Vyhledávání
Pytláci, podsekávači a jiní dobytci u vody
15.10.2013 | HaD | 65.100 zobrazení | 904 odpovědíRád bych, abychom v tomto fóru soustředili naše zážitky s pytláky či rybáři, co na svazových vodách hrubě porušují rybářský řád (nezapsaná docházka či zapomenutý metr to fakt není) a i jak se případně podařilo pytláctví vyřešit. Zkušenosti určitě pomohou ostatním. Naše svazové vody si musíme chránit!!!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 3. prosince 2013 ve 20:07 ® jepice-zruseno reakce na …
-
lukino050505> V jižních čechách je v podmínkách povinnost tam tu fotku mít, kámoš za to letos dostal zápis. Orlík ale jižní čechy nejsou, jen jsou tam jihočeský porybný asi
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 ve 20:02 ® Alov reakce na …
-
David H.> Davide, ale mi o centimetry nejde přece. Je tu určitá povinnost, kterou by měl každý lovící respektovat. Už se opakuji, Ryby nežeru, tudíž pro mě osobně metr nemá význam. Nic to ale nemění na tom, že ho nosím.
reagovat
S tím podběrákem. Já zas tvrdím, že ten, kdou zrušil tu povinnost je blb a tahal bych ho uvázaného za koněm po štěrkovém podloží. Zažil by asi takový pocit, jako zažívají ryby, co je tahají dobytci po plážích. Ono šetrné zacházení s rybou je široký pojem a každý si ho jinak vykládá. Pokud byla povinnost podběrák mít, tak už ho aspon někteří použili. Ted už ne. Vytáhnou rybu po zemi na břeh, rukou ji přimáčknou k zemi a dolujou háček.
Pokud ale budeme stále národem prasat, tak budeme muset dodržovat to, co si zasloužíme… - Úterý 3. prosince 2013 v 19:58 ® HaD reakce na …
-
kakr> OK. Máš recht. To už je důvod. Byť jsem se s takovou rybou za cca 34 let nesetkal a je to spíše teorie.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:55 ® HaD reakce na …
-
kakr> § 15 vyhlášky č. 197/2004 Sb.
(1) Ulovené ryby v rybářském revíru, které
- nedosahují nejmenší lovné míry,
- byly uloveny v době hájení, nebo
- jsou chráněny podle zvláštních právních předpisů,
musí být šetrně vráceny zpět do rybářského revíru, v němž byly uloveny.
(2) Uloví-li osoba provádějící lov rybu, která je pro vědecké účely opatřena značkou, určí druh ryby, změří její délku a zjistí její hmotnost. Jde-li o rybu uvedenou v § 15 odst. 1, zaznamená tvar, barvu a popřípadě číslo značky a úlovek ryby spolu se zjištěnými údaji ohlásí uživateli rybářského revíru; v hlášení uvede dobu a místo ulovení. Nejde-li o rybu uvedenou v § 15 odst. 1, zapíše údaje o délce a hmotnosti ryby do povolenky k lovu; zjištěné údaje ohlásí uživateli rybářského revíru, v hlášení uvede dobu a místo ulovení a připojí značku.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:48 ® HaD reakce na …
-
kakr> nevím, kde v Čechách, kde lovím, plavou značkované ryby a ani jak značka vypadá.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:45 ® kakr
-
K míře (metru) jen tolik. Při úlovku značkované ryby je lovící povinen ji změřit,odhadnout váhu(zvážit), pokud nemá míru vrátit opatrně vodě, pokud míru má a chci si ji přisvojit tak si ji ponechá, pokud ji chce vrátit tak ji vrátí. Úlovek včetně čísla značky ohlásí na Svazu (MO). I ti nejortodoxnější pouštěči by z výše uvedených důvodů měli míru ku ujištění délky ryby mít. Bez jakékoli diskuze.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:44 ® HaD reakce na …
-
Draky> zápis beru, napomenutí beru. Okamžité odebrání povolenky ne.
timbab> jojo, jsem dobytek. Ale nelžu a na nic si nehraju. Mohl jsem tu mlčet, mohl moralizovat keroba a nebo mluvit pravdu. Nenosím metr. A když, tak náhodně. Jsem dobytek. OK.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:35 ® timbab
-
No já bych to s tím metrem řekl asi takhle: Povinnost ho mít je a to je směrodatné.Měnit řád resp BPVRP kvůli tomu je blbost.Je to tam proto, že ryby pouští, dejme tomu 10% a 90 bere.Tudíž většina metr mít musí a zbytek se veze s nima a nic s tím neudělají.Myslet si samozřejmě můžou, co chtějí, ale je jim to houby platný.
reagovat
No abych to shrnul-kdo vědomě porušuje řád je dobytek a zaslouží, aby se podle toho s ním zacházelo. - Úterý 3. prosince 2013 v 19:26 ® gavlos
-
jam mam metr natisten na ksandach od kalhot..takze kdybych zapomel mam rezervni
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:22 ® Draky
-
Ja to mam tak, ze to beru automaticky a neresim, jestli se me to hodi nebo ne. Proste jak je napsano, tak k tomu pristupuju. Pro me je to lepsi, nez se pak s nekym hadat.
