Chytej.cz

Naprosto odrybněná Berounka 2 - nějaká rada? necteno

23.9.2013 | jeewee | 16.243 zobrazení | 140 odpovědí

Ahoj všichni – prosím Vás o radu. Předesílám, že nejsem kaprař ani lovec trofejních ryb. Vždycky chodím k vodě jen tak posedět, vyvětrat hlavu a pobavit se chytáním ryb. Tím mám na mysli, že ryby chytám a také v 99% pouštím. Posledních 20 let jezdím jen na revír Berounka 2. Od Karlštejnského jezu až do Řevnic znám řeku jako svoje boty a trávím na ní každý víkend. Před cca třemi lety začalo rapidně ubývat bílých ryb. Hodně se to projevilo u druhů jako je podoustev, tloušť a cejn – chytit je byla vzácnost. Loni jsem nechytil ani jednu podoustev a cejny bych spočítal na jedné ruce. A je jedno, jestli chytám na plavačku, feeder, na položenou… No – a letos přišly červnové povodně a po nich mám po 16-ti návštěvách u vody 2 kapříky, 1 cejnka a hrouzka. Je úplně jedno, jestli koupete červíka, žížalku, napařenou housku, kolínko, kukuřici…dokonce nepomáhá ani prokrmení – prostě na nástrahy, které všude jinde vydrží ve vodě nedotčené max. 5 minut, nechytnete na Berounce 2 vůbec nic….úplné mrtvo. (se stejnou výbavou jsem byl na Labi v Nymburku a raději jsem chytal jen na jeden feeder – šla ryba za rybou (cejni, tloušťi, kapříci apod). Začal jsem se tedy ptát každého o kom vím, že v tomhle revíru chytá. Dle prodavačů v rybářských potřebách na Zbraslavi, Radotíně, Černošicích a Chuchli je mnoho stesků na naprosté odrybnění Berounky v úseku Karlštějn – Hlásná Třebaň – Řevnice. (snadno se to pozná i podle naprosto prázdných břehů). Prý je revír – resp. fauna v katastrofálním stavu a přírodní koloběh se v řece skoro zastavil – resp. zkolaboval. Ve vodě přežívají jen nejmenší živočichové a bezobratlí. Rozmanitost rybích druhů je nulová – je možné narazit na kapra, sumce, možná i štiku, ale v počtech několika málo kusů, které vůbec neumožňují přirozené rozmnožování a obměňování. Díky nedostatku přirozené potravy zmizí i pár posledních kusů dravců (asi už jsou pryč). Ale to co dělalá řeku živým ekosystémem je zcela pryč. Není možné chytit bělici, podoustev, tlouště, cejnka, cejna, karase, jelce, plotici … prostě tyto vždy hojně zastoupené druhy jsou zcela (tím myslím opravdu úplně) pryč.

Co s tím??? Nějaká rada ??? Na koho se obrátit? Je vůbec ryb. Svaz ochoten něco takového řešit? Moc se těším na každoroční listopadové bezhlavé vysypání pár metráků kaprů – které za týden vychytají důchodci – a potom už nebude nic….

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 2. října 2013 v 17:12 ® Draky reakce na …
Draky

hraji> a zbytek> Vim, ze je to tema konkretne o berounce, ale nemyslel jsem pri ji, protoze tu vodu neznam.

Proc jsem pro zvednuti miry kapra? Jeden z duvodu je, ze si myslim, ze do do nasich vod patri a to jak do rybniku, tak i do rek. Pokud by se kapr v rece uspesne vytiral, tak by se jich nemuselo tolik nasozovat, protoze by jich v rece bylo dost. No a kdyz nemusis kupovat tolik kapra, tak ti logicky zustanou penize na jine ryby. Pochopitelne niceho nema byt moc a kde je reka plna jenom kapru, tak nema smysl zvedat jeho miru, ale naopak je potreba uprednostnovat jine ryby.

