Vyhledávání
Naprosto odrybněná Berounka 2 - nějaká rada?
23.9.2013 | jeewee | 16.252 zobrazení | 140 odpovědí
Ahoj všichni – prosím Vás o radu. Předesílám, že nejsem kaprař ani lovec trofejních ryb. Vždycky chodím k vodě jen tak posedět, vyvětrat hlavu a pobavit se chytáním ryb. Tím mám na mysli, že ryby chytám a také v 99% pouštím. Posledních 20 let jezdím jen na revír Berounka 2. Od Karlštejnského jezu až do Řevnic znám řeku jako svoje boty a trávím na ní každý víkend. Před cca třemi lety začalo rapidně ubývat bílých ryb. Hodně se to projevilo u druhů jako je podoustev, tloušť a cejn – chytit je byla vzácnost. Loni jsem nechytil ani jednu podoustev a cejny bych spočítal na jedné ruce. A je jedno, jestli chytám na plavačku, feeder, na položenou… No – a letos přišly červnové povodně a po nich mám po 16-ti návštěvách u vody 2 kapříky, 1 cejnka a hrouzka. Je úplně jedno, jestli koupete červíka, žížalku, napařenou housku, kolínko, kukuřici…dokonce nepomáhá ani prokrmení – prostě na nástrahy, které všude jinde vydrží ve vodě nedotčené max. 5 minut, nechytnete na Berounce 2 vůbec nic….úplné mrtvo. (se stejnou výbavou jsem byl na Labi v Nymburku a raději jsem chytal jen na jeden feeder – šla ryba za rybou (cejni, tloušťi, kapříci apod). Začal jsem se tedy ptát každého o kom vím, že v tomhle revíru chytá. Dle prodavačů v rybářských potřebách na Zbraslavi, Radotíně, Černošicích a Chuchli je mnoho stesků na naprosté odrybnění Berounky v úseku Karlštějn – Hlásná Třebaň – Řevnice. (snadno se to pozná i podle naprosto prázdných břehů). Prý je revír – resp. fauna v katastrofálním stavu a přírodní koloběh se v řece skoro zastavil – resp. zkolaboval. Ve vodě přežívají jen nejmenší živočichové a bezobratlí. Rozmanitost rybích druhů je nulová – je možné narazit na kapra, sumce, možná i štiku, ale v počtech několika málo kusů, které vůbec neumožňují přirozené rozmnožování a obměňování. Díky nedostatku přirozené potravy zmizí i pár posledních kusů dravců (asi už jsou pryč). Ale to co dělalá řeku živým ekosystémem je zcela pryč. Není možné chytit bělici, podoustev, tlouště, cejnka, cejna, karase, jelce, plotici … prostě tyto vždy hojně zastoupené druhy jsou zcela (tím myslím opravdu úplně) pryč.
Co s tím??? Nějaká rada ??? Na koho se obrátit? Je vůbec ryb. Svaz ochoten něco takového řešit? Moc se těším na každoroční listopadové bezhlavé vysypání pár metráků kaprů – které za týden vychytají důchodci – a potom už nebude nic….
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 24. září 2013 v 15:27 ® casper
-
a ještě Vám přidám do placu! Můj letos největší cejn 55 cm je z Berounky u Černošic a ještě k tomu z místa, kde bych ho nečekal ani náhodou!
reagovatprostě mi to nesedí
- Úterý 24. září 2013 v 15:26 ® casper reakce na …
-
skwor> podle toho co jsem zažil letos, se to může měnit v podstatě každý rok, stěžovat si na regulace a jezy je zbytečné, s tím nic neuděláme, ale trochu mě překvapuje, že komentuješ něco, k čemu nemáš vlastně adekvátní informace…vláčíš, na feeder nechytáš a před pěti lety??? Řeka není Lipno
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 15:23 ® casper reakce na …
-
peta128> vůbec se ho nepokoušej krejt!!!!
