Chytej.cz

Pytláci, podsekávači a jiní dobytci u vody necteno

15.10.2013 | HaD | 65.135 zobrazení | 904 odpovědí

Rád bych, abychom v tomto fóru soustředili naše zážitky s pytláky či rybáři, co na svazových vodách hrubě porušují rybářský řád (nezapsaná docházka či zapomenutý metr to fakt není) a i jak se případně podařilo pytláctví vyřešit. Zkušenosti určitě pomohou ostatním. Naše svazové vody si musíme chránit!!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 14. prosince 2013 v 9:29 ® malamut reakce na …
malamut

David H.> já si Davide myslím, aniž bych Pavlovi chtěl dělat arbitra nebo mu lézt do ánusu, že to sakování ryb při závodech je v rozporu se zákonem o rybářství a jeho prováděcí vyhláškou. Jestli na každý závod extra uděluje RO výjimku, to nevím a připadá mi to nepravděpodobné, prostě si sportovci řeknou, že sportujou, tak můžou, ale podle mě daný zákon porušují. Je možné, že se mezi zasakovanými úlovky objeví ryby v té době hájené či nedosahující zákonem stanovené délky k ponechání, ryby se nezapisují do ÚL, ono těch možných porušení, na které by musela být výjimka je poměrně dost. Jak je to s povolenkami při závodech, to netuším, ale možná by bylo dobré, kdyby nám to tu někdo vysvětlil, závody se konají jak na Moravě, tak v Čechách a možná ne každý má celorepublikovku. Při mezinárodních závodech stejný problém. Koupí si zahraniční závodník krátkodobou povolenku na daný revír za nečlenské peníze a vlastní vůbec RL? Nebo je to prostě cochcárna pod záštitou sportování? Ono by bylo moc zajímavý, kdyby RS šla při závodech na kontrolu závodníků. Že k tomu není „politická vůle“ je jasný.

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 ve 23:59 ® (...Candouš...) reakce na …
(...Candouš...)

David H.> Sem moc nechodím, ale znám ho z mrku..Jemu se nelíbí naprosto vše..Jednou se hádal s kaprařema, protože jim také říkal co dělají špatně, přitom kaprařině vůbec nerozumí..Tím závoděním podle mě myslel ty 4m vezírky, a jak jsou z nich pomlácené,nebo už nevím co by mohl myslet já se s ním raději nebavím:D

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 v 16:30 ® HaD reakce na …
HaD

petrikveprik> To chápu, ale to je skutečně jiné téma. Morální stránka věci. Já např. velmi oceňuji, že konkrétně u malých pstruhů se věci posunuly – ryby se nijak neměří a ihned pouští. Dokud se malí pstruzi měřili, bylo to na pár facek a mortalita určitě byla mnohem větší než teď. Nicméně ten, koho baví chytat UL tak tak chytá i bez závodů a ti, kteří na „mikromrdky“ chytají neradi, nezávodí.

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 v 16:09 ®  reakce na …

David H.> já třeba chápu oba pohledy.. každý se na to dívá svýma očima. Samozřejmě máš částečně pravdu, ale myslím, že v principu chápu i mrknato.. Kdysi mě závody také braly, dokonce jsem v plavačcce i jako děcko jedny vyhrál.. dnes to odsuzuji. Neberu v potaz legislativu. Spíš když jdu na pstruhy a vidím, že mi po tom útočí 15cm pstruh, tak mu s nástrahou „uteču“. Závodník udělá pravý opak. Nazve se „sportovcem“ a zdůvodní to např. bezprotihrotem. Věřím, že na závodech se zbytečně pobije mnoho ryb.. to mi nikdo nevymluví. Nejhorší je na tom to slovo „zbytečně“.. to je ale jen takový můj výkřik mimo téma..

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 v 15:50 ® HaD reakce na …
HaD

(…Candouš…)> Já netvrdím, že nemá pravu ani jí nepotvrzuji. Jen jsem se zeptal a tradičně „politickým“ způsobem nedostal odpověď. Ono se mu logicky nechce. Takto vypadají závodníci jako hrozní zločinci a kdyby měl napsat, že se zde bavíme „jen“ o jakémsi dočasném vyhrazování míst (které je vzhledem k rozsahu revírů na povolenku naprosto zanedbatelné) a u některých typů závodů o vezírkování a nezapisování ulovených ryb (s čímž mimochodem také nesouhlasím), došlo by k jisté směšnosti.

