Chytej.cz

Pytláci, podsekávači a jiní dobytci u vody

15.10.2013 | HaD | 65.114 zobrazení | 904 odpovědí

Rád bych, abychom v tomto fóru soustředili naše zážitky s pytláky či rybáři, co na svazových vodách hrubě porušují rybářský řád (nezapsaná docházka či zapomenutý metr to fakt není) a i jak se případně podařilo pytláctví vyřešit. Zkušenosti určitě pomohou ostatním. Naše svazové vody si musíme chránit!!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 4. prosince 2013 ve 14:06 ® jepice-zruseno reakce na …

Bigpista> Děkuji za podporu :-D

reagovat
Středa 4. prosince 2013 ve 13:38 ® kerob
kerob

:-) Tady je to samej Mirek Dusin, kterej hazi kamenem, pac sam je naprosto bez viny a nikdy neudelal nic, co by bylo proti nejakymu, byt uplne pitomymu, narizeni.
K tomu, abych nosil k vode zbytecnosti, me nikdo nedonuti (nosim to na zadech, nebobkarim)a pochybuju, ze mi nekdy někdo vezme papiry za absentujici metr. Za tech 25 let, co mam papiry, mam do 10ti kontrol, zapis ani jeden, nikdy mi nikdo ani nevyhrozoval tim, ze mi vezme papiry. Pokud mi někdo vezme papiry za to, ze nemam metr, budu si myslet svoje.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 ve 12:57 ® lukino050505
lukino050505

jepice> To je tady hezký, ale já mám jenom pražskou vodu a tam o tom nic není, proč to tedy není napsaný alespoň u revíru. Pozor na tento revír pouze s fotkou v členské legitimaci. Jak k tomu přijde ten, kdo tam jede jednou na dovolenou. Jasný úkaz klasicky nedokonalých zákonů ČR a to ne jenom těch našich.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 11:18 ® džigit reakce na …

Fryw> jen sem se rypnul,zaleži na uhlu pohledu :-))

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 10:57 ® kakr

David H.> Značkované ryby nejsou teorie. MRS značkuje ryby, převážně kapry na Křetínce, Mušovských nádržích, Dalešicích, Brněnské přehradě atd. Každoročně se losují 3 rybáři, kteří značky odevzdají, či zapíší, soutěží se o docela slušné navijáky.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 10:15 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

jepice> Jasně. Všichni Pražáci jsou prostě hajzlové. Máš recht.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 10:01 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

David H.> Tak já se přiznám, že ho obvykle taky mám s sebou. Prostě ho mám nacpaný v batohu a nevyndavám ho. Za tři roky jsem odnesl domů pět ryb a když už na to dojde, tak to většinou rovnou zabíjím. Vezírek jsem použil jen v parném létě, kdy jsem si chtěl vzít domů rybu, ale ještě jsem nechtěl od vody odcházet.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 ve 2:08 ® Fryw reakce na …
Fryw

džigit> jepice> Ehm, já si ale nestěžuju. Ani mě to nepřišlo nefér. Prostě s tím souhlasím, že to byla má blbost. Koukněte na ten kontext…

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 1:44 ® jepice-zruseno reakce na …

_Beny> No jo no, předsudky. Přitom zjednodušeně vzato auto jenom brzdí, svítí a troubí. Ani samohybná schopnost vozu není zhlediska norem povinná, ale hodí se. Novější auto bych nemohl mít, protože je technicky moc složitý a to by vedlo k ještě většímu zanedbávání jeho údžby, než u starýho. Třeba známej má nějakýho novějšího forda a tam se přiznám bych nevyměnil ani přední prasklou žárovku, což bych měl správně zvládnout na silnici. Natoš abych u toho na dvorku seřizoval ventily a měnil olej, filtry a svíčky, kontroloval uložení ramen nebo brzdový obložení v bubnech zadních kol a podobně.