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 15:17 ® skwor reakce na …
-
casper> Přiznávám, že feeder už v podstatě nechytám – na řece vůbec, protože ten vývoj jde fakt z kopce. Věřím, že sis zachytal, ale když se podívám, co jsme nachytali řekněme před pěti lety, tak současná situace je zoufalá. Hodně lidí to bude tradičně svádět na sumce, ale těch faktorů tam je víc. Potěru je mraky, ale střední velikost ryb v podstatě vymizela. Nehledě na to, že díky novým jezům s pohyblivou hranou se dost změnil i charakter řeky a částečně i osádka – místo podouství se chytají cejni. Z toho, kam to směřuje, radost nemám, ale dělat nic nemůžu…
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 15:12 ® peta128 reakce na …
-
casper>On to tak určitě nemyslel
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 15:03 ® casper reakce na …
-
David H.> počkeeeeeeeeeeeeeej, jak to jako myslíš?
jakože když už i takovej ňouma tam zachytá, tak to přece musí jít i ostatním?
jeewee>jj, je to trojka, ael jak říkám, je to blízko, to nemuže být zas tak jiný…
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:54 ® HaD reakce na …
-
jeewee> jak říkám, neznám to tam. Myšleno celé obecně.
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:51 ® jeewee reakce na …
-
To já jsem taky optimista – jinak bych už prodal klacky. Ale to, že za celé léto až do poloviny září jsem měl na prutu 6 ryb je peklo. A stejně jsou na tom kolegové a kamarádi. To byl taky důvod , proč teď píšu sem. Všichni co tam chytáme jsme od povodně bezrybky. Chytáme ze břehu, z loděk, na kde co vč. červů, třešní, lančmítu, sýra, mini boilies, kukuřice, napařené housky, kolínek, žížal…Casper byl chytat na Berounce 3 – to je revír nad jezem.
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:42 ® HaD
-
Berounku neznám. Letos jsem chvíli chytal v Hýskově – co hod to záběr od drobotě. Ryb se mi zdálo, že je tam hodně.
Ono je také otázkou, kdo a proč si stěžuje. Nadávat na stavy vod je „IN“ leta letoucí. Přitom je stav mnohdy téměř nezměněný. Jen oči se nám mění a také se třeba nedokážeme přispůsobit době a někdy také chybujeme. Nejsnazší je najít vysvětlení ve špatném stavu rybí obsádky. Pokud ale přijde někdo jako Casper, stojí za to se hlouběji zamyslet, zda je na tom ta voda opravdu tak zle, nebo prostě děláme něco špatně… Já jsem optimista
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:35 ® casper reakce na …
-
skwor> já z tebe nechci dělat blbce, ale byl jsi tam letos? Právě že výš proti proudu jsem jezdil chytat celý léto! Já řval že je to rybnatá řeka jako svině, jak je to tam super a jezdil jsem tam natěšenej s plnýma kýblama krmení.....prostě mi to příjde opravdu divný…já nejsem žádnej profík, mám podstandardní vybavení, ale tomu co píšete nevěřím…já vím, kormorán atd atd…ale letos to tak teda fakt nebylo
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:26 ® HaD reakce na …
-
casper> teď jsem tam hnil dva víkendy po sobě. Ale ani minuta času…
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:25 ® casper reakce na …
-
David H.> jsem si nemohl odpustit
reagovatozvi se, jestli pojedeš zas někdy do Práglu, rád tě uvidím
- Úterý 24. září 2013 ve 14:23 ® skwor reakce na …
-
casper> Nevím, jak na Karlštejně (možná se tu ještě občas vyskytuje Hajan, ten tam jezdil), ale výš proti proudu je to s bílou rybou rok od roku horší. Zlomová byla dlouhá zima asi před dvěma lety. Spolu s kormorány a dalšími věcmi… Je to smutné, ale bohužel pravdivé.
