Chytej.cz

Naprosto odrybněná Berounka 2 - nějaká rada? necteno

23.9.2013 | jeewee | 16.245 zobrazení | 140 odpovědí

Ahoj všichni – prosím Vás o radu. Předesílám, že nejsem kaprař ani lovec trofejních ryb. Vždycky chodím k vodě jen tak posedět, vyvětrat hlavu a pobavit se chytáním ryb. Tím mám na mysli, že ryby chytám a také v 99% pouštím. Posledních 20 let jezdím jen na revír Berounka 2. Od Karlštejnského jezu až do Řevnic znám řeku jako svoje boty a trávím na ní každý víkend. Před cca třemi lety začalo rapidně ubývat bílých ryb. Hodně se to projevilo u druhů jako je podoustev, tloušť a cejn – chytit je byla vzácnost. Loni jsem nechytil ani jednu podoustev a cejny bych spočítal na jedné ruce. A je jedno, jestli chytám na plavačku, feeder, na položenou… No – a letos přišly červnové povodně a po nich mám po 16-ti návštěvách u vody 2 kapříky, 1 cejnka a hrouzka. Je úplně jedno, jestli koupete červíka, žížalku, napařenou housku, kolínko, kukuřici…dokonce nepomáhá ani prokrmení – prostě na nástrahy, které všude jinde vydrží ve vodě nedotčené max. 5 minut, nechytnete na Berounce 2 vůbec nic….úplné mrtvo. (se stejnou výbavou jsem byl na Labi v Nymburku a raději jsem chytal jen na jeden feeder – šla ryba za rybou (cejni, tloušťi, kapříci apod). Začal jsem se tedy ptát každého o kom vím, že v tomhle revíru chytá. Dle prodavačů v rybářských potřebách na Zbraslavi, Radotíně, Černošicích a Chuchli je mnoho stesků na naprosté odrybnění Berounky v úseku Karlštějn – Hlásná Třebaň – Řevnice. (snadno se to pozná i podle naprosto prázdných břehů). Prý je revír – resp. fauna v katastrofálním stavu a přírodní koloběh se v řece skoro zastavil – resp. zkolaboval. Ve vodě přežívají jen nejmenší živočichové a bezobratlí. Rozmanitost rybích druhů je nulová – je možné narazit na kapra, sumce, možná i štiku, ale v počtech několika málo kusů, které vůbec neumožňují přirozené rozmnožování a obměňování. Díky nedostatku přirozené potravy zmizí i pár posledních kusů dravců (asi už jsou pryč). Ale to co dělalá řeku živým ekosystémem je zcela pryč. Není možné chytit bělici, podoustev, tlouště, cejnka, cejna, karase, jelce, plotici … prostě tyto vždy hojně zastoupené druhy jsou zcela (tím myslím opravdu úplně) pryč.

Co s tím??? Nějaká rada ??? Na koho se obrátit? Je vůbec ryb. Svaz ochoten něco takového řešit? Moc se těším na každoroční listopadové bezhlavé vysypání pár metráků kaprů – které za týden vychytají důchodci – a potom už nebude nic….

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...
Sobota 18. ledna 2014 ve 20:30 ® jeeenda44

je to presne tak ,bilou vychytali sumci je jich tam hafo a kapry splachly povodne a z vrsku nic nedoplavalo,letos az na par vyjimek mrtva voda

reagovat
Neděle 10. listopadu 2013 v 8:31 ® Ouklejobijec
Ouklejobijec

Ahoj. … no … nejprve jsem měl číst a pak tam chodit. Jo to bohužel včera udělal naopak a mohu stav s okouny potvrdit :-) :-) :-) . Přikláním se rovněž k názoru s „násaďáky“ … vysazování nevyřeší vůbec nic a už vůbec ne vysazování tohoto rybího moru, který do českých vod nepatří. Než semnou kapraři začnou polemizovat měli by si nejprve o kapru něco nastudovat :-) :-) :-) . Mám za to, že kdo chce kapra má v obchodních řetězcích možnosti neomezené.