reagovat
Středa 2. října 2013 v 16:49 ® casper reakce na …
casper

mastrof> to máš samozřejmě pravdu, ale furt musíš myslet na to, že rybolov je byznys a bez kupce nejsou peníze ;-) kaprařů je spousta a na těch větších řekách mají celkem šanci na pěknou rybu…to bych jim neubíral a pokud bychom chtěli „čistý ekosystém“, jediným řešením by bylo asi drastické omezení rybolovu…

reagovat
Středa 2. října 2013 v 16:31 ® mastrof reakce na …

casper> K 70 je z mého pohledu totální blbost, přemýšlel někdo nad tím jak budou naše řeky vypadat za 10, 20 nebo 50 let pokud bude platit K70? vody plné přerostlých kapřů a nic vic, a okolo vody se budou tradovat historky o tom jak to vyžral kormorán a úhlavní nepřítel sumec…

reagovat
Středa 2. října 2013 v 16:26 ® casper reakce na …
casper

Bigpista> jak na tý pískovně jak jsme byli předminulý týden!!!! chápeš.....dokonalá voda pro dravce a oni to zasypou kaprem!!!!!by to měli brát všechno co vytáhnout z vody…jo a zjistil jsem, proč už tam nejsou ty parádní okouni…nasypali tam nějakou blbost proti řasám (která evidentně hrozně funguje) a okouni to nedali…já tam viděl zdechlou štiku, to asi bude ze stejnýho důvodu…zničme přírodu, dokud z toho tečou prachy! Chce se mi zvracet!

reagovat
Středa 2. října 2013 v 16:23 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

casper> Bohužel by takhle kapr došel dřív, než dědkové a pak by začal tartas :-D

reagovat
Středa 2. října 2013 v 16:19 ® casper reakce na …
casper

Bigpista> náhodou, dědkové by měli radost! dal bych jim míru 35 (dyt nám to s bábou stačí) a ať to frčí :-)) ) čím míň bude kapra, tím větší prostor by byl pro vysazování původních druhů ryb a hlavně dravců, které alespoň dle mého názoru vytlačují nejen rybáři, ale i kapři :-)

reagovat
Středa 2. října 2013 v 16:03 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

casper> Tady jsme koutek extrémistů a klidně ti to podepíšem, ale zkus to říct na schůzi MO. Pro většinu rybářů existují jen čtyři druhy ryb. Kapr, candát, štika a plevel.

reagovat
Středa 2. října 2013 v 15:51 ® casper reakce na …
casper

mastrof> napadlo mě podobně radikální řešení, ale neměl jsem asi odvahu to napsat :-D zas nějakej ten kapr asi do řeky patří…K70 má svůj smysl i ze sportovního hlediska…

reagovat
Středa 2. října 2013 v 15:46 ® mastrof reakce na …

Draky> souhlasím s kolegama, asi si mě špatně pochopil, ja bych kapra v řekách vyškrtl z ušlechtilých ryb a zrušil jeho míru, úlovek by byl tedy omezen na 7 kg kapra denně. je to názor extremistický ale podle mého mínění by se vodám ulevilo. KAPR PATŘÍ DO RYBNÍKA.

reagovat
Středa 2. října 2013 v 15:27 ® casper reakce na …
casper

Draky> ty ses zbláznil s tím kaprem ne???? :-D sypou se, aby se brali, taková míra by měla devastační účinky na zbytek „původní“ populace…sežere na co příjde, přežije skoro všechno a ještě aby měl míru pade…já mám z kaprů ve vezírku svých kolegů naopak radost!!! :-) každej kapr venku dává prostor x dalším rybám, toť můj názor pro Berounku ;-)

reagovat
Středa 2. října 2013 ve 14:38 ® skwor reakce na …
skwor

Draky> Štika těch 55cm na Berounce většinou má. Kapr viz hraji. Naopak bych byl pro násadu původních druhů (parma, podoustev, okoun, tloušť), se kterými to jde od desíti k pěti.

reagovat
Středa 2. října 2013 ve 14:34 ® hraji reakce na …
hraji

Draky> proč chceš na řece typu Berounka zvedat míru kapra na 50 cm? Uveď prosím jediný důvod, který nebude zároveň odporovat zachování biodiverzity v řece. Kapr nemá v takové řece co dělat, rozhodně ne v množství, v jakém se tam vysazuje. Tak proč jeho odlov ztěžovat ještě zvýšením míry?

