Chytej.cz

Politická debata necteno

21.10.2013 | lunimus | 49.509 zobrazení | 726 odpovědí

Toto fórum zakladám preto, aby nám niektorí odborníci, disidenti, emigranti, partizáni, sociológovia a podobne nevnášali svoje múdrosti do kategórií, kde nemajú čo robiť.
Pretože v kategórii vtipy majú byť vtipy a nie pseudo humorné predvolebné karikatúry na ktorých sa pobaví maximálne ten, čo je zasvätený a obávam sa, že 99,9% miestnych užívateľov zasvätená nie je.
Rovnako nie je vhodné vnášať politické diskusie do rybolovných techník a podobne.
Takže nikoho sa nechcem dotknúť, ale svoje politické výplody si prosím hádžte sem.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 12. ledna 2014 v 18:01 ® Fryw reakce na …
Fryw

malamut> Je to důvod, i proto se tak děje. Je to věc zaměstnavatele, zaměstnanců i státu. Stát různým způsobem zasahuje do podnikání, vždy a všude kde existuje. Co to je výběr daní, například. Poměr zaměstnavatele a zaměstnanců je taky záležitost všech tří subjektů. Máme pracovně právní vztahy, mezené zákonem. Existuje plno právních norem upravujících vztahy ekonoimcké i sociální mezi státem, zaměstnavatelem a zaměstnanci. Prostě to reálně existuje a je to i důkazem že to není věcí jednoho člověka.

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 16:51 ® FInnnp

Kdyby se jednalo o České státní a polostátní firmy.Proč ne.Jen jestli by ten dvanáctinásobek nebyl moc.

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 16:49 ® malamut reakce na …
malamut

Fryw> to není důvod k tomu, aby majitelům kdokoliv přikazoval nějaké platové stropy pro zaměstnance. Je to jen a jen jejich věc.

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 16:16 ® OBr reakce na …
OBr

malamut> díky za radu, ale moje „oči realisty“ jsou zaostřené jinak, než u většiny realistů, kteří se tímhle rádi ohánějí a z nějakého prapodivného důvodu se cítí být povinnováni zbytku tvrdit, jak je všechno špatně…

jepice> Švýcaři jsou jiná mentalita, jiná kultura a zvyky, do čehož referenda krásně zapadají. My ale vidíme jen referenda, zatímco povinnosti a dost striktní pravidla celého jejich systému už nikoliv… V našem prostředí by to byla fakt jen taková „okamurovina“.

Mimochodem, jednotlivé národy se krásně poznávají i skrz jejich lidovou slovesnost…

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 v 15:01 ® Fryw reakce na …
Fryw

malamut> práce je kolektivní společenská činnost. To je jeden z důvodů který nevidíš ale objektivně existuje

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 ve 13:57 ® malamut reakce na …
malamut

jepice> proč bych to neměl číst? Je naprosto v pořádku, že to neprošlo, nevidím nejmenší důvod, proč by kdokoliv, krom majitelů, měl v soukromé firmě stanovovat výši platu zaměstnanců. Soukromé firmy si na to, na rozdíl od státních a polostátních podniků a institucí, musí nejprve vydělat.

reagovat
Neděle 12. ledna 2014 ve 13:03 ® jepice-zruseno reakce na …

OBr> (malamutovi snad ani nedoporučuji číst :-D )Zajímavé je, že některé myšlenky týkající se menších rozdílů v příjmech obyvatel se mohou dostat tak daleko, jako třeba nedávno ve Švýcarsku: http://www.zet.cz/…e-svete-1536 Švýcaři se rozhodli dle mne správně, článek to popisuje poměrně výstižně. Radši ani ale nedomejšlet, že by referendum podobného typu mohlo někdy proběhnout v ČR, když i ve Švýcarsku byla asi jedna třetina pro. Podobně je na tom tzv. Bezpodmínečný základní příjem, o němž jsete asi už všichni slyšeli.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 ve 23:25 ® malamut reakce na …
malamut

OBr> bude ti jen ku prospěchu, přestat být snílkem a optimistou, a začneš-li na svět nahlížet očima realisty, na optimismus je již pozdě. Toto je jen faktická poznámka, ne námět k diskusi, tu najdeš jinde.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 v 19:08 ® OBr reakce na …
OBr

jepice> hezký, souhlas…než příkazy, vždycky je lepší, když to lidi cítí sami od sebe. A jako nekonečný snílek a optmista věřím, že bude dobře :-)

