Chytej.cz

Pytláci, podsekávači a jiní dobytci u vody

15.10.2013 | HaD | 65.100 zobrazení | 904 odpovědí

Rád bych, abychom v tomto fóru soustředili naše zážitky s pytláky či rybáři, co na svazových vodách hrubě porušují rybářský řád (nezapsaná docházka či zapomenutý metr to fakt není) a i jak se případně podařilo pytláctví vyřešit. Zkušenosti určitě pomohou ostatním. Naše svazové vody si musíme chránit!!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 3. prosince 2013 v 11:29 ® kerob reakce na …
kerob

Alov> cely pravidla porusuju akorát tim, ze nenosim podberak a metr, coz jsou věci, který nepotrebuju a i kdybych je mel, tak je proste nepoužiju.
RŘ je blabol plnej nesmyslu a když mi bude prikazovat nosit bagr, tak ho nosit nebudu, protože k tomu není jedinej důvod. Asi je dobry rozlisovat, co je a co není dulezity a co ma a co nemá smysl. Absence metru nemá absolutne zadnej vliv na stav rybi obsádky ve vode a není to nic, co by mi bránilo neporušenou rybu pustit…

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 v 11:20 ® džigit reakce na …

kerob> to bylo obrazně ;-) ale co děláš jinak proto,aby bylo líp? Ono je hezké vstoupit do „klubu“ který má určitá pravidla a já se zaplacením příspěvku zavážu je dodržovat a pak jen remcat,že je něco špatně a nehnout brvou.Takových je bohužel většina remcajících.
Vem si příměr s golfovým klubem,či něčím obdobným na ostrovech.Ještě rád bys platil za členství.
A neberte mě za slovíčka,myslím že se to dá pochopit!

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 v 11:12 ® kerob reakce na …
kerob

Hele, zadnyho. Nemam placku a ani ji nechci, nehodlam se nechat zabit nebo zmrzacit. Nicmene nemusim byt kuchar, abych mohl rict, ze mi nechutna – ze systém dobrovolny straze, která si vybira potencialne nejmene nebezbecne „rybare“ ke kontrole, je spatny.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 v 11:10 ® kerob reakce na …
kerob

Co jako muzu delat? A protože nejsem Klicko, tak nemam placku a s ostatnima u vody se neperu. Sam se u vody chovam tak, abych si nemusel pripadat jako curak, kterej kam slapne, tam trava neroste.

reagovat
Úterý 3. prosince 2013 ve 3:22 ® Mrknato reakce na …

Alov> Hovoříš plamenně, skorem jako hraj, ale vůbec ti nevadí, že rybářský řád je nesmysl. Jako nesmysl ho označil Jč. a Zč. ÚS. když mu pochc*al záda ohledně počtu dní lovu na P revírech..... Každá MO chce něco jiného, každý ÚS chce něco jiného, tak se od RŘ přechází k BP. No a ty zatím nikdo soudně nenapadl...... i když mnohé po tom samy hlasitě volají.

Zbytek smazán adminem pro vulgarity a nepodložené napadání.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 22:52 ® Alov reakce na …
Alov

kerob> Hele kerob, víš co je v posledních letech moderní? Že nejvíc volají po změnách ti, kdož nejsou schopni dodržovat ZÁKLADNÍ nastavená pravidla, jenž zcela úmyslně porušují (Tvůj případ například).
Já ryby nežeru, nefotím je, neexhibuju s nima a v podstatě se jich i nerad dotýkám, pokud to není bezpodmínečně nutné. Ale ani v nejmenším by mě nenapadlo s sebou nemít podběrák (50 cm v ramenech), metr (dvoumetrový svinovací) či peán atd. Až mi RŘ bude přikazovat, že mám s sebou k vodě nosit bagr, což mi nebude vyhovovat a budu to odmítat, tak se na rybařinu vyseru a bude.
Jsi dost starý na to, aby si věděl, že každý by měl se změnou k lepšímu začít u sebe. A začínat s porušováním RŘ není zrovna košér.
Mimochodem k RS chovám respekt za jejich mnohde hrdinskou odvahu. Nevím jak u vás, ale u nás šla kvalita poslední dobou nahoru. A výsledky to nese…

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 16:52 ® jepice-zruseno reakce na …

kerob> Je i několik profíků, občas i s policajtem a na lodičce. U potoka je ale nepotkáš no. Upřímě řečeno je to oser, vymhatelnost čehokoliv je tak jako tak nulová. Ještě občas dostanou porybný přes držku (bohužel to provedl loni i jeden náš již bývalý člen, ale obávám se, že absence povolenky mu nezabrání v ničem). Stejně jako jiný rybářsko – prospěšný aktivity. Všichni jsou chytrý, ale když má někdo dostat nějakou zodpovědnost a nic z toho nemá (možná tak dobrej pocit, ten ho ale často brzo přejde), tak o žádnou funkci na MO nemá zájem, natož o „placku“.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 16:51 ® hraji reakce na …
hraji

kerob> hele, kolik rybářů jsi zkontroloval za poslední rok a kolik jsi zadržel povolenek? Že se cítíš být povolán hodnotit práci ostatních.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 16:34 ® džigit reakce na …

kerob> a co osobně děláš pro změnu? Tady za klávesnicí je každý Kličko!!!

