Chytej.cz

Ulovili jste už někdy rybu se značkou? necteno

4.12.2013 | HaD | 6.454 zobrazení | 59 odpovědí

Podle RŘ je každý rybář, který uloví rybu se značkou pro vědecké účely, povinen tuto rybu změřit a zapsat. Už jste takovou rybu někdy ulovili? A kde? Mě se to ještě nepoštěstilo, nebo jsem si jí nevšiml. Uvítám i foto!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pátek 6. prosince 2013 v 10:15 ® kakr reakce na …

kerob> Je kapánek divné, že odborník tvého kalibru publikuje pouze na „Chytej“, nebo se mýlím? Se svými znalostmi a erudicí máš určitě otevřenou cestu do AVČR.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 22:35 ® HaD
HaD

Mě by zajímalo, jaké druhy ryb se tedy značkují.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 21:40 ® OBr reakce na …
OBr

David H.> nechytil, já se spokojím i s neznačkovým zbožím ;-) ..ale je fajn, že se tady to forum objevilo, o značkování jsem četl v řádu, ale jak vypadá, to vidím až zde.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 20:31 ® HaD reakce na …
HaD

OBr> chytl jsi jí?

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 17:10 ® OBr
OBr

u nás se značkujou i parmy

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 16:26 ® HaD reakce na …
HaD

Bigpista> není. To je právě ten druhý extrém.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 16:24 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

David H.> A není? Sakra, právě jsem zjistil, že přijdu do pekla!!! :-D :-D

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 16:18 ® kerob reakce na …
kerob

hraji> zrovna ty bys mohl vedet, ze kapr se v nasich vodach nevyskytuje volne stovky let, to mozna v rybnicich, kam taky patri. Kapr se vyskytuje ve všech moznych i nemoznych vodach (i pstruhových) pouze par posledních desetileti a to jen proto, ze to nekomu prislo jako dobrej napad, coz je imho spis velkej omyl. Puvodni forma kapra, se vyskytovala pouze v par lokalitách jako Morava a Dyje a s tim, co se lovi dnes, nemá téměř nic spolecnyho.

A když delat nejaky pruzkumy, tak na normalni osádce danyho reviru i za cenu vyssich nakladu a slozitejsiho postupu, neverim, ze pruzkum na vysazenkach ma nejakou rozumnou vypovidaci hodnotu. Tedy pokud vůbec nekomu jde o nejakej relevantni zaver a ne jen o vycerpani dotace…

A v neposledni rade nechapu, jak si někdo muze dovolit valit tuhle prasorybu do rek, bez ohledu na nejaky rozumny druhovy a mnozstevni zastoupeni ostatních druhu ryb… když je v lese moc prasat, tak všichni kricej, aby se vystrileli, ale když je ve vode moc kapru (jako ze je), tak všichni kricej HURAAAA a ještě vymejslej kokotiny jak je chranit (K70). Něco je spatne s celym zpusobem hospodareni.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 16:13 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> tím nechci říct, že je kapr špatný. Ale je ho moc. A nejvíce extrémů se podle mě týká právě kapra a jak jsi sám napsal, extrémy jsou na nic…

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 16:12 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> stovky generací, spíše mnohem více, se prov ozuje např. mimomanželský sex. To ovšem ještě neznamená, že je to v pořádku…

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 15:48 ® hraji
hraji

Značkování ryb se provádí ve spolupráci s Akademií věd. Oni ti akademici vůbec nemají ponětí, co by měli dělat, kdejakej rybář ví přece líp než oni, na co je která páčka. Jenom pro představu. Na to, aby se dalo něco vyhodnotit, je potřeba, aby se vrátil dostatečný počet výsledků (rozuměj značek spolu s relevantními údaji o místu, velikosti a hmotnosti ryb). Při počtu vysazovaných a lovených dravců je velká otázka, zda by se takové množství vrátilo. A pak by se dalo mluvit o vyhozených penězích zcela určitě. A ještě jedna poznámka. Bez ohledu na to, co si o kaprovi myslí kolega kerob, je kapr nejžádanější ryba napříč členskou základnou, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu i protestovat, ale to je asi tak všechno. Tvrdit po několika stovkách let úspěšného přežívání, že nějaký tvor někam nepatří. No…extrémy jsou na nic.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 15:12 ® HaD
HaD

kerob: Dneska mám „souhlasivou“ náladu :-) Souhlas.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 v 15:02 ® kerob reakce na …
kerob