Edit: Možná analogicky vzato by zjednodušení a sjednocení pravidel pro lov ryb vedlo k tomu, že pravidla budou jednoduchá a každý je zvládne dodržovat a „udržovat“ v paměti.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 0:56 ® jepice-zruseno reakce na …

malamut> Jak můžou někde zdravit a jinde ne? K vám jezděj asi nějaký divný. Tady normálně jednu na hapině v montérkách a holinách na ryby, trčí mi z nosiče podběrák, na řidítkách mám kýbl šrotu a stejně nepoznaj, že nejsem bajker. Je fakt že dovnitř do Prahy se kolo jako dopravní prostředek použít nedá od nedávný doby, co zevedli ty zabijácký cyklopruhy. Nepsaný právo silnějšího totiž říká, že cyklista svůj unterpruh v šíři pravého řidítka opustit nesmí, zatímco pražský agrasívní řidič jej může svým enormě velkým městským offroadem využívat ke všem účelům včetně parkování. Takže v Praze jsou už pouze ryzí bajkeři.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 0:40 ® _Beny reakce na …
_Beny

jepice> Tak to nemyslel, to až pak když se dohadoval na místě s policii, tak sem to pochopil. A logicky je větší pravděpodobnost, že nový auto bude ve větším pořádku než stará plechovka. Ale technickou mít musí jak nový tak 30 let starý auto o tom žádná!
S těmi kontrolami máš teda smůlu, jezdím skoro každej den s 9 let starym vozidlem a za 2 roky mě s nim ještě nestavěli.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 0:23 ® jepice-zruseno reakce na …

Fryw> To je jako nějakej důvod, že je auto nový, aby nemělo technickou? Mě letos kontrolovali 3×, jel jsem asi 15×. To znamená skoro každá pátá vyjížďka kontrola. S Propadlou technickou jsem jel jenom jednou z garáže 400m na stanici STK a měl jsem strach, abych je cestou nepotkal. A loni na podzim mě dokonce stavěli v noci s houkačkou, přitom chtěli jenom dejchnout a vidět nálepky. Kámoška řikala, že mě stavěj tak často kvůli tomu, že je to auto starší a voni maj předsudky a já jí nechtěl věřit. Když vidím tvůj názor, jakože je novější auto automaticky v pořádku, tak jí snad už konečně věřím.

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 0:23 ® džigit reakce na …

Fryw> hele Ty chytrej,až se někdy budeš nudit,najdi a přečti si příslušné zákony.
Taky si moh fásnout za 5000,– ;-)

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 0:05 ® malamut reakce na …
malamut

jepice> to samý dělaj i u nás, akorát že nezdravěj :-)

reagovat
Středa 4. prosince 2013 v 0:03 ® malamut reakce na …
malamut

_Beny> ty máš dost, raději mě už ignoruj, nerad bych z tebe dělal ještě většího šaška, než jakýho ze sebe děláš sám.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 23:56 ® jepice-zruseno reakce na …

_Beny> To je jasný – oni v Praze pilně pracují a pražáci třeba na jihu co? Tak leda vypytlačit kapry, vysbírat houby, prohánět se v pasátech s kolama na střeše 150kou po vesnici a pak se pro změnu s tima kolama roztahovat po celým městě až k hrázi, takže se nedaj vobject. A uplně nejlíp umí zvětšovat frontu v peňáči u kruháku. A největší pecka je, že se voblíknou do těch přihřátejch cyklistickej oblečků a zdravěj mě jeden po druhým včetně parchantů ahoj, i kdybch jel třeba s hráběma na seno. Kdybych řikal každýmu v metru v Praze ahoj, tak tak si vo mě budou taky myslet, že sem postiženej.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 23:40 ® _Beny reakce na …
_Beny

malamut> :-) To, že jsi velkej chytrolín si předvedl už dávno v mnoha jiných diskuzích, takže škoda času se s tebou o něčem bavit.
Ve lžích se nemotám a oběť ze sebe dělat nechci a nebudu, jak to vnímáš ty je už tvůj problém.
Tvoje „přáníčko“ ohledně P si pro příště nech asi radši pro sebe, někdo by si mohl myslet, že jak jsem mluvil o té závisti......Nikdo ti nic nevnucuje.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 23:25 ® _Beny reakce na …
_Beny

Fryw> Jasný já jsem jen chtěl dát svůj případ k přečtení, když se začalo mluvit o přestupcích a asi sem si řádně naběhl, teď tu pro plno lidí budu ten, pro který je toto fórum založené :-D .
Ale já mam svědomí čistý. Pokutu jsem neplatil a papíry mi vzaly vlastně jenom na měsíc byl konec října a já v prosinci na chalupu nejezdím (nejezdim na chalupu=nechodim na ryby:-)) .
S tou technickou a obálkou se nemýlíš tak to funguje.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 23:19 ® malamut reakce na …
malamut