Jasně, možná (a to zdůrazňuji), v některých případech, je zákon jako takový porušen. Možná. Ale zhruba stejným způsobem, jako je zapomenuté vlečné lano. Srovnání s ožralým řidičem, který zběsilou jízdou pozabíjí děti na přechodu u školky a dání rovnítka mezi tyto přestupky a označení všech na stejné grázly, je skutečne hodně nesmyslné. Připadá mi to tak, že musí existovat nějaké trauma z dětství, možná prenatálního věku, kde vznikla tahle chorobná nenávist vůči lidem, kteří se díky své vrozené soutěživosti baví soutěžením v lovu ryb.

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 v 15:25 ® hraji reakce na …
hraji

(…Candouš…)> jo. Nevadí, že tvrdí úplné nesmysly, že si plete pojmy se svými dojmy, vždy má pravdu. Tedy on si to myslí. Pravda je, že tady mu to lidi ještě žerou. Způsob, jakým przní právo, je naštěstí nenapodobitelný.

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 v 15:09 ® (...Candouš...) reakce na …
(...Candouš...)

David H.> Mrknato má vždycky pravdu, můžeš se s ním 100% hádat ale stejně má pravdu on..Má svůj názor, který mu nikdo nezmění..

reagovat
Pátek 13. prosince 2013 ve 2:02 ® HaD reakce na …
HaD

Mrknato> prosím o odpověď.

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 ve 21:20 ® Mrknato reakce na …

David H.> Bodově všechna porušení zákona? Není problém, ale sám jsi psal, že tě slovíčkaření vytáčí a chceš to dobrovolně podstoupit? Tak nevím......

Věcně, abych neslovíčkařil, tak podle mě absolutní škody na revírech působí závodníci i ti „praví“ pytláci asi zruba stejné. Problém je, proč se zaměřovat jen na jedny porušovatele a ne na všechny..... to zase vytáčí mě.

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 ve 20:22 ® Mrknato reakce na …

David H.> Máš recht. Závodníci se neskrývají, stejně jako tuneláři, looobisti, dacani… a víš proč? Protože nemusí. Tam jsme to dopracovali… Chápu, že tomu dáváš zelenou a ani mě to nepřekvapuje… Koho to tady vlastně může ještě překvapit?

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 ve 20:12 ® HaD reakce na …
HaD

Mrknato> btw.: vypiš prosím bodově všechna ta porušení zákona závodníky u různých disciplín. Aby nezasvěcení tušili o čem roky v tisících příspěvcích pořád mluvíš. Dík.

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 ve 20:01 ® HaD reakce na …
HaD

Mrknato> máš-li důkazy, konej. Policie, soudy tu jsou. Mlít pořád dokola to samé tady je k velikému lejnu. Zásadní rozdíl, který evidentně nevnímáš je ten, že závodníci se jaksi neskrývají a nechytají na závodech zakázanými a zavrženíhodnými způsoby a ani nechytají s pocitem, že něco porušují. Ale jestli je to protizákonné, nikdo Ti nebrání něco s tím dělat. Online exhibice to ale není. A nepomohou ani berličky urážek, sarkasmu, ironie a politiky.

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 v 19:35 ® regulus reakce na …
regulus

Mrknato> Amen … :-)) :-93;

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 v 19:35 ® Mrknato reakce na …

Petula> Vysvětlíš mně, kdo je ten správce revíru? Kde se dozvím, jaké věci lze povolit na revíru svazovém a jaké na revíru soukromém? Napiš to sem prosím!!!!! A nežvaň ukrutné hovadiny prosím pěkně.

Ano, dnes útočí doba, kdy je možné všechno… a tak to pustíme i do svazu? Proč potom jít po pytlácích, které zmiňuje David????? Lidi chtěj závodit, lovit samosekem s bolelísem, podsekávat, sakovat, lovit na 3 pruty 24 hod, lovit lukem, do vrší.......... tak proč ne. Ale proč to pak kritizovat? Já si myslím, že tyto novoty na svazorevírech, kde zatím může lovit každý, nemají co dělat.

Jistě, až budou revíry otevřené jen pro vyvolené, pak tam asi bude normální i vyčleňování míst pro rybolov, ale tak daleko ještě liberalizace rybolovu nedošla.....

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 v 19:26 ® Mrknato reakce na …

David H.> Davide, ty tady správně, ale jednostranně hledáš dobytky a podsekávače. Jistě, že ti dobytci, které zmiňuješ působí škodu a kazí dobré jméno svazu. Já ty závodníky zmiňuji opakovaně, protože dělají to samé, co ti předešlí, ale má se svazově za to, že je to svazolegální...... Ale hlavně všichni grupír porušují zákon.