reagovat
Pondělí 28. října 2013 ve 22:21 @ feedrař

Jednička je na feeder dobrá, nemohu si stěžovat. Tahám půlmetrové ryby a nejsou to kapři:) Ta dvojka stojí za prd. Loni tam šli na vláčku okouni, letos zmizeli. Na malou rotačku skáčou v peřejnatých úsecích tlouští dorostenci. Bída… Zakázal bych tam dávat násaďáky. To nic neřeší. Jen užíraj potravu přirozené obsádce a lákají masaře, co nechávaji na břehu bordel a parkují skoro až v řece.

reagovat
Čtvrtek 24. října 2013 v 11:20 ® malamut reakce na …
malamut

jeewee> bingo. Ale Martin je chtěl po vysazení měsíc hájit, aby si zachytali i „nemasaři“, což se u ryby, která je určena k jídlu jeví jako blbost. Smysluplnější by bylo hájení původních druhů ryb, ale podle toho, co čtu, není co hájit a myslím si, že rybolov (tzv. sportovní) není příčinou jejich úbytku či vymizení.

reagovat
Čtvrtek 24. října 2013 v 10:39 ® jeewee reakce na …
jeewee

No…já myslím, že Martin horlil především proti ustavičnému vysazování kaprů, namísto udržování pestré a přirozené rybí obsádky. To by měl být přece hlavní úkol svazu. Jenže pražský svaz se pořád chová jako filiálka Rybářství Třeboň…

reagovat
Středa 23. října 2013 ve 20:20 ® malamut reakce na …
malamut

Martin Chmelík> Berounku trochu znám nad Radotínem, v r. 2006 jsem měl slušnej kšeft v Chuchli, tak jsem tam po večerech občas zajel a chytání tam bylo parádní. S tím, že by někdo plnil igelitky bělobou jsem se nikdy nesetkal, asi je tam kolem Berounky opravdu chudý kraj. A co jsem slyšel, slepice krmené rybami snášejí vejce, co jsou údajně cítit rybinou, tak nevím. Kámoš, co chová slepice, ode mě nechce ani kapří vnitřnosti, tak na tom asi něco bude. Dřív se kapr tak nesadil a každá ryba byla do kuchyně dobrá, přesto jich bylo relativně dost.

reagovat
Středa 23. října 2013 v 19:53 ® Martin Chmelík reakce na …

malamut> Kde jsi přišel na to, že prosazuji CH&P? Jen chci dát šanci i těm rybářům, které potěší záběry i od „násaďáků“. A to tím měsícem, pak ať se násaďáci vychytají. To jen pro pořádek. A pokud Berounku neznáš osobně, pak zase píšeš blbosti. Tisíckrát jsem viděl rybáře, co si v zimě cpou igelitky bílou rybou. Vloni jsem se takového týpka zeptal, co s těma rybama bude dělat. Odpovědí mi bylo, že to má pro kočky a slepice a ať jdu do hajzlu, že nic neudělal, že ta igelitka 7 kg nemá. To jen pro tvé info. Takže kormorán má obrovský podíl na devastaci, ne však 100%. Čau.

reagovat
Středa 23. října 2013 v 19:35 ® malamut reakce na …
malamut

Martin Chmelík> že se vychytají vysazení kapříci není zase tak špatné, ale jestliže chybí původní ryba, není to vinou „masařů“, ti nejspíš parmy a podoustve nevyžrali. Možná by bylo na místě obrátit svůj hněv proti ochráncům kormoránů a proti zásahům do vodních toků, které likvidují přirozené prostředí ryb. Ale asi je jednodušší se zde rozhorlit na „masaře“ a navrhnout další zcela nekoncepční řešení. Pokud bys chtěl ryby skutečně efektivně chránit, neprosazoval bys nějaké C&R ale jednoduše všeobecný zákaz lovu. Jenže pak by bylo po „sportování“.