Pokud se znackujou pouze kapri, tak mi to prijde jako vyhazovani prostredku, použitelných lepe. Chapal bych znackovani dravcu a puvodnich druhu ryb, ale znackovani neceho, pro ekosystem tak bezcenného, jako je kapr, je imho blbost. To, kolik pribere kapr za rok, jak daleko odplave od mista kde ho vysypali do vody, nez ho někdo vezme kamenem po hlave, je k cemu? Vzdyt se jedna o rybu, která nemá ve vetsine ceskych vod co delat…

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 14:48 ® HaD reakce na …
HaD

kakr> Pokud jsou ta data dále využívána, není absolutně pochyb o tom, že jsou velmi cenná a mohou opravdu přinést přínosné informace.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 14:43 ® kakr

Značkování ryb není samoúčelné. Dají se z něho zjistit přírůstky váhové i délkové, migrace ryb po vysazení i po delších časových obdobích. Záleží jen na rybářích, zda značkovanou rybu ohlásí, či nikoli. Jako kuriozitu mohu uvést loňské úlovky značkovaných kaprů ze Křetínky. Během jednoho dne jich rybář ulovil a nahlásil 6ks, byli uloveni pár dní po vysazení.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 14:20 ® HaD reakce na …
HaD

Mrknato> Sarkasmus a ironie mě baví. Ale jen chvíli. Už to není vtipné.

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 13:52 ® hraji reakce na …
hraji

džigit> ano, tak to bylo ono. V Pasohlávkách se kapři se značkou vyskytují

reagovat
Čtvrtek 5. prosince 2013 ve 13:40 ® džigit reakce na …

hraji> no bylo to o něco tmavší než co dal Tomik.V Pasoh­lávkách u jachtecu,kapř tak mezi 60–70.Bohužel ven nešel,forpas už to nedal…

reagovat
Středa 4. prosince 2013 ve 21:50 ® hraji reakce na …
hraji

džigit> barvy mohou být různé. Tedy i šedé. Já viděl zelenou a žlutou

reagovat
Středa 4. prosince 2013 ve 21:29 ® Mrknato

No tak já jsem ulovil kapř 45cm a měl značku Tchibo… Vůbec jsem se tomu nedivil a rybu nepustil. Reklama o tom mlčela..... nic jsem nevyhrál.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 18:48 ® Tomik
Tomik

Já letos viděl dva takové. Jednoho chytil revoke, ale před podebráním spadl. Druhého jsem čapl já – viz foto.

reagovat
foto/forum/2013/th-img103452.jpg
Středa 4. prosince 2013 v 18:12 ® AdamHT
AdamHT

já chytnul na slezské hartě kapra , ale už je to několik let zpět

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 16:36 ® džigit reakce na …

hraji> je to šedé?

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 16:35 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> To je mi jasné. Byl jsem při natáčení filmu o Laponsku – http://www.rybarskefilmy.cz/…iku-100-min/ – přítomen značkování mořských pstruhů a lososů. A nakonec i u značkování jeseterů na Fraseru.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 16:30 ® hraji reakce na …
hraji

David H.> ukotveno ve svalovině u hřbetní ploutve. Přehlédnout se to nedá. Ale není to úplně snadné označkovat 2000 kusů ryb, každou musíš vzít do ruky, změřit, zvážit, míry zapsat a pomocí speciální pistole upevnit značku.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 16:22 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> Takže by to člověk přehlédnout neměl? Kde bývá umístěn?

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 16:13 ® hraji reakce na …
hraji

David H.> Davide, podívám se doma. Možná fotku najdu. Je to plastový váleček s vyraženým číslem.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 16:07 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> Děkuji :-) Nemáš foto? Já tu značku asi ještě ani neviděl.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 15:56 ® hraji
hraji

Jsem ti tam opravil překlep. A chytil jsem kapra se značkou na revíru Křetínka 1.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1