Jestli si ostatni k vode neberou metr nebo podberak je me celkem jedno. Pokud ryby poustis a dokazes je setrne odhackovat, tak na co bys to taky mel zejo. Zaroven jestli ti pak na tohle tema nevadi debata s RS, tak neni co resit, ale treba nadavat na RS, ze mas zapis kvuli tomu, ze nemas metr, to uz je podle me spatne. To riziko si podstoupil dobrovolne a vedome – rad si porusil, tak si dostal odmenu.
Jestli je to dobre nebo spatne, to uz je jina otazka, ale dokud se rad nezmeni, tak je potreba se s tim prozatim smirit a treba delat neco pro to, aby se to zmenilo.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:13 ® HaD reakce na …
-
Alov> metr problém není. Ale rozhodně na něj nemyslím a nekontroluju ho. Podběrák u nás povinný není. Někdo byl naštěstí rozumnej. Krabka cigaret jako míra? A proč ne? Nebylo by ve finále fuk, jestli má štika 60 nebo 62? Změříš blbě? Pykáš. To už je v richtiku a beru. Jediné důležité je vyprošťovač. Ten by být měl k dispozici vždy. Někdy vlastní zapomenu. U toho bych ale asi trest bez remcání přijal, byť si umím poradit.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 19:03 ® Alov reakce na …
-
David H.> V létě to není povinné ne?
reagovatAle dobrý no…
- Úterý 3. prosince 2013 v 19:02 ® Alov reakce na …
-
David H.> Nehledě na to Davide… Mezi námi děvčaty… Je ten metřík a podběrák takový problém? Mě by ani nenapadlo bez tohodle jít na ryby. Člověk nikdy neví, do jaké se dostane situace při zdolávání. A měřit pak rybu třeba krabičkou od cigaret? Dyť jde o hovadiny přece a stejně se najdou tací… Ale sejřme na to. Na každého dojde..
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 18:58 ® HaD reakce na …
-
Alov> chápu. Já metr víceméně taky nenosím. Nemám přesto se svým svědomím problém. Asi je to špatně, ale pokud ryby neberu, mám to jak Kerob. Beru to podobně, jako že v autě v létě nevozím řetězy do sněhu.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 18:53 ® Alov reakce na …
-
David H.> Kerobovo jednání je úmyslné. Nechápu, proč bych ho měl chápat a ještě by se to mělo přecházet bez povšimnutí. Samozřejmě neberou noty za koždou pi…, ale pokud vidí už nějaký záznam, není co řešit. Já mám letos na vodách naši MO 8 kontrol při cca 60 vycházkách. Bez zápisu. Kdybych měl zápis za nezapsanou rybu (zapomněl jsem) a třeba za nedostatečnou povinnou výbavu (opět já hlava děravá), tak na potřetí už není co řešit.
reagovat
Ti kluci, co to u nás dělají nejsou hovada. Znám jich dost a vím, že dokážou přimhouřit oko, když si dědula zapomene zapsat docházku. Ale pokud se to u někoho opakuje, tak není co řešit. A věř tomu, že těch notorických „zapomínačů“ bylo dost. Bylo…
Takže dokážu pochopit, že člověk zapomene. Ale nedokážu pochopit, že to někdo dělá úmyslně a ještě si myslí, že to je správné. To už je na odborného lékaře… - Úterý 3. prosince 2013 v 18:49 ® HaD
-
Jiná situace bude, když sejmeš podměrečnou rybu bez metru a pak to na to svedeš. Fakt mi hlava nebere, že někdo někomu sebere povolenku za chybějící metr. Asi bych se neudržel a solidně ho počastoval. Je to asi takový trest, jako bys šel bručet natvrdo na dva roky za ty pásy v autě.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 18:44 ® HaD reakce na …
-
Alov> pokud někde berou papíry za chybějící metr, je něco špatně. Je to stejná debilotina, jako když Ti policajt napálí maximální pokutu za prásklou žárovku. Místo toho aby člověka zastavil a slušně upozornil. Jsme totiž lidi a měli bychom si primárně pomáhat, než hned sekat hlavy.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 18:43 ® Alov reakce na …
-
kerob> Zapínáš si v autě pás? Jezdíš 60 km/h tam, kde je přikázána 40 km/h? Používáš v autě blinkr? Říká Ti něco pojem princip? Pochybuju ve všem, neb nejsi schopen věcně reagovat a obhájit si svůj rebelský jánošikovský postoj.