reagovat
Středa 23. října 2013 v 11:07 ® Martin Chmelík

Bohužel stav Berounky 2 a i 1 je žalostný. Na stavu se podepsala po 3 zimy početná stáda kormoránů, letošní povodně a i samotní rybáři. Tak jako na mnoha revírech, tak i na Berounce platí, že se chytají jen násaďáci, kteří se do vody vysypou. Za týden je to „zmasařené“ a čeká se na další násadu. Skoro je škoda ty ryby vysazovat, stačilo by oznámit den vysazení, každému masaři rovnou 5 kapříků nasypat do igelitky a je to. :-((

Stále opakuji. Aby nebyl „okrádán“ rybář, co si k vodě chodí zachytat pro radost, ne pro maso, navrhuji aby daný úsek byl po vysazení alespoň měsíc hájen stylem chyť a pusť (to aby si zachytali ti nemasaři) a teprve pak ať se ukojí masaři. Vím, že někdo bude mít poznámku, že to stejně nepomůže, ale já říkám: pomůže. Nechme zachytat i sportovní rybáře!

Kde jsou ty doby, kdy byla Berounka plná ryb a já třeba chodil na 1 k Radotínu pod lávku a padlé vrby, kde jsem nachytal krásné podoustve, ostroretky, perlíny atd. Dnes tam o bílou rybu člověk nezavadí. A jaké krásné chytání bývávalo pod jezem v Zadní Třebani, těch krásných parem… Ale to jsou již jen vzpomínky.

reagovat
Středa 23. října 2013 v 8:33 ® jeewee reakce na …
jeewee

Ahoj, tak zatím je naše snaha o vymámení stanoviska z US Praha mailem naprosto marná. Nikdo neodepisuje, všude ticho po pěšině. Jediné co víme, že podle doručenky mailu to do jejich pošty došlo…

reagovat
Úterý 8. října 2013 v 8:00 ® Dany73

V neděli cca 200m pod karlštejnským jezem 2 skupiny feedrařů s krmením, celkem 4 lidi, rozhodně nevypadali že jsou u vody poprvé. Nikdo za celé odpoledne nevytáhnul ani šupinu! Bohužel z pramice jsem měl vskutku dobrý výhled :-((

reagovat
Pátek 4. října 2013 ve 23:07 ® lukino050505
lukino050505

Tak 4 hodiny na 1 bez záběru na 4 pruty, byl sem s kamarádem u Radotína a akorát jsme 5× utrhly. Zítra ráno brigáda a pak prubnu Sázavu

reagovat
foto/forum/2013/th-img102030.jpgfoto/forum/2013/th-img102031.jpg
Pátek 4. října 2013 ve 13:38 ® jeewee reakce na …
jeewee

Jo, Jo… už to tam od pondělí starouškové vychytávaj. Prej hrozně nadáváj, že maj sotva míru. Ale každej má denně v sumáři 2 napsaný. Mrazáky hučej naplno…

reagovat
Pátek 4. října 2013 ve 13:36 ® jeewee reakce na …
jeewee

Jednička je super – byl jsem pod Černošicemi – tady je řeka je narvaná rybama jako chovnej rybník :-) …

reagovat
Pátek 4. října 2013 ve 12:48 ® hraji reakce na …
hraji

jeewee> věřím, že se něco pohne, když vydržíte bojovat a otravovat minimálně půl roku a zahrnete do toho ta nejvyšší místa. Tedy vedení územního svazu a pokud vám neodpoví, tak Radu svazu, od toho tady ta Rada je, aby dohlížela na ÚS.

reagovat
Pátek 4. října 2013 ve 12:17 ® HaD reakce na …
HaD

jeewee> no a dav bude spokojeně chrochtat :-)

reagovat
Pátek 4. října 2013 v 10:17 ® lukino050505
lukino050505

Jdu to dneska zkusit na 1 tak jsem zvědavý. Dám vědět.

reagovat
Pátek 4. října 2013 v 9:18 ® jeewee reakce na …
jeewee

Taky už to zkoušíme – ptáme se na Svazu, telefonujeme, posíláme maily a stále čekáme na odpověď…takže jakmile budeme mít odpověď, nebo alespoň nějakou reakci, tak jí tady zveřejníme. Byl bych moc rád, aby se něco začalo dít, ale sám tomu moc nevěřím…jedině snad, že koncem týdne nám nasadili kapry .....

