Chytej.cz

Sbírání hub za poplatek? necteno

16.9.2013 | HaD | 5.696 zobrazení | 19 odpovědí

Zajímavá myšlenka. Byli by jste pro či proti? http://zlin.cz/…lati-nalezne

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 18. září 2013 ve 20:15 ® Fryw
Fryw

J.J.Rousseau: Jste ztraceni,jestliže zapomenete, že ovoce patří všem a země žádnému.

reagovat
Středa 18. září 2013 v 18:11 ® jepice-zruseno

Každopádně dle současného lesního zákona a jiných předpisů je to nelegální. Každý si smí sbírat v lese borůvky a jiné lesní plody, houby a suché větve do určitého průměru bez ohledu na majitele lesa, nesmí při tom les poškozovat a musí to mít jen pro vlastní potřebu (takže neprodávat u silnice nebo nedávat do výkupu!). Úplně jinak je to třeba v sousedním Rakousku, kde je to zakázáno a všechny věci v lese jsou majitele. Setkáte se tam na lesní cestě s cedulí typu: Tento les je Trautenberkův a jeho rodiny. Majitel je tak laskav, že vám povoluje pohyb po lesní cestě pěšky nebo na kole. Obec si tedy nemůže v žádném případě vybírat poplatek za vstup do lesa. I kdyby se předpisy změnily, tak přesně jak píše regulus je obcí jen poměrně malá část lesů, tuším něco pod jednu šestinu.

reagovat
Úterý 17. září 2013 ve 21:08 ® OBr reakce na …
OBr

sethy> :-D co jí zbývalo, musela být ticho, když měla vedle sebe lačné strýce 9-)

reagovat
Úterý 17. září 2013 ve 20:40 ® Jarda Š. reakce na …

Ono už dneska, když sbíráš houby „na kšeft“, tak bys na to měl mít od vlastníka lesa, kde sbíráš, písemné povolení, za které může vybírat poplatek. Jenže nevím, kolik takových povolení se vůbec vydá, když to nikdo nekontroluje a je to těžko kontrolovatelné. To by vlastník lesa musel houbaře cestou z lesa sledovat, jestli houby, které si u něj nasbírali, nenesou na tržiště nebo do výkupny.

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 18:33 ® CeP reakce na …
CeP

pepanek> Bingo. Jasne ze to je sranda.

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 17:32 ® sethy reakce na …
sethy

OBr> Řekni mi, které malé škvrně by vydrželo spát ve stanu, zatím co tatínek paří :-D

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 16:19 ® OBr reakce na …
OBr

sethy> jo, úplnej andílek chrr

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 15:57 ® sethy reakce na …
sethy

OBr> Ale prosimtě, taková hodná holčina, nevěřím :-93;

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 8:51 ® OBr reakce na …
OBr

Robur> vzhledem ke stavu mých zad je sběr ve stylu „skládajícího se jeřábu“ jediným správným pohybem, žádnej předklon, ale hezky pokorně pokleknout…takže se pak modlím za vysoký bedly a masáky, který ve svahu kosím jen v mírném podřepu. :-)

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 8:39 ® Robur reakce na …
Robur

OBr> hlavně dloubat houby s děckem v sedačce na zádech může napadnout jen někoho, kdo děti nemá:-)

reagovat
Úterý 17. září 2013 ve 4:53 ® pepanek

Já myslím,že jde o legraci.

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 1:04 ® Draky
Draky

Ja vam nevim no. Mam z toho pocit, ze o to vetsi vznikne tezba hub, protoze by prislo takove to nase klasice „aby se me to za ty penize vyplatilo“. Lidi se budou nahanet v lese a nebo budou „pytlacit“, protoze to malo kdo bude kontrolovat a jen „hlupak“ zaplati. Osobne to beru spis jako dalsi rejpani do lidi a vymlacovani penez ze vseho, z ceho se da.