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:20 ® HaD reakce na …
-
casper> ftipálku
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:19 ® casper reakce na …
-
David H.> hlavně se nerozčiluj, víš, že už nejsi nejmladší
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:19 ® casper reakce na …
-
jeewee> ber! přečti osobku a odepiš, tohle se mi fakt zdá divný
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 14:09 ® jeewee reakce na …
-
casper> Beru. Protože tam sedíme každý víkend a často i v týdnu, tak nás zajímá kdes lapnul
reagovat. Bylo to kolem Karlštejna, nebo POD JEZEM pod Karlštejnem? Klidně piš do osobky. A protože tam přímo u řeky bydlíme a prolejzáme jí shora i odspodu, tak to prostě vůbec nekoresponduje nejen s našimi zkušenostmi, ale i s tím, co tam zažívají naši kamarádi a sousedé…
- Úterý 24. září 2013 ve 14:03 ® casper
-
Dany73, jeewee> kluci fakt si nevymejšlím!!!! Letos na nás přišla kontrola na Karlštejně a na ten feeder jsem zachytal na několika místech v okolí Karlštejna (víc v osobce, jestli chcete
reagovat) právě že jsem tam byl s kamaráde, co tam jezdí léta, já tam byl letos poprvé a říkal to samé co vy…kolem soutoku je ryb jak nas… a taky je to tam nonstop obležený a bylo naprostým pravidlem, že se na Vámi zmiňovaném úseku nedala chytnout nástražní ryba! Letos po povodních? Muselo se to nějak zamíchat! Tolik nádherných podouství 40+ a plotic přes 30? To jsem viděl snad jenom na Labi! Kamarád mi říkal, že to ani nemá cenu tahat feeder a nakonec byl mega překvapenej!!!! Když jsem chtěl, tahal jsem bílou rybu (cejni, plotice, podoustve – vše v lepších velikostech) a když jsem začal krmit a chytat s peletkama, udělal jsem klidně 10 kaprů na feeder vše kolem 55…nádherný čistý ryby, bez zranění, parádně vybarvený a neskutečně bojovný! Po třetím kaprovi mě bolelo rameno! Běžně jsem byl v situaci, kdy jsem nestíhal dva pruty, než jsem naplnil krmelec, druhej prut visel za kličku navijáku o vidličku…já ten Váš příspěvek nechápu! Kdyby to bylo minulý rok, tak tomu rozumím, ale letos?
- Úterý 24. září 2013 ve 14:00 ® HaD reakce na …
-
hraji> Rozčiluju a rozčilovat budu. Jsem na tyhle nesmyslné útoky alergický.
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 13:57 ® hraji
-
Zde je zarybňovací plán revíru Berounka 3, přiznám se, že jsem z něm obrovsky překvapený absencí některých druhů ryb. http://www.crsmoberoun.cz/…viru-411001/
Vysazovat do revíru velikosti Berounky 3 za rok 4000 kusů bílé ryby, to je vážně nepochopení, o čem je rybí společenstvo v řece.
Jen pro srovnání sem vložím přehled zarybnění na našem revíru, což je proti Berounce 3 poloviční říčka http://brno3.momrs.cz/prehledy-ulovku
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 13:55 ® jeewee reakce na …
-
ach jo…ale já na Berounku pod Karlštějn chodím 20 let…vodu měnit nehodlám. Jenýže se nedá chodit na ryby jen jeden týden v říjnu, kdy vysadí kapry a pak zase utrum…Já vím, že svazy nemají peníze, ale tak ať se to všechno neutrácí za kapry
reagovat… Končím s fňukáním…jdu si pustit nějaký chytejácký dévédéčko, protože jinak zapomenu, jak vypadá ryba…
- Úterý 24. září 2013 ve 13:53 ® hraji reakce na …
-
David H.> Davide nerozčiluj se, tenhle tvor ti za to nestojí. Mimochodem, členem výboru MO jsem se stal v roce 1990, tedy určitě ne za minulého režimu. Ano, přiznávám, od roku 1985 jsem v Brně vedl rybářský kroužek mládeže. Proto mě nemůže nějaká narážka od tvora Kolibříkova formátu ani rozzlobit, natož urazit.