_Beny> já si myslím, že se motáš ve vlastních lžích a děláš ze sebe oběť zvůle RS. Jak jsem psal, dobře ti tak. Ty kecy o Praze, práci v ní a závisti komentovat nebudu, neb by se to neobešlo bez urážek, snad jen přáníčko vyslovím, strčte si tu Prahu už konečně do prdele, ono odtamtud moc dobrýho nepřichází a já osobně se bez ní a jejích obyvatel obejdu celkem v pohodě.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 23:07 ® Fryw reakce na …
Fryw

_Beny> To je v řiti no, když takhle jednou zapomeneš a už si nezachytáš. Já takhle jendou kdysi řekl „hele, brácho, pujč mě auto, já jsem ho ještě neřídil a chtěl bych zkusit…“. Jedeme, zastaví na PČR a při kontrole bylo zjištěno že máme o 2 dny prošlou technickou. Taky jsme zapomněli. Auto bylo nové, žádná technická závada. Ten policista mohl podle r.v. odhadnout, že auto je spůsobilé provozu na silničních komunikacích. 1000 kč pryč. Mohl nad tím mávnout rukou…a zkasírovat někoho jiného. Spousta aut má platnou technickou, troufnu si říct že za obálku a prochází to… Takže co naplačem, prostě musíme mít vše v pořádku i za neumyslné pochybení se prostě platí.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 22:58 ® jepice-zruseno reakce na …

Robur> David H.> Já se s označkovanou rybou nesetkal, ale četl jsem o nějakých výzkumech a taky kamarád zkoumal takhle sumce na Labskejch tůních. Dneska maj většinou vysílačky. Úplně do toho nevidím, ale mám občasný kontakt s různými výzkumníky, kteří značkují i jiná zvířata, tak o tom to vím. Můžu se na to zeptat, jak je to přesně s tima značkama. Ale když jsem před tím připomínal tu povinnost metr mít, napad mě zrovna jenom pražskej MNÍK. Jihočeskej mník to má trochu jinak, tam se o měření puštěnejch kusů doslova nic nepíše. Teoreticky se alespoň z tohoto pravidla, které David jistě zná, neb v JČ loví, může nějak vykroutit. Nicméně lze logicky předpokládat, že by se měla napsat alespoň délka … Takže se snad někteří poučili a metr si k vodě pro jistotu vemou. Aneb nikdy nevíš, kdy chytneš mníka, značenou rybu nebo důslednýho porybnýho a bude si ho moci změřit leda očima. Nicméně není nic jednoduššího, než si ten metr někde vyznačit, třeba na ten podběrák, kterej taky nenosíte, žejo :-D Míru rybář mít musí, ale není nijak definovaná, takže si to můžete načmárat třeba na ruku, teda když nezapomenete propisku. V podstatě je dneska propiska nejdůležitější součást rybářské výbavy. Ale napadl mě teď jeden motiv na suprový rybářský tetování :-D

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 22:52 ® _Beny reakce na …
_Beny

malamut> Na jihu to samozřejmě taky nejde zapytlovat 2 kapry, zapomněl jsem a je to samozřejmě moje chyba!

No právě jak řikáš tím, že si ryby moc neberu, tak za cca. 75 docházek k vodě jsem ten rok zmasil pouze 1 úhože. To si myslim, že trošku vypovídá o tom, že nemám potřebu se najednou pakovat kaprama, který stejně nežeru, jenže ono se to dá pochopit určitě i opačně!
Ona byla jednou z členů té komise, krom toho tato osoba je ,ta co povolenky u této MO vydává a koncem roku se jí taky odevzdávají, tak vidí co je v nich napsaný.

Nevim co nepobíráš na tom, že mam domovskou řeku mimo mé trvalé bydliště. Jednoduše v Praze nechytám, přes týden není čas a na víkend mizím z ruchu velkoměsta. To ohledně „karet“ je celkem jednoduchý. Plno lidí to možná na..re, ale všude na vesnicích, co na J znám na pražáky jenom nadávaj, ale pracovat v hl. městě to už jim nevadí. Slepá závist, která se nezakládá na pravdě (že je někdo z Prahy neznamená, že se topí v penězích).

