Vyhledávání
Naprosto odrybněná Berounka 2 - nějaká rada?
23.9.2013 | jeewee | 16.693 zobrazení | 140 odpovědíAhoj všichni – prosím Vás o radu. Předesílám, že nejsem kaprař ani lovec trofejních ryb. Vždycky chodím k vodě jen tak posedět, vyvětrat hlavu a pobavit se chytáním ryb. Tím mám na mysli, že ryby chytám a také v 99% pouštím. Posledních 20 let jezdím jen na revír Berounka 2. Od Karlštejnského jezu až do Řevnic znám řeku jako svoje boty a trávím na ní každý víkend. Před cca třemi lety začalo rapidně ubývat bílých ryb. Hodně se to projevilo u druhů jako je podoustev, tloušť a cejn – chytit je byla vzácnost. Loni jsem nechytil ani jednu podoustev a cejny bych spočítal na jedné ruce. A je jedno, jestli chytám na plavačku, feeder, na položenou… No – a letos přišly červnové povodně a po nich mám po 16-ti návštěvách u vody 2 kapříky, 1 cejnka a hrouzka. Je úplně jedno, jestli koupete červíka, žížalku, napařenou housku, kolínko, kukuřici…dokonce nepomáhá ani prokrmení – prostě na nástrahy, které všude jinde vydrží ve vodě nedotčené max. 5 minut, nechytnete na Berounce 2 vůbec nic….úplné mrtvo. (se stejnou výbavou jsem byl na Labi v Nymburku a raději jsem chytal jen na jeden feeder – šla ryba za rybou (cejni, tloušťi, kapříci apod). Začal jsem se tedy ptát každého o kom vím, že v tomhle revíru chytá. Dle prodavačů v rybářských potřebách na Zbraslavi, Radotíně, Černošicích a Chuchli je mnoho stesků na naprosté odrybnění Berounky v úseku Karlštějn – Hlásná Třebaň – Řevnice. (snadno se to pozná i podle naprosto prázdných břehů). Prý je revír – resp. fauna v katastrofálním stavu a přírodní koloběh se v řece skoro zastavil – resp. zkolaboval. Ve vodě přežívají jen nejmenší živočichové a bezobratlí. Rozmanitost rybích druhů je nulová – je možné narazit na kapra, sumce, možná i štiku, ale v počtech několika málo kusů, které vůbec neumožňují přirozené rozmnožování a obměňování. Díky nedostatku přirozené potravy zmizí i pár posledních kusů dravců (asi už jsou pryč). Ale to co dělalá řeku živým ekosystémem je zcela pryč. Není možné chytit bělici, podoustev, tlouště, cejnka, cejna, karase, jelce, plotici … prostě tyto vždy hojně zastoupené druhy jsou zcela (tím myslím opravdu úplně) pryč.
Co s tím??? Nějaká rada ??? Na koho se obrátit? Je vůbec ryb. Svaz ochoten něco takového řešit? Moc se těším na každoroční listopadové bezhlavé vysypání pár metráků kaprů – které za týden vychytají důchodci – a potom už nebude nic….
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 30. září 2013 v 8:21 ® Dany73
-
Přeposílám první reakci. Odpověděl jsem, že očekávám odpověď hospodáře p.Vintra, který e-mail také obdržel. Pokud Praha nemá finance na něco jiného než na kapry a např. Plzeň ano, pak si povolenku na příští rok kupovat nebudu! „Dobrý den! Líbí se mi váš zájem o Berounku. Ale takto se stav řeky nezlepší. Vím o tom hodně, protože zpracovávám statistku úlovků jíž 13 let. Totéž platí i pro činnost RS. Bohužel těmito emailovými zprávami bojujete s větrnými mlýny. Zkuste problém více zpopularizovat například na rybářských severech například MRK, našel byste víc podpory. Ono je to s tím zarybněním trochu složitější. Je tam široká vazba na finance. A o tom to je. Jinak vám fandím. Ing. M. Novotný, Praha“
reagovat - Pátek 27. září 2013 v 8:44 ® jeewee reakce na …
-
… proč ne – to mě tahal k vodě děda. U vody jsem byl odmalička. Od malička se učím vážit si přírody i chytat ryby. Dobře – možná od 4, nebo 5-ti let. Bydlím u Berounky – není to nic zvláštního. I když jsem měl zpočátku jako prut zlomenou špičku bambusáku s napevno ovázaným vlascem, tak klidně svojí rybářskou praxi budu počítat už od těchto let. Takže srandu si nedělám ani s praxí ani se zarybněním. Nemám potřebu sdělovat na internetu každou svojí myšlenku. Mých příspěvků je tu opravdu poskrovnu. Co se týče úbytku ryb – jak píšu ve svém příspěvku – rapidní úbytek jsem začal pociťovat před 3 lety. Do té doby jsem byl spokojenej rybář
.
Mrknato>
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 ve 21:47 ® Mrknato reakce na …
-
Dany73> Proč je psáno p. Vintrovi a Mužíkovi na MO?