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 v 17:23 ® jepice-zruseno reakce na …

FInnnp> Vono na všem něco je, ale nakonec to lze vnímat jako zbytečné v případě, že to není nijak ukotveno v předpisech (byť norma nemusí může být daná i módou nebo jen zažitá). Ale kdyby to bylo jakkoliv ukotveno v předpisech, tak by to zavánělo něčím tak ošklivým, jako byl přídělovej systém a já doufám, že nebudem nuceni okolnostmi ho zavádět. Navíc každá společensko vědní teorie, která se jeví ideální, tedy přinejmenším pro nějakou místní majoritu nebo jak to nazvat, se v praxi většinou ukáže býti reálnou, tedy rozhodně ne ideální.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 v 17:10 ® FInnnp reakce na …

jepice> To je zajímavá úvaha.Pro mne je to,ale přemýšlení na delší čas.Určitě na tom něco bude.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 v 16:20 ® jepice-zruseno reakce na …

FInnnp> Zajímavé: „spíše než výše konta rozhoduje o vztahu k bohatým jejich vystupování, styl života a projevované názory“ Je fakt, že některé způsoby chování si chudý člověk dovolit nemůže, ale některý lidi se chovaj snobsky aniž by byli skutečně bohatí a jiní relativně bohatí lidé se chovaj uplně suprově a mám je rád. V tom druhém případě je zásadním rozdílem oproti chudším to, že peníze pro něj nejsou tolik limitujícím faktorem.

V mém oboru se hovoří o diskutabilním stanovení tzv. životního prostoru, což je v zásadě určení spodních a svrchníh hodnot pro spotřebu materiálů, energií a půdy. Jde zde o zachování životního prostředí pro další generace. Je známo, že lidé extrémně chudí vyčerpávají zdroje ve svém okolí nešetrným a neefektivním způsobem, lídé s vysokou materiálovou spotřebou čerpají sice efektivněji a čistším způsobem, ale zbytečně moc. Nesouvisí to ale s bohatostí nebo chudostí člověka vyjádřenou pomocí množství peněz. Pokud je třeba člověk bohatý a tak si nechá na zakázku ušít boty, jeho materiálová spotřeba je stejná nebo může být dokonce nižší, než když si člověk chudý koupí levné hotové boty v obchodě. Pokud je ale člověk bohatý je kvůli němo vybudováno, hnojeno a sekáno benzinovou sekačkou golfové hřiště, na který se každý den dováží silným vozem s velkou spotřebou na vzdálenost 100km, je zřejmé, že byse do udržitelného životního prostoru nevešel. Stane-li se udržitelný životní prostor módou, bude to jedině dobře. Stane-li se nějakým dalším omezujícím pravidlem, bude to dle mého špatně.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 ve 12:09 ® FInnnp

Já byl chudý jsem chudý a budu chudý.Proto nejsem nikdy zklamaný.

reagovat
Sobota 11. ledna 2014 ve 12:08 ® FInnnp

http://www.novinky.cz/…a-cechu.html

reagovat
Čtvrtek 9. ledna 2014 ve 21:35 ® Fryw reakce na …
Fryw

Taborak Tom> Ty komunisty bych rád viděl, když nejsou ani v KSČM :-D

reagovat
Čtvrtek 9. ledna 2014 ve 21:33 ® Taborak Tom

Nad politikou je lepší moc nedůmat,protože to jen nasere.Bude to horší a horší.Naše vláda plná tuneldědků,zlo­dějů,komedian­tů a hlavně komunistů nám ještě ukáže.V tom Norsku třeba ty dotace fungují,ne jak u nás.Tady zemědělec dostane prachy za to že nic nepěstuje a pokřižovanejm daj miliardy.Pracovitý neblb živnostník se na to dávno vysere a jde na pracák.Maká na černo a bere dávky.Cikán příde na sociálku a bere s rodinkou okolo 30 000.Nejsem rasista ani komunista,ale tohle je postavený na hlavu.At žije náš systém.Hodně pohody a zdravý.Nenechte si kazit náladu politikou.

reagovat
Čtvrtek 9. ledna 2014 v 18:54 ® OBr
OBr

Já jim závidím: http://zpravy.e15.cz/…icky-1051725#… sice těžkej socík, kterej by bez ropy nemohl fungovat, ale fakt jim to závidím

reagovat
Středa 8. ledna 2014 v 0:12 ® regulus reakce na …
regulus

Chorchus> to si piš, kubánskej disident to na srazu vobsere … :-D :-D :-D

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 18:25 ® Chorchus reakce na …
Chorchus

regulus> no to bude zase mazec, ale abychom neopomněli zase na vývoz revoluce. :-D

