Vyhledávání
Naprosto odrybněná Berounka 2 - nějaká rada?
23.9.2013 | jeewee | 16.242 zobrazení | 140 odpovědí
Ahoj všichni – prosím Vás o radu. Předesílám, že nejsem kaprař ani lovec trofejních ryb. Vždycky chodím k vodě jen tak posedět, vyvětrat hlavu a pobavit se chytáním ryb. Tím mám na mysli, že ryby chytám a také v 99% pouštím. Posledních 20 let jezdím jen na revír Berounka 2. Od Karlštejnského jezu až do Řevnic znám řeku jako svoje boty a trávím na ní každý víkend. Před cca třemi lety začalo rapidně ubývat bílých ryb. Hodně se to projevilo u druhů jako je podoustev, tloušť a cejn – chytit je byla vzácnost. Loni jsem nechytil ani jednu podoustev a cejny bych spočítal na jedné ruce. A je jedno, jestli chytám na plavačku, feeder, na položenou… No – a letos přišly červnové povodně a po nich mám po 16-ti návštěvách u vody 2 kapříky, 1 cejnka a hrouzka. Je úplně jedno, jestli koupete červíka, žížalku, napařenou housku, kolínko, kukuřici…dokonce nepomáhá ani prokrmení – prostě na nástrahy, které všude jinde vydrží ve vodě nedotčené max. 5 minut, nechytnete na Berounce 2 vůbec nic….úplné mrtvo. (se stejnou výbavou jsem byl na Labi v Nymburku a raději jsem chytal jen na jeden feeder – šla ryba za rybou (cejni, tloušťi, kapříci apod). Začal jsem se tedy ptát každého o kom vím, že v tomhle revíru chytá. Dle prodavačů v rybářských potřebách na Zbraslavi, Radotíně, Černošicích a Chuchli je mnoho stesků na naprosté odrybnění Berounky v úseku Karlštějn – Hlásná Třebaň – Řevnice. (snadno se to pozná i podle naprosto prázdných břehů). Prý je revír – resp. fauna v katastrofálním stavu a přírodní koloběh se v řece skoro zastavil – resp. zkolaboval. Ve vodě přežívají jen nejmenší živočichové a bezobratlí. Rozmanitost rybích druhů je nulová – je možné narazit na kapra, sumce, možná i štiku, ale v počtech několika málo kusů, které vůbec neumožňují přirozené rozmnožování a obměňování. Díky nedostatku přirozené potravy zmizí i pár posledních kusů dravců (asi už jsou pryč). Ale to co dělalá řeku živým ekosystémem je zcela pryč. Není možné chytit bělici, podoustev, tlouště, cejnka, cejna, karase, jelce, plotici … prostě tyto vždy hojně zastoupené druhy jsou zcela (tím myslím opravdu úplně) pryč.
Co s tím??? Nějaká rada ??? Na koho se obrátit? Je vůbec ryb. Svaz ochoten něco takového řešit? Moc se těším na každoroční listopadové bezhlavé vysypání pár metráků kaprů – které za týden vychytají důchodci – a potom už nebude nic….
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 24. září 2013 v 11:07 ® jeewee reakce na …
-
Ahoj, nejbližší jez od soutoku je v Černošicích
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 11:05 ® Dany73 reakce na …
-
casper> Kdy a kde přesně jsi zachytal? Bavíme se tady zejména o úseku Karlštejn-Hlásná Třebaň-Řevnice. Bydlím tam, snad něco málo i umím a u vody spím. Kontrolu jsem měl za cca 20let 1×! Jeewee znám a je to excelentní feedrař, tak jen přijeď zkusíme to spolu
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 10:22 ® hraji reakce na …
-
Věř tomu, že ty jsi ten poslední, kdo mi bude poručet, co a kam budu psát. Hrdinů na netu, co mají ramena přes celá záda, je plno. Bohužel, většině dojde síla a dech, když by se měli postavit tváří v tvář. Jestli pak jsi už vrátil ty peníze, co sis vypůjčil?