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 ve 21:42 ® Mrknato reakce na …
-
jeewee> Zvláštní je, že svoji praxi lovce počítáš od svých 3 let...... To si pak někdo může myslet, že si děláš srandu i s tím zarybněním řek, které je špatné v celé republice a ty dobré časy jsi zažil v takřka prenatálním věku…)))
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 15:39 ® casper reakce na …
-
Dany73> tak to je docela síla…
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 9:39 ® bjucek reakce na …
-
Dany73> Ale zase se zvýšil úlovek kapra
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 9:38 ® bjucek
-
Za sebe můžu říct, že po povodni se to trochu zlepšilo většinou chytáme pod třebáňskym jezem. Byl jsem několikrát na feedru a už se povedlo i něco jiného než kapr. Minulej rok jsme čeřínkovali dost malejch padouství, tak doufám že dorostou. Letos mi řikal kamarád, že čeřínkoval parmičky na Karlštejně. Hlavně aby zase nenalítlo moc kormoránů, jinak to bude zase v řiti.
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 9:31 ® Dany73
-
Včera byla napsána oficiální stížnost na MO pánům Vintrovi a Mužíkovi na zarybnění a způsob zarybňování B2. Jelikož stížností tam už prý mají více, nejsem si jist zda dostanu nějakou odpověď. Pokud ano, vyvěsím ji sem.
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 9:25 ® Dany73
-
Statistika PRS úlovků CANDÁTA na B2 (jelikož málokdo ho pustí, vypovídající hodnota je vysoká) : rok 2009 352ks, rok 2010 190ks, rok 2011 127ks, rok 2012 75ks, rok 2013 ???
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 9:22 ® Dany73 reakce na …
-
hraji> Protichůdnou informaci nabídnul pouze 1 člen. Tato byla identifikována jako zkreslující.
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 8:53 ® Bigpista reakce na …
-
jeewee> Já se v sobotu nedostanu, ale zkusím se utrhnout v neděli.
reagovat - Čtvrtek 26. září 2013 v 8:51 ® jeewee reakce na …
-
To budu moc rád. V sobotu budu zase pod Karlštejnským jezem, ale nedělám si iluze…
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 23:21 ® Bigpista reakce na …
-
jeewee> Někdy můžem zkusit srovnání. Stejný den, stejný čas, stejné krmení a nástrahy a dvě různá, ale podobná místa. Řekněme nadjezí v Třebáni a v Dobřichovicích.
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 21:01 ® jeewee reakce na …
-
jo, jo…slyšel jsem od kolegů, kteří začali chodit k Dobřichovicím,že je tam hezké chytání. O to divnější je stav o pár kilometrů proti proudu
reagovat…moc díky za info.
- Středa 25. září 2013 v 19:13 ® Zemak
-
V Dobřichovicích…
reagovat - Středa 25. září 2013 v 15:55 ® jeewee reakce na …
-
Ahoj – to je skvělá zpráva. Bylo to prosím tě nad, nebo pod Řevnicemi? Díky
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 14:27 ® Zemak reakce na …
-
Ja byl na Berounce 2 včera, chytl jsem za dve hodinky 3 kapry, 2 cejny a mraky plotic(třeba tak 12)… Takže ryby tam jsou!
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 14:04 ® Jarda Š. reakce na …
-
lukino050505> Vysvětlit by to měl nejlépe Ing.Jindřich Vintr, který je rybářským hospodářem revírů ÚSMP (adresa kanceláře: U Podolského sanatoria 3/4, 147 00 Praha 4 – Podolí, tel.: 602 208 376).
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 13:37 ® lukino050505 reakce na …
-
Jo jasně. Omlouvám se, že jsem tady zasáhl do debaty, ale byla tady řeč o tom, že do Berounky 2 se nedávají bílé ryby. Nebyl to dotaz, ale pouhé konstatování. Já reagoval pouze tak, že jsou i jiné revíry kam se zase dávají ryby nesmyslně, ale už dost a díky za rozbor. Jinak je to revír 401 014 VINOŘSKÝ POTOK 1 2. nádrž Kbely to není žádné tajemství a kdo jsme tam chytali tak na to nadáváme. Tady totiž někdo psal, že se zase sype jenom kapr a ne žádná jiná ryba. Jinak koukal jsem, že jsi z Moravy a tam v létě jezdím, platí trochu jiný pravidla na lov. (povolen 1 kapr a tak pod.) takže podle toho tam asi máte víc ryb než tady. Ale to je jedno.
