Vyhledávání
Pytláci, podsekávači a jiní dobytci u vody
15.10.2013 | HaD | 65.114 zobrazení | 904 odpovědí
Rád bych, abychom v tomto fóru soustředili naše zážitky s pytláky či rybáři, co na svazových vodách hrubě porušují rybářský řád (nezapsaná docházka či zapomenutý metr to fakt není) a i jak se případně podařilo pytláctví vyřešit. Zkušenosti určitě pomohou ostatním. Naše svazové vody si musíme chránit!!!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 6. prosince 2013 v 16:44 ® hraji reakce na …
-
malamut> nemaje argumentů, začínáš couvat a mlžit. Jak to bude s rozdělením sportovní činnosti bylo jasně stanoveno při jednáním o osamostatnění MRS. To co bylo dohodnuto a odsouhlaseno před víc jak dvaceti lety se dodnes drží. Nikdo nikoho nevysává ani se nikam nepřilepuje. Bez konkrétních čísel je to tvoje povídání jen snaha vyvolat jakýsi dojem, jak ČRS dotuje MRS, ale je to skutečně jen dojem. Mimochodem, jak to je v reprezentacích v plavané: Muži- 2 MRS – 9 ČRS, Ženy- 2 MRS – 7 ČRS, U 14– 1 MRS – 6 ČRS, U 18– 1 MRS – 6 ČRS, U 23– 1 MRS – 6 ČRS, Poměr členů MRS k ČRS je zhruba 1:3.
reagovat - Pátek 6. prosince 2013 v 16:30 ® malamut reakce na …
-
hraji> mě hlavně není jasný, proč se MRS ve sportování přisává na ČRS, chtěli jste samostatnost, máte ji mít, ale se vším, a ne se vetřít jen tam, kde je to výhodné. Čísla co jsem zjistil od paní Hnízdilové jsem dal již v diskusi o sportování v JAR. Ty budeš mít jistě podrobnější, tak je sem můžeš dát. A prosím tě, „závodník z Moravy“ je v tomto případě zavádějící pojem, spíš je potřeba závodníky dělit dle členství v ČRS nebo MRS, i závodník z Moravy může být členem ČRS a naopak.
reagovat - Pátek 6. prosince 2013 v 16:11 ® hraji reakce na …
-
malamut> zase jen hlasité plácnutí do vody. Spočítej si počet závodníků z Moravy v reprezentacích a porovnej počet členů v MRS a v ČRS a poté si srovnej výši příspěvků na sportovní činnost. Dej sem nějaká čísla, která to doloží. Je to jednoduché.
reagovat - Pátek 6. prosince 2013 v 16:07 ® malamut reakce na …
-
hraji> například „sportování“. Sice něco přispíváte, ale řekl bych, že se spíš vezete. Chápu, že ty tu budeš přísahat, že to tak není, když jsi u „sportovců“ dobře zaháčkovanej.
reagovat - Pátek 6. prosince 2013 v 15:43 ® hraji reakce na …
-
Mrknato> napiš sem jednu jednou oblast, ve které „dotujete“ vy (členové ČRS) MRS. Moc by mě to zajímalo. Že ty jsi zase hodně pil svařák a punč?