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 16:48 ® OBr reakce na …
OBr

jepice> aneb nic není černobílé a stejné postupy za humny už neplatí. Já zas musím sousedku z druhý strany zahrady pokaždé informovat, když dělám táborák, bojí se, že jí zapálím chlívky ;-)

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 ve 2:12 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> Protože to je Déjà vu, nedávno jsme se o tom přeci jinde bavili, tak proto taková odpověď :-)

Já netvrdil že všichni (určitě ne taková buržoasie kubánská, co přišla o výsadní postavení) milujou Fidela. Já mluvil o tom co se v ČR žvanilo o Raulovi.

Já jsem si plně vědom že 9 dní pobytu je celkem nic. Nic méně, nejen v naší republice (včetně pana novináře který napsal článek který tuto debatu odstartoval) nebylo na Kubě vůbec a o této zemi diskutuje, dokonce vydává články .-) Na Kubu jsem jel právě z toho důvodu, že mě ta země zajímala, něco jsem o ní přečetl, prostě se obecně zajimal. A jak jsem už napsal, i kdybych tam nebyl, mluvil bych hodně podobně… O tom že jsem tam byl to prostě zase tak moc není. O tom jak se Kuba mění jsem taky mluvil. Prostě je tam nějaký vývoj, který je patrný (opakuju dojem turistek z našeho zájezdu…) Takže, vůbec si nemyslím že jsem viděl vše. A ty si zase prosím nemysli, že to mám tak, že si myslím že když jsem byl 9 dní na Kubě že si myslím že vím bůh ví co. Ale jsou prostě záležitosti které nemůžu na základě mého zájmu a i zkušenosti sežrat…

Já se na embargo dívám v souvislostech. Je to prostě změna doktríny po neuspěchu přímé vojenské intervence. Samotné USA se netají tím, že cílem je poštvat lidi proti vládě, destabilizovat a svrhnout režim. Je to akt poměrně krutý a aplikovaný desítky let. I tak se režim drží. To embargo je celkem učinné. Kdyby nebylo, proč by bylo, že…Jako, není asi moc režimů, kde by byly lidé totálně nespokojení a nedocházelo by přitom řádově v desítkách let k nějakým otřesům…

No a k pomerančům. Já si je tady pamatuju jako malej. Teda, pamatuju si už jen to, že šly špatně loupat a měly plno pecek. Ty co jsem tam jedl byly zelený na povrchu, okrajovaly se nožem, neměly moc pecek a byly slaďoučký jak cecek. Prý jsou tam hlavní dva druhy, jeden tak sladký není a používá se k přípravě různých slaných pokrmů. Není vyloučeno že se dovážel právě ten. Ale ona to bude dost možná spíš otázka zrání toho plodu… Je jasný že na druhou stranu zeměkoule se ten perfektně zralý a sladký přepravit nemohl.

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 1:36 ® regulus reakce na …
regulus

jepice> byl to jenom příměr, možná ne úplně správnej, ale pokud pojedeš kamkoliv, tak za pár dní zjistíš kulový, máš z toho nějakej dojem, ale může to být trochu jinak.

Z druhé strany kolegovi ten zážitek docela závidím (ne ve zlým), určitě to bylo zajímavý z více pohledů, nejen že to je v Karibiku.

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 1:32 ® regulus reakce na …
regulus

Fryw> v prvé řadě jsi neodpověděl na moji otázku, odpověď že jsi „… školit vrcholný představitele KS Kuby …“ se nepřijímá.

Druhá věc, já na Kubě nikdy nebyl, ale měl jsem v minulosti několik známejch, kteří tam pobývali delší dobu, už to nějaký to desetiletí bude, ale to co tehdy (nezávisle na sobě) vykládali trochu nekoresponduje s tím co píšeš, především o tom, jak všichni milovali Fidela.

No a třetí věc je ta, že si rozhodně nemyslím, že embargo ze strany USA by bylo úplně košér, ale taková je už hold politika, je potřeba se na to dívat v souvislostech té doby, ale to ti asi vysvětlovat nemusím, blbej nejseš. Mě jen udivuje, jakej seš zarputilej zastánce kubánskejch práv na základě relativně krátkýho pobytu. Nechci tím říct, že úplně kecáš, jen si myslím, že nejspíš alespoň částečně žiješ v omylu, pořádně ses nedíval nebo ti nebylo ukázáno vše.

