Chytej.cz

Zarybnění na Vltavě 8A necteno

10.11.2013 | Ouklejobijec | 3.812 zobrazení | 14 odpovědí

Ahoj. Vždy jsem se vyhýbal tomu, abych zde kladl otázky na to, kolik kdo a kde nachytal ryb, nicméně situace na Vltavě 8A za poslední rok, rok a půl, mě přiměla lehounce pozměnit názor. Já odtamtud tahám pouze občas pěknějšího okouna (naštěstí) a předpokládám, že se občas objeví i nějaká ta štika, ale jinak… Proto se ptám: viděl na tomto revíru někdo za poslední rok rybu? Pochopitelně se neptám na kapří havěť, o kterých vím, že se tam sypou v nemalé míře, neboť panu hospodáři zřejmě připadne tato studená voda jako ideální pro sazení právě této (ne)ryby :) :) :).

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 24. listopadu 2013 v 19:44 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> Já dělám třetím rokem FROV v ČB … tak doufám, že dodělám :-) Na výše zmíněné obory jsme měli naštěstí docela kapacity (na rozdíl např. od AJ :-) ) tak doufám, že jsem se otřením o ně trošku jejich vědomostmi nakazil, ale jak člověk není na té správné pozici denně u vody, tak je to porád jen teorie :-) O Botiči vím jen tolik, že pramení kousíček od místa kde bydlím, že má něco společného s Hostivaří kde jsem jako rybářský potěr začínal chytat, že tam čas od času perverzní vodáci pořádají akce a že se tam občas najdou dosti nepěkné věci … pravděpodobně díky lokalizaci do jedné z nejpřírodnějších částí Prahy a blízkému umístění celé řady ubytoven :-) :-) :-) … mimochodem mám pocit, že Štvanice byla mazec daleko větší než kdy V7 mohla být :-) :-) :-) … jo a jelikož už si připadnu, že fakt píšu do fora věci, které sem nepatří… nevíš jak psát zprávy osobní? … na mrku jsem to dělal ale tady ještě ne… :-) :-) :-) … jde to vůbec?

reagovat
Neděle 24. listopadu 2013 v 19:22 ® jepice-zruseno reakce na …

Ouklejobijec> No co, vltava 8A stejně asi nikoho zdejšího netáhne. Měl jsem na mysli to, že i v rovným korytě ta voda tak nějak zatáčí a dělá na dně hlubší i mělčí místa. Bohužel jak se tomu už dýl nevěnuju, tak zapomínám. Kam si chodil do školy? Já měl nějaký předměty u Kováře a Křováka na ČZU, kdy jsem kreslil Bernoulliho lemniskáty. Od té doby, co se věnuji něčemu jinému jsem toho ale dost zapoměl. Co si dle mne v současnosti zaslouží značnou pozornost je příčné hrazení toků a jeho vliv na retenci plavenin a následné zahlubování níže položeného koryta. Chytám leta na Botiči nad přehradou a co se tam za pár let stalo je doslova masakr. Skoro mě mrzí, že jsem to prohlubování nezačal před lety pravidelně měřit – byly by z toho supr výstupy. Edit: s tím přeborem na jaře se to moc nepovedlo. Ale jště přibližně tejden před povodní jsme tam pár čudel chytili.

reagovat
Neděle 24. listopadu 2013 v 18:42 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> jaj … teď nevím jestli jsme v rámci tématu nezměnili téma :-)

reagovat
Neděle 24. listopadu 2013 v 18:41 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> no jak píšeš konkrétně na Vltavě jsou ty korytotvorné (krásný výraz, který jsem ještě během studia neslyšel :-) ) procesy značně svéhlavé, silné a myslím, že při věčném přetahování s člověkem i dosti přírodně kontraproduktivní :-) . Když jsem se týden před letošním pražským přeborem postavil tak 200m pod hráz Vranské přehrady (čistě ze zájmu získat informace, která část závodního úseku bude nejlepší… nikoliv jako povodňový turista :-) :-) :-) ) měl jsem skutečně nahnáno. Ta masa vody, která se valila byla jakýkoli život zcela devastující. Pochopitlně bych někde našel přesné číslené údaje, ale myslím, že si nebudu vymýšlet když napíši, že vzdutí vody v tom místě o 5m (přibližně 50cm od hrany kamenné hráze) vypadalo opravdu hrůzostrašně a nevím zda má cenu rozvíjet úvahy v tom směru zda tam mohlo toto běsnění (v tom místě) něco přežít. A i když to v takové míře jistě nebude každý rok, tak ten tlak vody spolu s rychlostí proudu a korytem „vybetonovaným“ do podoby „rovné vany“ dá šanci živému osazenstvu lehce se skrýt až někde na úrovni přítoku Berounky :-) . Jinak kdybys chtěl tyto diskuse rozvíjet myslím, že bych byl schopen něco ze svých skromných znalostí s oboru vodního režimu krajiny a limnologie dát v plen :-) .