reagovat - Středa 4. prosince 2013 ve 20:14 ® Mrknato reakce na …
-
Alov> Mohl bych se na to vyprdnout, ale máme společný rybolov, nejen v krajích, ale i v rámci svazu a dokonce i v rámcí republiky, kde „dotujeme“ MRS a Radu ČRS. Pak je ale odpověď na to, na co se ptám, relevantní. Ptali se na to i „jihočeši“. A podojili… Podojili zbytek svazu až na Radu, ta má jejich členské. No a teď „dojí“ společný rybolov i většina MO, do svých soukromáků… Jaký z toho má užitek „společný rybolov“? Jde do pr… dele, za všeobecného potlesku a jásotu komerčních a podnikajících MO.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 19:50 ® Alov reakce na …
-
Mrknato> Konečně Tě chápu! A chápu i Tvůj postoj. Mě tyhle ty ohýbačky, upravovačky, vyjímky, záminky a podmínky taky serou. Ale bohužel…
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 19:44 ® Mrknato reakce na …
-
Alov> Jistě, ale já si myslím, že se to už vymyká normálnosti. Dřív si ekšperty – závodníky řídil OVKSČ a KVKSČ, jako i celý svaz. A byl klid. Žádné K70, lov pod ledem, šípy, na 5 prutů samosekem, striptýz s kapř, BP, špecifiká …))) Tedy každý chápal kde jsou hranice normálu a přes držku, tedy strany, která mohla vše. Dnes tuto otázku zadává „závodník“, který zákon porušuje dnes a denně a myslí si (zřejmě) že mu pohrobci strany zaručí a umetou podobný luxus vyjímečnosti. To mně na tom vadí. Proto já ty „dobytky a podsekávače“ vidím úplně jinde.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 19:34 ® Alov reakce na …
-
Mrknato> Hele, já vím, že celá ta organizace funguje na velmi hlíněných nohách. I u nás máme soustruha, kterému jsem musel radit, jak má vypadat cedule u rybníka, která tento hájí z hospodářských důvodů. Na druhou stranu si kolikrát BPVRP ohýbá k obrazu svému. Proto je celý tenhle „systém“ k prdu. Chybí jednotnost. Prase aby se v tom vyznalo.
reagovat
Nicméně to nikoho neopravňuje k tomu, aby úmyslně cokoliv porušoval. Taky se mi nelíbí daňový systém u nás, ale dodržuju ho, akčoliv se mi u toho svírá žaludek a povoluje svěrač… - Středa 4. prosince 2013 v 19:29 ® Alov
-
Je to rebel! ! ! Ještě k tomu hloupý…
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 19:12 ® Mrknato reakce na …
-
kakr> Karle ano. Metr je velmi důležitou pomůckou rybáře. Pomůže mu s otázkou, kam a jak uložit uloveného kapř 34cm, 35cm, 40cm, 42cm, 45cm, 65cm, či 70cm......
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 19:01 ® Draky reakce na …
-
Mrknato> Presne proto jsem to sem psal…
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 18:30 ® Mrknato reakce na …
-
Draky> Máš se čím chlubit.......
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 18:28 ® Mrknato reakce na …
-
David H.> To, co jsi opsal z přílohy vyhlášky platí jen v případě, že BP jsou v souladu se zákonem 99/2004. Já sám si třeba ponechávám kapry od 35cm. Proč ? Protože nejsem úchyl a na vyjímku z lovných měr je potřeba vyjímka RO. No a tu uživatelé nemají....... No a jako nečlen ČRS, či MRS se mě ustanovení stanov netýkají......
Stejně tak je nezákonná BP v RŘ, kterou si „vyhonili závodníci“ do RŘ, tedy o vyjímečném vyhrazování míst k „závodnímu lovu“. To musel vymyslet neskutečný ignorant a blb. Že se tím porušuje zákon nikoho nesere. Braní podměrečných ryb, více ryb, než stanoví legislativa je proti tomu slabý odvárek.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 18:18 ® Mrknato
-
Alov> Já si asi menšinově myslím, že „pytláky a dobytky“ nejsou rybáři, kteří občas nesplní nesmyslné podmínky BP, tedy někdy i RŘ, které neplnily i některé ÚS, které se k nim „dobrovolně“ hlásily.
„Dobytkové“ totiž vědí moc dobře, že co je a co není BP nikdo, krom soudu nemůže řešit. Tak že závodníci, testeři, RMV-káři, čilimníci mají pré.
U nás (ve Vč.ÚS) nějaký „dobytek“ natloukl do stromů na divoké Orlici v Žamberku „podivné BP“, které BP nebyly. Byl to kupodilu zaměstnanec ÚS pan Pohl. I tady třeby hledat „dobytky“. Věc jsem řešil s jednatelem Vč.ÚS ing. Bialkem, který mě potvrdil že tyto tabulky nemusí rybáři respektovat. Kde to jsme soudruzi?????