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 16:23 ® kerob reakce na …
kerob

jepice> on je primarne velkej problém v tom, ze porybny kontrolujou hlavne slusny lidi, kdezto na nekoho, kdo se od pohledu chova jako picus, si netroufnou. Jsou to „hrdinove“, kteří jdou cestou nejmenšího odporu, coz nahrava do karet agresivnim notorickym porusovacum pravidel. Jako na jednu stranu se jim nedivim (kdo by chtěl dostat přes drzku, ze?), ale celkove je tenhle systém, kdy se z lidu vyberou angazovani amateri, dost na kosoctverec vzhledem k tomu, jaky exemplare „rybaru“ jsou bezne videt u vody…

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 15:55 ® jepice-zruseno reakce na …

kerob> No třeba s tím podběrákem je to dost divný. Kdo brodí nebo chytá na přístuným břehu, tak ho nepotřebuje (když to zvládne vylovit růčo). Pak jsou ale lidi, který to růčo vylovit nedokážou, vyháčkovat ve vodě už vůbec ne, jsou na těžko přístupný navigaci a větší rybu po ní vytáhnou až nahoru. Podběrák dost často maj, ale nepoužijou, protože by jim v bytě smrděl. Ve chvíli, kdy tu rybu stejně vemou šutrem a k v ečeři je to jedno, ale když se musí nedejbože pustit, tak je to masakr. Veškerý předpisy jsou akorát buzerace na slušný lidi. Hraji někomu vezme povolenku za přestupek. Když ho někdo relativně slušnej udělá z neznalosti a myslí si, že by zažranej potočák stejně chcíp, tak ho tím potrestá. Ale když to někdo udělá schválně, tak ho tam potká klidně druhej den se třema pstruhama a bez papírů.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 14:50 ® kerob reakce na …
kerob

jepice> klidne mu reknu, ze ryby nemerim a tudiz metr nepotrebuju. Ten malej svinovaci jsem mel (s logem chytej – dostal jsem ho nekde na srazu nebo na vystave…) v tasce asi rok. Pak jsem doma hledal metr a vzpomnel jsem si, ze mam tenhle ve vlaceci tasce, snazil jsem se ho pouzit, jenze uz byl tak zrezlej, ze sel rovnou do kose, ani nesel vytahnout. Jinak je fakt, ze mam většinou v peněžence Swisscard od Victorinoxu a ten tam nejaky meritko ma (asi do 6 cm), tak když bude ten porybnej velky pako, tak to uhraju na tohle :-) . Totez s podběrákem, svého casu jsem nosil podberak „pro porybnyho“ – velikosti pingpongovy palky – na ryby nahovno, ale porybnymu musí stacit – podberak to je a nikde není definovana minimalni velikost.
Imho jedina opravdu nutna věc z cely povinny vybavy je pean nebo jeho alternativa. Vse ostatní je zbytecnost.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 13:21 ® jepice-zruseno reakce na …

kerob> No ale až potkáš porybnýho, kterej to bude kontrolovat, tak budeš samozřejmě tvrdit, že metr si zapoměl :-D Podběrák musíš snad jenom v Praze, jinak to můžeš gafovat čím chceš. Nevěřím ale, že až se tě porynej zeptá na metr, tak mu řekneš ten já nenosím, protože na to já z vysoka se… Hlavně že ten malej svinovací zabírá asi tak 3cm místa :-D

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 13:18 ® hraji reakce na …
hraji

jepice> neznáš pointu toho uřezání, on mu tu hlavu musel uříznout, protože mu nechtěl ten háček vytrhnout, aby mu neublížil.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 13:04 ® kerob
kerob

Ja nenosim ani metr, ani vezirek a ani podberak a nikdy jsem s tim problém nemel. Nikdy to po me nikdo ani nechtel videt. Jednou po me chteli abych jim ukazal pean, jinak staci jen listek a povolenka.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 12:37 ® jepice-zruseno reakce na …