Neřikám, že nejednala v souladu s platným zákonem. Vyřešit to mohla, ale taky jinak, když mě zná od doby co sem tam chodil do školky.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 22:20 ® _Beny reakce na …
_Beny

David H.> Dobrá otázka! Ani nevím, prostě sem ho měl, s plno jinými věcmi danej v saklu na pruty, kterej sem si vzal k vodě s sebou. Když jsem bobkařil, tak sem ho sebou tahal automaticky, aniž bych to nějak řešil proč ho beru, prostě tam byl.
Teď když jenom vláčím tak vezírek bych sebou nevzal, čim míň krámů tim líp, vezírek jsem tenkrát z obalu na pruty vyndal a odpočívá ve stodole. Za to metr a podběrák s sebou tahám :-1 .

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 21:40 ® Draky
Draky

David H.> V tom s tebou souhlasim. :-)

Zaroven si dokazu predstavit situaci, kdy by RS sebrala povolenku i jen za chybejici metr – pokud mu budes nadavat, mit u toho kopu kecu a nevim co este, tak at si klidne popovida i u komise, ale to uz je opravdu extremni pripad. :-)

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 21:25 ® Robur reakce na …
Robur

kakr, hezký, to mne teda dostalo, ne že bych o značkách nevěděl, ale netušil jsem , že musím povinně měřit.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 21:21 ® HaD reakce na …
HaD

_Beny> hele hodně blbá otázka: když ryby nebereš, na co nosíš vezirek?

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 20:39 ® malamut reakce na …
malamut

_Beny> já si myslím, že jednala velmi správně, navíc zapytlovat dva kapry a chytat dál alespoň ve VČ kraji nelze, netuším, jak na jihu, každopádně to zavání nenažraností. Nějak si nedovedu vysvětlit, proč by si u přestupkový komise měli prohlížet tvoje úlovkáče několik let zpět. Za prvé by tam mnoho neviděli, neb ryby téměř nebereš, jak tvrdíš, a hlavně, řešil se konkrétní přestupek, který neměl s úlovkáči z předchozích let žádnou souvislost. To, že jsi z Prahy a „domovskou“ řeku máš v JČ taky nějak nepobírám, a už vůbec ne to, že by to nemělo „hrát do karet“. To, že členku RS, která konala zcela bez chyby a v souladu se zákonem, nazýváš krávou, svědčí o tom, že členská základna Svazu je sice široká, nikoliv však kvalitní. Dobře ti tak.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 20:26 ® Alov reakce na …
Alov

David H.> To je fakt taky…

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 20:24 ® _Beny
_Beny

Mě se před 2 lety stala nemilá zkušenost s RS. Na ryby nechodím pro maso, za poslední 3 roky jsem si od vody odnesl 2 kapry a 1 úhoře.
Seděl jsem tenkrát na konci října u vody v JČ na domovský řece a šel zkusit chytit nějakou (nerybu) kapra. Měl jsem zrovna špatnej měsíc a skoro vůbec si nezachytal.
Ten den to, ale bralo a já vytáhl několik kaprů. Měl jsem obrovskou radost a adrenalin v žilách. Byl tam se mnou kamarád a tak jsme vše zakecali a dávali si cigáro. Já jsem 2 kapříky dal do vezírku a chytal dál. Jenže, co jsem neudělal a úplně na to zapomněl bylo zapsat si ty 2 šupináče do povolenky měli 45 – 50 cm (nejsem zvyklý zapisovat ryby, beru jen velmi ojediněle) Zhruba po 5 minutách, co jsem druhýho dal do vezírku na mě z křoví vybafla členka RS s nějakou její kamarádkou jako svědkem.

V tu chvíli jsem si vzpomněl, že bude asi problém a tak jsem jí to všechno na rovinu řekl jak to je, že nemam zapsáno atd. Ta členka RS mě zná přes 20 let.

Výsledek byl ten, že mi sebrala povolenku a já šel domů (žádný pokárání nebo domluva). Musel jsem pak absolvovat přestupkovou komisi na místním úřadě a vysvětlovat, že nejsem žádnej kriminálník ať si třeba překontrolují moje úlovkáče odevzdaný za několik posledních let.

Potřebovala asi vykázat činnost, tak si to musela vybrat na mě, do karet mi nehrálo ani to, že jsem z Prahy.
Nasranej jsem ještě dneska i když to byla moje chyba, mohla to ta kráva vyřešit jinak! Povolenka mi byla odebraná na 2 měsíce.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 20:10 ® HaD
HaD

Alov> to je pravda. Ale praseti nepomůže ani Svěcený podběrák :-((

reagovat