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 19:54 ® hraji reakce na …
hraji

skwor> to se shodneme. Mě spíš zaráží, že se tady kolegové spokojili s jednou odpovědí, které snad ani nebyla odpovědí na jejich dotaz, protože na žádnou otázku nic neodpověděla. Jen ukázala, že ani lidi ve vedení nemají zcela jasno. Tedy je to přesně tak, jak jsem napsal na začátku, bohužel, na internetu se nic nevyřeší. Je třeba jednat s lidmi přímo.

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 19:41 ® skwor reakce na …
skwor

hraji> O tom není třeba debatovat. Každá mince má dvě strany. Téma „kapr“ asi v jedné diskuzi vyřešit nepůjde…

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 18:59 ® hraji reakce na …
hraji

skwor> na jednu stranu chápu tvůj názor a rozumím mu, na druhou stranu, když vysadí v květnu a v červnu do vody, která není pro kapra vhodná (proudící řeka) a neposkytuje mu dostatek přirozené potravy, velké hejno kaprů, udělá takové kapří hejno, než ho rybáři vybijí, obrovské škody na jikrách ryb, které se právě v tomto období vytírají, protože to je jediné dostupné a výživné krmení, které ve vodě je. A co se tře na přelomu května a června? Reofilní ryby. Prostě do vody, kde se přirozeně třou reofilní ryby, bych kapra vysadil možná v září a ještě omezeně. Ne ti tisíce kilogramů. Ale je to nesmírně těžké prosadit, protože masa členské základny chce jen kapra a hodně a rychle.

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 17:02 ® skwor
skwor

Ono s těmi kapry… Buďmě rádi, že se většina populace věnuje jim a ostatní druhy nechává víceméně v klidu.

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 16:03 ® HaD reakce na …
HaD

mastrof> to já taky. Je mi jasný, že lokální problémy existují, ale plošné svalování viny na boleny, sumce nebo i na svaz nemám rád. Mám rád konkrétní, věcnou a hlavně podložitelnou kritiku.

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 15:51 ® mastrof reakce na …

David H.> bohužel to slýchávám u vody až příliš často a už sem na to celkem alergickej… bohužel se s tím dá pramálo dělat, blbcovi těžko něco vysvětlíš…

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 ve 13:03 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

David H.> Ještě nebyla příležitost :-)

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 11:48 ® HaD reakce na …
HaD

Bigpista> Fungovalo to? :-)

reagovat
Čtvrtek 3. října 2013 v 8:04 ® casper reakce na …
casper

Bigpista> myslíě ty 20 cm candátky? :-D ty jsou snad v každý tabulce :-D

David H.> kdyby si lidi radši uvědomili, že strůjcem všeho zla je kapr! sumec určitě ne ;-) nám je tady ještě vysazujou do rybníků!!!! :-D

reagovat
Středa 2. října 2013 v 17:24 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

David H.> To zkusím použít, až přijdu domu nalitej :-))

reagovat
Středa 2. října 2013 v 17:24 ® Bigpista
Bigpista

casper> A zas máš případy, kdy i nasadí dravce, ale nikoho pak nezajímá, že v tom revíru nemají dost potravy. Dravci pak revír ten revír nejdřív definitivně rozvrátí a pak buď změní lokál (pokud to jde) a ve vodě pak zůstane úplné ho.no, nebo se z hladu nechají snadno vychytat a výsledek je stejný. Ale na výroční schůzi se ukáže tabulka s krásnými čísly, kolik se jako investovalo do zarybnění.

reagovat
Středa 2. října 2013 v 17:18 ® HaD
HaD

mastrof> sumec může za všechno, tos nevěděl? :-((

reagovat
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...