reagovat
Pátek 22. listopadu 2013 ve 23:16 ® jepice-zruseno reakce na …

Ouklejobijec> Pod přehradama je Vltava dost studená – zkus si třeba pod štěchovice nabrodit a stát v tom celej den. To, že je Vltava hladká vana je podle mě do jistý míry iluze daná vzhledem břehů. Neříkám, že lodní dopravě i hydrologům by to nevyhovovalo, ale věřím, že to tak není. Už jsem měl párkrát takovej nápad, že bych pomocí článku přiblížil čtenářům chytej nějaké korytotvorné fyzikální procesy. Jednak ale nevím, jak bych to uchopil, a druhak na to nejsem zcela odborník, tak abych se pak před nějakým profesionálním vodařem nemusel stydět. Muselo by se to uchopit nějak rybářsko – krajinotvorně, nebo spíš korytotvorně. Těch myšlenek, který by se tam daly publikovat je víc, ale ještě to nedozrálo. Stručně řečeno si myslím, že lze nalézt na tom velkým regulovaným toku pod vodou náznaky „přírodního“ koryta, byť jsou pravda silně technicky potlačovány.

reagovat
Pátek 22. listopadu 2013 ve 22:42 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> Já jedině přívlač :-) … tedy zítra razím z čirého zoufalství na feeder … letos asi podruhé :-) Mám sice jeden mušák, ale to pouze abych udělal radost kamarádovi, který mě do toho stále nutí :-) :-) :-) ale muškařina mi připadne trošku jako z říše fantazie… ne, že by to bylo špatné, ale vody kolem Prahy nejsou … tedy ne, že by na přílvač byly :-) :-) :-) . To mě přivádí oklikou k tvé úvaze o pstruhových potocích, které jsou kolem Sázavy atd. … ty revíry tam sice jsou, ale co vím tak se tam chytat dá vždy max. 10dní po vysazení a zahájení … pak je to mrtvé :-) bohužel. Ale ty potočáci na hlavních tocích jsou fajn a chce se mi věřit, že to nejsou pouze ti spláchnutí co vůbec netuší co tam mají dělat… i když to vůbec nemají jednoduché. Do Sázavy se sype metrák sumců za metrákem atd. atd. :-) Pokud jde o Vltavu tak by mě docela zajímal nějaký opravdový výzkum. Nejde mi nutně o to potočáky chytat … minimálně do doby než by se jejich populace dostala na nějakou přijatelnou úroveň. Netuším jak se takový potočák může chovat v 4m hluboké hladké vaně, kterou například Vltava od Vraného na Prahu je. Co o nich vím z menších toků, tak blahem jistě tančit nebudou natož aby tam setrvávali delší dobu. V každém případě jestli je na Vltavě nějaká ucelenější komunita potočáků tak vzhledem k členitosti přítoků (jezům) a přehradám asi moc kloudnou šanci na výtěr nemají. Také dosti záleží na teplotě Vltavy, o které si také velké iluze nedělám.

reagovat
Pátek 22. listopadu 2013 ve 22:16 ® jepice-zruseno reakce na …

Ouklejobijec> Nevím jestli chytáš na přívlač, nebo nějak jinak, ale všeobecně Vltava nad Prahou, ale i v Praze mi připadne bejt poměrně náročná voda, kde se toho chytne málo, ale občas se chytne něco slušnýho. Letos jsem viděl z Vltavy o něco níž vyfocenýho potočáka 74cm, kterej měl prej přes 4kg. Byli na to dokonce i svědci, takže žádná fáma. Já mám z jinýho místa letos obecňáka 58 (když jsem se snažil o sumce). Asi s nima ty povodně zahejbali a tak občas překvapili. Mám takovou teorii, že veprostřed Vltavy jsou tu a tam velký potočáci, který jsou po jednotlivcích a je spíš náhoda, když ho někdo chytne. Stejně tak to může být na Sázavě – pod Týncem to docela hezky teče a tu a tam je nějaký pstruhový přítoky donorem těchto ryb. Chytat je ale cíleně asi nemá cenu. Ty potoky kolem Sázavy asi hodně řádily – my jeli letos do Ledečka asi čtyrma oklikama kvůli tomu.