Jo a taky jsi mě rozesmál s těma slaďoučkejma kubánskejma pomerančama, když si na ně vzpomenu … :-D

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 1:16 ® Fryw reakce na …
Fryw

jepice> Máš pravdu. Jsou nabízeny zájezdy kdy je v ceně letenka a voucher na který tě ubytují v různých hotelech. Cestuješ sám kam chceš a jak chceš… Nikdo ti nebrání půjčit si auto a procestovat si celou Kubu křížem krážem. Můžeš si i vyřídit vízum, které stojí cca 750 kč a je tuším na měsíc. Ubytování je celkem snadné. Rodiny nabízí ubytování, musí být však tato živnost přihlášená… Někde jsem vygooglil pronájem domečku v Havaně, vyjde to asi na 600 kč na den.

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 1:06 ® jepice-zruseno reakce na …

regulus> Já mám takovej pocit, že dnes se běžní turisté pokud mají trochu snahy mohou na Kubě dostat docela „hluboko“, asi ne všude, na druhou stranu asi nejsou odsouzeni pouze na nějaké oblasti. Jestli nemám pravdu, tak mě někdo opravte.

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 1:04 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> No, byl jsem tam školit vrcholný představitele KS Kuby… O to nejde, nemluvil bych jinak, možná ne o některých určitých detailech.

Rumunsko není Kuba. Rok 1960 není rok 2013. Stejně tak jako Německo nejsou Filipíny. To je jasné. Poslat na Haiti takové množství zdravotnického personálu, provádět operace šedého zákalu v zemích třetího světa. Provádět výzkum léčby rakoviny a HIV…na to zaostalá země pod diktátorským režimem žijící jen z turismu (takto je Kuba v mediích prezentována) prostě nemůže mít kapacity. Já vlastně mluvím celou dobu v podstatě o tom nehorázném propagangistickém hnoji který se nazývá česká žurnalistika.

Independent: Kubánští zdravotníci na Haiti zahanbují svět. http://blisty.cz/art/56707.html

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 0:51 ® regulus
regulus

Fryw> člověče, nemám ti na veletržní sraz zajistit řečnickej stoleček s mikrofonem, projektor a plátno???? Kluci s OV si s tebou na téma Kuba rádi pokecají … :-D

Jen tak pro zajímavost, tys tam byl jako běžnej turista, na nějaké stáži nebo exkurzi???

Abys mi rozumněl, Rumuni v 70 letech taky vystavovali jen to co si nechali od francozů postavit na pobřeží, tím co bylo ve vnitrozemí se moc nechlubili, ono nebylo čím, bylo to na úrovni první republiky a možná i CK mocnářství …

reagovat
Úterý 7. ledna 2014 v 0:51 ® jepice-zruseno reakce na …

OBr> Nojo, všechno má něco. Mě sousedka neustále pozoruje, zjišťuje koho si vodím domů a když si není jistá, tak se ještě musí projistotu zeptat mamky, jestli to byla v úterý ta samá slečna, co vždycky.

reagovat
Pondělí 6. ledna 2014 ve 23:53 ® OBr reakce na …
OBr

jepice> a když nemusíš pod tíhou zažitých stereotypů dar ihned oplatit, je to výhodné i pro darujícícho, kdy obdrží ve správný čas to, co mu zrovna chybí. Musí ale správně fungovat vztahy mezi lidmy. Jak není čas, nebo se řeší výměna s nedůvěryhodným člověkem, je lepší to mít rychle za sebou a pak jsou peníze ideálním prostředkem. Proto mám rád svý sousedy na vsi…ale to samé nemůžu říct o sousedech z paneláku :-((

reagovat
Pondělí 6. ledna 2014 ve 23:04 ® jepice-zruseno

OBr> Davida Graeber je dle všeho lechce extrémním myslitelem, nicméně jeho pojetí (ne)ekonomie má určitou logiku. Mě to poměrně jednoduše vysvětlil jeden starší kolega rybář: Když ti to chci dát, tak si to vem a nic mi za to nedávej! a když mu za to někdo chce něco dát, tak se urazí, naštve a je nepříjemnej. Myslím si akorát, že je neslušný somrovat poslední cigáro, poslední žvejkačku nebo twistrovou hlavičku. Ale to jsou stejně nezaplatitelný vě­ci.

reagovat