Bigpista> Jestli to „jenom podělal“ tak jo, jestli to udělal zcela úmyslně, tak ne. Přijde mi ale hovadina pstruhovi uřezávat hlavu – já ho peču nebo smažim dycky jenom vykuchanýho a oškrábanýho a to si myslím, že by se ani škrábat možná nemusel. Tenhle člověk ho neuměl ani správně upytlačit :-D

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 12:30 ® jepice-zruseno reakce na …

hraji> Dokonce např. v Praze je třeba zapsat délku uloveného mníka i v případě vypuštění a napsat VRÁCEN. Takže metr se hodí. Dokud jsem k vodě nosil rozkládací podběrák vyrobenej v DDR, kterej měl na držadle metr (no měl jenom 25 cm), ale jednou to po mě porybnej chtěl, tak mě to zachránilo. Metr je věc, která se opravdu snadno zapomíná. Další věc, se kterou mám občas problém, je propiska. Tuším, že jsem měl jednou v životě zápis – asi jsem neměl proškrtáno nebo něco takovýho v době, kdy se to měnilo. S tou dobou hájení u pstruha je to vůbec zajímavý. Jednou jsem se na závodech zeptal tří kolegů kdy je hájenej potočák a dvě odpovědi ze tří byly 1. ledna – 15. dubna, teprve třetí vznesl pochybnost že si myslí, že vod konce prázdnin. Mimo jiný to plyne z toho, že rybáři choděj k vodě pro masou nebo pro zábavu, ale jinak absolutní nezájem. Kdyby totiž věděli alespoň bazální fakt, že pstruh se vytírá napodzim, tak by nemohli takhle podělat tu dobu hájení.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 12:07 ® Bigpista
Bigpista

Pak je otázka, jestli podobný darebák považuje za velkou překážku, že nemá papíry…

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 ve 12:01 ® hraji reakce na …
hraji

lukino050505> v době mobilních telefonů by měla být ostraha revírů daleko snazší, ale opak je pravdou. Mezi rybáři je obrovský nezájem, oč víc nadávají na nepořádky, o to méně jsou ochotni skutečně pro zlepšení stavu něco udělat.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 11:30 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

hraji> Tak to je opravdu ale dobytek. O té míře vím, normálně jí nosím, ale přehazoval jsem si věci do jiného báglu a na ní zapomněl. No naštěstí se to obešlo domluvou bez zápisu. Jinak předpisy dodržuji a taky mi vydí to, co se v poslední době u vody děje a rok odo roku mi to připadá horší a horší. Já bych za takový přestupky jak si psal sbíral papíry doživotně, ale to taky nejde protože a takový případ taky znám se přehlásí do jinýho svazu a nic se neděje. Jo a co bych ještě zanesl do řádu je krmení na stojatých vodách, ale to je jiné téma.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 11:15 ® hraji reakce na …
hraji

lukino050505> vidíš kolego a v tom je tvůj zásadní omyl. To, že musíš mít u sebe míru ke zjištění délky ryb ti předepisuje zákon jako povinné vybavení. Je zcela irelevantní, zda ryby pouštíš nebo ne. Vezírek naopak mít nemusíš. Tento kolega si ponechal a usmrtil pstruha obecného forma potoční, rybu nezapsal do přehledu o úlovcích a ještě jí uřizl hlavu, takže nešlo zkontrolovat délku ryby.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 11:08 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

hraji> Co provedl, že porušil rovnou tři ustanovení? Pokud to tedy není tajemství RS. Já měl jednou taky problém a to sice, že jsem u sebe něměl metr a vezírek. Jenomže metr nepotřebuju když si ryby neberu a většinou je ani nevytahuju z vody, ale rovnou odepínám.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 9:38 ® hraji
hraji

Já bych se vrátil k tématu tohoto fóra. Z dlouhodobých zkušeností si dovolím tvrdit, že počet skutečných pytláků, tedy lidí, co loví bez povolenky, je vzhledem k rybářům s povolenkou, kteří dělají přestupky, téměř zanedbatelný. Nám se podařilo o víkendu s kolegou dočasně eliminovat dva takové jedince. Kupodivu, ten s povolenkou byl v důsledku jeho činnosti větším nebezpečím pro ryby v revíru, než ten pytlák. Během krátké chvíle stihl porušit tři zásadní ustanovení zákona a vyhlášky. Snad se během toho roku, co nebude chytat, neučí ty předpisy lépe. Ale pokud předpisy zná, a je jen darebák, kterému předpisy jen překáží v plundrování vod, pak je náprava nejistá.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 9:34 ® malamut reakce na …
malamut