reagovat
Středa 2. října 2013 ve 14:27 ® Draky reakce na …
Draky

mastrof> Ja s tebou souhlasim. Dokonce by se me libila zvednuta mira kapra na 50 cm, stiku aspon na 55, candata na 50 atd, ale s tim tezko projdes.

reagovat
Středa 2. října 2013 ve 14:03 ® mastrof reakce na …

Draky> myslím si že by nám mělo jít hlavně o zdravou, čistou a fungující přírodu, ne o spokojenost kaprožroutů. vodní ekosystém je křehká věc a kapr mu určitě nijak nepomůže. Tento pohled na věc je ale menšinový a tudíž těžko prosaditelný.

reagovat
Úterý 1. října 2013 ve 23:19 ® Draky reakce na …
Draky

regulus> Ten rybar nic, ale MO jo. Ja jen jen tlumocim to, co me na MO rikaj. Znam se tam s tema lidma uz docela dlouho, navic tata je v komisi a ja tam jeden rok taky byl.

Zas tohle je Tabor a ne treba Praha, takze tady je rozhodne min rybaru a hodne takovejch tech co na vyrocni schuzi na vse nadavaj. :-) Uz jenom, kdyz se u nas probiral ten Jordan, tak pulka lidi odesla a ted si vem, ze by si jim do vody nenasadil kapry.

reagovat
Úterý 1. října 2013 ve 22:40 ® regulus reakce na …
regulus

Draky> trochu mi uniká, co by rybáři získali tím, že by z MO odešli??? Určitej revír obhospodařuje určitá MO, že odejdou nějací členové na tom nic nezmění.

reagovat
Úterý 1. října 2013 v 18:55 ® Draky reakce na …
Draky

mastrof> Problem je v tom, ze by mohla od organizace spousta rybaru odejit, protoze si budou myslet, ze nenasazujou ryby – tedy kapry nebo na pstruhovku duhaky. Je to slozitejsi nez se zda a organizace si zas tak moc vyskakovat nemuze. Musi se snazit vyhovet nejvetsimu poctu rybaru.

reagovat
Úterý 1. října 2013 v 17:09 ® mastrof

není to poprvé co toto téma vytahuju, kapr do řek podle mého názoru nepatří, rozhodně ne v takové míře jak je všude nasazován. co takhle pár let nenasazovat do řek žádné kapry a ušetřené finance investovat do vysazování jiných ryb – podoustev, ostroretka, parma, štika candát okoun, plotice, atd… KAPR PATŘÍ DO RYBNÍKA, ŘEKY NECHTE ŽÍT!!!

reagovat
Úterý 1. října 2013 v 8:43 @ Palivec

RADA? ZARYBNIT.

reagovat
Pondělí 30. září 2013 ve 21:33 ® Draky reakce na …
Draky

lukino050505> Zas musis brat ohled na to, ze 1 rybnik nerovna se 1 ryba. Nevim jestli to tak plati vsude, ale u nas mas nektery rybniky kaskadovite propojeny (ted nevim jestli jsou 3 nebo 4) a chova se v nich kapr. V kazdem rybniku je ten kapr jinak stary a postupne se s kazdym vylovem dava ryba o jeden rybnik niz, takze vlastne az z posledniho rybniku je ryba, ktera putuje nekam do rek apod.

Myslim si, ze takhle to bude obdovny na vetsine mistech. Takze tech 5 rybniku muze bejt ciste teoreticky jen pro kapra nebo respektive pro jeden druh ryby.

btw: nerad bych kecal, ale jen rikam co jsem u nas vypozoroval. :-)

reagovat
Pondělí 30. září 2013 ve 21:33 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

lukino050505> Máš recht. Vloni lovili dolnopočernický rybník a z něj nasazovali údajně na Kyjský a Cukrovarský rybník, na Slatinu a prý právě na Berounku 2. Ale kolik? Netuším. Každopádně to s chovnými rybníky byla jen spekulace.

reagovat
Pondělí 30. září 2013 ve 20:36 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

janecek> Jo tak to jsem nevěděl, já jenom, že jezdím kolem a jsou tam cedule ČRS chovný rybník. Nezjišťoval jsem podrobnosti. Jinak další takové rybníky jsou třeba v Počernicích, pod Kačerovem v Břežanech a podobně. Taky tedy nevím komu patří, ale chytat se tam nesmí a visí tam cedule svazu. Myslím si, že by tam mělo být označeno soukromý revír.

reagovat
Pondělí 30. září 2013 ve 20:07 ® janecek reakce na …

lukino050505> šeberák nepatří ČRS je soukromej rybník a mám za to že i hrnčířák.Tyto dva rybníky patřily Rybářství Lišno.Vernerák patří ČRS.