Ano, závodění má tradicí, stejně jako pytláctví. Až budou závodníci při závodění dodržovat zákon o rybářství a vyhlášku, vyčlením je z množiny „pytláků“. Závodníci mohou mít 100× v BP, nebo RŘ prolobobováno cokoliv, co omlouvá jejich porušování zákona, tak stejně patří do množiny „rybářů, co porušují zákon“.

„Já přicházím“ s novým pojetím rybařiny, kdy nikdo nebude moci porušovat zákon a vyhlášku, tedy ani vydávat pytlácké BP, pytlácké závodní předpisy, statuty a i skutečně pytlačit. Dát dnes RS-milicím svazu větší pravomoce je nesmysl, to rovnou můžeme povolat LM a pohotovostní pluk z Malešic.

Můžeme se dohodnout, že na revírech zkoušených mnoha problémy se nepytlačí a ani nezávodí, tedy neloví jinak, než připouští zákon 99/2004 a jeho prováděcí vyhláška?

Co ty na to?

Zatím to je jen Ein Kessel Buntes .....

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 v 11:53 ® HaD reakce na …
HaD

Mrknato> další ochraná deska. Ale chápu, ze je to pro někoho „evrgrýn“ :-) hrozne mě baví u debaty s Tebou, že i kdyby bylo tématem šukání, stejně dojdeš k závodění v chytání ryb :-) Pích Tě snad v dětství v tramvaji do zadku „čímsi“ v parném létě zpocený chlupatý závodník, že je z toho takové trauma na celý život? Jako sory Pavle, ale kolikrát přečtu první řádek a musím se smát a do pusy se mi dere: „už zas… bla bla bla bla bla“. Přijď už s něčím jiným!

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 v 8:16 ® malamut reakce na …
malamut

Petula> shledávám, že tvé právní vědomí je nulové. Pavel se zde snaží vštípit ti alespoň elementární znalosti, ale je to marný, přesto obdivuji jeho trpělivost.

reagovat
Čtvrtek 12. prosince 2013 v 0:00 ® Petula reakce na …
Petula

Mrknato> Právě jsi to nastudoval?nebo co,sedíš doma u pc a meleš jedno a to samé dokola.Znám zákony i pravidla,vím koho a o co žádat a vím kdo mi v čem vyhoví či nikoliv.Je rozdíl mezi soukromákem a revírem svazovým.Na každý platí jiný metr co se týká udělování vyjímek včetně toho kdo o ně žádá.Ale ty prostě jen žvatláš a žvatláš jedno a to samé,prostě i kdyby to bylo svaté,tak to nepříjmeš,tak proč se dál o tom bavit.Já o voze,ty o koze

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:55 ® Mrknato reakce na …

Petula> Ano, dělám si blázny, stejně jako ty.....Ale já to alespoň přiznám.....)))

Doporučil bych ti, aby jsi nastudoval rybářský zákon a jeho vyhlášku. A až pak nám sdělil, kdo je to správce revíru, jaké má oprávnění a pravomoce. Kdo dává vyjímku pro stanovování odlišných lovných měr , které jsou možné pouze na vyjímku RO. Vyjmenuj mně prosím čísla vyjímek v jednotlivých ÚS pro míru kapř 38, 40, či 45 cm, pstruha 30cm......

No a pak se bavme dál......

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:51 ® Robur
Robur

ty ba pak z logiky věci mohli všichni chodit hrát fotbal na stadiony, na automobilové závody by se přidávali všichni, kdo mají auto a atak dál? Já zde teda vidím nějaké rozdíly.

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:44 ® Petula reakce na …
Petula

Mrknato> Nepleť za 1. do toho Davida a za 2. pokud chceš dále rozvíjet toto téma,tak už se mnou nepočítej do diskuze,asi máš nějaký komplex na závodníky nebo co,ale už toto téma nemá smysl omílat dokola.Zrušme komplexně rybolov ať máš klidné spaní.Dokud budeš stavět do jedné roviny podsekávače a sportovní rybáře závodníky,tak to stejně nemá smysl.

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:35 ® Mrknato reakce na …

Petula> Jasně,… a pak mám já i David H zákonné právo na podsekávání ryb… Mohu týdně podseknout 20 sumců a 30 štik, to je verdikt správce revíru a jeho zákonné právo.

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:31 ® Petula reakce na …
Petula

Mrknato> žádný nevidím.Pokud máš problém s vyhrazeným místem pro závody,má na to správce revíru zákonné právo.