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 13:33 ® krl
-
Myslím, že to není jediná řeka bez ryb.Jezdím leta na Jizeru 7, za poslední 2–3 roky v podstatě zmizela většina ryb.Za celé léto/asi 15 návštěv / 1 kapřík 42 cm a pár řízanů.Svého času jsem se snažil zjistit,jestli je veřejně přístupný zarybňovací plán,případně jeho plnění,ale nepochodil jsem.Od místních jsem se dozvěděl,že tam nic nedávají,protože tam stejně nikdo nechodí !!!!! Jelikož nejsem z místní organisace ani jsem se nesnažil udělat dotaz na MO.
reagovat - Úterý 24. září 2013 ve 13:32 ® HaD
-
KOLIBŘÍK> V případě, že se opakovaně budeš chovat k Hrajimu, či komukoliv jinému neuctivě, dostaneš ban. Přemýšlím, jestli Ti ho nešvihnu rovnou. Urážet zrovna člověka, jako je Hraji, je na pár facek. A otírat se dnes o minulý režim je vážně ubohost.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 11:50 ® hraji reakce na …
-
jeewee> zarybňovací plán se dá pružně změnit, pokud svaz prokáže, že to je potřeba pro obnovení obsádky po povodních. Ale chce to se starat.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 11:45 ® jeewee
-
Takže jsem telefonicky na Svazu zjistil následující: v plánu vysazování je kapr. Co se týče toho, že po povodni nezůstaly v popisovaném úseku žádné ryby, tak je to nejspíš tím, že z horních partií Berounky zkrátka nemělo co s velkou vodou připlout, protože pod Plzní je vyzobáno od Kormoušů a je to ve správě západočeského a hlavně středočeského územního svazu. Reofilní ryby je možné vysazovat, ale zatím Svaz musí pracovat jen s tím co má a to jsou plány na kapry
reagovat.
- Úterý 24. září 2013 v 11:23 ® jeewee
-
casper> …tedy – podle toho co jsem slyšel, tak od jezu v Mokropsích až k soutoku je voda opravdu doslova nabitá rybami. Ale např. úsek od Řevnic do Karlštejna je fakt totální mrtvola. Nechytal jsi tedy někde dole pod Řevnicemi, nebo u Radotína?
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 11:23 ® Dany73
-
hraji> Proto uvádím, že bude potřeba přitvrdit. My poctiví už nabýváme dojmu, že si z nás někdo na Praze dělá legraci! Odhaduju 1/4 lidí na zmíněném úseku nemá papíry. Do očí se ti vysmějou, proč by si je dělali, když kontroly nechodí a ryb je málo. Všichni kdo mají více vycházek a mohou zhodnotit objektivně vědí, že pod karlštejnským jezem a dál na Řevnice téměř chybí původní druhy a sypou jen kapry. Dravci krom sumců taky, naprosto přemnožení hrouzci toho důkazem. Na svazu to taky vědí. Tak se ptám, proč vlastně utrácím za povolenku? Koho nebo co sponzoruju? Kdybych ten koníček nedělal prvotně pro lásku k přírodě, už bych se na to musel dávno vy*rat! Co by poradil člen rybářské stráže a znalec poměrů krom toho, jít na svaz a tam vidět pár otrávených k*ichtů z toho, že tam oxiduju.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 11:17 ® Bigpista reakce na …
-
jeewee> Jsou MO, které se třeba snaží i o umělý výtěr parmy. Sice ne moc úspěšně, ale aspoň tam ta snaha je.
reagovat - Úterý 24. září 2013 v 11:09 ® jeewee
-
Přesně tohle jsem potřeboval vědět. Opravdu jsem neslyšel o vysazování reofilních ryb – proto jsem čmuchal tady, aby mi někdo řekl, zda o tom alespoň slyšel. Po obědě jdu na Svaz, tak dám info
reagovat