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 9:47 ® KOLIBŘÍK reakce na …
-
hraji> Nazdar.Mohl by jsi si ty tvý rady nechat na svůj Moravský rybářský svaz.O rady zkorumpovaného postkomunistického fukcuionáře,který o problematice Českého ryb.svazu neví zhola nic tady nikdo nestojí.Tak nás tu Hrájí níčim nekrm jelikož jseš tím známý.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 9:40 ® casper reakce na …
-
Dany73> kontrolu jsem tam měl letos taky
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 9:38 ® casper
-
já jsem teda slyšel z minulých let o tom, jak tenhle úsek byl na štíru s bílou rybou, ale letos jsem tam zafeedroval jako nikdy!!!! Trofejní podoustve, cejni, tloušti jako polena a hromada kaprů, takže nechápu moc tenhle dotaz? Po tom co jsem tam letos zažil…byl jsem tam několik víkedů a můžu říct, že to bylo nejlepší chytání na feeder za celý léto, bralo to celej den a podle toho čím jsem krmil jsem byl schopný dokonce i selektovat cílovou rybu
reagovato nachytaných sumcích ani mluvit nebudu
- Úterý 24. září 2013 v 9:19 ® hraji reakce na …
-
lukino050505> kapr není na řece typu Berounka žádným ukazatelem stavu zarybnění původními rybami. Je to ryba vysazená, která tam není původní.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 9:04 ® lukino050505 reakce na …
-
Jo já vím, ale co si vzpomínám, tak mi vyprávěl kamarád, že po záplavách viděl rybáře i na chuchelském závodišti v brodících kalhotách jak loví kapry jenom na splávek kousek od sebe a že jim to tam fungovalo; což znamená, že to tam velká voda natáhla. Navíc letošní velká voda přišla v době tření kaprů a ty najížděli na mělčiny. Jez ty dva kilometry od soutoku je alespoň si myslím, že chytal až nad ním protože dole není pořádný přístup k vodě musí se skoro kilometr přes pole.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 8:53 ® hraji reakce na …
-
Dany73> tak když to všechno víš (nebo víte), tak proč něco neuděláte? Chopte se nejlepších pražských tradic a defenestrujte vedení ÚSMP a začněte hospodařit lépe a radostněji. Začněte vysazovat reofilní ryby (to jde, to mám ověřeno na našem revíru), nechejte vyškolit novou RS, která se nebude bát jít k vodě, prostě začněte něco konkrétního dělat. Moje zkušenost je, že na internetu se ještě pomoc revíru nevyřešila. Ale hodně napovídá i to, že se zde zapojilo jen pár rybářů. Sebe nepočítám, já na Berounce 2 lovil třikrát v životě a kromě parem, plotic a ouklejí jsem tam jinou rybu nechytil.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 8:46 ® Dany73 reakce na …
-
hraji> Problém na Berounce 2 je dalekosáhlejší, než si kdo dovede představit (nulová ryb.stráž=TOTÁLNÍ anarchie, vysazování pouze kaprů, přemnožený sumec, kormorán, povodně,..) Tou letošní to jen vyvrcholilo. Na svazu to guru dávno vědí, to víš že vědí. Tady již dávno nastal čas posunout se ze zdvořilostních uklánění. Děkujeme za konstruktivní radu stavit se tam a zeptat se, to by nikoho asi nenapadlo…
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 8:41 ® hraji reakce na …
-
lukino050505> ryby dva kilometry od soutoku mohou být jednoduše ryby, které migrují z Vltavy. Lovit ryby dva kilometry od soutoku, pokud na těch dvou kilometrech není jez či jiná překážka, která by spolehlivě zabránila migraci ryb, nedokazuje o obsádce řeky vůbec nic.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 8:38 ® hraji reakce na …
-
lukino050505> záplavy byly na řekách od nepaměti, od nepaměti se tam vyskytovaly ryby. A nemyslím si, že by nějaké záplavy dokázaly úplně odrybnit řeku, ano, mohou spláchnout ryby, které nejsou původní v řece, třeba kapry, ale reofilní ryby mají za miliony let vývoje schopnosti odolat jakékoliv záplavě. Na naší řece v roce 1997 byly záplavy rovnající se stoleté vodě a na úlovcích to poznat nebylo. Ano, kapři šli do háje, ale ostroretky, parmy, podoustve, jelci, ouklejky, pstruzi, tyhle ryby v řece zůstaly. Onoje potřeba na špatný stav zarybnění Berounky pohlížet v širokých souvislostech. To není jen velká voda, to je necitlivá úprava toku, kormoráni, rybářský tlak, změny životního prostředí.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 8:25 ® lukino050505