reagovat
Pátek 22. listopadu 2013 ve 21:39 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> čéče to je krásná vyčerpávající odpověď :-) pořád jsi na tom lépe já tam tu ouklej nedostal :-) :-) :-) no a potvrzuje to co vím a slyším :-) ale docela pěkné okouny tam také chytám pravidelně jen jich tam nejsou velká hejna a musím se dost projít než nějakého najdu… ale pak to stojí za to :-) Jednoho krásného potočáka jsem letos také chytil na nedaleké řece kde bych jej vůbec nečekal … kéž by se blýskalo na lepší časy. Já to v současné chvíli mám asi nejblíž neboť na Sázavu u Týnce, kterou mám 7km, se dík povodním moc nedostanu… strhlo to silnici a mám to s objížďkou najednou nějakých 20–25km :-(( … tak raději jezdím na ty Štěchovice :-)

reagovat
Čtvrtek 21. listopadu 2013 ve 21:11 ® jepice-zruseno reakce na …

Ouklejobijec> Konkrétně letos sem tam chytil dva okouny a tlouště a ouklej na mouchu. Loni jsem tam chodil na mouchu na ty nasazený siveny a taky jsem tam na přívlač chytil jednoho potočáka a na feeder jednoho vyžranýho jesena. Letos tam ty siveni nebyly, nebo aspoň nebrali (začátkem léta). Vzhledem k tomu, že doprava ode mě tam zabere skoro hodinu autem, tak se tam jen tak nevyskytnu.

reagovat
Čtvrtek 21. listopadu 2013 v 15:27 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

jepice> :-) no jasně. Stačilo by mi „ano rybu jsem tam letosl chytil“ a dal bych pokoj :-) … je fakt, že je to tam hodně „bagrované“ a asi nemá cenu řešit zarybnění druhem, který by mě připadal jako že tam patří, když se ta voda nachází v režimu v jakém se nachází :-) …vysypou se tam kapři, dědové si zajedou s autem až k vodě (neboť tam myslím poslední rok zmizely jak závory tak zákazy vjezdu) a je žížalková pohoda s premií v podobě 40cm (pa)ryby :-) :-) :-) . Já toto téma založil protože pokaždé když tam někoho potkám, tak se mě ptá na to samé. Na své vlastní neuspěchy jsem zvyklí a nikoho bych s tím notravoval, ale získat nějaké další (obecné) informace o zarybnění tohoto revíru mi přišlo celkem podstatné když se zdá že s těmi neúspěchy nejsem sám :-) .

reagovat
Středa 20. listopadu 2013 ve 21:41 ® jepice-zruseno reakce na …

Ouklejobijec> Ti, kteří tam chytají a bere jim to, radši nic veřejně nepíšou. Ale jestli takoví lidé momentálně jsou, to netuším.

reagovat
Středa 20. listopadu 2013 v 1:16 ® Ouklejobijec reakce na …
Ouklejobijec

NO… díky za názor. Tak nějak jsem si myslel, že se to tu více rozjede :-) … podle bublání, které ustavičně kolem té vody slyším :-) :-) :-) no nic

reagovat
Úterý 19. listopadu 2013 ve 21:59 ® Filip00
Filip00
:-)
reagovat
Neděle 10. listopadu 2013 v 10:59 ® jepice-zruseno

Já tam byl začátkem léta na mouchu a chytil jsem jenom pár ouklejí, tloušťů a okounů. Myslím, že tam zbyly jenom říní ryby, který jsou schopný zvládnout povodně. Jestli ti jde o siveny, tak v tomto případě se obávám, že se nejedná o tu správnou říční rybu, která by byla schopná tam vydržet. Loni jich tam byl hafl nasazenejch a letos předpokládám, že tam před povodněma taky dali vagon.

reagovat