Vyhledávání
Politická debata
21.10.2013 | lunimus | 49.509 zobrazení | 726 odpovědíToto fórum zakladám preto, aby nám niektorí odborníci, disidenti,
emigranti, partizáni, sociológovia a podobne nevnášali svoje múdrosti do
kategórií, kde nemajú čo robiť.
Pretože v kategórii vtipy majú byť vtipy a nie pseudo humorné predvolebné
karikatúry na ktorých sa pobaví maximálne ten, čo je zasvätený a obávam
sa, že 99,9% miestnych užívateľov zasvätená nie je.
Rovnako nie je vhodné vnášať politické diskusie do rybolovných techník a
podobne.
Takže nikoho sa nechcem dotknúť, ale svoje politické výplody si prosím
hádžte sem.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 6. ledna 2014 ve 22:04 ® OBr
-
zajímavý článeček: http://www.ceskapozice.cz/…us-o-barteru
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 20:00 ® Fryw
-
Ono je taky dost podstatný si srovnat prostor a čas. Co okolní ostrovy? Haiti? Jak to vypadá na Haiti se zahraničními vozy? A to nemluvím samozřejmě o mnohem důležitejších věcech. Pak ten čas, Kuba za Batisty. Kubánec byl občan druhé kategorie. No on, i samotný Batista neměl přístup do všech hotelů a kasín, protože byl „barevnej“…
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 19:56 ® Fryw reakce na …
-
jepice> Zásoba tam bude, jenže nebylo jak to těžit, průmysl byl uplně ochromen… Naše media neinformují, ale dezinformují. Nevím toho moc o tamním hospodářství, ale tak zásadní věc jako je desítky let trvající embargo se prostě musí skloňovat ve všech pádech, jinak je to jen tendenční žvást. Asi jako psát o fokušimě že přestala vyrábět elektkřinu a nemluvit o tsunami…
OBr> pokud jsi četl články co jsem postoval tak se alespoň částečně dozvíš kde je problém. Ono zrušit embargo nutně neznamená rozprodat celou republiku, vyvlastnit národní bohatství atd…prostě nemusí to být nutně východoevropský scénář. On už Nixon myslel že když pošle do zátoky pár žoldáků tak se k nim celý národ přidá a režim padne. A on se stal pravý opak, proto tyto sankce. Já si pamatuju balamucení co se šířilo z medií při odchodu Fidela a nástupu Raula do funkce, že je to prý slabá osobnost, že „režim povoluje“ a takový blábolení…už je to několik let a nic. Lidé si váží jak Raula tak Fidela. Jen prý je Raul takový příkřejší, aby ne, když je celej život guma…
foto: Zleva: ministerstvo vnitra, ministerstvo spojů, ministerstvo obrany. Náměstí Revoluce, Havana
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 17:55 ® OBr reakce na …
-
jepice> českej rozhlas je pro mě poslední ostrůvek, který si poslechnu, aniž bych se musel výrazněji soustředit na odfiltrování zbytečnýho balastu a zjevných hovadin v jiných médiích. I když 20 minut radiožurnálu jsem už taky několikrát znechuceně vypnul díky blbýmu moderátorovi, kterej evidentně tlačil na hodně tupou pilu. Rozhlas je takovej dinosaurus a to ho možná ještě drží, jinak by v rámci modernizace a nástupu „nových médií“ dostal ředitele z Impulsu a stala by se z něj stejná šaškárna, jako je v ČT
Jinak Kubě to uvolnění embarga moc nepřeju, otevřou se všem hranice, peněženky, pomalu se jim zlegalizuje ten americkej kapitalismus..už to nebude ono
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 17:36 ® jepice-zruseno reakce na …
-
OBr> Občas poslouchám pořady různých stanic od českýho rozhlasu, který si pouštím přes net když se mi to hodí. Nevím, nakolik je rozhlas objektivní, ale oproti jiným českým médiím je to často celkem příjemný poslech. A nemusím si tolik lámat hlavu s tím co mi prodávají mezi řádky a co tam naopak chybí. Aktuální informace takto čerpat ale nelze. U zdrojů typu novinky, idnes, aktuálně a další bývá občas problém už to, že to opsali z ČTK špatně