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 18:05 ® HaD reakce na …
-
Draky> to bude minimum
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 18:02 ® Draky reakce na …
-
David H.> To ne, jen Taborskou MO.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 17:51 ® HaD reakce na …
-
Draky> to se nedozvíme celou ČR.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 17:51 ® Draky reakce na …
-
David H.> Tata je v karne komisi, takze se muzu zeptat, jestli chces.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 17:11 ® kerob reakce na …
-
Protože je ta věc naprosto zbytecna. To mi jako důvod bohate staci.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 17:09 ® Bigpista reakce na …
-
kerob> Já trojúhelník samozřejmě vozím. Spíš nechápu, proč někdo protestuje proti establishmentu odmítáním věci o rozměru 5cm x 5cm x 0,5cm. Ale ok, tvoje věc. Už jsem o tom napsal víc, než jsem chtěl. Howgh.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 17:06 ® kerob reakce na …
-
kakr: ja to klidne risknu, neverim, ze se najde RS, která by mi za to vzala papiry, ani při jedny kontrole nechtěla RS videt nic jiného nez povolenku a listek.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 17:04 ® kerob reakce na …
-
bigpista: pokud stavis trojuhelnik, kterym oznacujes místo nehody (a nikdy nevis, kdy bude potřeba a navíc si zahráváš s vlastní i cizi bezpecnosti) na uroven metru, jehož absence nikoho a nic neohrozuje (ani nemůže), pak je u tebe něco spatne. Ale delej jak myslis, ja ti to rozmlouvat nebudu, je to tvoje rozhodnuti
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 16:34 ® HaD reakce na …
-
hraji> Bylo, jen nevím, zda mám být tak drzý a takovou informaci žádat
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 15:50 ® hraji reakce na …
-
David H.> maximální trest je tam 12 měsíců a pak vyloučení. Bylo by zajímavé vidět statistiku, kolik trestů na 12 měsíců a kolik vyloučení bylo aplikováno v roce 2012. Naše Kárná komise se nebojí dát rybáři 3 roky bez povolenky. Třeba za ponechání si hájené ryby.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 v 15:05 ® HaD reakce na …
-
Bigpista> To je blbej příměr. Troúhelník je věc mimořádně důležitá z hlediska bezpečnosti Tvé i ostatních účastníků silničního provozu. Tudíž je jednoznačně důvodné ho v autě mít. Nikdy nemůžeš vyloučit situaci, ve které bude potřeba a ochrání někoho před tragédií.
U metru je to z mého pohledu tak, že pokud by neexistovala ona povinnost zdokumentovat rybu označenou pro vědecké účely, je jeho absence naprosto neškodná a jediný problém, který může vzniknout je situace, kdy se rybář rozhodne si rybu ponechat a míru mít nebude. Pak má prostě smůlu a vzít si ji prostě nemůže. Nikoho tím ovšem neohrožuje. Nepříjemná situace by mohla nastat ve chvíli, kdy člověk chytí nějakou rybu, která bude poškozená natolik, že její vrácení nemá smysl a bude si ji chtít/muset ponechat. Já bych to při zapomenutém metru řešil tak, že jí změřím např. rukou. Mám jí přesně 50 cm a málokdy jsem se spletl o více než 1–2 cm, což je podle mě nepodstatné. A jelikož řád hovoří o „míře pro zjištění délky ryb“, nikoliv metru, mohl bych vlastně svou ruku o délce 50 cm nazývat onou povinnou mírou (pokud by porybný nevěřil, není nic snazšího jí přeměřit). No a pokud bych např. štiku 55 cm takto „změřil“ na 56 cm a někdo mne za to chtěl odebrat papíry, asi bych se nezmohl na nic jiného než na úsměv. Btw.: krabička na smáčky má buď 17 nebo 20,5 cm. To je další míra, kterou u sebe většinou mám…
Futrál na papíry pak 19×14cm apod.
