Chytej.cz

Zamotaný vlasec do navijáku necteno

5.8.2013 | Václav S. | 4.932 zobrazení | 25 odpovědí | upravit

Dobrý den včera jsem byl na rybách a začal jse mi tak divně vymotávat vlasec až jsem ho chtěl znova namotat tak jse mě tak zamotal že se dostal až nějak do vnítř navíjáku a je tam takovej zaseklej a nevím jak ho dostat ven . nejsem moc zkušený rybář proto se obracím zpět jak ho prosím nějak dostanu ven?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 19:13 ® timbab reakce na …
timbab

lubo OV> Však jo,já jsem vždy vyndal tu tyčku.

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 17:50 ® lubo OV reakce na …
lubo OV

David H.> to snad ani úplně přesně popsat nejde, jak moc brzdu povolit. To hold každý musí poznat až v praxi svým vlastním citem. O pár ryb příjde a rychle se naučí :-)

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 17:47 ® lubo OV reakce na …
lubo OV

timbab> ano to souhlasí. Takže sundáš, až po uvolnění té příčné tyčinky, nebo vytáhnutí celé osy. Nemyslel jsem to nijak zle, akorát jsem ten tvůj návod chtěl upřesnit, protože tohle tam nebylo. Tak aby to nějakého kutila-začátečníka nepřekvapilo :-)

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 11:40 ® HaD reakce na …
HaD

lunimus> Rozumím. To je pravda, že se doporučuje méně zkušeným rybářům více povolit brzdu, ale už se neříká jak moc a může se stát, že si ji někdo povolí úplně.

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 10:35 ® lunimus reakce na …

David H.> jj … to mas pravdu, ze tak povolena brzda nema vyznam, ale ked vsetci profici hovoria o povolenej brzde, resp. o jemne zostelovanej, tak my zaciatocnici, ked to nevidime v reali, ale len o tom citame, sme schopni brzdu uvolnit maximalne :-D

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 8:59 ® HaD reakce na …
HaD

lunimus> tak to ano. Ale tak povolená brzda nemá přeci vyznam.

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 7:59 ® lunimus reakce na …

David H.> to uplne suhlasim, ze brzda navijaku nema vplyv na ukladanie vlasca. Ale pri prilisnom povoleni moze mat velky vplyv na dotiahnutie vlasca.
Ak ti pri stahovani zostavy (mas zavesene napr 30g krmitko) preklzuje brzda, tak bude navin podstatne menej utiahnuty, ako ked mas spravne nastelovanu brzdu. No a potom, ked spravis najblizsi nahod a mas cievku plnu az po okraj a je tam menej kvalitny vlasec, tak to potom krasne skoci dole niekolko smyciek odrazu.
To hovorim z vlastnej skusenosti :-)
V takomto pripade ma zachranilo prave jemne dotiahnutie brzdy. Najblizsi navin bol o poznanie tuhsie navinuty a zamotavanie vlasca prestalo resp. sa vyrazne zmiernilo.
Takmer uplne to prestalo, ked som presiel navyse na kvalitnejsie silony :-)
Teraz zamotam vlasec jedine v pripade, ze sa mi nejakym nedopatrenim prepne navijak aj do moznosti reverzneho chodu.

btw. to, co tvrdim o velmi jemnom nastaveni brzdy mam vyskusane z niekolkych mojich navijakov a hlavne na detskych navijakoch, ked sa hraju s brzdou a extremne ju povolia :-)

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 6:32 ® Fryw reakce na …
Fryw

troutkiller> tady ten navi jsem koupil abych měl co rychle dát na lehkej feeder. Namotal tam 0,14. Momentálně je na lehký vlačce s 0,18. Na blbnutí úplně v pohodě . Jestli je to teda spro boxx…