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 17:27 ® jepice-zruseno reakce na …
-
Fryw> Očekával jsem, že Kuba vzhledem ke své poloze těží dostatek ropy na výrobu pohonných hmot, ale tamní situaci neznám. V médiích toho o Kubě moc není a abych pravdu řekl, spolehlivě o ní vím pouze to, že se na ní těží písky s obsahem niklu nad 1%, což z Kuby činí významného producenta tohoto strategického kovu. Možná i tam směřují obchodní zájmy Číny. Jinak je pro mě kubánské hospodářství velkou neznámou. Tu formu soběstačnosti, kterou mají již dlouhá léta Kubánci, jim ale nezávidím. Taková regionální soběstačnost bez embarga, enormního vývozního nebo dovozního cla, vízových povinností, plotů a dalších bariér by byla jistě zajímavá.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 16:35 ® Fryw reakce na …
-
OBr> Žádná omluva, nic jsi mi neproved
Je jich prostě víc na tohle téma, tak se to plete…
Ale máš pravdu, asi se svítá na lepší časy .-) /…z//index.php?…
Zde o blokádě: /…z//index.php?…
To prostě musí mít fatální dusledky. zahraniční auto je to nejmenší. Ale to je prostě klasika zdejší novinařiny…
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 16:25 ® OBr reakce na …
-
Fryw> máš pravdu, mě se slily dva články dohromady, já si k němu četl ještě jeden starší a tam to psali.. tudíž omluva
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 16:20 ® Fryw reakce na …
-
OBr> Tak jsem asi slepej. Ani prohlížeč mi tam to slovo nenajde :-/
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 15:57 ® OBr reakce na …
-
Fryw> o embargu tam píšou, že platí dodnes.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 15:57 ® Fryw reakce na …
-
OBr> Ale jsou tam i zajimavý momenty. Třeba reportér BBC dělající na Kubě anketu
" Vláda tvrdí, že chce zisky z prodeje aut převést do speciálního fondu na hromadnou dopravu." Hromadná doprava je opravdu kvalitní. Jezdí jí dost. Je jasné že pojede. Ale kdy, to je jasné už méně…
" Auto z druhé ruky dříve bylo možné pořídit v přepočtu za 200 až 400 tisíc korun, pokud se vám ovšem podařilo získat vládní povolení. K tomu se dostali většinou politici, umělci, sportovci a lékaři, kteří si vydělali v zahraničí. " Běžná je soukromá taxislužba. Hodně taxi pro turisty jsou staré vozy, daleko starší než z 50. 60. let, prostě historické vozy. Ale jsou běžné i moderní soukromé taxi. Já osobně jsem několikrát jel 206, sokromou…tak asi to dostupné bude…
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 15:45 ® Fryw reakce na …
-
OBr> Záleží kdy tam byli. Na tom stejným výletě byly 3 paní z Prahy který to prý absolvovaly ped 7 rokama a změnilo se to tam prý k nepoznání… Hospodářství si tam prošlo hlubokou krizí a jde to vidět. Už jsem zmiňoval mosty které nevedeou nikam, metro pod Havanou které slouží jako sklady. V době krize byl akutní nedostatek pohoných hmot, zaměstnanci dostávali kola…ale rapidně se to díky spolupráci mění.
Ta otázka je postavená špatně. Vyložená nepravda tam dost možná uvedená není, ale je zamlčeno to embargo. Není to otázka kubánské vlády co přiveze nebo nepřiveze. Je to právě otázka embarga, které je naprosto fatální.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 15:34 ® OBr reakce na …
-
Fryw> tyjo, já tam snad budu muset vyrazit taky, mám nějakej blbej pocit, že mý kamarádi byli asi na nějaký jiný Kubě, než o který píšeš ty… nebo se tam za pár let hodně věcí dramaticky změnilo…
Jinak, co je v tom článku vysloveně nepravda?
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 15:02 ® Fryw reakce na …
-
jepice> Tady pár fotek co jsem měl na ploše.