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 12:57 ® hraji reakce na …
-
lukino050505> na odpověď se musíš ptát toho, kdo tam ty štiky dá, ne na netu. Neviděl jsem tu vodu, nemohu posoudit její vhodnost pro štiku, množství úkrytů, množství potravy. Ale znovu se vrátím k tomu nejzákladnějšímu problému členů svazu. Naprostá většina členů svazu se neumí zeptat, nebo nedokáže zeptat na správném místě. Ty se ptáš na zarybnění konkrétního revíru na internetu, lidí, kteří neví o dané vodě vůbec nic. Jakou můžeš dostat odpověď? Ano, chápal bych to, kdybys kontaktoval výbor příslušné MO slušně napsaným dopisem a požádal je o stanovisko a vysvětlení. Tam je šance na relevantní odpověď. Aspoň šance. Na internetu není ani ta. Jen se podívej do této diskuze, členové si tu vyměňují naprosto protichůdné informace o tom, jak zarybněná je Berounka 2. To o čemsi napovídá. Pokud tě trápí osud těch štik a revíru, udělej to minimum a zeptej se tam, kde to má smysl.
reagovat - Středa 25. září 2013 ve 12:27 ® lukino050505 reakce na …
-
® hraji, no dobře možná jsem špatně definoval, že za to může svaz, ale ať mi někdo, kdo rozumí rybařině, vysvětlí to, že jak jsem psal do 0,3 ha vody kterou tzv. přeplivneš dá 40 štik, vždyť se za chvíli musí sežrat mezi sebou, protože jsou podměrečný a budou bez žrádla. Ty tady píšeš to, že máš zkušenost se zarybněním, tak mi tedy řekni, jestli by vaše MO dovolila tady to, co píšu. Podle mě to není rozhodnutí jednotlivce.
reagovat - Středa 25. září 2013 v 11:40 ® HaD reakce na …
-
lukino050505> S rybami je to špatný všude? I třeba v revíru 88756423?
reagovat - Středa 25. září 2013 v 9:17 ® casper reakce na …
-
Dany73> já ti věřím!!!! no musím se na to podívat, pamatuju, že v tom úseku (myslíš asi jak je jez v třebáni a pak ten kemp že jo?) vždycky sedělo spoustu rybářů.....docela jste mě navnadili, asi se tam budu muset mrknout
reagovat - Středa 25. září 2013 v 8:57 ® hraji reakce na …
-
lukino050505> budu ti odporovat, svaz za nic nemůže, za špatné zarybnění revírů mohou vždy lidé ve výboru MO, která se o revír stará. Protože především oni mohou ovlivnit, co a jak se do vody vysadí. Ale musí chtít a musí se starat, shánět a zajišťovat ryby. Mám zkušenosti z provozu MO, ve vodě máme to, o co se postaráme. A troufnu si tvrdit, že náš revír je zarybněn dobře, i když je svazový.
reagovat - Středa 25. září 2013 v 8:34 ® lukino050505
-
No s rybami je to špatný všude a někde za to může i svaz. Znám jeden revír; velikost 03 ha, který byl velice slušně zarybněn na zachytání. Co nához to karásek tak kolem 30 cm. Občas se do toho trefil kapr kolem 50 cm. Já tam velice rád jezdil, protože to bylo kousek ode mě, a když jsem se chtěl pobavit a unavit tak jsem tam jel. Líbilo se tam i malému protože si na splávek, který jsem mu půjčil, nachytal a nemusel u toho dlouho čekat. To většinou dopadlo do vody a pink pink a byla tam rybka. Loni koncem léta tam svaz naspal 40 štik velikost 50 cm (jo míra je povolená 60 cm). No a je po rybaření. Já chápu, že štika je dobrá do každý vody, ale v takovémto množství je to vražda ostatní obsádky.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 19:26 ® skwor
-
casper> Vzhledem k tomu, kolik času na Berounce (nejen jednom úseku) trávím, tak mi věř, že adekvátní informace mám. Jistě, osádka se mění, ale 40cm podoustve nedorostou za rok. Dál bych to neřešil.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 16:52 ® Dany73 reakce na …
-
casper> Chytal jsi jinde, než v přibližném úseku, který je hlavním předmětem fóra. Zkus to pod Karlštejnským jezem až Řevnice. A nemysli že nemůže být rozdílu, ze Srbska do Třebáně a od Řevnic do Černošic je to ještě kus cesty. Takže až budeš správně, můžeš nám podat objektivní info, řekněme alespoň po 3 vycházkách. Ještě zopakuji vyřčené- Jeewee znám je vynikající rybář a feedrař, o to více znepokojující je jeho článek.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 16:13 ® Bigpista reakce na …
-
casper> Spíš jsem chtěl říct, že u Černošic to opravdu můžou být ryby, které vytáhnou z Vltavy a s osádkou zbytku Berounky nemusí mít nic společného. Navíc při povodni by ryby z B2 teoreticky byly k nalezení buď právě na B1 nebo až ve Vltavě.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 16:05 ® casper reakce na …
-
Bigpista> no jasně že to je jednička!!!!já se tím snažím naznačit, že není možný, aby ryby byly nad tím, pod tím a mezitím ne!
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 15:49 ® Bigpista
-
casper> Nechci bejt rejpal, ale u Černošic je to Berounka 1
Bylo nad nebo pod jezem? Černošický jez je poslední, pak už mají ryby volnou cestu až do Vltavy. Takže stav rybí osádky v tom posledním úseku vlastně o řece jako takové moc nevypovídá.
Jinak téma sleduji, ale nevyjadřuju se, protože Berounku 2 znám jen od řevnického jezu dolů a navíc jsem tam rok nebyl.
reagovat