reagovat
Úterý 17. září 2013 v 0:11 ® CeP
CeP

Starej vtip. http://www.novinky.cz/…h-plodu.html

reagovat
Pondělí 16. září 2013 ve 21:16 ® OBr reakce na …
OBr

sethy> je vidět, žes jí poznal jen krátce :-) Já krosnu na prcka měl, jenže jakmile jí tam dám, tak to je samý: „Tati, a támhle ještě pudeme!“ „Tááámhle je houbičkááá!“ ..pak si utrhne klacík a mlátí mě do hlavy, když nejdu kam ona chce :-) A já jak kokot lítám s vyplazeným jazykem nahoru a dolů. Kdybych měl houbařskej rajon na rovince, tak to se dá, ale já si vždycky musím vybrat suťový stráně (jdu spíš po holubinkách a méně známých houbách) :-> Takže strategie je vždycky stejná, utahat dítě, naložit do krosny ke spaní a pak houbařit..ale dneska měla tuhej kořínek a byla čipernější než taťka.

reagovat
Pondělí 16. září 2013 ve 20:47 ® sethy reakce na …
sethy

OBr> Máš jí vzít na záda do batohu a je ;-)

reagovat
Pondělí 16. září 2013 ve 20:29 ® OBr reakce na …
OBr

sethy> máš trochu pravdu, já měl s sebou malou, po prvním výšlapu do kopce jsem jí trochu víc strhal, takže jsme pak chodili skoro jenom po pěšině,ale aspoń se nám povedli ryzci ;-)

reagovat
Pondělí 16. září 2013 ve 20:18 ® sethy reakce na …
sethy

OBr> Špatně hledáš, já byl v nedělu cca hoďku a půl (ale musel jsem jít teda hlouběji, dál od většiny sběračů) a něco jsem našel :-93;

reagovat
foto/forum/2013/th-img101691.jpg
Pondělí 16. září 2013 v 19:36 ® OBr
OBr

si myslím, že cokoliv, co zasáhne do našeho léta zažitého „práva“ – všechno je všech – , bude vzbuzovat hodně vášnivé debaty, tak jsem zvědav, jak se to semele tady ;-)

Ale kasičky u lesa jsou fakt utopie, to může fungovat někde, kde mají jistou morální kulturu, u nás bohužel ne…

Na druhou stranu by se mi ten sociálně spravedlivý způsob zrovna tady hodil. Dneska jsem s malou vyrazil na houby, ale po víkendovém nájezdu profíků zbylo kulový.. zlý kapitalisti mi všechno vybrali! :-(

reagovat
Pondělí 16. září 2013 v 19:02 ® regulus
regulus

No ono to není nic novýho, na Slovensku pokud se o tom jen nediskutovalo nějaký omezení tuším platí, jinde taky, např. http://www.lidovky.cz/…y-domov.aspx?… .

Já za tou iniciativou vidím jen jedinou věc, naplnění prázdných obecních pokladen alespoň pár drobnejma. Pokud by se to v praxi nějak zrealizovalo, tak zaprvé by muselo být uvedeno do které obecní kasičky se polatek za ten který les má zaplatit, aby člověk nehoubařil v „Krakonošově“, ve finále by obce dostali howno, protože okolní lesy obvykle patří komukoliv jinýmu (státu, soukromníkovi, církvi), jen ne obci, tak za co by obec chtěla vlastně platit. Druhou možností, jak by to mohlo dopadnout, je za nějaký poplatek si zaplatit povolení pro sběr hub (kdekoliv v ČR), s tím, že by bylo omezeno množství.
Nejpravděpodobnější alternativa je ale asi ta, že lidi (houbaři) začnou řvát, když to nepomůže, tak to budou ignorovat a ve finále to obsere pár nešťastníků který náhodou chytí, protože 99,99% lidí co nesou z lesa jen nějakou prašivku nebo plnej koš nikoho kdo by je kontroloval nepotká, protože na ty co by kontrolovali nebudou peníze.

Téma sporný, dle mýho py..vina, postihlo by to normální houbaře a ne ty co to sbírají na kšeft (nic proti tomu) a představa, že zaplatím 2 kila a najdu howno je skličující, pokud jdu jen tak do lesa a náhodou najdu hříbky, tak zcela určitě je tam buď nechám nebo si odskočím na okraj lesa zaplatit poplatek a vrátím se je posbírat abych měl čistý svědomí. O životnosti náplně těch kasišek mám taky svoje mínění. :-D Hlavně je to absolutně nezkontrolovatelný.

reagovat