- foto… děti ze zš. Nosí stejnokroje. Středoškoláci též. Jsou rozdělení podle oborů. Modré stejnokroje mají gymnazisti. Hnědé z technických oborů (při odletu nás odbavovaly mladé slečny v hnědých sukýnkách, asi praxe…). Je to prostor nějaké větší budovy se škaredou fasádou. Oni si asi na těch fasádách celkově moc nezakládají (a ani nevím jakou má fasáda výdrž když je tam běžně kolem 30C a vlhkost 90%).V těch „škaredých“ velkých domech jsou takovéto prostory…
- Pán prodává noviny, což je častý jev. Ne méně častý jev je ten, že ve skutečnosti nabízí výměnu peněz. Drobná korupce.
- U cesty jsou často takovéto stánky, kde si můžeš koupit ovoce,
zeleninu a sladkosti. Od česneku, cibule, pomeranče, banánky (různých
velikostí, neplatí tam šílené normy EU) po papayu (ale říká se jí tam
fruta bomba, protože papaya je slangový výraz pro ženské pohlavní
orgány – to je pro jistotu, kdybys jel na výlet a poptával ovoce
). Trs banánů nebo velkou igelitovou tašku sladoučkých kubánských pomerančů koupíš za 1 CUC (konvertibilní peso). Na to místě nám pán odsekl a oloupal cukrovou třtinu. Dá se konzumovat, je to velice sladké a dobré. Připravují z ní lisování nápoj (základ na rum) a s přidáním rumu je to perfektní drink.
Průvodkyni nám dělala paní co studovala v ČSSR, nějaký zemědělský obor. Měla dobrý přehled o zemědělství na Kubě. Povídala že pěstují v podstatě vše co roste u nás, jen hruškám se moc nedaří… p.s. fota se trošku pomíchaly
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 14:49 ® Fryw reakce na …
-
jepice> Mám jich hodně v rawu. Teď nemám moc času se tím prohrabávat, ale něco nachystám a pošlu, jen to nebude hned. Tam je celkem běžný že fasáda vypadá škaredě i zepředu. Ale na druhou stranu, nikde jsem neviděl bordel po zemi. Tohle je focený před Kapitolem, kterej byl v tu dobu obehnanej lešením. Ono se konkrétně v Havaně opravuje spousta budov. V 90. letech si prožili velkou krizi. Byl velkej nedostatek pohoných hmot. Dnes už se z krize celkem dostávají, za pomoci ČLR a Venezuely. Co jsem viděl rafinerie, tak tam vlála kubánská a venezuelská vlajka. Někde jsem zahlídl zprávu že udajně začínají odstupovat od dvojí měny (1 euro = 1,2 konvertibilní peso), což považuju za následek toho, že hospodářství přestává být totálně závislé na turismu. Když se vrátím k tomu článku…považuju ho za nehorázný cynismus. Nikde není zmínka o embargu uplatňovanému vůči Kubě USA, EU a jejími satelity. To embargo je zdrcující. Naštěstí se je daří částečně kompenzovat právě styky s Venezuelou a dalšími státy nezávislými na politice USA. Kubáncům narozdíl od ČR patří veškerá půda a průmysl. Jsou v podstatě potravinově soběstační..to u nás nehrozí. Na ČR uplatnit stejné embargo, tak pochcípáme hlady.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 14:20 ® jepice-zruseno reakce na …
-
Fryw> Máš někde víc fotek? že bych se podíval, kdyžtak sz. Ty baráky opravený jernom zepředu, to je běžná praxe? Já jsem se s tím naposledy setkal v Levoči na Slovensku – mimochodem krásný město. Tam měli taky od náměstí opravený fasády a zezadu starý. No možná to od tý doby dodělali…
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 ve 13:12 ® Fryw
-
Už jsme se o tom asi v jinym tématu bavili…ten článek pokládám za totální žvást (ostatně jako většinu článků v „našich“ novinách)
Flnnp> většina jich má nepůvodní motor, jsou předělané na naftu. Tím se asi cena podstatně snižuje.
p.s. To jsou auta tuším před Kapitolem. Tam je koncentrace „veteránů“ poměrně vysoká. Jinak tam nejezdí zdaleka jen veterány. Nová zahraniční auta jsou poměrně běžná (i škoda), stejně jako starý žiguly, volhy. Autobusy, dodávky jsem viděl čínský.. V autech se moc neorientuju a nevšímám si jich…
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 11:04 ® FInnnp reakce na …
-
Na druhou stranu mají Kubánci jednu vnucenou výhodu.Na Kubánských silnicích dnes zřejmě jezdí nejdražší auta na světě.Takové Fordy a Cadillaci z 40 a 50 let mají dnes v USA obrovskou cenu.