reagovat
Ale necháme už toho. Jak někdo napsal níže, je to marný. Přeju Ti srážku s důslednou RS. Hoj a Petrův zdar… - Úterý 3. prosince 2013 v 18:41 ® HaD reakce na …
-
kerob> i já patřím za mříže
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 18:32 ® kerob reakce na …
-
Mas bod, pobavils
reagovat
Zítra v 5 rano nahodim 8 prutu, 9. budu podsekávat a budu to delat az do 03:00 následujícího dne, zmasim co chytim, míra nemira… protože když nemam metr, tak je uz všechno spatne a vlastne horsi uz ani byt nemuzu. - Úterý 3. prosince 2013 v 18:00 ® Alov
-
kerob> Vidím, že si mě stejně nepochopil. Ono totiž to porušování začíná u kerobů s metrem a podběrákem, pokračuje u druhých lovem přes čáru a končí třeba podsekáváním ryb.
reagovat
Pokud chceš někomu kázat něco o porušování řádu, tak ho v prvé řadě sám dodržuj. V naši MO už se berou noty i za metry, stejně jako za nezapsané ryby, lov přes čáru, či nešetrné zacházení s rybou. Jsou tu kluci, co do toho jdou po hlavě a je to dobře. I jim rád bonzuju, že je u vody něco špatně a oni celkem pružně reagují. Ano, jsem hnusný bonzák. Ale máš vidět, jak to na našich vodách vypadá. Spousta lidí má bojara něco porušit, protože nikdy neví že…
A to Tvé srovnání s golfovým klubem? Nemáš možnost jít jinde chytat legálně ryby? Vážně ne? Říkám Ti, že máš spoustu možností. Na soukromáku Ti za mrský peníz třeba i pozvou nějakou šlápotu, co Ti ve chvílích volna bude provádět různé radosti života. Na druhou stranu si za těch cca 2 500 Kč, co platíš za noty, na soukromáku moc nezachytáš a při prvním sebemenším porušení pravidel letíš, že nebudeš stačit schody počítat a už si tam neškrtneš. Takže neříkej, že nemáš jinou možnost.
Za mě osobně prostě jen hudruješ u PC a své prohřešky si obhajuješ zcela debilním způsobem. Pro mě osobně je Tvé rebelské konání neobhajitelné a z principu si stejná sorta, jako podsekávači, přesčárolovci atd… - Úterý 3. prosince 2013 v 17:45 ® Alov
-
Mrknato> Já to teda četl celé pře čertovo korekcí. Nicméně asi uvažuju v jiných dimenzích nebo mi chybí k pochopení Tvého psaného slova nějaký materiál.
reagovat
Nikde jsem ve svém příspěvku nepsal, že je RŘ čupr a že jsou BP košér. Nemusím s nimi souhlasit, nemusí se mi líbit, můžu je nenávidět, můžu na ně močit a ba co víc, můžu si z nich dělat vlaštovky. To je asi tak vše, co s nima můžu. Ale co s nima musím je to, že je musím dodržovat. Bezpodmínečně. Jinak můžu jít lovit třeba stonožky do parku.
Ke zbytku se nevyjadřuju, neb to už bych odbíhal od tématu mé reakce na Janošíka (ano, kerob je pro mě Jánošík. Novodobý rebel a bojovník za práva a krmi chudých)… - Úterý 3. prosince 2013 v 17:21 ® kerob reakce na …
-
jepice> pod Stechovicema chodi takovej jeden zrzavej a to je teda vemeno prvního kalibru… zatím jsem se vsema porybnejma vysel v pohode, ale tenhle zrzavej, to je teda exemplar a zhadal jsem se s nim uz 2×. Jednou pod Stechovicema a podruhy na Lahovicky nadrzi
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 15:43 ® lukino050505 reakce na …
-
jepice> Jo s Orlíkem mám taky nedobrou zkušenost a to sice, že mi chtěl odebrat povolenku za to, že v členské legitimaci nemám fotku. Od té doby co vlastním OP jí podle zákona mít nemusím, protože se mohu prokázat dokladem kde je a nechtěl si to nechat vysvětlit. Je to sice už pár let zpátky, ale dodnes si pamatuji, jak byl nepříjemný. Jinak ostatní kontroly v pohodě a občas jsme i docela dobře pokecali. Velice mile mě překvapil jeden člen RS v Hodoníně. Měl jsem tam předloni koupenou týdenní hostovačku. Druhý den chytání mě kontroloval, a když zjistil, že chytám na kolínka a pařenku tak mi řekl a dokonce i dal asi půl kila kukuřice, že tam na ní berou. Měl pravdu a já si skvěle zachytal. Jezdil kolem mě každý den a ke konci týdne se zastavil na pokec, jak sem si zachytal. To zase na rozdíl od Labe 20 kde jsem byl 3 dny na jednom fleku pod širákem a 5× mě kontroloval jeden a ten samý; dokonce i v noci po 00:00 hodině jestli nemám nahozeno a bavit se s ním nedalo.Kámoš si taky je to asi 4 roky zpět naběhnul. Chytil štiku 59 cm a napsal si jí do papírů. za 14 dní nato o ně přišel protože v tom revíru byla míra 60 což si nevšiml. bylo to v době když se to měnilo doté doby byla 50 a někde i zůstala.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 ve 14:53 ® jepice-zruseno reakce na …