jepice> to nevím, jestli MO bez revíru nakupujou ryby a zarybňují revíry jiných MO, možná v té Praze to tak je. Ale především je podivné, díky té podivuhodné praxi s brigádami, že ač členové jednoho velkého Svazu, platíme rozdílnou cenu za možnost lovu na stejných revírech, pokud si bereme celosvazovku. Já si myslím, že by se měla cena brigád promítnout do ceny povolenky a brigádnickou povinnost zrušit. Ale uznávám, že by pak u MO, spravujících revíry asi ty brigády chyběly, nicméně vychcanost té MO, kterou mám na mysli nezná hranic, vím o jednom kšeftaři s rybařinou, co jim dělá v našem kraji ambasadora a stačí mu dát po Novým roce úlovčák a pak si k němu zajet pro povolenku. Že ho náš ÚS nechá povolenky vydávat, je asi běžná praxe, ale dost mě na tom sere to, že já si na jaře musím povolenku koupit u své MO, kdežto kámoš, se kterým jezdím na ryby a je členem v Praze, si ji může koupit kdekoliv. Prostě je v tom mrdník, tedy alespoň ve VČ kraji, tady máme vůbec zajímavý speciality. Jo a že si ten vyřizovač povolenek účtuje poplatek za vyřízení, to asi zmiňovat nemusím, přestože zcela jistě dostává nějaké procento od ÚS, chtěl bych vidět, kde se tyto „poplatky“ zjeví v jeho oficiálním účetnictví.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 1:02 ® jepice-zruseno reakce na …

malamut> V Praze je to tak nějak zvláštně. Nevím teda přesně, jak to systémově funguje, nicméně skoro všude je to tak, že v soupisu je pro každej revír uvedená MO, ale v Praze tomu tak není. To hospodaření je tak nějak společné a jede se podle nějakýho plánu. V podstatě je to ale tak, že co se týče kvality vody a podobných starostí, staráme se o potok, co se týče zarybnění, tak jdou ryby od chyvatelů z naší MO do přehrady, kam chodí chytat „půl Prahy“, krom toho jí ale zarybňuje ÚS. Ty organizace „bez vody“ občas vemou vybraný peníze, koupěj nějaký ryby který se normálně moc nevysazujou, jako třeba 30 cm okouny, a švihnou je do Vltavy nebo jinam. To snad na jejich obranu, byť všude to je samozřejmě jiný. Brigády si mimo vlastní MO lze odpracovat i pod vedením ÚS. Je to trochu divočina, to uznávám, ale být rybářem v Praze zase tak moc výhod nemá, vše je vykompenzováno nějakýma nevýhodama. Ale nutno uznat, že i kvůli koncentraci členů je někde pak celkem slušná koncentrace nasazenejch ryb. Samozřejmě se v tý vodě moc dlouho neohřejou. Jinak pod Prahu patří i kus Labe, Sázavy, Vltava až kam nad Prahu a stejně tak Berounka. Akorát se pstruhovkama to je naprd, což mě moc netrápí. Mnoho lidí z ostatních ÚS se do Prahy na ryby nehrne, ale když přijde někdo za školou či prací, často zjistí, že je tu celkem slušný chytání a chlapi disponující lodičkou na Vltavě si dost pochvalujou.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 0:05 ® malamut
malamut

Robur> podle tvýho stylu psaní bych soudil, že ujíždíš na něčem, o co by mohl být zájem.

reagovat
Pondělí 2. prosince 2013 v 0:03 ® malamut
malamut

jepice> v tom případě jsem psal o jiné MO, než je tvoje domovská, i když, 45,– na hodinu a 10hod je i tak výsměch členům jiných MO, kam mnozí pražáci velmi rádi zajíždějí, můžeme jen doufat, že tento systém půjde co nejdřív do hajzlu. Máte jeden malý potok? Kolik je Vás v MO? Mám dojem, že ze zákona je počet povolenek vydaných na 1ha revíru 25ks plus nějaké přepočty na denní atd., teď to hledat nebudu, ale možná se mýlím. Pokud ne, kolik povolenek byste mohli vydat?

reagovat
Neděle 1. prosince 2013 ve 22:22 ® timbab reakce na …
timbab

jepice> Deset hodin.Jinak práce je dost ale znáš to,někdo nedělá a pár z nás má několikanásobně víc odpracovanejch ho­din.

reagovat
Neděle 1. prosince 2013 ve 22:15 ® jepice-zruseno reakce na …

timbab> A kolik máte hodin? To bych to šel vřele rád za někoho udělat. Vzal bych si 90 a bylo by. Teda záleží, jaký tam máte galeje. Já to myslím kdyby to bylo v pohodě jako u nás, kde si daj po práci chlapi ještě točený pivko za 17 a jdou za rodinou.

reagovat
Neděle 1. prosince 2013 ve 21:46 ® timbab
timbab

jepice> Ne nic.Já jen že my za neodpracovanou hodinu platíme 120,–

reagovat