reagovat - Pondělí 6. ledna 2014 v 10:48 ® OBr
-
Fryw měl pravdu, na Kubě už svítá na lepší časy: http://zpravy.idnes.cz/…ranicni.aspx?…
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 ve 22:23 ® OBr reakce na …
-
Fryw> já až tak daleko nevidím, takže mě spíš tíží lhostejnost některých lidí kolem mě ve stylu „já stejně nic nezmůžu“ …
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 v 17:49 ® Fryw reakce na …
-
OBr> Tak zas tak hruby to není, nemáme (zatím) anglosasky divadlo. Chudáci právníci a soudci. Musí se orientovat v tomto bordelu. O kvalitě a legitimitě některých zákonů nemluvě. Pár už jich spáchalo sebevraždu, a ne málo jich je na práškách…
Myslím že drtivá většina obyvatel si nedělá o politicích iluze. Ale společnost je „odpolitizovaná“, atomizovaná, rezignovaná…působením všech možných faktorů…kulturou počínaje. Prostě ideální prostředí pro ty parazity.
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 ve 14:56 ® OBr reakce na …
-
IVO> je otázka, jestli není nakonec chyba v nás, když očekáváme, že politici budou bezúhonní, pravdomluvní a konat dobro pro běžného občánka… To je to samé, jako čekat od právníka, že vždy stojí na straně dobra a trestá zlo. To je taky jenom hra na to, jestli svým výkonem přesvědčím okolí a oni uvěří…
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 v 9:19 ® IVO reakce na …
-
vezirek> velmi výstižné. Bohužel …
reagovat - Čtvrtek 19. prosince 2013 v 10:42 ® jepice-zruseno
-
Naštvalomě, že o malý ptáky se nikdo nezajímá. http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
reagovat - Čtvrtek 19. prosince 2013 v 6:49 ® vezirek reakce na …
-
Hoši, pochopte konečně, že dobrý politik nesmí mít špetku charakteru. Jinak nepřežije.
reagovat - Středa 18. prosince 2013 ve 23:16 ® regulus
-
OBr> já bych to viděl tak na 25. února, to by odpovídalo dějinným souvislostem, tenkrát si taky tzv. demokratický strany nic nepřipouštěly a pak zvolily termím komunistickej puč a nikdy nepřiznaly, že to normálně posraly. Možná je to po té spoustě let passé, ale je třeba nazývat věci pravým jmémem.
reagovat
Ovšem je potřeba dodat, že kdyby to dopadlo jinak než to dopadlo, tak by to asi stejně dopadlo podobně, jen by se někteří nemuseli stydět, vlastně oni se nestydí, ale perou se o moc. - Středa 18. prosince 2013 ve 23:10 ® jepice-zruseno reakce na …
-
OBr> No jo no, tak snad mě nikdo dosmrti nesežere.
reagovat - Středa 18. prosince 2013 ve 23:03 ® OBr reakce na …
-
jepice> je to divadlo, i ta rybařina je divadlo, snažíme se hrát přesvědčivě, abychom rybku lapili, ona uvěří a nakonec jí zdlábneme abychom to z pozice „vyššího tvora“ omluvili – neměla bejt blbá
reagovat - Středa 18. prosince 2013 ve 22:55 ® jepice-zruseno reakce na …
-
Fryw> Je to přesně tak, jak píšete, v únoru bude vláda. Nechci tu popisovat detaily, ale před rokem jistí lidé věděli, že kalouskovo-nečasova vláda se léta už nedožije. Obávám se, že to co je na povrchu a v médiích je často pouze divadlo.
reagovat - Středa 18. prosince 2013 v 19:19 ® Fryw
-
OBr> ale stejne by me zajimalo jak ksou dnes spokojeni soc.dem. volici…a jestli maji stale dojem ze voli levicovou stranu (mam ted cinsko/anglickou klavesnici na mobilu)
reagovat