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:28 ® Mrknato reakce na …

Petula> To je pak problém..... Stejně jako s gubernátorem revírů… ,který určuje BP výnosem a nechává ho vybubnovati…

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:26 ® Petula reakce na …
Petula

Mrknato> Vyhrazování míst?Nevím konkrétně co máš na mysli,kdo a co si vyhrazuje?

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:25 ® Petula reakce na …
Petula

Mrknato> Hele,skáčeš jak blecha,od závodníků jedním skokem na dírkách.Já se vyjadřoval k závodům,tam platí jasné pravidla a opravdu k tomu stačí pouze správce revíru.Dírky a ostatní rybolovné techniky se mi tady rozebírat nechce.Vše má své pro a proti.Co se týká lovu na dírkách,ani mě to nezajímá,zatím to je pouze věc soukromníků né ČRS.Jde pouze o komerční účel a o tom soukromé podnikání je a to v jakémkoliv oboru.Další věc je,že nemůžeme pořád stát na jednom místě.Věci kolem nás jdou vpřed a my musíme jít s dobou.Ano,taky bych rád vrátil čas,vše bylo lepší,nebyl internet,nebylo moderních nástrah,náčiní a vše šlo.Dnes je doba,která nabízí neskutečný výběr a ten výběr vzniká poptávkou.Nelovíš na dírkách?Tak nelov,ale jiné nekritizuj,taky nelovím na dírkách a nic proti nim nemám.Správci revírů na kterých je lov povolen patřičné vyjímky a povolení mají.

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:15 ® Mrknato reakce na …

Petula> Podle mě je daleko sportovnější skákat do dálky, než sportovně sakovat a korýtkovat ryby. Skákáním do dálky nezaplísníš nic… možná svý nohy…

Edit : a jak se postavíš k hlášce vyhlášky 194/2004, že vyhrazování míst k lovu je zakázaný?????? Jasně, přehlušíš to klasicky BP, jako vše, co sere sportovní rybáře…

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:11 ® Mrknato reakce na …

Petula> Fakt ti nerozumím. O vyjímku může žádat pouze uživatel revíru, tedy ÚS. Ne hospodář, či správce. Proč takto blábolíš?

O vyjímku může žádat pouze uživatel a to o vyjímku, kterou stanovuje a upravuje zákon. Např. oblíbenou vyjímku pro lov pod ledem zákon ani vyhláška nezná. I pro změnu lovných měr je nutná vyjímka RO, ne pouze BP.

Škodlivé je toto ignorovat, pomíjet a svérázně upravovat, stejně jako měnit vyhlášku RŘ v odst. IX.

Tohle nedělají ani v Zimbabwe, proč to máme tolerovat u nás? Že to nějaký čilimník vydyndá z MZe, jako Rát vydyndal lahve vína, co mu měkdo vyměnil za miliony?

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:08 ® Petula
Petula

Mrknato> Chytat na čtyři pruty 24hod.denně bude pořád sportovnější a rybám méně škodné než podsekávání,které ve většině případu zkončí poškozením ryby,protože se vypne,následně zaplísní a přenese nemoc na ryby další.Takovou rovinu nelze dělat.Převážnou část sezony ti nepomůže ani 10 nahozených prutů,když neberou,tak neberou a když berou,tak ti stačí jeden prut.Obhajovat takovým způsobem pytlačení a dávat na srovnání takový příklad,Zákon má dostatečně a srozumitelně vyčleněno i s odůvodněním co se smí a co ne.

reagovat
Středa 11. prosince 2013 ve 23:01 ® Petula
Petula

Mrknato> a o to tady jde,neznalost zákonů neomlouvá.Veškeré tvé omezení jak ty jim říkáš nezákonné mají naopak podporu v zákoně a sice že každý hospodář nebo správce revíru může využít vyjímek,které mu zákon umožňuje.Vždy může jít nad zákonem stanovenou normu,pod ní bez souhlasu ministerstva jít nemůže.Takže raději se zabývejme něčím užitečnějším než jsou zcela neškodné závody rybářů.Zkus někdy zajít na dětské rybářské závody,až uvidíš všechny ty děcka a jejich nadšení,tak třeba změníš názor.Právě z těchto prcků vyrůstají ti profi závodníci a může jim to někdo vyčítat?Vybrali si tuhle cestu sportovního rybolovu sami.Rozhodně jsou pro nás větším přínosem než pytláci a podsekávači.

reagovat