Vždy a všude by měl převládat zdravý rozum a rybář i RS by se podle toho měli chovat a situaci posuzovat individuálně.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 ve 14:48 ® HaD
-
kakr> o tom vím. U nás (jsem jihočech) to ale za teorii považuju. Opravdu jsem se s tím nesetkal. Kapry, pravda, chytám naprosto v homeopatickém množství, ale ani od lidí, co je chytají, jsem to ještě neslyšel. Založím na to téma fórum. Docela mne to zajímá.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 ve 14:44 ® HaD
-
Jelikož tu byly dotazy na tresty za přestupky, požádal jsem na svazu o sazebník. Je to doporučení, nemusí to tak vždy přesně být:
pytláctví
- ohlášení Policii ČR a Státnímu zastupitelství
- zadržení rybářského náčiní a úlovků, kárné opatření vyloučením z ČRS
poškození dobrého jména Svazu, narušení vztahů mezi rybáři (§ 4 odst. 2 písm. f/ Stanov ČRS
- kárné opatření
- podle závažnosti až vyloučení z ČRS
napadení (fyzické i hrubé slovní) člena rybářské stráže nebo hospodáře, bezdůvodné odepření kontroly
- kárné opatření odnětím povolenky na 12 měsíců; vyloučení z ČRS
lov bez dokladů (zapomenuty, nikoliv pytláctví), neúplné doklady
- kárné opatření udělením důtky, při opakování odnětím povolenky na 2 – 5 měsíců
lov pomocí prostředků výbušných, otravných, omamných, pomocí elektřiny, střílením, tlučením, do ok, za pomoci bodců, vidlic, rozsošek, šňůr, udic bez prutů, lov pod ledem, lov nahromaděných ryb k přezimování a rozmnožování, za mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody, lov rybího plůdku, lov v chráněných rybích oblastech
- kárné opatření vyloučením z ČRS
lov v době hájení, lov druhově hájených ryb, lov do rukou, slupů, vrší, při umělém světle, sítěmi, stálými zařízeními, lov v rybím přechodu
- kárné opatření odnětím povolenky na 9 – 12 měsíců; vyloučení z ČRS
lov v plavebních komorách, z obytných lodí ze silničních a železničních mostů, v blízkosti přehradních hrází
- kárné opatření odnětím povolenky na 3 – 5 měsíců
lov na více prutů, lov mimo stanovenou denní dobu lovu, lov nepovolenou udicí (počet návazců, počet a druh háčků apod.)
- kárné opatření odnětím povolenky na 3 – 12 měsíců (podle formy zavinění a závažnosti přestupku)
lov na nepovolenou nástrahu, lov nedovoleným způsobem (např. při přívlači nastražený druhý prut), nepovolené vnadění, vnadění nepovolenou návnadou, nepovolené zavážení návnad a nástrah, nepovolený lov z loděk
- kárné opatření odnětím povolenky na 6 – 12 měsíců
ponechání si ryby nedosahující stanovené nejmenší lovné míry, lov po dosažení nejvyšší možné hmotnosti, ponechání si většího počtu vybraných druhů ryb
- kárné opatření udělením důtky; odnětí povolenky na 3 – 10 měsíců (podle závažnosti a charakteru přestupku)
nezapsání úlovku stanoveným způsobem
- výtka na místě, kárné opatření odnětím povolenky 2 – 5 měsíců
nepřítomnost u prutů, nešetrné zacházení s rybami, umožnění obsluhy prutů jiné osobě, znečištění místa lovu, vrácení škodlivé ryby do pstruhového revíru
- výtka na místě, kárné opatření udělením důtky; odnětí povolenky na 2 – 5 měsíců
Výčet přestupků není zdaleka vyčerpávající, neboť jejich druhy jsou ovlivňovány též „Bližšími podmínkami výkonu rybářského práva“, které si stanoví každý uživatel rybářského revíru. Případ, na který není pamatováno ve výše uvedeném přehledu nejpodstatnějších přestupků, je možno posoudit analogicky. Vždy však jde pouze o doporučení, nikoliv závazně předepsaný postup.
reagovat - Středa 4. prosince 2013 ve 14:42 ® Bigpista
-
kerob> Tak jo. Tak já z auta vyhodím trojúhelník, stejně jsem ho nikdy nepoužil a v kufru mi akorát zabírá místo. Policajti mě taky kontrolujou jednou za uherskej rok a na trojúhelník se nikdy neptali. A když se nějakej zeptá, tak mu řeknu, že je blbec
jepice>
reagovat - Středa 4. prosince 2013 ve 14:39 ® kakr
-
kerob> Myslet si skutečně můžeš co chceš,navíc takové 3 měsíce absťáku (bez papírů)ti umožní meditovat zda si příště metr vzít,či ne.
reagovat