chceš hádat o opaku, bude to stejné, jakobys mne přesvědčoval o tom, že jsem 17letá hubená bruneta.

Když jsem byl např. na moři a táhl jsem z 80 metrů tresku a nenechal jí pár metrů pod lodí „vyprdět“ a vyrovnat tlak, zůstala po puštění VŽDY na hladině a byl to její konec. Pokud jí člověk nechal 2–4 metry pod hladinou úplně „vyprdět“, takřka vždy v pohodě zamířila svižně ke dnu.

Prosím abys debatu nestočil na téma, proč jsem pouštěl tresky. Prostě jsem ten den rybu jíst nechtěl, nebo už nějaké měl, nebo byly malé – zkrátka jsem byl jen na rybách. Ne na těžbě, kde se sejme vše mimo chaluh a medůz.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 18:20 ® regulus
regulus

Vážení přátelé, ošetřování bebínek kaprům (nebo i jimým rybám), bych do tohoto fóra raděj netahal, aby se nám to zase nějak nezvrtlo, nevím proč je okolo tohoto tématu tolik emocí.

Když to shrnu, máme tu zhruba tři pohledy na řekněme „jablko sváru“, tedy upouštění nebo neupouštění nafouklého candáta. Z toho co tu bylo napsáno myslím zcela jasně vyplývá, za jakých okolností k tomu může dojít, byly tu i názory, které propagovali nechytání na hloubce, ale zkuste přesvědčit rybáře co chytá často třeba na Dalešické přehradě (je nepodstatný jestli tam bydlí nebo tam má chatu), kde v mnoha případech je 3m od břehu hloubka 10 nebo i 15m, aby jezdil chytat jinam. Část je zásadně proti upouštění, část to vidí více méně černě, ale v krajním případě, pokud dotyčný opravdu ví co dělá je to schopna akceptovat a třetí skupina je ve své podstatě pro, nevidí v tom až tak velké riziko. Je tu ještě jeden pohled na tuto věc, zveřejňovat nebo nezveřejňovat návod jak to provést na webu, zde to myslím jde ruku v ruce s tím jaký kdo na tuto „operaci“ má názor.
Připadne mi, že někteří nemohou skousnout, že má někdo jiný názor než oni, mě tu zatím chybí opravdu odborný názor nějakého ichtiologa (klidně zprostředkovaně).

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 18:07 ® FInnnp reakce na …

malamut> Neřekl bych,že na nějakém Carp Kliniku chce někdo zbohatnout.Spíše je to o tom,že někteří lidi mají v hlavě vyhořelou strusku.Tím se nechci dotknout někoho kdo tyto preparáty používá z dobrých pohnutek.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 17:27 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> hlavním důvodem používání dezinfekčních prostředku při rybolovu, zejména pak při provozování vostrý a moderní kaprařiny, je byznys. Přebalováním těchto dezinfekcí z velkých balení do lahviček o obsahu maximálně několika desítek ml, pravda, s obrázkem kapra, logem známé carpfirmy a s poutavým názvem, jehož základem je „carp“, dochází ke „zhodnocení“ v řádech deseti až stonásobků, takže různí Niklové, Krásové a další giganti carpbyznysu jeho používání masivně propagovali, třeba i prostřednictvím svých „testerů“ a jiných podržtašek. Ale co, když to polomozek koupí, proč ne, jen si nejsem jistý, zda svévolná aplikace léčiv rukou neodborníka je v souladu se zákonem. Měl jsem na toto téma několikrát rozhovor s kamarádem veterinářem, m.j. i rybářem, má na to stejný názor jako já, mimochodem má stejný názor i na „upouštění“ candátů. Nemyslím si, že by MVDr. s více jak pětadvacetiletou praxí nebyl v obraze a kázal bludy. Ale v Plzni se právníkem staneš v horizontu několika týdnů, tak proč bys nemohl být veterinářem po přečtení pár příspěvků na rybářských webech. Jen s tím diplomem to asi bude horší, v Plzni bys ho po zaplacení dostal.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 16:52 ® HaD
HaD

malamut> Součástí školení není ani desinfekce a přesto ji někteří rybáři používají. A o tom, zda má, či nemá efekt, polemizuj s majitelem nějakého soukromáku, pro kterého jsou živé a zdravé ryby zdroj příjmu a tudíž ho jejich stav dost zajímá.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 13:39 ® malamut reakce na …
malamut

dvorak> máš ho v osobní poště. Ono je od komplotu dost dlouho, tak jsi ho možná fakt neměl, a stodvácy jezdily ještě dost dlouho po devadesátým :-) Ale nevím, já tam byl na rybách poprvé v '99, dřív jsem tam nejezdil, což mě docela sere, ryby tam bejvaly prej pěkný, jen ten bordel z papíren byl prej strašnej.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 12:58 ® dvorak reakce na …

malamut> To asi ne,páč jsem ještě neměl řidičák,jel táta se stodvácou :-) Jakej máš email?

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 9:27 ® malamut reakce na …
malamut

dvorak> čágo Daníku, já myslím, že to bylo dýl, až po bolševickým komplotu, ale zeptám se Jardy Ř až ho potkám a dám vědět, možná má i nějaký fotky, loni nebo předloni jsme o tom na rybách klábosili, ale vršek až po S si najdeš na mapách, když bylo málo vody. Už mám papíry, tak bysme mohli vyrazit :-) Ty fotky mi můžeš poslat mailíkem :-)

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 9:23 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> vidíš, to mě nenapadlo, zavést pěči o rybí chrup včetně prevence :-)

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 ve 3:18 ® dvorak

malamut> Zdarec,nevíš v kterém roce byla vypuštěná Třemka? Já bych to tipoval na 1987. Sehnal jsem pár fotek,je tam parádně vidět koryto,lavice u skály atd.

reagovat
Pátek 17. ledna 2014 v 0:31 ® Petula
Petula

malamut> souhlas,o tom nepochybuji,ještě si začít hrát na rubaře a už je to vše:)

reagovat