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 18:24 ® timbab reakce na …
timbab

lubo OV> Sundáš,klidně se vsadím.Ta matka tam je proto,aby držela rotor.Jinak úplnému sundání rotoru u zadní brzdy překáží ta tyčka napříč,ta jde vylisovat.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 17:02 ® troutkiller reakce na …

lubo OV>Na většině navi stačí povolit tu mosaznou matku která je zajištěná špoubkem a rotor sundáš.S osou to nemá nic společného páč na vyndání osy musíš sundat boční kryt a hlavní kolo pod kličkou.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 ve 14:39 ® lubo OV reakce na …
lubo OV

timbab> nejsem si úplně jistý, ale myslím, že jenom vyšroubováním té matky rotor nesundáš. Napřed je potřeba vytáhnout hřídel, která brání úplnému sundání rotoru. A to už je nutno jít dovnitř navijáku.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 11:44 ® HaD reakce na …
HaD

lunimus> brzda v tomto směru nehraje roli. Její odpor nezajišťuje způsob ukládání vlasce při navíjení.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 11:38 ® lunimus reakce na …

David H.> Vzhladom k tomu, ze som stale zaciatocnik, tak robim vela zaciatocnickych chyb :-)
No a mam jeden navijak 4000-ku kde mi vzdy, ked mam brzdu moc navolno spadne zopar smyciek dole a urobi sa mi pekna parochna … ked je vsak viac dotiahnuta, tak je vsetko o.k. a nestalo sa mi, ze by sa mi vlasec zamotal :-)
Zrejme to je tym, ze pri stahovani zostavy pri povolenej brzde sa vlasec nema sancu dostatocne utiahnut a pri dalsom nahadzovani pada „par“ smyciek odrazu

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 6:27 ® troutkiller reakce na …

Václav S.>Pokud to ten navi dělá často tak ho dej dětem na hraní,stejně vypadá že byl na střelnici na pěti špejlích a bude s ním jen problém:-( (Už sem viděl vlasec zalezlej leckde ale tam co ho máš ty ne:-( (

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 ve 22:07 ® radimekk

přesně jak ti radí, jen se toho neboj, tím si prošel jistě skoro každej. Pokud se to bude stávat častěji, zkus vyměnit vlasec nebo jak píše David, sleduj, jestli je vlasec na cívce dostatečně pevně navinut.

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 ve 21:50 ® timbab reakce na …
timbab

Václav S.> Jestli je to tam co šipky,tak sundej cívku.Pod ní je matka(nejčastěji zajištěná šroubkem) a tu povol-často je tam i levotočivý závit tak to zkus i doprava.No a pak sundej rotor a vyndej vlasec.

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 ve 21:17 ® HaD reakce na …
HaD

Václav S.> sundej cívku. Zepředu je tlačítko – přidržíš zmačknuté a stáhneš jí.

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 v 19:21 @ Václav S. reakce na …

Václav S.> Asi to nejde moc videt ale jak jsou ty šipky tak od tam vylízá ten vlasec a od tam mě to nejde prostrčit zpátky

reagovat
foto/forum/2013/th-img100710.jpg
Pondělí 5. srpna 2013 v 19:20 @ Václav S.

Asi to nejde moc videt ale jak jsou ty šipky tak od tam vylízá ten vlasec a od tam mě to nejde prostrčit zpátky

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 v 17:27 ® HaD
HaD

kdyžtak sem dej foto, zkusíme poradit

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 v 17:27 ® HaD reakce na …
HaD

Václav S.> tak to ho budeš muset rozebrat.

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 v 17:25 @ Václav S. reakce na …

Ten vlasec se dostal pod to rotující na navijáku a nejde to prostě jak koliv ani nasilím sundat

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 ve 13:54 ® HaD reakce na …
HaD

lunimus> brzda s tím podle mne nemůže souviset…

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 ve 13:54 ® HaD
HaD

Pokud jsi jej těsně před tím nově navinu, může se to stát. Ideální je to dělat o jeden až dva dny dříve. Také se to může stát, když navíjí velmi lehkou nástrahu – neutáhne se. Pokud je pod cívkou, tak ji sundej a rozmotáš to snadno.

reagovat
Pondělí 5. srpna 2013 ve 12:23 ® lunimus

Podobnú skúsenosť mám hlavne s lacnejšími silónmi s pamäťovým efektom a veľmi slabo nastavenou brzdou … skrátka občas sa to stane a hlavne mojim deťom – to sú experti v zamotaní silónu do navijáku :-)
V takomto prípade to riešim tak, že sa nesnažím vymotať celú parochňu, ale jednoducho zhodím dole celú cievku. Potom chuchvalec buď ide rozmotať, alebo nie. Ak nie, tak ho jednoducho ustrihnem a nadviažem nanovo :-)

reagovat