-
Fryw> Obávám se, že to může končit podle toho, jak se porybný vyspal. Velká část porybných se ke mě chová průměrně až nadprůměrně a myslím, že by se dal očakávat pouze zápis za případné drobné porušení. V žádných společenských kruzích se člověk volům vyhnot nemůže a u porybných to platí samozřejmě také – mám i pár horších zkušeností, třeba když jsme dotyčnému evidentně zabírali místo, což nám několikráte naznačil, pak zalez do bleděmodré škody 120 (středočeší možná znají), vylez s vestičkou vybavenou odznakem, zkontroloval nám úplně všechno horem dolem a pak vzal pruty a šel chytat o místo vedle. V jižních čechách jako první zavedli proškrtávání, i když jinde nebylo. Jihočeský porybný mě za neproškrtání prudil docela hnusně u Orlíku, kterej sice v jižních Čechách je, ale je to revír rady, tak tam asi jihočeský pravidla neplatily, což si nenechal vysvětlit. Pod Štěchovicema byla loni kontrola každou chvíli, jeden z porybných tam se mnou složitě řešil potočáka ulovenýho a zapsanýho měsíc před tim v jižních Čechách, kterej měřil 29. Pak jsem párkrát narazil na porybnýho s prutem v ruce, sice během kontroly nechytal, ale nepůsobí to zrovna nejlíp – byli to ale nakonec slušný lidi, tak mi to nevadilo. Zbytek kontrol úplně v pohodě.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 ve 12:47 ® Fryw
-
Existuje někde nějaký veřejný info co se dá očekávat za tresty za různý porušení rybářskýho řádu? Nebo je to čistě o tom jak se porybný vyspal a jak provinilec spolupracuje? Teď nemyslím prasárny jako upytlačená ryba atd, ale právět třeba ten metr by na dvou různých mmístech, na dvou různých revírech mohl končit pro rybáře odlišně…
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 ve 12:23 ® HaD
-
Přiznám se, že podběrák (u nás tuším už není povinný) nosím jen někdy – podle potřeby a toho co hodlám chytat. Když jdu např na štiky, na okouny, tak ho netahám – vím, že vše dokáži vylovit šetrněji rukou. Když jdu třeba na líny apod., vím, že bych rybu rukou v daných podmínkách rukou nedal, tak ho mám. Jelikož z 99% ryby neberu, tak metr nosím spíše náhodně. Mám jich více porůznu, ale rozhodně to před odchodem k vodě nekontroluju. Když už se mi náhodou stane, že chci znát délku ryby, vždy si nějak poradím a ve finále ji znám.
Možná až mě nějaký porybný hodně vynadá, nebo sebere papíry, poučím se a polepším se. Možná… Vím, že to není správné, ale tak jsem se narodil…
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 11:57 ® džigit reakce na …
-
kerob> je to marný,je to marný,je to marný
reagovat
Přeji Ti fajn den… - Úterý 3. prosince 2013 v 11:43 ® timbab
-
Tady je to jako u blbejch na dvorečku.
reagovat - Úterý 3. prosince 2013 v 11:38 ® kerob
-
džigit> kdyz me budou vadit pravidla golfového klubu, tak pujdu do jiného, kde mi pravidla vyhovovat budou. To s rybařinou u nas nejde a tak musim strpit tunu hlouposti abych mohl jit legalne na ryby.
reagovat
Zavazal jsem se plnit pravidla tim, ze jsem se stal clenem CRS, ale to neznamena ze sem se taky stal tupou ovci bez vlastního rozumu. A co delam aby bylo lip? Chovam se tak, abych se za sebe nemusel stydet a abych nemel pocit, ze necemu skodim. K rybam se chovam jak nejlíp dovedu a v zásadních vecech (hajeni, doby lovu, povoleny počet prutu…) RŘ dodržuju. Ale nehodlam nikomu mluvit do duse a hadat se s nim, ze nedodrzuje něco, co me prijde dulezity – od toho je tu prave rybarska straz, která ale bohužel nedela to, co bych si predstavoval.