-
Nerad opisuji, ale toto se objevilo na MRK. Ahoj všem, máme po prázdninách a nám začínají opět rybářské žně, kdy se nemusíme bát „koupajících“ spoluobčanů
reagovat. I já jsem vyrazil k vodě, tentokrát na Berounku, pro mě vodu neznámou. Naposledy jsem tu byl před 15 lety, proto nyní neznámou. Jel jsem na místo nedaleko soutoku s Vltavou. Místo jsem vybral zcela náhodně, lehká zatáčka cca 2 km od soutoku. Krmení: 4 koule scopex+pidi red shot na vnadění, naše pelety carpfood Návnada : Red shot mini a midi Doba lovu cca dvě a půl hodiny Úlovky: 2× kapr, 1× utržený Taková byla rychlá výprava kousek od Prahy Petrův ZDAR všem přeje Hanny To znamená, že celá Berounka není bez ryb. Jinak v Zadní Třebáni jsem byl loni na jaře a fungovala. Myslim si, že za to můžou letošní záplavy a ryby se přestěhovali blíže k soutoku
- Pondělí 23. září 2013 ve 20:23 ® jeewee reakce na …
-
Souhlasím. Půjdu se samozřejmě zeptat na Svaz, ale myslel jsem, zda někdo sám nemá zkušenost s tím, že by se z podobných důvodů u něj bílá ryba vysazovala. Já o tom ještě nikdy neslyšel. Co se týče našeho podivu nad tím, že po povodni je řeka bez ryb, tak je to proto, že po všech povodních (včetně té z roku 2002), v řece vždycky ryby byly. Teď je to opravdu mrtvá voda. A naše skepse je trochu ovlivněná i předchozími zkušenostmi. Např. za těch 20 let, co chodím na tuhle vodu na ryby, mne kontroloval porybný jen 1×. A to jsme prosili svaz několikrát, aby se tam něko s odznakem ukázal alespoň po vysazování ryb. Protože, co se potom děje je drancování vody…to samé i v létě. Nejsme banda ukňouránků. Sami organizujem brigády, po povodních vysazujeme novou pobřežní vegetaci a saráme se, aby bylo kolem řeky hezky. Al prostě máme pocit, že jsme na to sami a zájem ze svazu není…Každopádně zítra tam zajdu…a díky za rady
reagovat - Pondělí 23. září 2013 v 17:51 ® hraji
-
Když to tak čtu, povodeň byla v červnu a vy chcete, aby v září byla řeka zase plná ryb? Nebylo by vážně rozumnější kontaktovat hospodáře USMP a toho se dotázat, zda o žalostném stavu ví (já si myslím, že ano) a jak jej budou řešit. Jako ono není úplně snadné si říct, nakoupíme plotice, podoustve, parmy a jelce uprostřed roku. On má i chov ryb svá pravidla a zákonitosti. Nějaké ryby budou určitě k dispozici po podzimních výlovech. Než vyrukujete s nějakou přiblblou peticí (s kanónem na zajíce), zkuste se chovat jako normální inteligentní lidi a zeptejte se. Nikdo vám hlavu neutrhne a možná si ušetříte zcela zbytečnou práci s podpisováním. Ono po pravdě, žádná petice nevysadí do řeky ani šupinu.
reagovat - Pondělí 23. září 2013 v 16:19 ® Dany73
-
Udělejme petici – jednotnou stížnost s mnoha podpisy a s ní na USMP, vydá snad víc než roztroušené žádosti. To, v jakém stavu je Berounka 2 po letošní povodni, se nedá popsat, to se musí zažít (nebo spíše nezažít). Kus rohlíku vám propluje od jezu k jezu nedotčen, dokud ho neslupne kachna.
reagovat - Pondělí 23. září 2013 v 15:18 ® jeewee reakce na …
-
uživatelem je USMP…no…tak to bude těžké…
reagovat - Pondělí 23. září 2013 v 15:16 ® jeewee
-
Tak nějak si to také představuju. Není tu někdo, kdo se s něčím podobným setkal a řešil to? Možná to svaz dělá, ale já jsem ještě nikdy neviděl, že by do vody nasazoval jiné než ušlechtilé ryby…
reagovat - Pondělí 23. září 2013 v 15:12 ® Jarda Š. reakce na …
-
Uživatelem revíru Berounka 2 je ÚSMP.
reagovat - Pondělí 23. září 2013 ve 13:03 ® hraji
-
Především je asi potřeba projednat tento stav v MO, která má Berounku 2 na starosti, samozřejmě taky s vedením územního svazu, protože pokud je situace opravdu tak tragická, bude muset zasáhnout a zadotovat finančně vyšší orgán. Ale určitě nikdo jen tak na základě stížností rybářů nebude dělat dalekosáhlé akce. Ale je potřeba upozornit na stav.
reagovat