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 17:11 ® lukino050505 reakce na …
lukino050505

Já tedy nevím, ale když se podíváte například na Prahu 4 Kunratice, Šeberák, Hrnčíře tak tam je 5 nebo 6 ne zrovna malých rybníků a všechny jsou chovný a opatřený cedulí ČRS tak si myslím, že i jenom z nich může být docela dost ryb. A to uvádím jako příklad protože to tam znám. Na ostatních Prahách mimo tedy centra je to ale obdobné. Stačí se podívat na mapu Prahy a okolí co má za vody a co z nich je na povolence. Další chovný rybník je v Satalicích a MRO Vinoř rybami z nich obhospodařuje Kbely, Čakovice, Hovorčovice a Ctěnice a to 2× ročně docela slušným množstvím. Chyba je tedy asi někde úplně jinde. Ale je to můj názor tak mě za něj zase nekamenujte. Díky

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 16:54 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Dany73> Osobně si myslím, že finance jsou jen výmluva. Selský rozum mi říká, že Praha bude nejbohatší ÚS. Chtělo by to zjistit, kolik členú pražský ÚS má. Z toho snadno odvodíme, kolik peněz vyberou. Pak to chce porovnat s dalšími ÚS a zároveň porovnat zarybňovací plány. Pokud zjistíme, že Praha za víc peněz nasadí méně ryb, je třeba položit dotaz, proč tomu tak je. Pokud se nedočkáme odpovědi, směroval bych stejný dotaz přímo na ČRS. Samozřejmě to může být složitější. Chápu, že jinde třeba dost násady odchovají sami a nemusí jí kupovat. Vím třeba o jedné MO, která produkuje přebytek candáta, toho potom prodává a díky jeho vysoké ceně na trhu si pak může dovolit nakoupit velké množství jiných ryb. Což je ale možné jen díky tomu, že tato MO spravuje dost rybníků a nádrží vhodných k chovu ryb. Což bude asi v Praze trochu problém.

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 16:37 ® Dany73 reakce na …

Bigpista> Předtím jsem to napsal špatně, dopis byl směrován na ÚS. Se mi zdá z té odpovědi, že tam netáhnou za jeden provaz, nezdá se ti? Jeden z činovníků svazu ví, že je tam něco špatně, a přitom sám jakoby přiznával kapitulaci. Moje obavy se začínají naplňovat, takovou organizaci dále sponzorovat nebudu…

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 11:45 ® jeewee reakce na …
jeewee

Od Řevnic dolů je to opravdu rybí ráj. (tedy ve srovnání s tím, co je od jezu v Karlštejě do Řevnic :-((

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 10:53 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

casper> Pst, to se neříká :-))

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 10:22 ® casper reakce na …
casper

Bigpista> mě spíš zajímá, jestli jsi tam něco chytil? tam byli ty minibolínci? :-)) ))

reagovat
Pondělí 30. září 2013 v 10:21 ® Bigpista
Bigpista

Dany73> A na jakou MO jsi psal? Revír je pod správou ÚS města Prahy. Na MO s tím nic moc neudělají. Druhá věc je, že je až s podivem, že pražský ÚS má asi nejvíc členů v přepočtu na 1 ha vodní plochy, ale nemá peníze na zarybnění. Podivné. Třeba jihočeský ÚS spravuje trojnásobnou plochu MP revírů a členů jistě výrazně méně. A zvládají nasazovat i ostroretky, parmy apod.

jeewee> Nakonec jsem nebyl s feederem, ale vláčel jsem v úseku od jezu v Řevnici po most v Letech u Dobřichovic. Viděl jsem dost tloušťů, plotic a ouklejí. Spíš mě překvapilo, že jsem téměř nezavadil o okouna.

reagovat